Een simpele manier om de juiste Pinterest keywords te vinden
Een simpele manier om Pinterest keywords te vinden
11 juli 2018 
6 min. leestijd

Een simpele manier om Pinterest keywords te vinden

Pinterest keywords of zoekwoorden zouden de basis moeten zijn van je Pinterest marketing strategie. Dit is dé beste manier om je content onder de aandacht te krijgen. Zo vinden Pinterest gebruikers je content, en klikken hopelijk ook door naar je website. Gebruik jij Pinterest? Pinterest is een handig platform voor meer bezoekers op je website of blog. Maar besef wel dat het een zoekmachine is en geen social media platform.

– Laatste update op 22 maart 2020 – 

Gratis Pinterest training

Goed vindbaar zijn

Je hebt vast wel eens gehoord van blog SEO (Search Engine Optimalisation of zoekmachine optimalisatie voor je blog)? Als je de juiste keywords of zoekwoorden gebruikt, wordt je blog goed gevonden op Google. Zelf ben ik geen SEO expert, maar ik werk wel aan mijn blog SEO. Dat zou jij ook moeten doen 😉

Zo wordt je blog namelijk beter gevonden, heb je meer lezers, hopelijk ook meer inschrijvingen op je mailinglijst en uiteindelijk dus meer mensen die je berichten lezen en klant worden.

Als ik een blog schrijf, doe ik een snelle check op Google wat populaire zoekopdrachten zijn en gebruik deze ‘long tail keywords’ en gebruik deze zoekwoorden in mijn blog. Vervolgens volg ik de aanwijzingen van de Yoast SEO plugin op mijn WordPress website, en pas dan een paar zinnen of tussenkoppen aan zodat ik meer kans heb dat mijn blog hoog scoort in de zoekresultaten. Dat doe ik ook op Pinterest.

Pinterest is een zoekmachine

Wist je dat Pinterest een van de grootste zoekmachines is naast Google en YouTube? Pinners zoeken op Pinterest naar alle mogelijke onderwerpen, en echt niet alleen voor interieur en styling tips ;).

Sommigen verkiezen Pinterest zelfs boven Google omdat het visueel is. Ik doe dat ook als ik tips zoek voor recepten of reistips, maar gebruik Pinterest ook om online marketing of social media tips te vinden.

Ook op Pinterest kun je slim gebruiken maken van deze zoekwoorden of keywords om meer volgers en repins te krijgen, maar vooral om meer bezoekers op je website te krijgen! Want je uiteindelijke doel is om mensen op je eigen blog te krijgen waar natuurlijk een onweerstaanbare weggever staat. Maar hoe vind je de juiste Pinterest keywords om in je pin omschrijvingen te plaatsen?

Vind relevante Pinterest keywords

Omdat Pinterest een zoekmachine is (en dus geen social media platform!), kun je op Pinterest zelf ook keywords vinden voor je blog niche. Stel dat je een yoga instructeur bent, dan kun je op Pinterest zoeken naar ‘yoga’. Gewoon intypen in het zoekveld 😉

Pinterest keywords vinden

Net zoals op Google, geeft ook Pinterest je vervolgens een aantal suggesties waar je handig gebruik van kunt maken. Dat zijn namelijk woorden waarop veel gezocht wordt. Door deze woorden te gebruiken, kunnen pinners jouw content gemakkelijk ontdekken.

Gebruik specifieke zoekwoorden

Maar wacht. Je bent er nog niet. Dit zijn populaire Pinterest keywords, dus is het heel lastig om op deze zoektermen hoog te scoren. Daar is namelijk veel concurrentie van anderen die ook op dat woord gevonden willen worden. Het is lastiger om te scoren op ‘online marketing’ dan op ‘online marketing voor bloggers’ bijvoorbeeld.

Dus is het goed om het nog wat specifieker te maken. En ook die specifieke zoekwoorden kun je gewoon op Pinterest zelf vinden.

Als je kiest voor ‘yoga for beginners’. Zie je daaronder nog een aantal specifieke onderwerpen verschijnen. Pinterest wil het je zo gemakkelijk mogelijk maken om de juiste content te vinden.

Pinterest keywords zoeken - hoe vind je die keywords op Pinterest

Je kunt dus kiezen voor ‘yoga for beginners’ maar ook voor:

 • yoga for beginners video
 • yoga for beginners weightloss
 • yoga for beginners toning
 • etc.

En zo kun je jouw zoektermen steeds specifieker maken zodat het aansluit bij jouw niche onderwerp en bij jouw ideale klanten. Want als je weer klikt op ‘yoga workout for beginners weightloss’ krijg je nog meer opties. Je maakt het dus steeds specifieker.

Pinterest keywords of Pinterest zekwoorden vinden | hoe vind je die keywords op Pinterest uitleg

Pinterest keywords voor een goede SEO

Deze zoektermen kun je gebruiken op Pinterest om gevonden te worden door de juiste mensen. Hoe specifieker, hoe beter. Bekijk dus eens de suggesties die Pinterest geeft als je jouw niche onderwerp intypt in het zoekveld.

Door deze Pinterest keywords te gebruiken, krijg je meer bezoekers op je website, rankt je content hoger in de zoekresultaten en trek je de juiste mensen naar je website (omdat je precies weet welke mensen je wilt aantrekken).

Als je de juiste zoekwoorden gevonden hebt, wat dan? Waar kun je deze Pinterest keywords gebruiken? Er zijn genoeg plaatsen waar je de zoekwoorden kunt gebruiken 😉 Voor een pin kun je dit keywoord gebruiken op de volgende plekken:

 • Je blog titel (als je Rich Pins geactiveerd hebt wordt dit van je blog overgenomen).
 • De pin afbeelding zelf (dus niet ‘afbeelding123.jpg’, maar bijvoorbeeld ‘pinterest-keywords-vinden.jpg’).
 • De alt-tekst van je afbeelding op je website (als mensen iets van je website pinnen wordt dit als omschrijving bij je pins weergegeven).
 • Je pin omschrijving.

Maar daarnaast zijn er nog veel meer plekken op Pinterest waar je keywords kunt gebruiken, denk daarbij aan:

 • Gebruikersnaam
 • Bedrijfsnaam
 • Profielomschrijving
 • Bord titels
 • Bord omschrijvingen
 • De juiste categorie voor je bord kiezen

Pinterest borden optimaliseren met zoekwoorden

Deze zoektermen kun je gebruiken op je Pinterest borden. Veel pinners vullen de omschrijving van hun bord niet in. Maar door je bord wel een duidelijke omschrijving te geven, word je beter gevonden (Denk SEO). Bovendien promoot Pinterest ook borden in de smart feed (je tijdlijn).

Vul dus altijd de bord omschrijving in en gebruik in de tekst zoveel mogelijk zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. En kies ook de juiste categorie voor je bord.

Maar deze zoektermen kun je ook verwerken in de titels van je borden. Je kunt wel hele leuke creatieve namen voor je borden verzinnen, maar daar wordt je niet op gevonden. Gebruik zoekwoorden die relevant zijn voor je niche. Daar zoeken mensen op. Mensen zoeken op ‘Pinterest tip’ of ‘Reis tips’ en niet op ‘Maaike’s favorieten’. Dus als je een bord hebt met online marketing tips noem dit bord dan gewoon ‘online marketing tips’!

Gratis Pinterest Checklijst

Hoeveel zoekwoorden gebruiken?

Op dit moment straft Pinterest je niet af als je veel keywords gebruikt. Daar kun je dus optimaal gebruik van maken. Geef in je pin of bord omschrijving niet alleen een opsomming van al die zoekwoorden. Dat komt heel spammerig over.

Probeer de zoekwoorden te verwerken in zinnen. En je kunt ook nog een aantal hashtags toevoegen aan je pin omschrijving om meer bezoekers op je blog te krijgen.

Vul je zoekwoorden dus niet alleen in je pin omschrijvingen in, maar ook in je bord omschrijving. Deze bord omschrijving is belangrijk om beter gevonden te worden op Pinterest.

Plan wat tijd in om die omschrijvingen in te vullen, als je dat nog niet gedaan hebt, en gebruik zo veel mogelijk relevante zoekwoorden die aansluiten bij jouw niche. Dan kunnen de juiste pinners je ontdekken en volgen op Pinterest.

Pinterest zakelijk gebruiken

Meer weten over Pinterest? Hier vind je een handig overzicht met praktische Pinterest tips. Tips om Pinterest slim in te zetten als blogger of online ondernemer om meer verkeer op je website te krijgen en meer klanten aan te trekken.

Pin mee op mijn Pinterest groepsbord

Ben je actief op Pinterest en deel jij tips over bloggen, online geld verdienen. social media of online ondernemen? Dan vind ik het leuk als je mee wil pinnen op mijn Pinterest groepsbord voor online ondernemers.

Laat in het reactieveld weten of jij je bord omschrijving geoptimaliseerd hebt met relevante Pinterest keywords.

Pin voor later!

Handige manier om snel keywords te vinden voor je Pinterest omschrijvingen | www.themarketingfactory.nl

Praktische tips om Pinterest slim in te zetten | Pinterest marketing | Pinterest strategie | Pinterest marketing tips | Pinterest tips | Social media tips | Gratis Pinterest checklijst| Pinterest marketing strategie | Pinterest tips voor bloggers | Gratis Pinterest tips | Online marketing tips | #pinteresttips #socialmediatips #themarketingfactory #onlinemarketing
Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Andreas
Door

Andreas

op 28 Jul 2019

Zeer duidelijke info, had nog een vraagje, wat kun je het beste plaatsen in een PIN beschrijving? Hastags of keywords? of beide? Thanks Andreas

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 29 Jul 2019

Hoi Andreas,Je kunt het beste beide gebruiken in je pin omschrijving. Dus vooral keywords en ook een paar hashtags. Mensen gebruiken nog vaak de zoekbalk om pins over een bepaald onderwerp te vinden. Mensen kunnen daar ook zoeken op hashtags.Groetjes, Maaike

Andreas
Door

Andreas

op 28 Jul 2019

Hi Maaike, dit is pas echt duidelijke taal, over hoe het wel en niet moet, toppie hoor, ik heb dan een pinterest account, om er iets bij te kunnen verdienen, maar ik merk nu wel dat ik er vele foutjes, erin hebt zitten, die ik nu dus ga proberen te veranderen, ik gebruik namelijk alleen hastags in pin omschrijvingen. Dank je voor de goeie uitleg ;-)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 29 Jul 2019

Graag gedaan en hopelijk heb je wat aan deze tips om Pinterest keywords te vinden.

Max Verboom
Door

Max Verboom

op 31 Jan 2019

Hi Maaike. Ik heb net naar jou tips een profiel aangemaakt. Kan je mij misschien van feedback voorzien?https://nl.pinterest.com/deverticaletuinman/

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 01 Feb 2019

Hoi Max,Even een snelle blik geworpen op je Pinterest profiel, maar ik vind je omschrijving in je profiel nogal abstract. Als jouw klanten zo zoeken is dat prima. Want je moet eerst bedenken op welke woorden jouw ideale klanten zoeken en dat weet ik dus niet. Als mensen op 'tuin idee' zoeken dan moet zo'n woord ook terug komen in je profielomschrijving. Zo heb je ook een bord 'projecten' aangemaakt maar dat is veel te breed want projecten kan van alles zijn. Ik zou hier bijvoorbeeld 'tuin projecten' van maken of 'woning projecten'. Maar ik weet niet door welke klanten jij gevonden wil worden dus is het lastig om goede feedback te geven ;)Liefs, Maaike

Sofie
Door

Sofie

op 06 Oct 2018

Deze vind ik best interessant om te lezen!!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 07 Oct 2018

Leuk om te horen, Sofie dat je wat hebt aan mijn tips om Pinterest keywords te vinden.

Reactie plaatsen