Voordeel van Tailwind: Pinterest marketing op de automatische piloot
Voordeel van Tailwind: Pinterest marketing op de automatische piloot
16 oktober 2018 
8 min. leestijd

Voordeel van Tailwind: Pinterest marketing op de automatische piloot

Pinterest levert mij tegenwoordig de meeste bezoekers op mijn website op. Dit zou mij niet lukken zonder Tailwind. Dit is een app waarmee je heel gemakkelijk pins kunt inplannen. Tailwind bespaart een hoop tijd én is een handig hulpmiddel voor je Pinterest marketing. Wat is het voordeel van Tailwind?

– Laatste update 22 maart 2020 – 

Wat is Tailwind

Tailwind is een tool om je pins automatisch op Pinterest te plaatsen. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Tailwind kan veel meer voor je betekenen dan alleen het automatisch inplannen van je pins. Ik ben fan en in dit artikel ga ik je vertellen waarom. Met behulp van Tailwind is het aantal bezoekers op mijn website enorme gegroeid.

Deze handige Pinterest tool maakt gebruik van ‘smart’ planning. Je plant je pins in en deze worden vervolgens op de meeste optimale tijden gedeeld. Hierdoor ben je dagelijks actief en zichtbaar op Pinterest zonder dat je je iedere dag druk hoeft te maken over je Pinterest strategie.

Gratis Pinterest Checklijst

Voordeel van Tailwind

Zelf ben ik Tailwind gaan proberen om tijd te besparen en toch consistent te pinnen. Pinterest wil namelijk het liefst dat je iedere dag actief bent en dan ook nog eens veel pint (minimaal 10 tot 30 pins per dag voor een goed resultaat). Dus als je dat handmatig probeert te doen, ben je de hele dag met Pinterest bezig. Wil jij 10 keer per dag inloggen op Pinterest?

Begin dit jaar ben ik Pinterest weer actief gaan gebruiken en probeerde ik het handmatig te doen. Maar dan ben je non-stop met Pinterest bezig en daar wordt je heel gestrest van. Dat betekent dat je iedere dag zo’n 10 tot 20 keer in moet loggen op Pinterest!

Dus toch maar een gratis proefabonnement op Tailwind genomen. en als je daar eenmaal mee gewerkt hebt, wil je niet anders meer!

 • Met Tailwind kun je onbeperkt pins inplannen. Dus het maakt niet uit of je nu 100 keer per dag wil pinnen of 10 keer per dag. Je hoeft het in ieder geval niet meer handmatig te doen. Maar het mooie van Tailwind is dat je nog meer opties hebt.
 • Je kunt één pin meteen op meerdere borden inplannen. Dus als je een pin hebt die relevant is voor vijf van jouw borden, dan kun je deze in een keer op al die 5 borden inplannen.
 • Een ander voordeel van Tailwind is dat je ook in één keer veel pins kunt inplannen, je kunt je content dus batchen.

Maar ik had niet verwacht dat ik zo’n enorme groei zou krijgen in mijn bereik. En dat was mij zonder Tailwind dus absoluut nooit gelukt! Dit is een screenshot van Pinterest die mijn resultaten toont.

Voordeel van Tailwind voor Pinterest - Tailwind statistieken van april 2018

Voordeel van Tailwind voor Pinterest - Tailwind statistieken van september 2018

Dus wil je Pinterest marketing inzetten om je website verkeer te verbeteren? Bekijk dan de mogelijkheden van Tailwind. En het leuke is dat je Tailwind een maand gratis kunt uitproberen om te kijken wat jij ervan vindt.

Wat kun je met Tailwind?

Een groot voordeel van Tailwind is dus dat je pins automatisch kunt inplannen. Op Pinterest red je het niet met één pin per dag. Dan krijg je weinig zichtbaarheid en dus niet veel bezoekers op je website via Pinterest.

Eigenlijk moet je iedere dag minimaal 10 pins plaatsen. Zelf plaats ik zo’n 30 pins per dag, maar dan wel met behulp van Tailwind. Wat kun je met Tailwind?

 • Pins automatisch inplannen op de beste tijdstippen zodat je pins eerder gezien worden.
 • Content batchen (ik plan mijn pins in één keer in voor een hele maand).
 • Je kunt gebruik maken van groepen (Tailwind Tribes) waardoor je meer mensen bereikt en dus meer repins krijgt.
 • Super handige bordlijsten aanmaken waardoor je veel efficiënter kunt werken.
 • De statistieken van Tailwind zijn nog beter dan die van Pinterest zelf dus krijg je veel informatie over welke pins en borden goed scoren.

Hieronder leg ik alle functies nog verder uit, maar eerst vertel ik even kort waarom het zo handig is om een duidelijke Pinterest strategie te hebben.

Pinterest strategie

Pinterest is een super krachtig platform om meer bezoekers naar je website te krijgen. Sinds begin dit jaar ben ik weer actief op Pinterest en sinds april dus met Tailwind. En gezien de resultaten, heb ik spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb 😉 Tegenwoordig krijg ik op mijn blog veruit het meeste verkeer via Pinterest.

Voordeel van Tailwind voor Pinterest - meer website verkeer via Pinterest

Pinterest heeft voor jou dus ook de potentie om je belangrijkste verkeersbron te worden, maar dan heb je wel een duidelijke Pinterest strategie, consistentie en een lange adem nodig.

Het duurt meestal een paar weken voor je pins opgepikt worden en je echte resultaten ziet. Dus is het een kwestie van volhouden. Pinterest houdt ook van consistentie en dat betekent dagelijks actief zijn. Als je dat doet, heb je meer kans dat mensen je pins zien en weer repinnen.

Op Pinterest deel je 2 soorten content:

 • Je eigen blog content: dit klink logisch natuurlijk maar je pint je blog niet een keertje en gaat dan verder. Je pint deze op meerdere relevante borden en zorgt dat deze onder de aandacht blijft.
 • Content van anderen die interessant is voor jouw volgers: pinnen doe je voor je doelgroep. Deel dus content die voor hen interessant en waardevol is.

Hoe meer mensen actie ondernemen op je pins (of dit nu je eigen content is of die van anderen), hoe vaker Pinterest je pins toont in de news feed van volgers. Dat is logisch natuurlijk? Als iemand continu kwalitatieve content deelt waar mensen op reageren, laat Pinterest ze meer van dat soort content zien. Hierdoor kun je zichtbaarheid en autoriteit opbouwen.

Hieronder alle handige functies van Tailwind op een rijtje

Gratis Pinterest training

Automatisch pins inplannen

Door je pins automatisch in te plannen, bespaar je enorm veel tijd. Je hoeft zelf dus niet een paar keer per dag handmatig pins in te plannen. Maar het mooie is dat je deze strategisch plaatst op de tijdstippen dat je volgers actief zijn. Zeker als je internationaal actief bent en te maken hebt met verschillende tijdzones kan dat erg handig zijn. Maar behalve tijd besparen, heeft dit plannen nog meer voordelen.

 • Je kunt dagelijks pinnen zonder dat je zelf iets op Pinterest hoeft te plaatsen.
 • Automatisch pins plaatsen op de meest optimale tijden, dus als je volgers het meest actief zijn.
 • Pins gespreid inplannen op verschillende borden zodat je content onder de aandacht blijft.

Tailwind plaatst de pins op de beste tijdstippen wanneer de mensen die je wil bereiken ook actief zijn. Jij hoef alleen maar je wachtrij te vullen. En dan zie je vanzelf meer impressies van je pins en meer verkeer naar je website.

Tailwind Statistieken

De statistieken van Tailwind zijn veel gedetailleerder dan die van Pinterest zelf. Raar maar waar. En als je weet wat goed werkt, helpt je dat om je Pinterest strategie te verbeteren.

 • Profile Performance: informatie over je Pinterest profiel: aantal pins, volgers, repins en hoe je scoort qua engagement (repins).
 • Board Insights: inzichten in welke (groeps)borden zorgen voor veel repins, maar ook wanneer je hier voor het laatst een pin op geplaatst hebt.
 • Pin Inspector: ontdek wat je populairste pins zijn. En die kun je ook meteen weer repinnen of toevoegen aan jouw tribes.

Tailwind Browser extensie

Installeer de Tailwind browser extensie! Dit bespaart je zoveel tijd en maakt je leven een stuk gemakkelijker. Je kunt dan namelijk gemakkelijk van iedere website pinnen via Tailwind, maar je kunt meerdere pins in een keer inplannen. Zonder deze extensie kun je niet optimaal met Tailwind werken.

Tailwind Board List of bordlijsten

Een ander voordeel van Tailwind zijn de Tailwind Bord Lists. Wil je een pin op meerdere borden pinnen? Of misschien ben je wel lid van meerdere groepsborden waar je jouw pins wil delen? Dan is het heel handig om met bordlijsten te werken. Met deze functie kun je namelijk verschillende lijsten van borden aanmaken. En vervolgens kun je één pin op tientallen borden inplannen. Je hoeft alleen de lijstnaam maar te selecteren en je pin wordt op al deze borden ingepland.

Tailwind Tribes

Tailwind Tribes zijn groepen binnen Tailwind. Je kunt het vergelijken met een soort Facebook groepen. Het zijn groepen waar je jouw content deelt met een groep mensen om meer repins te krijgen. Ieder tribe heeft eigen regels, maar meestal moet je 1 of 2 pins repinnen voor iedere pin die je plaatst. Het voordeel is dat de kans op repins groter is via deze tribes.

Ik heb zelf ook een eigen Tailwind Tribe. Heel leuk als je hier lid van wordt. Dus blog je over blog tips, social media, online marketing, online ondernemen of online geld verdienen bijvoorbeeld. Word dan lid van mijn Tailwind tribe. Ik ben nog aan het bouwen aan een community, maar daardoor wel extra actief met het delen van de content van de tribe leden (hint).

Tailwind gratis proberen?

Je kunt Tailwind gratis proberen. Maak hier een gratis Tailwind account aan. Je hoeft geen creditcard gegevens in te vullen. Als je dit via mijn link doet mag jij het een maand gratis uit proberen. En als je een abonnement neemt, krijg ik een kleine korting op mijn abonnement (voor jou maakt het geen verschil). Vervolgens mag je 100 pins gratis posten. Daarna beslis je pas of je een betaald abonnement neemt (10 euro per maand).

Voor mij is Tailwind die 120 euro per jaar in ieder geval meer dan waard! Wel een waarschuwing: zodra je geautomatiseerd gaat pinnen, wil je eigenlijk niet anders meer.

Pinterest zakelijk gebruiken

Meer weten over Pinterest? Hier vind je een handig overzicht met praktische Pinterest tips. Tips om Pinterest slim in te zetten als blogger of online ondernemer om meer verkeer op je website te krijgen en meer klanten aan te trekken.

Waak jij al gebruik van Tailwind? Wat is voor jou het grootste voordeel van Tailwind?

Pin voor later

 Pinterest marketing effectief inzetten? Dan is het handig om een tool als Tailwind te gebruiken om je pins in te plannen. Hierdoor kun jij je Pinterest marketing automatiseren, dus dat bespaart een hoop tijd. Ontdek hier hoe deze handige tool werkt en andere Pinterest marketing tips

Tailwind is een tool om je pins automatisch op Pinterest te plaatsen. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Tailwind kan veel meer voor je betekenen dan alleen het automatisch inplannen van je pins. Ik ben fan van deze tool n dankzij Tailwind lukt het mij om Pinterest marketing te managen
Ontdek hier hoe je jouw pins slim kunt inplannen met Tailwind. Dit is wat mij betreft een onmisbare tool als je Pinterest marketing serieus wilt inzetten voor meer traafic en klanten. Bekijk hier mijn Pinterest marketing tips en een uitleg hoe Tailwind werkt
Serieus aan de slag met Pinterest marketing? Voor mij is Pinterest tegenwoordig een belangrijk online marketing kanaal om meer verkeer en klanten aan te trekken. En een voor mij onmisbare tool is Tailwind om mijn pins in te plannen. Bekijk hier hoe Tailwind werkt

Praktische tips om Pinterest slim in te zetten | Pinterest marketing | Pinterest strategie | Pinterest marketing tips | Pinterest tips | Social media tips | Gratis Pinterest checklijst| Pinterest marketing strategie | Pinterest tips voor bloggers | Gratis Pinterest tips | Online marketing tips | #pinteresttips #socialmediatips #themarketingfactory #onlinemarketing
Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Judith
Door

Judith

op 09 Dec 2018

Ik denk toch dat ik iets niet goed doe. Toen ik alles nog handmatig deed zat ik 200k kijkers per maand. Nu ben ik 2 maanden bezig met Tailwind en zijn het aantal kijkers gezakt naar 85k. En ik pin toch echt wel 10-20x per dag.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 09 Dec 2018

Hoi Judith, het gaat natuurlijk niet alleen om de kwantiteit maar om de hele Pinterest strategie ;) Stuur mij anders even een email op info@themarketingfactory.nl met je gegevens want ik heb je Pinterest account bekeken en nog wel een paar tips voor je. Liefs, Maaike

Marcel Heijnes
Door

Marcel Heijnes

op 20 Oct 2018

Hoi Maaike, lees je blog met interesse. Ik ben benieuwd of voor mij als chronische pijnklachten aan rug, nek en schouders specialist met als doelgroep therapeuten en coaches Pinterest interessant is. Heb je daar ervaring mee? Hgr Marcel Heijnes

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 22 Oct 2018

Hoi Marcel, ik heb zelf geen ervaring met die specifieke doelgroep maar ik denk dat Pinterest zeker interessant is voor iedere doelgroep. De resultaten verschijnen ook in Google dus beschouw Pinterest als een visuele zoekmachine. Ik was echt verbaasd over de resultaten. Even snel je website bekeken en de content die je deelt heeft veel Pinterest potentie. Groetjes, Maaike

ingrid
Door

ingrid

op 19 Oct 2018

wat interessant. ben eigenlijk net bezig om mijn pinterest beter te vullen. leuk dit te lezen

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 19 Oct 2018

Hey Ingrid, leuk om te horen dat je wat hebt aan mijn artikel over het voordeel van Tailwind voor Pinterest inzetten. Ik ben enthousiast en als je het handmatig wil doen is het een hes karwei. Ik kan Tailwind dus echt aanbevelen. Groetjes, Maaike

Stefaan
Door

Stefaan

op 18 Oct 2018

Ik moet echt me is verdiepen in Pinterest! Ik lees er veel leuke dingen over in combinatie met een blog!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 18 Oct 2018

Hoi Stefaan, Pinterest werkt inderdaad heel goed om meer blog lezers te krijgen. En als je je dan in Pinterest marketing gaat verdiepen dan zou ik ook meteen Tailwind uitproberen ;) Groetjes, Maaike

Inge
Door

Inge

op 18 Oct 2018

Misschien de moeite waard om het uit te proberen wanneer ik actiever wordt op Pinterest

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 18 Oct 2018

Hoi Inge, als je Pinterest niet inzet voor je marketing heeft Tailwind inderdaad geen zin ;) Dit is echt een tool als je heel actief met Pinterest gaat werken. Groetjes, Maaike

Gerdi
Door

Gerdi

op 17 Oct 2018

Dat ziet er handig uit, dat gaan we eens uitproberen!!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Oct 2018

Hi Gerdi, wat leuk! Tailwind is echt een super handige tool voor Pinterest. Ik ben hier echt super blij mee. Groetjes, Maaike

corrina
Door

corrina

op 17 Oct 2018

Zal het eens gaan bekijken en wellicht uitproberen

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Oct 2018

Hey Corrina, leuk dat je Tailwind uit gaat proberen naar aanleiding van mijn tips. Echt een aanrader! Groetje, Maaike

Kyra | A Loving Lady Travels
Door

Kyra | A Loving Lady Travels

op 17 Oct 2018

Toevallig zit ik net in mijn tailwind uitprobeer maand. Dat echte schedulen van eigen content, daar heb ik me nog niet in verdiept maar de tribes vind ik erg leuk.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Oct 2018

Hi Kyra, wat leuk dat je Tailwind aan het proberen bent. Hopelijk ben je net zo enthousiast over Tailwind voor Pinterest als ik;) Heb je nog suggesties voor leuke tribes? Groetjes, Maaike

Ellen
Door

Ellen

op 17 Oct 2018

Ken het niet en ben ook eerlijk gezegd niet zo heel actief op Pinterest. Eens in de zoveel tijd gooi ik er meerdere beelden tegelijk op. Dat kun je dus niet echt een strategie noemen. ;)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Oct 2018

Hoi Ellen, zo werkte ik ook eerst met Pinterest en zag toen weinig tot geen resultaat. Totdat ik weer actief met Pinterest aan de slag ging en ik ben echt blij verrast met de resultaten. Voor mij zorgt Pinterest nu voor het meeste website verkeer. En dat zou mij niet lukken zonder Tailwind ;) Liefs, Maaike

Naomi
Door

Naomi

op 17 Oct 2018

Ik ga het eens uitproberen! Lijkt me erg handig!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Oct 2018

Hoi Naomi, als je Pinterest inzet om meer bezoekers op je blog of website te krijgen, is Tailwind echt wel heel erg handig. Ik ben fan van Tailwind voor Pinterest in ieder geval! Liefs, Maaike

Reactie plaatsen