Bespaar tijd op sociale media met deze tool
Bespaar tijd op sociale media met deze tool
06 augustus 2014 
2 min. leestijd

Bespaar tijd op sociale media met deze tool

Sociale media kunnen je veel opleveren, maar kosten vooral veel tijd. IFTTT is handige tool waarin je zaken kunt automatiseren en wat je veel tijd kan besparen. Je kunt je eigen taken specificeren (personal recipes). En om het je nog gemakkelijker te maken, kun je ook kiezen uit een lijst van bestaande taken die anderen al hebben aangemaakt (shared recipes). Hiermee kun je dus een aantal social media taken automatiseren. En omdat je dit één keer in moet stellen en dit vervolgens automatisch uitgevoerd wordt, kun je zo veel tijd besparen!

social-media-taken-automatiseren

Hoe werkt IFTTT

IFTTT is een gratis tool en staat voor ‘If This Then That’. Je kunt dus zelf instellen welke taak er automatisch uitgevoerd moet worden als er een bepaalde actie plaatsvindt. Bijvoorbeeld als ik een link plaats op Linkedin, deel deze dan op Twitter. Of deel via de RSS feed van mijn blog elke blogpost op Facebook. Of als het weekend is, verander dan mijn avatar op Twitter.

 • Maak een gratis account aan.
 • Activeer de kanalen (channels) die je wilt koppelen zoals Facebook, Twitter of een RSS feed.
 • Vervolgens kun je de taken instellen die je wilt.

Een persoonlijke taak of ‘recipe’ instellen op IFTTT

Stel eerst de trigger in (if this)

 • Maak een nieuwe taak aan via ‘recipe’.
 • Selecteer een kanaal waar deze taak begint, de trigger (if this).
 • Bij ieder kanaal heb je meestal meerdere keuzes waaruit je kunt kiezen. Kies je voor Facebook dan kun je ervoor kiezen of de trigger is wanneer je een nieuwe foto plaatst of een link met een hashtag bijvoorbeeld. En klik daarna op ‘create’.

Stel dan de actie in (then that)

 • Kies vervolgens het kanaal dat iets gaat doen naar aanleiding van deze trigger, de actie (then that). Je selecteert een kanaal en ook hier heb je de keuze uit meerdere acties die je kunt uitvoeren. Zo kun je bij Linkedin bijvoorbeeld kiezen voor het delen van een update, een link of een email uitnodiging om te connecten op linkedin.
 • Je hebt nog de keuze om bepaalde informatie toe te voegen aan de actie. Deel je bijvoorbeeld via een RSS feed je blogpost op Linkedin? Dan kun je hier aangeven dat deze status updates moeten beginnen met “Nieuw blog:”
 • Vergeet niet om op ‘create recipe’ te klikken.

bespaar-tijd-op-social-media-met-deze-tool

Met één klik een bestaande taak selecteren 

In het begin kost het misschien even tijd om alle mogelijkheden en functionaliteiten te verkennen, maar daarna heb je binnen een paar klikken de nodige geautomatiseerde taken opgezet. Op deze manier kun je duizenden taken opzetten.

 • Om het je gemakkelijker te maken, krijg je hulp van de IFTTT community doordat je taken ook publiek kunt delen.
 • Dit zijn de zogenaamde ‘shared recipes’.
 • Deze recepten zijn hier te vinden en je kunt ze met één klik voor je zelf activeren.

Natuurlijk kun je onmogelijk alles automatiseren, maar sommige taken kunnen wel handig zijn. Let wel op dat je geen dubbele taken laat uitvoeren. Als je bijvoorbeeld met IFTTT instelt dat je Instagram foto’s automatisch op Facebook geplaatst worden, moet je niet binnen Instagram zelf nog aanvinken dat een foto op Facebook geplaatst moet worden.

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Bart Rietjens
Door

Bart Rietjens

op 07 Aug 2014

Leuk. Ik ga het meteen uitproberen. Vaak valt zo'n social media tool tegen maar soms zit er ook iets heel handigs tussen!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 07 Aug 2014

Hoi Bart,Leuk dat je zo enthousiast bent en deze tool is echt een aanrader hoor! Kijk vooral eens in de lijst met bestaande taken of 'shared recipes'!Groetjes, Maaike

Reactie plaatsen