8 Tips om Pinterest in te zetten als marketingtool
Pinterest marketing slim inzetten: 8 tips

Pinterest marketing slim inzetten: 8 tips

Op Pinterest ga je mensen verleiden met prachtige plaatjes die mensen graag willen delen en waar ze op willen klikken om meer te weten. Vervolgens komen ze op je website. En dan is het aan jou om die bezoekers om te zetten naar inschrijvingen voor je nieuwsbrief of klanten. In dit artikel lees je alles over Pinterest marketing.

Wat is Pinterest marketing?

Wil je Pinterest marketing inzetten? Je gaat dan je diensten of producten promoten op Pinterest door afbeeldingen van je website naar Pinterest te pinnen. Hiervoor maak je Pinterest vriendelijke afbeeldingen die je bij je artikelen of pagina’s op je website plaatst, en vanaf daar naar Pinterest pint. Als mensen op jouw pin klikken, komen ze meteen op de pagina waar die afbeelding staat.

Wat wil je bereiken met Pinterest?

Pinterest kan je veel extra bezoeker opleveren op je website. Door aantrekkelijke pins te delen, klikken mensen door naar je website. En wat dan? Zorg dat je ook weet wat je wil dat deze bezoekers vervolgend doen en dat je hier een systeem voor hebt. Want wat heb je aan veel bezoekers als niemand zich aanmeld voor je nieuwsbrief of ooit klant bij je wordt?

Bedenk dus eerst wat je doel is met Pinterest. Wil je meer naamsbekendheid opbouwen, meer bezoekers op je website of meer producten verkopen? En zorg dat dan bedenkt hoe Pinterest je daarbij kan helpen. Wil je een mailinglijst opbouwen? Plaats dan een weggever in een interessant artikel zodat mensen die via Pinterest op je blog komen, zich aanmelden voor je nieuwsbrief.

#1 Maak een zakelijk account aan

Als je Pinterest marketing in wil zetten, heb je een zakelijk Pinterest account nodig. Met een zakelijk Pinterest account krijg je statistieken en dus inzicht in welke pins het goed doen. Verifieer ook je website zodat je deze informatie ook krijgt over het aantal bezoekers dat doorklikt naar je website. En claim je website zodat Pinterest weet dat je betrouwbaar bent en je pins vaker getoond worden.

Vul alle informatie bij je profiel goed in zodat mensen meteen weten wie je bent, wat je te bieden hebt en voor wie. Maak gebruik van zoekwoorden, zodat de juiste mensen je vinden. Gebruik een profielfoto om het persoonlijker te maken en voeg eventueel een call to action toe zodat mensen zich meteen kunnen aanmelden voor een weggever.

pinterest marketing - zakelijk Pinterest account aanmaken

#2 Gebruik de juiste zoekwoorden

Zorg dat je goed zichtbaar en vindbaar bent op Pinterest. Je kunt nog zulke waanzinnige pins delen die linken naar waardevolle blogs, maar als niemand ze ziet, gaat je dit niks opleveren. Hoe doe je dat? Alleen een mooi plaatje is niet genoeg. Pinterest is een visuele zoekmachine dus gebruik zoekwoorden (of keywords).

Zoekwoorden zijn het allerbelangrijkste op Pinterest. Mensen zoeken hier naar tips en ideeën. Dus wil je gevonden worden? Besteed dan aandacht aan deze zoekwoorden. Op welke woorden wil je gevonden worden? Op welke woorden zoeken jouw ideale klanten? Heb je geen idee? Laat Pinterest je dan helpen met het vinden van de juiste zoekwoorden. Gebruik deze woorden vervolgens in je profiel, je bord beschrijving en bij je pin beschrijvingen.

#3 Wees consistent

Consistentie is belangrijk voor al je marketing uitingen. Ook op Pinterest. Het maakt niet zo zeer uit hoeveel je pint, maar wel dat je dit consistent doet. Pinterest beloont actieve gebruikers door ze aan te bevelen en een betere positie te geven in de feed. Dat betekent dat je pins vaker getoond worden.

Je kunt geen 10 minuten per week aan Pinterest besteden en dan verwachten dat je  veel verkeer en volgers krijgt. Daarvoor moet je zelf actief zijn en regelmatig pins toevoegen en de afbeeldingen van anderen repinnen. Zelf gebruik ik daarom Tailwind om me een handje te helpen. Hierdoor kan ik bijna al mijn pins al weken van te voren inplannen.

#4 Waardevolle content

Deel content die interessant is voor jouw ideale klanten. Het gaat er niet zo zeer om wat jij interessant vindt, maar waar zoeken jouw ideale klanten naar? Maak daar borden voor aan en deel pins over die content. Deel vervolgens mooie, verticale afbeeldingen met een prikkelende tekst erop. Pins die een relatie hebben met jouw aanbod.

Deel niet alleen je eigen content, maar ga ook pins van anderen repinnen. Dat lijkt misschien tegenstrijdig als je meer bezoekers wil aantrekken. Maar juist door pins van anderen te delen (die interessant zijn voor je doelgroep), trek je meer mensen naar je profiel. Daardoor ontdekken ze vanzelf ook jouw eigen content.

#5 Gebruik Pinterest groepsborden

Groepsborden zijn borden waar je met meerdere mensen afbeeldingen op plaatst. Waarom zijn Pinterest groepsborden dit zo krachtig? Als je zelf maar 100 volgers hebt, zien niet zo veel mensen je pins. Maar wat als je jouw afbeeldingen naar een groepsbord met 2000 volgers pint? Dan bereik je veel meer mensen!

Word lid van groepsborden die dezelfde niche hebben als jij zodat je ook de juiste mensen bereikt, mensen die geïnteresseerd zijn in de tips en inspiratie die jij deelt. Kies het liefst borden met veel volgers en zo weinig mogelijk bijdragers (pinners) waardoor je pins niet meteen onder gesneeuwd raken door de hoeveelheid nieuwe pins op zo’n bord.

Tip: Ben je actief op Pinterest en deel jij tips over bloggen, online geld verdienen. social media of online ondernemen? Dan vind ik het leuk als je mee wil pinnen op mijn Pinterest groepsbord voor online ondernemers.#6 Meten is weten

Kijk welke pins goed scoren en zorgen voor veel verkeer naar je website door je statistieken te bekijken. Met een zakelijk Pinterest account, heb je toegang tot de statistieken van Pinterest zelf. Maar je kunt daarvoor ook Google Analytics gebruiken.

Ga naar je Google Analytics account en kijk vervolgens bij Acquisitie > Sociaal >  Overzicht > Pinterest. Bekijk je top 5. Wat hebben deze pins gemeen? Gaan ze allemaal over hetzelfde onderwerp? Hebben ze dezelfde look? Of zijn het bepaalde zoekwoorden die je gebruikt? Als je weet waarom juist deze pins goed scoren, kun je meer van deze pins maken.

pinterest marketing - bekijk je statistieken

#7 Follow up

Pinterest marketing kan dus zorgen voor meer verkeer naar je website. Maar het heeft geen zin om maar zoveel mogelijk bezoekers naar je website te sturen als er verder niks gebeurt. Graag wil je dat deze mensen vaker terugkomen en het liefst dat ze ook klant bij je worden. Daarom is alleen het hebben van een Pinterest account en het delen van mooie plaatjes niet genoeg.

Zorg voor een goed converterende website. Neem mensen aan de hand als ze op je website komen en zorg ervoor dat ze nog volgende stappen zetten. Verleid ze om door te klikken naar andere artikelen en zich aan te melden voor je nieuwsbrief. Hierdoor kun je met je potentiële klanten in contact blijven en vertrouwen opbouwen. Denk dus na over wat je wil bereiken zodra bezoekers via Pinterest op je website komen. En zorg dat je hier een systeem voor hebt.

#8 Website Pinterest vriendelijk maken

Maak je website Pinterest vriendelijk. Dat betekent dat je verticale afbeeldingen toevoegt bij je blogposts en op je pagina’s. Afbeeldingen die jij en anderen kunnen pinnen op Pinterest. Pas ook de alt-tekst aan want deze verschijnt als beschrijving als mensen een afbeelding pinnen van je website. Gebruik ook overtuigende titels bij je artikelen want deze verschijnen onder de pins in de smart feed.

Maak het mensen ook zo gemakkelijk mogelijk om deze afbeeldingen te delen door een pin-knop toe te voegen. Hiervoor zijn allerlei plugins. Zodra je een artikel online zet, deel je ook zelf de pin van dat artikel op Pinterest. En daar laat je het natuurlijk niet bij. Die pin ga jezelf ook weer repinnen naar jouw andere borden en naar de groepsborden.

Aanvullende tips Pinterest marketing tips

Wil je Pinterest marketing slim inzetten? Dan volgen hier nog een aantal handige Pinterest tips:

Pin voor later


8 snelle Pinterest tips om je blog en bedrijf te laten groeien - Pinterest Marketing Tips | www.themarketingfactory.nl
Jasmijn Bult
Door

Jasmijn Bult

op 21 Dec 2018

Hi Maaike,Ik ben je gaan volgen op Pinterest, en zal me graag aanmelden voor het groepsbord. Helaas kan ik via Pinterest je geen bericht sturen, dus vandaar via deze manier.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 22 Dec 2018

Hi Jasmijn,Leuk dat je mee wil pinnen op mijn Pinterest groepsbord! Ik heb je een uitnodiging gestuurd.Liefs, Maaike

Reactie plaatsen