Social media berichten inplannen met deze 4 gratis tools
arrow_drop_up arrow_drop_down
23 april 2018 

Social media berichten inplannen met deze 4 gratis tools

Social media berichten inplannen? Met al die social media kanalen, is het niet te doen om al je berichten handmatig te plaatsen. Dan wordt het een fulltime dagtaak. En bovendien hoe doe je dat als je op vakantie bent? Toch wil je natuurlijk consistent updates plaatsen op je social media kanalen zodat je online zichtbaar blijft en meer website bezoekers krijgt. Hoe doe je dat? Door het inplannen van social media berichten te automatiseren.

Je hebt niet voor niks een social media plan of promotieplan gemaakt. Bovendien wil je graag op het netvlies blijven van je fans en volgers door regelmatig een update te plaatsen. Dus wat kun je doen om efficiënter te werken?

Ga het plaatsen van social media berichten inplannen!

  • Maak gebruik van tools waarmee je berichten automatisch op je social media kanalen post.
  • Dit bespaart tijd en je kunt consistent content versturen, en daarmee ook continu je mailinglijst opbouwen.

Zelf ben ik een voorstander van (gedeeltelijk) inplannen van je social media berichten. Het bespaart niet alleen tijd, maar ik weet dat als ik berichten vooraf niet inplan, dan plaats ik soms helemaal niks. En als je online zichtbaar wil blijven (op de beste tijden), is het goed om regelmatig actief te zijn op je social media kanalen.

Leestip: 

Voordeel social media berichten inplannen

Het is handig als je zo veel mogelijk processen in je online onderneming kunt automatiseren. Dus waarom zou je geen social media berichten inplannen? Dat bespaart een hoop tijd en stress omdat je dingen op de automatische piloot zet. Zo heb je meer tijd om aan je bedrijf te werken, waardevolle content te maken en interactie aan te gaan met je fans en volgers.

Ook het plaatsen van je social media berichten kun je automatiseren. Dat heeft een aantal voordelen:

  • Tijd (en stress) besparen; omdat je dingen op de automatische pilot zet heb je meer tijd om interactie aan te gaan met je volgers.
  • Berichten optimaliseren qua timing; je kunt berichten inplannen op de tijdstippen dat je ideale klanten actief zijn zodat je meer kans hebt dat je berichten gezien, geliket en gedeeld worden 😉
  • Consistent content publiceren; ook als je er zelf geen tijd voor hebt.

Natuurlijk heb je allerlei leuke software en tools om het plaatsen van social media berichten automatisch in te plannen. Maar aan veel van die tools hangt ook een leuk prijskaartje. Gelukkig zijn er ook gratis alternatieven voor het inplannen van social media berichten.

Zelf gebruik ik de volgende gratis tools voor het inplannen van social media berichten.

1. HootSuite

Een handige gratis tool waarmee je social media berichten kunt inplannen. Met een gratis Hootsuite account kun je maximaal 30 berichten tegelijkertijd inplannen op een aantal platformen. Deze planningstool werkt zowel op mobiel als op je desktop. Ga je voor een betaalde versie (kost iets van 20 dollar) dan kun je hiermee meer berichten inplannen maar ook met een team samenwerken.

Zodra er een bericht geplaatst is, kun je weer een nieuw bericht inplannen. Zelf gebruik ik deze vooral om berichten in te plannen op Twitter en LinkedIn. Je kunt 30 berichten inplannen op Twitter en 30 op LinkedIn. As ik een nieuw blog publiceer, plan deze direct ook in met Hootsuite.

Twitter is een snel medium waar je een link naar je blog regelmatig kunt delen. Maar ook op Linkedin plan ik het direct in voor een dag later (het is nog actueel), een week later, een maand later en 2 maanden later.

social-media-berichten-inplannen-met-hootsuite

2. Buffer

Buffer is een gemakkelijke tool om verschillende social media accounts te beheren. Met deze tool kun je ook berichten inplannen. Dat doe ik ook af en toe als ik op vakantie ga. Maar wat vooral super handig is: deze applicatie heeft ook een handige browser tool.

Als je een interessant artikel tegenkomt die je met je netwerk wil delen, dan kun je deze met 1 druk op de knop toevoegen aan je ‘buffer queue’. Vervolgens wordt deze automatisch gedeeld op de social media kanalen van jouw keuze. Je kunt vooraf de tijdstippen instellen dat deze gepost worden.

Er is een gratis variant waarmee je maximaal 10 berichten in kan plannen op een beperkt aantal platformen en wil je meer mogelijkheden dan kost deze iets van 15 dollar per maand.

social-media-berichten-inplannen-met-buffer

3. IFTTT

IFTTT is een simpele applicatie die heel gemakkelijk in gebruik is. Je kunt het niet alleen gebruiken om je social media berichten automatisch in te plannen, maar kunt deze ook koppelen aan andere taken, zoals foto’s automatisch opslaan in je Dropbox.

IFTTT staat voor ‘If This Then That’. Met deze gratis tool kun je taken specificeren die vervolgens automatisch uitgevoerd worden. Dus als er dit gebeurt, gebeurt er automatisch dat. Lees hoe IFTTT werkt en wat je ermee kunt. Zo kun je dus bepaalde taken automatiseren, zoals:

  • Als ik een update op Facebook plaats, plaatst het dan ook automatisch ook op Twitter.
  • Als ik een Instragram post plaats met een specifieke #hashtag, plaats het dan ook automatisch op mijn Facebookpagina.

Er bestaan allerlei kant en klare ‘recepten’ zodat je dit heel gemakkelijk in kunt stellen, zonder technisch gedoe. Alleen de betreffende social media kanalen koppelen, het juiste recept vinden en that is it!

Eerder schreef ik al een aantal artikelen over over IFTTT:

social media berichten inplannen met IFTTT | www.themarketingfactory.nl

4. Facebook

Een Facebook Pagina of Facebook groep heeft de optie om berichten in te plannen. Maak een relevant Facebook bericht met foto (of video) en tekst. En in plaats van dat je op ‘Publiceren’ klikt, klik je op het pijltje en dan verschijnt de optie ‘Plannen’. Kies de datum en tijdstip waarop je jouw bericht wilt plaatsen. En voilà je bericht is ingepland.

Het voordeel is dat je in deze berichten Facebook pagina’s en gebruikers kunt taggen. Maar het allergrootste voordeel is dat berichten die je rechtstreeks op Facebook inplant, hoger scoren (lees: vaker getoond worden) dan als je een andere planningstools gebruikt. En het is helemaal gratis!

Als ik een nieuw blog online heb, plaats ik deze op Facebook. Vervolgens plan ik deze op Facebook ook direct in voor de week erna. En ik plan dit bericht ook meteen in om 1x per maand te plaatsen in de komende 4 maanden. Gewoon de tekst en eventueel de plaatjes wat aanpassen. Het is even wat meer werk maar dan heb je er daarna minder omkijken na. En content batchen werkt een stuk efficienter.

Sociale media tools: optimaliseer maar houd het menselijk

Kijk regelmatig naar je statistieken om te zien wat werkt (en wat niet) of wat de beste tijden zijn om berichten te posten. De berichten kun je dan inplannen op die tijdstippen.

  • Door dit proces zo veel mogelijk te automatiseren, bespaar je tijd.
  • Daardoor kun je je meer op het grote plaatje focussen én heb je meer tijd voor interactie met fans en volgers.

Er is niks mis mee om je berichten in te plannen, zolang je waardevolle content deelt. Deze tools kunnen je daarbij helpen. Kijk welke tools het beste bij je passen, en gebruik deze om je proces te automatiseren.

Ga social media berichten inplannen, maar vergeet niet om wel te blijven luisteren en interactie aan te gaan. De tools zijn een handig hulpmiddel, maar er moet nog steeds gewoon een persoon achter het account zitten. Een persoon die ook reageert.

Weet jij nog andere handige tools om inplannen van social media berichten te automatiseren? Deel ze dan in het reactieveld hieronder!

Gratis tools om social media berichten in te plannen | www.themarketingfactory.nl

4 superhandige gratis tools om tijd te besparen op social media | www.themarketingfactory.nl | maaike gulden
Over de schrijver
Ik geef praktische online marketing en social media advies. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het stap-voor-stap zelf kunt toepassen, zonder technisch gedoe.
ibolya

Door

ibolya

op 23 April 2018

Ik gebruik al hootsuite en fb planner. Had IFTTT op mijn lijstje staan, om op instagram alles in te plannen, want bij hootsuite is hij eruit gehaald.

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 25 April 2018

Hi Ibolya, Voor het inplannen op Instagram kun je ook gebruik maken van Later.com. Dan kun je ook meer hashtags toevoegen ;) Maaike

Melissa

Door

Melissa

op 2 May 2018

Hootsuite gebruik ik als ik op vakantie ga. Maar via mijn blog plugin dat hij het al op facebook, twitter, linkndin en meer al plaatst. Dit scheelt al een hoop

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 2 May 2018

Hoi Melissa, Welke plugin gebruik je daarvoor? Groet, Maaike

nynke

Door

nynke

op 6 June 2019

Klopt het dat Hootsuite nu een 30 dagen trail heeft en daarna betalen? In jullie tekst staat namelijk "Met een gratis Hootsuite account kun je maximaal 30 berichten tegelijkertijd inplannen op een aantal platformen." Dat er daarna nog een betaalde versie is.

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 6 June 2019

Volgens mij kun je nog steeds gratis 30 berichten plaatsen met een gratis account https://hootsuite.com/plans/free

Stephanie

Door

Stephanie

op 22 August 2019

Buffer is toch ook niet gratis meer?

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 22 August 2019

Er bestaat nog steeds een gratis plan bij Buffer, maar je kunt nog maar slechts 10 berichten per maand inplannen met dit gratis plan.

Reactie plaatsen