Wat is de beste tijd om te posten op Facebook? En hoe plan je berichten in?
Wat is de beste tijd om te posten op Facebook? En hoe plan je berichten in?
25 september 2019 
4 min. leestijd

Wat is de beste tijd om te posten op Facebook? En hoe plan je berichten in?

Tijdens mijn social media trainingen krijg ik vaak de volgende vragen: Hoe vaak kan ik iets op social media plaatsen en wat is de beste tijd om te posten op Facebook? In dit artikel wil ik vraag die laatste vraag beantwoorden. Ik leg uit hoe je de beste tijd om te posten op Facebook ontdekt en hoe je vervolgens bericht kunt inplannen.

Wil je trouwens meer tips over Facebook? Check dan dit handige overzicht met Facebook tips.

Beste tijd om te posten op Facebook

Inmiddels zijn er al de nodige onderzoeken gedaan naar de beste tijd om te posten op Facebook. Misschien heb je weleens zo’n onderzoek bekeken. Deze onderzoeken leveren vaak tegenstrijdige resultaten op. Dus nu weet je waarschijnlijk nog steeds niet wat de beste dagen en tijdstippen zijn om berichten te plaatsen op Facebook?

Zo kun je volgens een onderzoek van Hubspot het beste op Facebook posten op zaterdag en zondag. En is de kans om 13.00 uur het grootst dat mensen je berichten delen en om 15.00 uur krijg je de meeste kliks. Terwijl uit een onderzoek van TrackMaven blijkt dat de beste tijd om iets op Facebook te posten juist op donderdagavond om 20.00 uur is.

Uit een onderzoek van BuzzSumo blijkt weer dat je het beste een Facebook bericht kunt posten op de minst drukke tijdstippen omdat er dan minder gepost wordt. Dat betekent dus dat er minder concurrentie is waardoor je bericht eerder opvalt en er meer gereageerd wordt op jouw update. Daar valt natuurlijk ook wat voor te zeggen 😉

Ken je publiek

Al die verschillende onderzoeken geven dus ook niet echt duidelijkheid over de beste tijd om te posten op Facebook. En het is ook lastig want dit is afhankelijk van een hele hoop factoren zoals concurrerende berichten en algoritmes, maar het is ook afhankelijk van jouw volgers. Wanneer zijn zij online? Je wilt natuurlijk dat zij jouw berichten zien!

Zorg dus dat je heel goed weet wie je uiteindelijk wilt bereiken met een bericht en wanneer zij online zijn.

Wanneer is de kans het grootst dat ze jouw updates zien, en het liefst hier ook op reageren? Is dat ’s ochtends als mensen op weg zijn naar kantoor of juist ’s avonds als de kinderen op bed liggen?

Heb je geen flauw idee? Het mooie is dat je via jouw Facebook pagina statistieken veel leert over het online gedrag van jouw Facebook fans. Gebruik dus jouw eigen Facebook statistieken om voor jezelf vast te stellen wat de beste tijd is om iets te posten op Facebook. En datzelfde geldt natuurlijk voor Instagram. Daarvoor bekijk je jouw Instagram statistieken.

Gebruik je Facebook statistieken

De beste tijd om te posten op Facebook is dus voor iedereen anders. Dit is afhankelijk van jouw doelgroep. Daarom is het goed om een helder beeld te hebben van jouw ideale klanten en vooral je eigen Facebook statistieken te bekijken. Die statistieken heb je trouwens alleen voor je Facebook pagina en niet voor je persoonlijke Facebook profiel 😉

Die statistieken geven je allerlei waardevolle inzichten over wie je pagina volgen en welke berichten het goed doen. Maar je krijgt hiermee ook inzicht in de beste tijd om een bericht te plaatsen op Facebook.

Als je dit helder hebt, kun je zo’n bericht handmatig posten of deze inplannen op die tijdstippen. Als je zo’n bericht inplant op de tijden dat je volgers het meest actief zijn, is de kans natuurlijk het grootst dat je volgers zo’n bericht ook zien en hierop reageren. Daarom is het goed om je eigen statistieken eens te bekijken! Hieronder leg ik uit waar je deze statistieken vindt.

social media kalender | content kalender | social media content kalender

Beste tijd Facebook post

Op je Facebook pagina heb je handige statistieken die je onder andere meer inzicht geven in het gedrag van je Facebook fans. Je ziet wanneer zij actief zijn op Facebook. Zo weet je wat de beste tijd is om een bericht te plaatsen op Facebook.

Je vindt deze Facebook statistieken als volgt:

  • Ga naar je Facebook pagina en klik bovenaan op ‘Statistieken’.
  • Vervolgens klik je aan de linkerkant op ‘Berichten’.
  • Je ziet dan de dagen en tijden dat je volgers actief zijn.

In dit overzicht zie je wat de beste dagen en tijden zijn om te posten, namelijk de dagen en tijdstippen dat de meeste van jouw Facebook fans actief zijn. Bovenaan zie je de verschillende dagen van de week en zie je hoeveel mensen op die dagen actief zijn. Als je hier met je muis overheen beweegt, zie je een extra lijn die het aantal gebruikers toont op de verschillende tijdstippen.

Je kunt ook met je muis bewegen over de grafiek die je ziet bij ‘tijden’. Dan krijg je namelijk meer gedetailleerde informatie over hoeveel van jouw Facebook fans actief zijn op dat tijdstip.

beste tijd om te posten op Facebook bepalen met je Facebook statistieken

Facebook bericht plannen

Bekijk dus jouw eigen Facebook statistieken om te ontdekken wat de beste tijden zijn om berichten te posten op jouw Facebook pagina. Vervolgens kun je jouw berichten ook op deze tijdstippen inplannen. Op Facebook kun je dit het beste in Facebook zelf doen. Facebook houdt niet van tools die je kunt gebruiken om je social media berichten in te plannen. Dat wordt afgestraft waardoor nog minder mensen je bericht te zien krijgen!

Een Facebook bericht inplannen, doe je als volgt:

  • Schrijf een bericht zoals je normaal ook doet op je Facebook pagina.
  • Klik op het pijltje bij ‘Nu delen’.
  • Klik op ‘Plannen’ in het uitklapmenu.
  • Vul de datum en het tijdstip in waarop je het bericht wilt plaatsen.

Facebook bericht plannen in Facebook

Op deze manier kun je heel gemakkelijk een Facebook bericht inplannen op je Facebook pagina. Dit kan trouwens ook in een Facebook groep. En het is heel gemakkelijk om dit in Facebook zelf te doen.

Meer Social media tips?

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Wat is de beste tijd om berichten op Facebook te posten? En hoe plan je berichten in? | Facebook | Facebook marketing | Facebook tips | social media tips | sociale media tips | online marketing | online zichtbaarheid | klanten via internet | online geld verdienen | online ondernemen | online verkopen | marketing | #themarketingfactory #facebooktips

 

 

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 02 Oct 2019

Ik moet dit inderdaad eens nakijken op mijn Facebookpagina. Dank voor de reminder!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 02 Oct 2019

Graag gedaan. Het is altijd handig om af en toe eens naar je Facebook pagina statistieken te kijken.

Lex Linsen
Door

Lex Linsen

op 26 Sep 2019

nuttig Maaike

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 26 Sep 2019

Leuk om te horen dat je wat hebt aan deze tips, Lex!

Reactie plaatsen