Social media vakantie inplannen? Je social media automatiseren in 4 stappen
Social media vakantie inplannen? Je social media automatiseren in 4 stappen
04 augustus 2021 
3 min. leestijd

Social media vakantie inplannen? Je social media automatiseren in 4 stappen

Soms wil je even niks met social media. Hoe doe je dat als je met vakantie gaat of gewoon even een break wilt van social media? In dit artikel deel ik tips hoe jij een social media vakantie neemt en dit kunt automatiseren tijdens je vakantie.

– Laatste update 28 maart 2024 –

Social media vakantie inplannen

Het laatste wat je wil, is werken tijdens je vakantie. Maar het is ook geen goed idee om je social media kanalen helemaal te negeren. In de hectiek van de vakantievoorbereidingen en alles wat je nog wilt doen vóór je vakantie, is het gemakkelijk om je social media te verwaarlozen. 

Het is goed om ook tijdens je social media vakantie zichtbaar te blijven. Nieuwe klanten kunnen je ontdekken, je blijft onder de aandacht van bestaande klanten en consistentie is belangrijk, ook voor de algoritmes.

Dus hoe kun je een social media vakantie inplannen?


Verwachtingen managen

Als je echt even helemaal niks wilt doen met social media kun je dit gewoon delen op social media. Meld dat je een tijdje offline bent en dat je even een break neemt. Bij alles geldt dat het een kwestie is van verwachtingen managen.

Deel deze boodschap in een social media bericht. Op sommige social media platformen kun je zo’n bericht ook bovenaan je feed vastpinnen. Je kunt het ook vermelden in je profielomschrijving. Vertel dat je er even tussenuit bent om jezelf weer op te laden, gaat genieten van een welverdiende vakantie of vermeld jouw eigen reden dat je er even tussenuit bent.

Werk vooruit

De andere optie die je hebt: vooruit werken en je social media berichten inplannen. Dit is niet alleen handig voor je social media vakantie, maar dit kun je natuurlijk het hele jaar door doen. En ik kan je wel vertellen, dat scheelt een hoop tijd en stress ;)

Hierdoor blijf je zichtbaar tijdens je afwezigheid zonder dat je eigen vakantieplezier in het gedrang komt. Door een plan te maken en je social media te automatiseren, kun jij gewoon lekker gaan genieten van je vrije tijd, zonder dat jij je druk hoeft te maken over dat je nog iets hoeft te posten op social media.

Hieronder een handig stappenplan om je social media vakantie goed te regelen.

Stap 1: Maak een content plan

Beslissen wat je gaat posten, kan het allerlastigst zijn van je plan om je social media te automatiseren. Daarvoor is het goed om het volgende altijd in je achterhoofd te houden.

  • Wie is mijn publiek, wie wil ik bereiken?
  • Welke doelen hoop ik te bereiken?
  • Welke content vindt mijn publiek interessant?

Houd dat in je achterhoofd als je jouw social media content plant. Vind je het lastig om te bedenken wat je kunt posten? In mijn Social Media Boost krijg je meer dan 365 kant en klare content ideeën zodat je nooit meer een bericht vanaf scratch hoeft te bedenken.

Stap 2: Bereid je content voor

Zorg dat je tijdig start met het maken van de content die je wilt posten tijdens je vakantie. Bereid je social media posts voor zodat je weet wat je hier voor nodig hebt. Ontbreekt er nog wat? Wil je nog een video maken of heb je nog een foto nodig?

Denk aan bestaande content die je al hebt. Als deze nog steeds interessant en relevant is, kun je deze rustig nog een keer delen. Dus deel een link naar een interessant blog of video die je eerder opgenomen hebt. Of deel enkele vakantie gerelateerde tips die relevant zijn voor je branche.

Bekijk hier een handig overzicht met 61 social media content ideeën.

Stap 3: Gebruik social media tools

Tegenwoordig heb je allerlei apps en tools om je social media berichten in te plannen zodat deze automatisch gepost worden. Handig zodat jij je daar niet druk over hoeft te maken tijdens je social media vakantie. 

Bekijk dit artikel waarin ik een aantal handige gratis social media tools bespreek waarmee jij je berichten kunt inplannen. Op sommige social media kanalen zoals Facebook of Twitter kun je de berichten ook op het platform zelf inplannen. 

Stap 4: Check je reacties

Houd het wel menselijk. Dus als jij social media berichten automatisch inplant tijdens jouw afwezigheid, dan kun je het niet helemaal negeren. Het is fijn dat je geen content hoeft te bedenken tijdens je vakantie, maar houd wel de reacties in de gaten.

Plan het liefst iedere dag, maar in ieder geval om de dag 5 minuutjes in om je reacties en DM’s te checken. Als mensen de moeite nemen om te reageren, is het wel zo netjes om dit niet te negeren. Al geef je zo’n bericht maar een like.

Zo neem je een social media vakantie

Met deze vier stappen kun je jouw social media automatiseren zodat je zichtbaar blijft op social media terwijl jij je batterij weer even op kunt laden en even kunt genieten van je vrije tijd. Plan vooruit en automatiseer je social media door gebruik te maken van gratis tools. 

Kun je hier hulp bij gebruiken om je social media persoonlijk en uitnodigend te houden? Check dan eens mijn Social Media Boost of plan een strategiesessie met me in.

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Praktische tips hoe jij een social media vakantie inplant. Soms wil je even een social media break, gewoon even niet online zijn. Hoe pak je dat aan? Plan je social media content vooruit en automatiseer je social media in 4 stappen

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Reactie plaatsen