Wat is Linkedin en wat kun je ermee?
Wat is Linkedin en wat kun je ermee?

Wat is Linkedin en wat kun je ermee?

Linkedin is een social media platform gericht op professionals. Je kunt hier je professionele portfolio delen, netwerken met andere professionals en jezelf online zichtbaar maken (en niet alleen als je een nieuwe opdracht of baan zoekt). Linkedin is een social media kanaal die eigenlijk niet mag ontbreken in je marketing mix. Hieronder lees je weet je met Linkedin kunt en hoe je dit inzet.- Laatste update 18 november 2019 -

Wat is Linkedin?

Linkedin is een professionele netwerksite, en noemt zichzelf dan ook het grootste professionele netwerk ter wereld. Ze willen professionals van over de hele wereld bij elkaar brengen zodat ze succesvoller en productiever zijn. Als 's werelds grootste professionele netwerksite verbindt Linkedin professionals uit de branche met elkaar en helpt mensen bij het vinden van een baan, freelance werk, klanten of potentiële partners.

Het is een online cv en visitekaartje waar potentiële klanten en joint venture partners je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen. Maar het is meer dan dat! Het is ook een krachtig kanaal om je te profileren als expert, een onvermijdelijk onderdeel van je digitale strategie en een bijna onuitputtelijke bron van hoogwaardige vakinformatie.

Dus als jij alleen een Linkedin account aanmaakt en hier verder niks mee doet, laat je veel kansen liggen!

Waarom Linkedin gebruiken?

Met Linkedin kun je niet alleen in contact komen met mensen die je kent, maar ook in contact komen met de mensen die je Linkedin connecties kennen. Begin met een goed gebouwd portfolio om het platform effectief te gebruiken en laat regelmatig van je zien en horen door waardevolle content te delen en vooral ook te reageren op anderen.

Wat is het voordeel van Linkedin? Wat kun je ermee?
 • Jouw netwerk gemakkelijk in één keer op de hoogte houden van jouw activiteiten.
 • Collega’s en studiegenoten van vroeger snel terug vinden.
 • Contactgegevens van je netwerk zijn altijd up-to-date omdat iedereen zijn eigen contactgegevens bijhoudt (bijvoorbeeld nieuw telefoonnummer).
 • Connecties kunnen jou een aanbeveling geven.
 • Professionele netwerk uitbreiden door jouw eerstegraads connecties je te laten introduceren bij tweedegraads connecties (contacten van jouw connecties die mogelijk interessant voor je zijn).
 • Lid worden van groepen rondom een bepaald onderwerp om informatie uit te wisselen en je netwerk verder uit te bouwen.
 • Vacatures zoeken.
 • Tegelijkertijd gebruiken recruiters en headhunters om kandidaten voor vacatures te vinden.
 • Bedrijfsprofiel aanmaken voor je eigen bedrijf.
 • Bedrijven volgen om op de hoogte blijven van actuele vacatures of nieuwtjes.
 • Vragen stellen aan een wereldwijd platform en je kunt zo putten uit een ongekend groot netwerk.

Hoe Linkedin gebruiken?

Linkedin richt zich vooral op het echte zakelijke netwerken. Via Linkedin kun je bijvoorbeeld contact onderhouden met zakelijke contacten, advies vragen aan branchegenoten of een nieuwe baan vinden. Pagina’s op Linkedin zien er zakelijk en misschien wel een beetje saai uit. Je zult er geen spelletjes of vakantiefoto’s tegenkomen. Het is geen site voor ontspanning en vermaak, maar een verlengstuk van je zakelijke leven. Hoe kun je Linkedin gebruiken?

#1 Maak een Linkedin profiel

Allereerst heb je natuurlijk een Linkedin profiel nodig. Je kunt ook gebruik maken van een van de betaalde opties zoals een Premium abonnement, Sales Navigator of Learning. Maar een gratis Linkedin account is voldoende voor de meeste professionals. Voeg een professionele foto toe want mensen zijn terughoudend om contact te maken met iemand zonder foto.

Schrijf een passende kopregel en samenvatting. Dit zijn de eerste dingen die anderen zien. Neem de hoogtepunten van je werk en levenservaring op in je profiel. Vul ook je opleidingen in en voeg een aantal vaardigheden toe en wordt dan actief!

#2 Wees actief en reageer

Als jij je Linkedin profiel op orde hebt, wordt dan actief. Besteed aandacht aan je netwerk door te reageren op berichten of op vragen die jouw connecties posten. Of feliciteer hen met hun verjaardag of een nieuwe functie of opdracht (je krijgt hier meldingen over van Linkedin).

Een netwerk moet je nu eenmaal onderhouden ;)

Ga ook (het liefst elke dag) naar de site en let op de mensen in jouw branche die ertoe doen. Wat posten zij? Waar plaatsen ze commentaar op? Doe met hun mee. Word ook lid van groepen die je interessant en relevant vindt. Naarmate je actiever wordt, zullen je connecties ook groeien.


#3 Breid je netwerk uit

Het is goed om je netwerk actief uit te breiden. Dus als je bij een congres of netwerkevenement interessante mensen ontmoet, kun je hen uitnodigen op Linkedin (natuurlijk doe je dit altijd met een persoonlijke uitnodiging).

Het werkt net als het 'Six Degrees of Separation' concept. Je begint contact te maken met degenen die je kent en die jou kennen. Via hen kun je een groter netwerk opbouwen met als doel het vinden van een baan, freelance werk, klanten of potentiële partners.

Stel je bent op zoek naar een nieuwe baan, een opdracht of advies over een bepaald onderwerp. Dit kun je al jouw contacten in een keer laten weten. Aangezien Linkedin een netwerk van professionals is, is er een grote kans dat een van je connecties iets voor je kan betekenen of wellicht iemand kent die jou hierbij kan helpen. Du hoe meer connecties je hebt, hoe meer mensen je bereikt.

Meer dan 650 miljoen professionals gebruiken Linkedin voor de groei van hun carrière of bedrijf. In tegenstelling tot andere sociale netwerken waar je 'vrienden' kunt worden met iedereen, gaat Linkedin over het opbouwen van strategische relaties. Het aantal connecties is dus minder belangrijk dan de kwaliteit. Linkedin stopt met het weergeven van je werkelijke aantal connecties boven de 500, omdat het om kwaliteit gaat, niet om kwantiteit.

#4 Laat je expertise zien

Pagina’s op Linkedin zien er zakelijk en misschien wel een beetje saai uit. Je zult er geen spelletjes of vakantiefoto’s tegenkomen. Het is geen site voor ontspanning en vermaak, maar een verlengstuk van je zakelijke leven. Wel is het een krachtig kanaal om jezelf online zichtbaar te maken door regelmatig iets van je te laten horen. Dit kun je doen door op berichten van anderen te reageren, maar ook door zelf content toe te voegen.

Linkedin wordt steeds meer een content platform!

Je kunt de site gebruiken om jezelf online te profileren en je expert status op te bouwen. Deel artikelen die je interessant vindt en voorzie deze vooral van jouw standpunt of opinie. En het is nog beter om je eigen content te publiceren. Natuurlijk zorg je er wel voor dat je de feiten goed onderzocht hebt en dat het relevant is. Laat reacties op jouw content niet onbeantwoord. Reageer dus ook als anderen hierop reageren

Leestip

gratis checklist linkedin tips

#5 Word lid van groepen

Word lid van verschillende groepen die aansluiten bij jouw interesses en neem deel aan discussies.

Dit kunnen groepen zijn waar jouw potentiële opdrachtgevers of klanten actief zijn, of waar je kennis uit kunt wisselen met branchegenoten Als je lid bent van dezelfde groep met een andere Linkedin gebruiker is dat een mooie manier waarop jij anderen kunt uitnodigen voor jouw netwerk.

Elke groepsdiscussie bevat eigen vacatures. Verder is het een plek om jouw expertise te delen en te laten zien welke kennis jij in huis hebt. Maar ook om relaties en vertrouwen op te bouwen wat nodig is om nieuwe klanten of samenwerkingspartners aan te trekken.

#6 Maak als ondernemer een bedrijfspagina aan

Het is sowieso goed om een Linkedin bedrijfspagina te maken, hoe groot of klein je bedrijf ook is (dus ook als eenpitter). Daarmee is je bedrijf namelijk beter vindbaar op Linkedin. Anderen kunnen meer informatie vinden over je bedrijf, producten, diensten of vacatures.

Maar als niet van plan bent om updates te plaatsen op je pagina en hier verder niks mee doet? Waarom zou je dan een Linkedin bedrijfspagina maken?

Ook als je hier verder niks mee doet, is het toch goed om een Linkedin bedrijfspagina te maken en deze te claimen. Waarom? Je bedrijf is vindbaar dus mensen kunnen je bedrijfsgegevens vinden op Linkedin. En je kunt deze koppelen aan je persoonlijke profiel waardoor er ook een logo verschijnt bij je bedrijf (als mensen hierop klikken komen ze op je bedrijfspagina).

Meer Linkedin tips?

Nu ia het aan jou om actief aan de slag te gaan met Linkedin. Vul je profiel goed in, reageer op anderen en ga ook zelf content posten. Wil je nog meer Linkedin tips? Bekijk dan dit handige overzicht met praktische Linkedin tips.

 

Pin voor later!


Wat is Linkedin en wat kun je ermee | www.themarketingfactory.nl
Jop van Breugel
Door

Jop van Breugel

op 08 May 2018

Waarom worden door mij afgewezen ‘ personen die u misschien kent’ toch steeds weer aangeboden.?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 09 May 2018

Hi Joop,Ik heb geen idee en kan je daar niet mee helpen helaas.Maaike

Johan Van Strijthem
Door

Johan Van Strijthem

op 27 Jul 2018

Hallo Jop van Breugel, ondanks dat je aangeeft dat LinkedIn deze niet meer moet tonen, biedt LinkedIn die na 6 maanden opnieuw aan. Dat is een instelling in het platform.

Helene
Door

Helene

op 26 Sep 2018

Heb me al zo'n 5 jaar geleden uitgeschreven uit LinkedIn omdat ik gestopt was met mijn bedrijfje. Na een paar jaar kreeg ik af en toe een mailtje van LinkedIn dat bepaalde bedrijven me bezocht hebben. Dit werd steeds veelvuldiger tot nu bijna dagelijks. Zeer irritant. Gecheckt op LinkedIn maar sta daar idd. niet meer vermeld. Hoe kan dat en hoe kom ik daarvan af.?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Sep 2018

Hoi Helene, wellicht goed om contact op te nemen met Linkedin. Groetjes, Maaike

Isa Dekker
Door

Isa Dekker

op 29 Jan 2019

hallo mensen ik snap echt niet wat dit "LinkedIn" precies doet

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 29 Jan 2019

Linkedin is een heel handig zakelijk netwerk. Je hebt dus alle gegevens van je zakelijke connecties altijd bij de hand, en nog up to date ook. Ook kun je hier veel zakelijke informatie en tips vinden.

a.polhuis
Door

a.polhuis

op 01 Jan 2019

mijn naam en/of profiel bekend

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 04 Jan 2019

Ik heb je een email gestuurd ;)

Hein Dalman
Door

Hein Dalman

op 01 Feb 2019

Ik probeer in te loggen, lukt niet. Eerst een snelle beveiligingscheck, die blijft maar draaien.....

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 02 Feb 2019

Daar kan ik je helaas niet mee helpen. Hopelijk is dit probleem snel opgelost en kun je weer inloggen bij Linkedin.

Henk
Door

Henk

op 26 Feb 2019

Vind LinkedIn steeds minder relevant worden. Te zakelijk/commercieel. Inwisselbare content

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 26 Feb 2019

Linkedin is ook een zakelijk platform en zo heeft iedereen natuurlijk eigen voorkeuren voor platformen ;)

Jouvence.nl
Door

Jouvence.nl

op 27 Feb 2019

Ik heb geen Linkedin account en moet eerlijk zeggen dat ik er ook niet zoveel mee heb.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Feb 2019

Dat kan ook. Je kiest natuurlijk voor de social media kanalen waar je ook wat mee hebt.

Manon
Door

Manon

op 28 Feb 2019

Ik vind het leuk om te zien hoe oude klasgenootjes bezig zijn, maar verder heb ik niet zoveel aan mijn LinkedIn account.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 01 Mar 2019

Haha zo had ik het nog nooit bekeken dat je het daar ook voor kon gebruiken. Ik denk dat het er maar net aan logt hoe je Linkedin inzet.

Lydia
Door

Lydia

op 13 Mar 2019

Hoi ik heb niet echt een bedrijf maar ik ben bezig met een website om tekeningen en andere zelfgemaakte spullen te verkopen. Is LinkedIn dan ook iets voor mij? Groetjes, Lydia

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 13 Mar 2019

Hoi Lydia,Tuurlijk. Linkedin is interessant voor iedereen waarvoor een zakelijk netwerk relevant is. Je zult op Linkedin niet direct je tekeningen en andere spullen kunnen verkopen, maar je kunt je hier wel profileren, informatie vinden en in contact komen met interessante zakelijke relaties.Groetjes, Maaike

lydia
Door

lydia

op 06 Apr 2019

hi,Ik moet voor school, voor een opdracht, de voordelen van netwerk Linkedin beschrijven. Maar ik moet eerst een account aanmaken voordat ik erin kan... Dit is voor mij niet zo handig, heb je een tip? Kan jij evt. in het kort de voordelenvan Linkedin beschrijven? A;vast bedankt; Lydia

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 07 Apr 2019

Hoi Lydia,Het is sowieso goed om een Linkedin account aan te maken als student want dan kun je alvast al je gegevens van stages enzo toevoegen. Als je straks gaat werken heb je dan al wat werkervaring en aanbevelingen opgebouwd. Maar hier vind je heel veel info over de voordelen van Linkedin: https://themarketingfactory.nl/linkedin-tips/

Diaan
Door

Diaan

op 08 Apr 2019

Ik heb een vraag over het archiveren van Linkedin gesprekken. Als je een contact verwijdert, verwijder je dan ook de gearchiveerde gesprekken van deze persoon?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 08 Apr 2019

Als je een connectie verwijderd, dan verwijder je ook alle gegevens van die persoon dus sla dat gesprek ook ergens anders op ;)

Charon
Door

Charon

op 13 Jun 2019

Kan ik ook mijn cv en portfolio erop zetten?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 15 Jun 2019

Tuurlijk, maar Linkedin is meer dan een online cv dus je kunt hier ook heel goed je content delen en jezelf online profileren.

J vkollenburg
Door

J vkollenburg

op 01 Jul 2019

Hallo LinkedIn Hoe ik aan deze netwerksite ben gekomen? Geen idee. Ik ben niet meer werkzaam en heb ook nooit een bedrijf of wat dan ook gehad Ik krijg veel meldingen van personen die ik dan ook niet ken en kan er dan ook niets mee. Nu de vraag .....hoe meld ik me af of is dat bij deze al meteen geregeld. Dank voor deze eventuele mogelijkheid

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 02 Jul 2019

Ik ben niet van Linkedin ;) Je kunt jouw Linkedin account altijd weer verwijderen bij de instellingen. Ga naar het onderdeel 'Account' en kies dan 'Uw Linkedin account sluiten'.

Mootje
Door

Mootje

op 23 Jul 2019

Hallo ik wil een LinkedIn account aanmaken.. Maar denk niet in 1 dag klaar te zijn...Kan je hem eerst helemaal up to date maken voordat anderen hem ook zien?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 24 Jul 2019

Dat kan helaas niet. Je kunt je openbare profiel verbergen, maar dan is je profiel wel zichtbaar op Linkedin zelf. Maar het is niet vreemd als deze niet helemaal klaar is (of nog niet perfect) want je kunt je Linkedin profiel gewoon later weer updaten.

Elizabeth
Door

Elizabeth

op 14 Sep 2019

Ik heb een nieuwe baan en wil dat in mijn LinkedIn profiel zetten maar de naam van mijn oude werkgever en mijn functienaam krijg ik er niet uit!!!!!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 16 Sep 2019

Je hoeft deze niet te verwijderen, maar kunt gewoon je nieuwe functie en werkgever toevoegen. Wil je dit toch verwijderen ga dan naar je Linkedin profiel, klik op het 'potloodje' bij je vorige functie en klik op verwijderen. Ook je kopregel kun je gewoon handmatig aanpassen door op het 'potloodje' te klikken. Hopelijk helpt dit?

Louis Joosten
Door

Louis Joosten

op 03 Jan 2020

Hallo Maaike. Ik zoek eenmalig contact met een vroegere medewerker van mij die ik op Lnk heb gevonden. Ik ben al lang gepensioneerd (87) en een account is verder niet zinvol. Kan ik met deze persoon toch op de een of andere manier in contact komen? Dank voor je reactie.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 07 Jan 2020

Dat ligt aan welke gegevens van deze persoon openbaar zijn. Als je deze gegevens via Linkedin kunt vinden dan zou je altijd iemand anders even kunnen vragen om deze persoon te checken ;)

Reactie plaatsen