Page content

article content

Social video is booming…en terecht! Wat zijn de voordelen van social video?

Social video’s worden steeds belangrijker. En of je nu kiest voor Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat of YouTube, wat zijn de voordelen van social video? Met social video heb je meer impact. Waarom? Video is emotie. Video’s zijn krachtig om warme connecties op te bouwen. Zeker Live video’s.

Live video’s zijn zo krachtig omdat er interactie mogelijk is. Je bent niet alleen aan het zenden, maar je kijkers kunnen ook vragen stellen en reageren. En misschien levert dit niet direct bezoekers naar je website op, maar wel zichtbaarheid en interactie. Je bouwt dus sneller een betrokken aanhang op omdat mensen toegang tot jou hebben.

Voordelen van social video 

Natuurlijk gaat er niks boven een fysieke ontmoeting, maar bij een bijeenkomst kun je nooit zo veel mensen tegelijk spreken. Met social video kun je een veel groter publiek bereiken. Dus maak je nog geen gebruik van social video? Overweeg dan om minimaal 1x per week een live video te doen.

Vind je dat nog eng? Maak dan een korte video. Die kun je gewoon opnemen met je smartphone en er zijn tegenwoordig allerlei gebruiksvriendelijke apps om die video te bewerken zoals iMovie, pxls, vsco etc. Vervolgens kun je deze delen op de diverse social media kanalen. Dit is wel meer werk omdat je jouw video eerst nog bewerkt 😉

TIP: Heb je een iPhone? Dan is Apple Clips echt een aanrader. Deze app maakt vierkante video’s eventueel met ondertiteling. Perfect voor op Facebook!

Native video heeft meer bereik

Als je de voordelen van social video begrijpt, houd dan wel rekening met het volgende: Alle platformen geven meer prioriteit aan native video! Plaats je video niet op YouTube om vervolgens de link te delen op alle andere social media kanalen.

Maak je er niet te gemakkelijk vanaf, maar upload de video direct op Twitter, Facebook of andere social media kanalen. Het is iets meer werk, maar zo heb je wel een groter bereik.

Alle social media kanalen willen graag dat je zo lang mogelijk op hun platform blijft vandaar dat native video beter scoort en vaker getoond wordt dan de link naar een video die op een platform van derden staat.

social video

 

Facebook (Live) video

Facebook video’s hebben veel meer bereik dan alle andere content op Facebook. Zeker de Facebook Live video’s omdat Facebook dit enorm promoot en dus meer mensen deze Live video’s te zien krijgen.

De ideale video lengte voor een Facebook video is tussen de 60 en 90 seconden. Bij een Facebook Live video is dat 15 tot 20 minuten. Wil je meer tips? Lees dan even mijn blog over de ideale lengte van Facebook video.

Instagram Live meer bereik op Instagram Stories

Ben je gewend om Instagram Stories te doen? Overweeg dan eens wat vaker om een Instagram Live te doen. Waarom? Tegenwoordig worden de Instagram Livestreams als eerste getoond tussen alle Stories. (Dit hoorde ik via Social Media Examiner en ben nog aan het testen of dit ook klopt)

Je komt dus gemakkelijker onder de aandacht bij je Instagram volgers met zo’n live uitzending. Meestal kijk je alleen de eerste paar Instagram Stories en heb je geen tijd om alle Stories te bekijken.

Twitter Live (of Periscope) nog steeds effectief

Op Twitter kun je een video plaatsen, maar je kunt ook een Live uitzending doen. Dit kan op Twitter zelf of in de Periscope app. Sommige mensen zijn hier sceptisch over en denken dat Periscope passé is. Maar ik denk daar anders over.

Periscope is misschien wel minder populair dan het ooit geweest is, maar als ik een Periscope uitzending doe heb ik meestal tussen de 60 en 80 kijkers. Dat zijn toch een hoop mensen die de moeite doen om mijn uitzending te bekijken en te luisteren wat ik te vertellen heb. Stel dat jij 60 tot 80 mensen in een zaal hebt die speciaal naar jou komen luisteren? Dat is toch een groot publiek.

Overige social video kanalen

Ook op LinkedIn kun je tegenwoordig een native video posten bij een update. Steeds meer platformen voegen video opties toe zodat we ook gebruik kunnen maken van de voordelen die social video ons bieden. Nu nog wachten tot we ook kunnen live streamen op LinkedIn 😉

Zelf heb ik gemerkt dat Snapchat even heel populair geweest is, maar sinds de komst van Insta Stories is die populariteit weer enorm gedaald. Tenzij je je richt op een jonger publiek. Dan zou ik dat kanaal zeker overwegen.

YouTube vergt meestal wat meer uitdaging. Over het algemeen zijn de video’s hier van hogere kwaliteit. Maar de kracht van YouTube is dat mensen hier wel vaak naar ‘how-to’ video’s zoeken.

Social video tip

Wil je aan de slag met de voordelen van social video? Dit is een makkelijke manier om te beginnen:

  • Kijk eens wat je 10 populairste blog berichten zijn.
  • Gebruik Google Analytics om te kijken welke blogs het meest gelezen worden.
  • Kun je de inhoud van dat blog ook samenvatten in een korte video?

Die video kun je posten op social media of je kunt een Live video doen op een van je favoriete social media kanalen. Dan kun je nog extra uitleg geven over dit onderwerp en verwijzen naar je blog.

Kijk gewoon welk kanaal bij jou past en waar je de meeste respons van jouw ideale publiek krijgt. En hoe vaker je een (live) video doet, hoe gemakkelijker het wordt. Maar maak in ieder gebruik gebruik van de voordelen van social video zodat je meer impact hebt!

Comment Section

0 reacties op “Social video is booming…en terecht! Wat zijn de voordelen van social video?

Plaats een reactie


*