Pinterest borden maken
Pinterest borden maken

Pinterest borden maken

Je kunt verschillende Pinterest borden maken. Pin niet alles wat je leuk vindt op één bord, maar maak per thema een nieuw bord aan. Dit maakt het voor volgers handiger om een bord te volgen. Een volger kan jouw pins met favoriete quotes heel erg mooi vinden, maar minder enthousiast worden van jouw boekentips. Het is dus mogelijk om alleen een bepaald bord te volgen. Hieronder vind je alle tips over Pinterest borden maken.

Pinterest borden maken

Pinterest werkt met borden zodat je je al je pins kunt ordenen per onderwerp. In totaal kun je 500 Pinterest borden maken, maar dat is een beetje veel van het goede ;) Maak maximaal zo’n 40 tot 50 borden, en zorg dat alle borden minimaal 25 pins hebben. Ook kun je de bord covers aanpassen zodat deze een uniforme uitstraling hebben die past bij jou en je merk.

Maak een aantal borden die passen bij jouw bedrijf en die relevant zijn voor de producten of diensten die je levert. Zorg ook dat al die borden ook voldoende pins hebben om mensen nieuwsgierig te maken. En maak één bord, exclusief is voor jouw eigen content en plaats die als eerste op je Pinterest profiel (daarover hieronder meer). De volgorde van je Pinterest borden kun je zelf aanpassen.

Nieuw bord maken

Je kunt een nieuw bord aanmaken op je Pinterest profiel. Dit kan ook tijdens het bewaren van je pin, als je er bijvoorbeeld achter komt dat je geen passend bord hebt.

Nieuwe Pinterest borden maken:
 • Klik bovenaan op je foto.
 • Kies vervolgens voor Borden.
 • Kies ‘Bord maken’.
 • Geef je bord een naam en categorie (je kunt je bord ook verbergen of anderen uitnodigen).
 • Klik tot slot op ‘Bord maken’.

Pinterest handleiding - nieuwe Pinterest borden maken

Een nieuw bord maken tijdens het bewaren van een pin:
 • Klik bij de pin die je wilt bewaren op het pijltje voor ‘Bewaren’.
 • Dan kun je een bord selecteren en onderaan zie je de optie ‘Bord maken’.
 • Geef je bord een naam en kies of je het bord verborgen wilt houden.
 • Klik op Bord maken om het bord te maken en de pin toe te voegen.

Pinterest bord ideeën

Je borden moeten passen bij jouw aanbod. Zelf heb ik borden over social media, online marketing en online ondernemen. Dit zijn ook de onderwerpen waar ik op mijn website aandacht aan besteed. En daarnaast heb ik borden over reizen omdat ik daar op mijn andere website over blog.

Het lijkt misschien leuk om gewoon over van alles en nog wat te pinnen, dat is prima als je Pinterest niet zakelijk inzet. Als je het inzet voor je marketing. Wil je meer bezoekers naar je blog? Dan is het goed om alleen over onderwerpen te pinnen die interessant zijn voor je ideale klanten én die een relatie hebben met je aanbod.

Dit mag dus best breder zijn dan de content die je deelt op je website. Zo heb ik ook een bord voor inspirerende quotes. Omdat dit ook interessant is voor de doelgroep die ik wil aantrekken: ambitieuze online ondernemers. Denk in onderwerpen die interessant voor je zijn.

Pinterest borden organiseren

Geef je borden een duidelijke naam en gebruik zoekwoorden. Een bord als ‘mijn favorieten’ of ‘dingen die ik leuk vind’ klinkt misschien wel leuker dan ‘social media marketing ‘ of ‘gezonde voeding’, maar mensen zoeken op onderwerpen. Ze zoeken dus op ‘social media marketing’ en niet op ‘mijn favorieten’. En je wil gevonden worden, toch?

Maak dus niche borden, hoe specifieker hoe beter. Maak dus geen bord over recepten, maar maak een bord over taarten en of over vegetarische recepten bijvoorbeeld. Maar je kunt ook denken aan kerstrecepten of zomerse salades.
 • Maak borden aan over jouw niche onderwerp.
 • Geef je borden een duidelijke titel met zoekwoorden.
 • Gebruik ook keywords in de omschrijving.

Pinterest borden ordenen

Het eerste bord zou geheel gewijd moeten zijn aan jouw eigen content. Hierop pin je dus alleen je eigen afbeeldingen. Alle afbeeldingen van je website kun je op dit bord pinnen. Geef dit bord de naam van je website of van je bedrijf of ‘blogs van + domeinnaam’ bijvoorbeeld.

Waarom je eigen bord als eerste plaatsen? Hierdoor kunnen anderen je content gemakkelijk vinden en dat is je doel met Pinterest als je het zakelijk inzet. Mensen scrollen meestal ook niet helemaal naar onderen dus plaats je belangrijkste borden bovenaan. Dit zijn borden die je het meeste opleveren, zoals veel website bezoekers of veel repins.

Pinterest borden rangschikken

De volgorde van jouw borden kun je veranderen. Borden rangschikken:
 • Ga naar je profiel (klik op je profielknop aan de bovenkant van Pinterest).
 • Kies de tab ‘Borden’.
 • Gewoon klikken en je borden slepen om ze te rangschikken (laat een bord los op de plek waar je deze wil hebben).

Wil je veel borden opnieuw rangschikken? Dan kan het zijn dat je tussendoor de pagina moet refreshen.

Pinterest borden verbergen

Alle borden die je maakt zijn openbaar. Iedereen kan de borden zien, volgen en de afbeeldingen repinnen. Tenzij je er een ‘verborgen bord’ van maakt. Deze verborgen borden werken precies hetzelfde.

Het enige verschil is dat deze borden niet zichtbaar zijn voor anderen. Het zijn geheime borden die alleen jij kunt zien. Zelf heb ik een aantal verborgen borden die ik gebruik voor het volgende:
 • Pins die ik wil bewaren, maar die niet passen bij mijn Pinterest profiel en ideale klanten.
 • Pins naar artikelen die ik later nog wil lezen.
 • Ter inspiratie voor de vormgeving of het onderwerp.
 • Als ik een begin maak van een nieuw bord (pas met 10 pins maak ik deze openbaar).

Pinterest borden uitlichten

Je kunt een aantal borden extra in de etalage zetten. Wat betekent dat? Deze borden worden uitgelicht en onder je profielomschrijving weergegeven in een slider. Ze springen dus als eerste in het oog als mensen op je Pinterest profiel komen.

Je kunt dezelfde borden gebruiken als de borden die je op de bovenste rij plaatst of hier bijvoorbeeld een bord tonen waar je extra aandacht voor wil zoals je groepsbord bijvoorbeeld.
 • Klik rechtsboven op de drie puntjes.
 • Ga vervolgens naar 'Instellingen'.
 • Onder ‘Profiel’ klik je bij ‘Uitgelichte borden’ op ‘Bewerken’
 • Je kunt vijf borden selecteren en uitlichten.

Secties gebruiken

Binnen een bord kun je ook werken met secties. Op deze manier kun je een bord onderverdelen in meerdere sub onderwerpen. Persoonlijk vind ik dit niet heel erg overzichtelijk en raad je liever aan om gewoon aparte borden te maken.

Maar je kunt zo’n sectie wel gebruiken om bijvoorbeeld je 10 populairste pins nog eens extra uit te lichten of een aantal producten nog eens extra te benadrukken. Of misschien heb je momenteel wel een speciale aanbieding.

Pinterest borden optimaliseren voor SEO

Pinterest is een zoekmachine. Dat betekent dus dat je relevante zoekwoorden of keywords moet gebruiken als je gevonden wil worden. Deze keywords voeg je toe:
 • In de titel van je bord.
 • En in de beschrijving van je bord.

Gebruik dus geen creatieve titels als 'Funny' of ‘A touch of Gold’ als het om gouden sieraden gaat. Noem het bord dan ook gewoon ‘gouden sieraden’. Gebruik gewoon zoekwoorden in de titel, ook al klinkt dat misschien wat saai. Dat geldt ook voor de beschrijving. Veel mensen gebruiken die beschrijving om te vertellen waar het bord over gaat, maar dat zien mensen ook wel aan de pins.

De ruimte bij de beschrijving gebruik je dus vooral om zoekwoorden toe te voegen. Je kunt hele zinnen gebruiken of gewoon een opsomming van zoekwoorden die je van elkaar scheidt met komma’s. En je kunt ook gebruik maken van hashtags op Pinterest. Die hashtags werken alleen in de bord omschrijvingen.

Pinterest handleiding: Pinterest tips bord beschrijving

In Google wordt zo’n opsomming van keywords tegenwoordig bestraft, maar op Pinterest is dat niet het geval. Dus leef je lekker uit met die zoekwoorden zolang het maar past bij het onderwerp van het bord. Hoe meer zoekwoorden, hoe groter de kans dat je bord gevonden wordt!

Tip: Vind je het lastig om goede zoekwoorden te vinden? Typ jouw onderwerp in de zoekbalk op Pinterest en je krijgt een aantal suggesties. Dit zijn de meest populaire zoekopdrachten over het onderwerp waarop je zocht.


Aanvullende tips:

Tips Pinterest borden maken

Maak een aantal borden die passen bij jouw bedrijf en die relevant zijn voor de producten of diensten die je levert. Deze borden ga je optimaliseren met zoekwoorden zoals hierboven uitgelegd, dus zet je creativiteit opzij en gebruik duidelijke en goed vindbare titels. Plaats je belangrijkst borden bovenaan je profiel of zet deze in extra in de spotlight. En maak een bord waarop je alleen je eigen content pint. De volgorde van je borden aanpassen, is geen enkel probleem.

Aanvullende Pinterest tips

Wil je Pinterest zakelijk inzetten? Dan volgen hier nog een aantal handige Pinterest tips:

Pin voor later


Geef je pinterest borden een flinke boost met deze tips - Pinterest borden aanmaken | www.themarketingfactory.nl

Reactie plaatsen