Hoe werkt Pinterest?
Hoe werkt Pinterest?

Hoe werkt Pinterest?

Hoe werkt Pinterest? Dagelijks zijn op Pinterest miljoenen mensen bewust op zoek naar nieuwe tips en ideeën. Het is dus anders dan Facebook of Instagram waar mensen willen weten wat hun vrienden doen. Op Pinterest zijn mensen echt op zoek naar hele specifieke informatie.

Hoe werkt Pinterest zakelijk voor je?

Mensen zijn meestal op zoek naar informatie op Pinterest omdat ze een koopintentie hebben. Ze zijn hun huis aan het herinrichten, willen hun zomervakantie boeken of meer leren over social media marketing.

Dus dan is het geweldig als mensen jouw pins tegenkomen op Pinterest en doorklikken naar jouw website? Waar ze vervolgens jou beter leren kennen doordat ze zich aanmelden voor je nieuwsbrief (en je top of mind blijft) of misschien wel direct iets bij je kopen.

Pinterest zorgt voor mij in ieder geval voor de meeste bezoekers op mijn website. Want dat is het mooie van Pinterest. Als mensen op een pin klikken, komen ze automatisch op je website terecht.

Pinterest begrippen

De termen borden en pins zie je overal terug en hier draait het eigenlijk ook om. Een bord is je prikbord rondom een bepaald thema zoals je favoriete recepten, Pinterest tips of boeken die je naderen aanbeveelt. Pins zijn de afbeeldingen die je erop pint. Deze kan je uploaden vanaf je computer, pinnen van een website of vanaf een bord van iemand anders.
 • Pin: content die je deelt op Pinterest.
 • Pinnen: afbeeldingen bewaren op een bord.
 • Repinnen: afbeeldingen van anderen hergebruiken en op jouw bord plaatsen.
 • Bord: online prikbord over een bepaald thema.
 • Pinners: gebruikers van Pinterest.

Hoe werkt Pinterest?

Pinterest is een digitaal prikbord waarop je plaatjes kunt verzamelen en delen (pinnen) van de dingen die jij mooi, leuk of interessant vinden, of van je diensten en producten. Je pint deze beelden vast op één van je borden rond een bepaald thema (recepten, quotes, vakanties, etc.) waardoor je ze sorteert per onderwerp. Mensen volgen borden op basis van interesse en gaan deze pins vervolgens weer ‘repinnen’ naar hun eigen borden waardoor meer mensen je content zien. En die content bevat een link naar de originele bron, dus naar jouw website!
 • Maak een zakelijk Pinterest profiel aan.
 • Creëer borden per thema.
 • Plaats pins (foto’s, plaatjes en video’s) op je borden.
  • Pins kun je uploaden van je computer of mobiel.
  • Je kunt ook de pins van anderen hergebruiken door ze te repinnen op jouw bord.
  • Content van internet kun je vastpinnen op jouw boards, deze pins linken naar de originele website waar het plaatje staat.

 • Maak je website Pinterest vriendelijk.

 • pinterest-tips-voor-online-ondernemers-hoe-werkt-pinterest

  #1 Maak een zakelijk Pinterest account aan

  Begin met een zakelijk Pinterest profiel. Heb je al een persoonlijk profiel dan kun je deze heel gemakkelijk omzetten naar een bedrijfsaccount. Meld je dus aan voor je een bedrijfsaccount en claim je website. Hierdoor bevestig je dat je de eigenaar bent van die website en wordt je vaker getoond in de news feed van andere Pinterest gebruikers.

  #2 Pinterest borden aanmaken

  Pinterest werkt met borden. Hierdoor kun je jouw content ordenen per onderwerp. Dat is makkelijk voor jezelf, maar ook voor anderen. Mensen hoeven namelijk niet al je borden te volgen, maar kunnen eer ook voor kiezen om een specifiek bord(en) te volgen over onderwerpen die ze interessant vinden.
  • Creëer een aantal borden die passen bij je bedrijf en bij de producten of diensten die je aanbiedt.
  • Gebruik zoekwoorden in de titels en beschrijvingen van deze borden.
  • Maak een bord aan met je eigen naam of de naam van je website en plaats hierop alleen jouw eigen content.
  • Plaats dit als eerste bord op je profiel zodat mensen gemakkelijk toegang hebben tot jouw informatie.

  #3 Pinterest afbeeldingen

  Mensen zoeken op Pinterest naar nieuwe ideeën en tips. Pinterest werkt met afbeeldingen. Ga jouw content dus delen in de vorm van afbeeldingen, zogenaamde pins. Deze pins moeten de aandacht trekken en mensen triggeren om door te klikken naar je website. Vergeet dus niet om altijd een link naar je website toe te voegen bij je pins! Zorg ervoor dat je afbeeldingen Pinterest vriendelijk zijn. Dat betekent verticale afbeeldingen!
  • 2:3 ratio, volgens Pinterest is de ideale afmeting 600px breed en 900 px lang.
  • Maak je pins niet langer dan 1260px want dan wordt deze afgesneden.
  • Canva heeft een standaard Pinterest template van 735px X 1102 px wat ik zelf gebruik.

  Pinterest heeft trouwens een handige gidsje waarin ze uitleggen hoe je geweldige pinvriendelijke afbeeldingen maakt.

  #4 Pinnen vanaf je website

  Hoe werkt Pinterest dan in je voordeel? Je kunt pins handmatig toevoegen met een link naar je website. Maar als je je bereik wil vergroten, is het goed om je website Pinterest vriendelijk te maken. Dan kunnen ook anderen je afbeeldingen gaan delen vanaf je website. Voeg dus verticale afbeeldingen toe bij je blogs. Maar maak je website ook pinbaar zodat mensen deze afbeeldingen ook gemakkelijk kunnen bewaren op hun eigen borden. Dit doe je door een Pinterest deel knop toe te voegen op je website. Dit kun je doen door:
  • Een stukje code toe te voegen op je website die Pinterest beschikbaar stelt.
  • Of gebruik een een social sharing plugin te gebruiken net zoals je waarschijnlijk voor Facebook of Instagram doet.

  Actief aan de slag met Pinterest

  Net als voor al je marketing kanalen geldt dat het alleen werkt als je hier continu aandacht aan besteed. Met alleen een account aanmaken ben je er dus niet. Je zult regelmatig moeten pinnen.

  Tip: Zelf gebruik ik Tailwind om bijna al mijn pins in te plannen. Zo hoef ik maar een keer per maand er een paar uurtjes voor te gaan zitten en de rest gebeurt op de automatische piloot.


  Voeg ook een 'Pin-knop' toe aan je browser om gemakkelijk te kunnen pinnen vanaf je website.

  Zeker als je net begint, weten mensen waarschijnlijk niet dat je actief bent op Pinterest. Ga dit dus op zoveel mogelijk plaatsen promoten. Vertel op je social media kanalen dat je actief bent op Pinterest of deel af en toe een pin.

  Aanvullende tips hoe Pinterest werkt

  Wil je Pinterest zakelijk inzetten? Dan volgen hier nog een aantal handige Pinterest tips:

  Pin voor later


  Starten met Pinterest voor je blog of bedrijf - Pinterest Marketing Tips voor online ondernemers | www.themarketingfactory.nl
Nicky Helderman
Door

Nicky Helderman

op 27 Dec 2019

Ik blog niet en ben ik zakelijk ! Wat is aan te raden?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 29 Dec 2019

Geen idee wat je vraag precies is, maar ook als je niet blogt kun je Pinterest inzetten om bezoekers naar je website te trekken. Alleen is het goed om eerst vertrouwen op te bouwen voordat je mensen naar een verkooppagina leidt als je diensten aanbiedt. Voor een webshop is dat een heel ander verhaal.

Reactie plaatsen