arrow_drop_up arrow_drop_down
15 mei 2019 

Instagram hashtags tips: slim inzetten voor meer volgers en likes

Hoe hashtags op Instagram gebruiken? Vraag je jezelf dat weleens af? Lees dan vooral verder. Hashtags zijn onmisbaar op Instagram. Als je graag wil dat je content gevonden wordt tenminste. Maar hoe gebruik je deze Instagram hashtags? En welke hashtags kun je het beste gebruiken op Instagram?

Hoe hashtags op Instagram gebruiken

Hashtags zijn nuttig op social media om gevonden te worden. Je berichten bereiken misschien je bestaande volgers, maar met hashtags heb je meer kans om mensen te bereiken die je nog niet volgen. Als je relevante of trending hashtags gebruikt heb je meer kans dat gebruikers je content vinden. Lees hier alles over social media hashtags.

Maar op Instagram zijn ze hashtags echt super belangrijk. Waarom zijn Instagram hashtags zo belangrijk? Dat lees je in dit artikel.

Wil je meer Instagram tips? Check dan eens dit handige overzicht boordevol Instagram tips.

Waarom Instagram Hashtags gebruiken

Hashtags gebruiken is eigenlijk je Instagram SEO. Hierdoor wordt je content vindbaar op Instagram. Dit is een van de weinige manieren om je content te vinden. Op Instagram kun je alleen zoeken op personen, plaatsen of hashtags. Dus als je weinig volgers en likes hebt, kun je misschien beginnen met je hashtag strategie aan te passen.

Hashtags zijn eigenlijk de enige manier waarop je invloed kunt uitoefenen op Instagram zodat meer mensen je content vinden. Daarom zijn hashtags op Instagram zo belangrijk.

Voordeel van Instagram hashtags

Het grootste voordeel van hashtag is dus dat je content hierdoor beter vindbaar wordt voor de mensen die je nog niet volgen. Hashtags zijn klikbaar, mensen kunnen zoeken op deze hashtags en ze kunnen ook bepaalde hashtags volgen. Dan krijgen ze je content te zien als je ze zoeken op een hashtag die jij gebruikt in je Stories of je posts.

Als mensen je content vinden, heb je ook meer kans dat ze deze liken of je gaan volgen op Instagram. We zijn social wezens en willen graag ergens bijhoren. Ook willen we graag laten zien wat we leuk vinden.

Hoe Instagram Hashtags gebruiken?

Je kunt hashtags op verschillende manieren gebruiken. Je kunt deze gebruiken in je bio, in je Insta stories en bij je posts. Vooral bij Insta posts is het heel gebruikelijk om meerdere hashtags te gebruiken. Plaats ze liever niet in de tekst van je onderschrift zelf. Die is bedoeld om te omschrijven waar je foto overgaat.

De hashtags hebben een andere functie: het is een soort label die aangeeft waar je bericht overgaat. Dus plaats een witregel of streepjes en plaats je hashtags onderaan of als reactie. Maar dat laatste werkt alleen als je het meteen doet. Niet als je dit pas na een paar uur doet.

Hoeveel hashtags gebruiken Instagram

Je kunt maximaal 30 hashtags gebruiken op Instagram. Maar moet je er ook 30 gebruiken? Gebruik er minimaal 4 tot 5. Als je al veel volgers hebt of een beroemdheid, dan kun je het je permitteren om geen hashtags te gebruiken.

Gebruik anders zeker een aantal hashtags. Het is ook een kwestie van testen want dit verandert iedere keer. Sommige vinden 30 hashtags misschien te spammerig overkomen. Zoek eens op je hashtag en kijk of je post er tussen staat.

Welke Instagram hashtags?

Wil je weten wat relevante hashtags zijn voor jouw bericht? Ga dan op onderzoek uit. Als je geen idee hebt welke Instagram hashtags je kunt gebruiken, bekijk dan eens hoe anderen het gebruiken. Ga dit onderzoeken. Noteer deze hashtags in een excel sheet of de notities van je telefoon zodat je een bestand hebt van hashtags doe je kunt gebruiken. Dan is het alleen een kwestie van copy-paste.

Wil je relevante hashtags ontdekken voor jouw bericht? Ga dan op onderzoek uit. De simpelste manier is om in de Instagram zoekfunctie op ‘tags’ te klikken en vervolgens een hashtag in te typen. Je krijgt dan ook gerelateerde hashtags te zien en de mate waarin ze gebruikt worden. Met externe tools kun je de keuze ook makkelijker maken.

Spieken hoe anderen hashtags gebruiken

Bekijk accounts die zich op een vergelijkbare doelgroep richten want je wil de hashtags gebruiken waar jouw ideale klanten op zoeken. En dan is het een kwestie van uitproberen en kijken welke hashtags werken. Hoe kun je de juiste hashtags vinden?

  • Concurrenten (en dan vooral diegenen die veel volgers hebben op Instagram).
  • Je volgers (dan zie je wat zijn interessant vinden).
  • Je ideale klanten (dan zie je weke hashtags zij gebruiken).
  • Influencers in jouw branche (zij hebben veel volgers en weten hoe het werkt).

Hoe vindt je Instagram hashtags

De simpelste manier is om in de Instagram zoekfunctie op ‘tags’ te klikken en vervolgens een hashtag in te typen. Je krijgt dan ook gerelateerde hashtags te zien en de mate waarin ze gebruikt worden

Hashtag onderzoek kun je op Instagram zelf doen. Met de zoekfunctie. Maar ook als je een hashtags intypt, krijg je allerlei suggesties te zien. En ook allerlei gerelateerde hashtags, en hoe vaak ze gebruikt worden.

Maar je kunt hier ook allerlei tools voor gebruiken. Deze tools werken allemaal vergelijkbaar. Je geeft een hashtag in en krijgt dan allerlei gerelateerde suggesties te zien.

Metahashtags handige tool om Instagram hashtags te vinden

Nogmaals doe wel onderzoek naar je niche onderwerp.

Populaire hashtag of niche hashtag

Aan de ene kant wil je natuurlijk zoveel mogelijk mensen bereiken. En aan de andere kant wil je wel de JUISTE mensen bereiken. Met populaire hashtags als #instagood of #photooftheday bereik je misschien wel veel mensen wereldwijd. Maar zijn dit ook je klanten?

Bovendien worden deze hashtags zoveel gebruikt dat jouw post al snel verdwijnt in de miljoenen posts met deze hashtags. Met een specifiekere hashtag heb je meer kans dat je content ook opvalt en dat je ook meer interactie krijgt. Bovendien sluit deze waarschijnlijk ook beter aan bij de foto waardoor je ook de juiste mensen bereikt.

Gebruik ook geen hashtags als #follow4follow en #like4like. Hiermee krijg je meer volgers en likes. Maar je boort niet de juiste doelgroep aan.

Branded hashtags gebruiken

Ook kun je een eigen hashtag trend starten voor jouw merk, product of een specifieke campagne. Bedenk een unieke, branded hashtag en motiveer mensen om deze te gebruiken in relevante posts. Bied hen eventueel iets aan in ruil daarvoor zoals dat je hun berichten deelt of een winactie.

Bedenk dus een specifieke hashtag voor je merk of voor een specifieke dienst of je boek bijvoorbeeld. Het doel is natuurlijk dat deze hashtag gebruikt wordt door anderen zodat ze jou ontdekken. Check wel altijd even of die hashtag nog niet gebruikt wordt door iemand anders.

Nederlandse of Engelse hashtags

De populairste Instagram hashtags zijn Engelstalig. Heeft het nut om deze te gebruiken? Als je internationaal werkt natuurlijk wel. Bedenk wel dat je ook automatisch veel meer concurrentie hebt met deze hashtags. Dus bedenk altijd wil je zoveel mogelijk mensen bereiken of de juiste mensen?

Maar als je klanten Nederlandstalig zijn, kun je beter ook Nederlandstalige hashtags gebruiken. Het gaat niet zozeer om het aantal volgers maar om de juiste volgers. Dus zorg dat je hashtags beschrijvend, specifiek en relevant zijn voor de content die je deelt.

Een suggestie:

  • Populaire hashtags: als je toch kiest voor populaire hashtags kies dan voor hahstags die relevant zijn voor het onderwerp en een bereik hebben van maximaal 500.000 want als je kiest voor de hele populaire hashtags dan heb je meer kans op bots en worden ze binnen een paar seconden al ondergraven door nieuwe posts.
  • Niche hashtags: kies voor hashtags die minder dan 10.000 keer gebruikt worden en die getarget zijn voor jouw bedrijf en waar je ideale klanten ook op zoeken. Bijvoorbeeld #onlinemarketing, #socialmedia #blogtips
  • Doelgroep hashtags: woorden waarop je doelgroep zoekt bijvoorbeeld #ondernemertips #ondernemer
  • Branded hashtags: hashtags die je gebruikt voor je merk/brand. Deze kunnen merk specifiek zijn of relevant zijn voor een specifiek product of campagne.
  • Content hashtags: deze zijn direct gerelateerd aan de content die je plaatst en geven aan waar je foto of video over gaat.

Tot slot: Instagram hashtags tips

Er is helaas niet één standaard formule voor succes. Elk bedrijf en elke doelgroep is anders en dat betekent dat elk bedrijf zijn eigen hashtag strategie zal moeten ontwikkelen. Ga dus testen! Maar gebruik relevante Instagram hashtags zodat je content beter gevonden wordt door de juiste mensen. Zo zorg je voor meer interactie: kliks, shares, likes en volgers.

Wil je meer Instagram tips? Check dan dit handige overzicht met Instagram tips.

Hoe gebruik jij Instagram hashtags? Heb jij nog aanvullende Instagram hashtag tips? Deel ze dan in de comments hieronder! 

Vind je dit interessant? Bewaar voor later!

Instagram hashtag tips | Zo zet je Instagram hashtags slim in voor meer volgers en likes | Instagram tips | Instagram marketing | Lees alle tips op themarketingfactory.nl

Over de schrijver
Ik geef praktische online marketing en social media advies. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het stap-voor-stap zelf kunt toepassen, zonder technisch gedoe.
Felice Veenman
Door

Felice Veenman

op 15 May 2019

ik zou echt meer moeten doen, maar eerlijk gezegd staat Instagram me een beetje tegen. TE picture perfect...

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 15 May 2019

Bij Insta Stories is dat juist niet het geval dus dat is wel een mooie tegenhanger voor dat 'picture perfect ;) Maar zo heeft iedereen zijn of haar voorkeur dus kies lekker een social media kanaal waar je wel wat mee hebt ;)

lodi
Door

lodi

op 15 May 2019

wat een goede tips, nooit geweten dat je via tags hastags kan vinden. Ik kijk ook wel vaak bij anderen, wan wat zetten zij neer als hashtag. Maar ik merk dat sommige het super goed doen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 15 May 2019

Dank je wel en fijn dat je wat aan mijn Instagram hashtags tips hebt. Het is altijd goed om de kunst af te kijken bij anderen. Waarom ook niet?!

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 15 May 2019

Mijn 'hashtag' op Instagram is helaas meer van het genre ik-doe-maar-wat. Ik kan Instagram nog steeds niet zo erg waarderen. Maar deze tips zullen vast helpen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 15 May 2019

Het blijft ook altijd een kwestie van uitproberen en kijken wat werkt en wat niet. Wat voor iemand anders werkt, hoeft voor jou niet te werken ;) Hopelijk helpen deze Instagram hashtags tips je een beetje op weg!

An
Door

An

op 16 May 2019

Ik heb dit artikel met heel veel belangstelling gelezen. Ik fa de laatste tijd ook bewuster om met mijn hashtags en ik merk dat het helpt om meer volgers te krijgen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 16 May 2019

Tof om te horen dat mijn Instagram hashtags tips van pas komen en dat hashtags je ook helpen om meer volgers te krijgen!

Stefaan De Winter
Door

Stefaan De Winter

op 16 May 2019

heb deze site bij men favorieten gezet en ga met de tools aan de slag de komende foto's en zal zien of het werkt :) bedankt voor de tips!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 16 May 2019

Leuk om te horen en ben benieuwd wat het oplevert, maar met alleen hashtags ga je het niet redden. De content moet ook nog interessant zijn en hoe actiever je zelf bent op dit platform, hoe meer het je oplevert ;)

Mandy
Door

Mandy

op 18 May 2019

Goede tips! Dit was ik echt net nodig, ik gebruik maar heel af en toe hashtags maar ik wil wel graag wat meer volgers

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 18 May 2019

Dank je wel en fijn dat je wat aan de Instagram hashtags tips hebt ;)

Melanie Hoogvliet
Door

Melanie Hoogvliet

op 20 May 2019

Wat een nuttig artikel! Want op instagram ben ik echt nog wel een beetje zoekende facebook en me blog lopen inmiddels prima

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 May 2019

Leuk om te horen dat je mijn Instagram hashtags tips nuttig vindt en wat fijn voor je dat Facebook en je blog goed lopen ;)

Cynthia
Door

Cynthia

op 24 May 2019

Goede tips! Ik heb een paar hashtags die ik altijd gebruik, maar ook zeker een stuk of 6 die ik aanpas aan het onderwerp van mijn bericht.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 May 2019

Wat goed dat je een lijstje met Instagram hashtags bijhoudt!

Reactie plaatsen