18 manieren om tijd te besparen op social media
18 manieren om tijd te besparen op social media
12 augustus 2014 
3 min. leestijd

18 manieren om tijd te besparen op social media

Sociale media zijn leuk en nuttig, maar wie heeft er geen last van dat het vaak te veel tijd kost? Het is soms lastig om je tijd effectief in te delen. Je moet je onderneming runnen en ook online zichtbaar zijn voor klanten. Je aanwezigheid op sociale media hoort er tegenwoordig nu eenmaal bij en kost je nu eenmaal de nodige tijd. Maar je kunt een hoop tijd besparen!

Social media taken automatiseren

Vorige week besprak ik al de tool IFTTT wat een echte uitkomst is om bepaalde taken te automatiseren en zo een hoop tijd te besparen. IFTTT staat voor ‘If This Then That’.

Met deze gratis tool kun je taken specificeren die vervolgens automatisch uitgevoerd worden.

Dus als er dit gebeurt, gebeurt er automatisch dat. Lees hier hoe IFTTT werkt en wat je er mee kunt. Zo kun je dus bepaalde taken automatiseren, zoals:

  • Als je een update op Facebook plaatst, wordt dit ook gedeeld op Twitter.
  • Bewaar Gmail berichten met een ster ook op Evernote.
  • Als ik een foto op Facebook plaats, wordt deze ook opgeslagen in Dropbox.
  • Paats automatisch een bericht op Facebook op Nieuwjaar.

hoe werkt IFTTT

De koppelingen die je kunt maken en de automatische taken zijn eindeloos. Het gaat dus telkens om:

  • een ‘trigger’ (If This)
  • en een eraan gekoppelde ‘actie’ (Then That).

IFTTT noemt een koppeling een ‘recipe’, een recept. Je kunt persoonlijke recepten aanmaken of kiezen uit een bestaande lijst van recepten. En vooral dat laatste is erg handig. Je kunt een bestaand recept kiezen en hoeft dit alleen nog maar te activeren.

In dit artikel deel ik een aantal bestaande recepten die van pas kunnen komen. Weet jij handige ‘recipes’ in IFTTT die je zelf gebruikt? Deel ze dan in het reactieveld onderaan dit artikel.

Facebook taken automatiseren

1. New post on WordPress to Facebook: iedere keer dat je een nieuwe blog plaatst op je WordPress website, wordt dit  ook automatisch op Facebook geplaatst met een link naar je blog.

2. Share your Facebook Page’s messages on LinkedIn: zodra je een nieuwe updates op je Facebook pagina plaatst, verschijnt deze ook automatisch als update op LinkedIn.

3. Tweet my Facebook Status Updates: alle nieuwe Facebook updates worden ook automatisch op Twitter geplaatst.

4. Say “Hi” and welcome new members to your Facebook group: plaatst gepersonaliseerde welkomsberichten met de naam van het nieuwe lid van de Facebook groep.

5. When #Facebook profile picture changes, update #Twitter profile picture: houdt je Twitter profielfoto automatisch identiek aan je Facebook profiel.

Handige Twitter recepten

6. All your tweets in a Google spreadsheet: door al je tweets automatisch op te slaan in een Google spreadsheet, heb je een kopie van al je tweets.

7. RSS > Twitter: iedere keer als je een nieuwe blog publiceert, wordt dit ook op Twitter geplaatst.

8. Facebook link gets automatically tweeted: als je een link op Facebook plaatst, wordt er ook een tweet verstuurd met deze link.

9. Send FB page statuses to Twitterals je een bericht plaatst op je Facebook pagina, wordt er ook een tweet uitgestuurd.

Enkele Instagram recepten

10. Post your Instagram pictures as native Twitter pictures: nieuwe fotos op Instagram worden ook als tweet met een afbeelding geplaatst.

11. Save your Instagram photos to Dropbox: door alle foto’s die je op Instagram plaatst ook op Dropbox op te slaan, hou je hier een overzicht van bij in Dropbox.

12. Instagram to Facebook album: alle Instagram foto’s worden ook opgelagen in een Facebook album met al je Instagram foto’s.

Handige LinkedIn taken 

13. Invite new iPhone contacts to connect on LinkedIn: ieder nieuw contact wordt automatisch uitgenodigd om te linken.

14. Share your Facebook page’s messages on LinkedIn: alle nieuwe Facebook pagina update worden automatisch gedeeld op LinkedIn.

15. Twitter to Linkedin with #in: iedere tweet met de hashtag #in word took automatisch op LinkedIn geplaatst.

YouTube taken automatiseren

16. Post YouTube upload to Facebook page: iedere keer als je een video upload op YouTube, wordt er een link naar die video geplaatst op Facebook.

17. Share your favorite YouTube videos to Facebook as link posts: zodra je een YouTube toevoegt aan je favorieten, wordt er ook een link gedeeld op Facebook

18. Tweet your latest YouTube favorites: zodra je een YouTube toevoegt aan je favorieten, wordt er ook een link gedeeld op Twitter.

Tot slot

Voordat je deze taken kunt activeren, dien je eerst alle relevante kanalen te activeren. Zodra je klikt op een ‘recipe’ dat je wilt gebruiken, klik je gewoon op de activatie knoppen onder ieder social media kanaal onderaan de pagina. Selecteer je bijvoorbeeld het recept om je Instagram foto’s ook in Dropbox te bewaren…

ifttt-recept

… dan zie je onderaan het betreffende recept welke kanalen je daarvoor nog dient te activeren. Door op ‘Activate’ te klikken, kun je dit meteen doen. Zodra je de kanalen geactiveerd hebt, klik je op  ‘Use Recipe’ en de taak wordt automatisch uitgevoerd!

kanalen-activeren

Natuurlijk kun je niet alles automatiseren, maar bedenk wat voor jouw onderneming handig is. Taken die je nu wellicht altijd handmatig uitvoert. Let wel op dat je geen dubbele taken laat uitvoeren. Als je bijvoorbeeld met IFTTT instelt dat je Instagram foto’s automatisch op Facebook geplaatst worden, moet je niet binnen Instagram zelf nog aanvinken dat een foto op Facebook geplaatst moet worden.

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Leni
Door

Leni

op 25 Aug 2014

Wat een leuke tool Maaike! Ik ga hem zeker gebruiken. Ik heb wel begrepen dat FB er niet van houdt dat er via bijv. Twitter wordt gepost. En dat je daar dus beter een directe post doet. Is dat nog zo? hartelijke groet Leni

Danuta
Door

Danuta

op 14 Aug 2014

Dank je voor deze slimme, tijdbesparende ideeën.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 15 Aug 2014

Graag gedaan, Danuta!

Kristof
Door

Kristof

op 14 Aug 2014

hmmm... tijd winnen door dingen te autoposten? Een quick win inderdaad, maar dom en ondoordacht op lange termijn, volgens mij. Een automatisch facebookbericht op je twitter laten verschijnen, of je blogposts direct doorposten naar je facebook zal nooit de zelfde interactie opwekken dan dat je je posts afstemt op het medium en je copy zodanig schrijft dat er interactie wordt uitgelokt. Mijn advies: liever maar 3 facebookposts elke week, maar goede die leiden tot veel likes, comments en shares, dan dingen gaan automatiseren om er 10 te kunnen doen, die weinig tot geen interactie opleveren.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 15 Aug 2014

Hoi Kristof, Je hebt helemaal gelijk. Maar als je je blog toch altijd deelt op Facebook, kun je het net zo goed automatiseren. Maar het is inderdaad beter om je berichten af te stemmen op het medium en meer interactie te hebben. Het zijn maar een aantal suggesties die je kunt gebruiken, en waar je wel of geen gebruik van hoeft te maken ;) Groetjes, Maaike

Jacqueline Moleman
Door

Jacqueline Moleman

op 14 Aug 2014

Wow Maaike, You make my day. Mijn doelgroep vrouwelijke entrepreneurs gaat hier ERG blij mee zijn. Ik ga het delen!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 15 Aug 2014

Bedankt voor het delen, Jacqueline en leuk dat je zo enthousiast bent. Groetjes, Maaike

Reactie plaatsen