Content planning voor heel 2019 in minder dan een uur
Content planning voor heel 2019 in minder dan een uur
17 januari 2019 
6 min. leestijd

Content planning voor heel 2019 in minder dan een uur

Vind je het lastig om iedere keer weer onderwerpen te bedenken voor je blog? Heb je soms gewoon helemaal geen inspiratie? Het is goed als je van tevoren een content planning maakt zodat je je daar niet meer druk over hoeft te maken. In dit artikel leg ik uit hoe je gemakkelijk een content planning maakt voor een heel jaar in een uur tijd!

Waarom een content planning?

Een jaar heeft 365 dagen en 52 weken content om in te plannen, inclusief product lanceringen, blogs, social media, nieuwsbrieven, etc. Dat is een hoop content en dan moet je ook nog gewoon je werk doen!

Maar er is een manier die ervoor zorgt dat je nooit meer overweldigd bent over je content strategie en waarmee je altijd genoeg inspiratie hebt om blog onderwerpen te bedenken. Dit is een simpele manier om je content te plannen. En die ga ik je hieronder uitleggen.

Als je een content planning maakt en een duidelijke content strategie hebt, betekent het dat je je niet druk hoeft te maken dat je geen inspiratie hebt. Je weet waarover je kunt schrijven en hierdoor kun je consistent content publiceren die je lezers interessant vinden en waardoor je automatisch de juiste leads aantrekt.

Wat is jouw hoeksteen content?

Ik vond het lastig om iedere keer weer interessante onderwerpen te bedenken waarover ik kon bloggen. Soms was ik hier uren mee bezig. En dan wilde ik ook nog mijn diensten pitchen zonder heel verkoperig te zijn. Dat leverde soms best de nodige stress op moet ik toegeven!

Totdat ik deze methode ging toepassen voor mijn content planning. Met deze methode ben ik een stuk productiever, kan ik consistent content publiceren en heb ik meer tijd voor andere dingen in mijn bedrijf.

Hiervoor moet je wel weten wat jouw hoeksteen content is (in het engels vaak aangeduid met pillar content of cornerstone content). Dit zijn jouw belangrijkste thema’s die je in al je content terug vindt (lees blog, social media, nieuwsbrief, trainingen etc).

 • Deze hoeksteen content ondersteunt je blogs en bedrijf.
 • Het zijn de overkoepelende thema’s die je business en brand definiëren.
 • Deze content zorgt ervoor dat je de juiste mensen aantrekt die loyale volgers worden (en hopelijk uiteindelijk ook klanten).

Waarom heb je hoeksteen content nodig?

Deze hoeksteen content zorgt ervoor dat je continu de juiste bezoekers naar je blog trekt waarna mensen zich hopelijk aanmelden voor je nieuwsbrief. Hierdoor kan je met hen in contact blijven, relaties opbouwen en hen opwarmen voor toekomstige verkopen door te laten zien wat je in je mars hebt.

Je hoeksteen content is dus je belangrijkste content. Dit is meestal een blog, video of podcast. Je kunt je het beste focussen op één ding want je kunt beter een ding goed doen in plaats van alles willen doen. Focus dus op bloggen, video’s of podcasten.

Deze hoeksteen content vormt dus de basis van je content strategie. Want als je jouw social media content in gaat plannen dan ga je eerst berichten inplannen om je hoeksteen content te promoten, en alle andere berichten ga je daarom heen plannen. Mocht je hier nog hulp bij nodig hebben, dan is mijn social media kalender wellicht handig voor je.

 • Deze content moet een relatie hebben met de diensten of producten die je aanbiedt en die je van plan bent om te promoten.
 • Wat zijn jouw belangrijkste onderwerpen waar je de go-to persoon voor wil zijn?

Zelf vind ik het prettig om met vaste thema’s te werken. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om content te bedenken.

Hoe bepaal je wat je pillar content is?

Vind je het lastig om te bepalen wat je pillar content of hoeksteen content is. Dan kun je jezelf een aantal vragen stellen?

 • Hebben deze onderwerpen een relatie met mijn producten of diensten?
 • Passen deze onderwerpen bij mijn brand en niche?
 • Beantwoord ik vragen van mijn ideale klanten?
 • Geef ik informatie waar mijn ideale klanten meer over willen weten?
 • Is dit content die mijn lezers graag met anderen delen?

De beste manier om erachter te komen wat je lezers willen, is door het hen gewoon te vragen. Wees proactief en krijg feedback van je lezers en je ideale klanten. Stel een survey op of vraag het hen op social media.

Of word lid van relevante Facebook groepen waar jouw ideale klanten uithangen en kijk wat voor vragen ze hebben. Kijk ook eens in je Googe Analytics wat je populairste blogs zijn. Dat is content die mensen graag lezen!

content planning voor een jaar in een uur

Hoe maak je snel een content planning?

Nu je weet waarom die hoeksteen content belangrijk is. Dit zijn namelijk de content pilaren of hoekstenen waarop je hele content strategie is gebouwd. Hoe maak je nu een snelle content planning voor een jaar?

Stap 1: Bepaal je 4 belangrijkste content categorieën

Bepaal je 4 belangrijkste content categorieën, hoofdonderwerpen of content pilaren (je pillar content). Dit is je hoeksteen content en zijn de belangrijkste dingen waar je om bekend wil staan. Stel dat je een fitness trainer bent dan kunnen deze categorieën zijn:

 • Voedingstips
 • Oefeningen/workouts
 • Supplementen
 • Verzorging

Voor mij zijn bijvoorbeeld de volgende categorieën :

 • Online marketing/social media
 • Content marketing
 • Online trainingen
 • Community bouwen/lijst bouwen

Brainstorm wat jouw 4 categorieën zijn en zie dit als de belangrijkste kwartalen van je business. Ieder kwartaal praat je over iets nieuws (en relevants) en lanceer je jouw diensten of producten die daarbij passen. Of werk met maandthema’s. Deze thema’s kun je gewoon herhalen. Stel dat je maandthema in januari ‘planning’ is, dan kun je dat in juni en oktober rustig weer als maandthema gebruiken.

Stap 2: Brainstorm onderwerpen per categorie

Pak pen en papier, gebruik een Google doc of een mind map of een bullet journal. Net wat jij prettig vindt. Zet een timer op tien minuten. Doe dan een braindump voor al je ideeën per categorie. Na die tien minuten bekijk je wat je bedacht hebt, streept de niet relevante onderwerpen weg zodat je er uiteindelijk 12 tot 13 overhoudt. Dat doe je dus voor alle 4 de categorieën die je in stap 1 bepaald hebt.

Voor mijn categorie content marketing kunnen dat onderwerpen zijn als ‘heeft bloggen nog wel zin anno 2019’ of ‘hoe maak je een effectief content plan’. Noteer dus onder iedere categorie 12 tot 13 blog onderwerpen die passen in die hoeksteen categorie. Nu heb je dus een overzicht van je 4 belangrijkste content categorieën en daaronder per categorie 12 tot 13 onderwerpen. Dat zijn je blog ideeën. Ieder onderwerp vertegenwoordigt een week. Daarmee heb je dus content ideeën voor een heel jaar.

Als je echt geen enkel idee hebt dan heb je misschien niet zo zeer een content probleem maar een business probleem. Wat ga je doen het komende jaar? Wat staat er op de agenda? En met welke activiteiten ga je geld verdienen? Welke vragen hebben klanten daarover of zouden ze kunnen hebben? Dat zijn de onderwerpen waarover je gaat schrijven. Hier vind je meer tips over zo’n marketingkalender.

Stap 3: Maak een content planning

De onderwerpen die je bedacht hebt, kun je vervolgens in een content planning zetten. Wanneer ga je over welk onderwerp bloggen? Houd daarbij natuurlijk wel rekening met je geplande promoties en lanceringen.

En natuurlijk is het lastig om al voor een heel jaar vooruit te plannen. Maar je kunt je plannen altijd nog wijzigen of aanpassen. Plan je content in ieder geval in voor het eerste kwartaal.

Nu je geen stress meer hebt om iedere keer weer onderwerpen te bedenken voor je blogs of video’s, kun je deze content gaan voorbereiden. Plan tijd in om deze content te maken en alle corresponderende content te maken zoals video’s, afbeeldingen, pins en dat soort dingen. Het is heel handig om dit te batchen zodat je lekker in de flow en dus productiever bent.

Leestips:

Het is altijd handig om een aantal blogs op voorraad te hebben voor als je het druk hebt of met vakantie gaat. Zet het maken van deze content in je kalender zodat je hier tijdig aan begint! Onthoud dat je deadlines bepaalt die specifiek en realistisch zijn.

Tot slot

Hopelijk maakt deze methode je content planning een stuk makkelijker. Dit werkt voor mij en voor mijn klanten. Nu is het aan jou om je content in te plannen zonder overweldigend te zijn. Door hoeksteen content te maken trek je continu de juiste mensen aan die geïnteresseerd zijn in jouw content, zich aanmelden voor je nieuwsbrief en wellicht ook klant worden. Door je te focussen op specifieke onderwerpen weten mensen waarvoor ze bij jou moeten zijn en wordt je als expert gezien op deze niche.

Werk jij al met een content planning? Heb jij nog aanvullende tips of welk inzicht uit dit artikel vind je handig?

Vind je dit interessant? Pin het voor later!

Hoe plan je jouw content voor een jaar in een uur | www.themarketingfactory.nl

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Alexandra
Door

Alexandra

op 09 Oct 2019

Ik ben niet zo handig in het plannen omdat ik nog niet definitief heb besloten welke kant ik precies op wil. Maar vanuit een hoofdonderwerp denken is handig.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 09 Oct 2019

Plannen is ook niet mijn sterkste kant dus vandaar dat ik deze tips deel omdat het voor mij goed werkt ;)

nicole
Door

nicole

op 19 Mar 2019

Ik krijg mijn ideeën voor blogposts meestal bij de koffie van 10 uur als ik alleen thuis ben tenminste. Ik heb niet echt zo'n planning, hoewel dat wel fijn is als backup denk ik.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 19 Mar 2019

Haha wat leuk dat jij die inspiratie krijgt tijdens je koffiemomentje.

Sabine
Door

Sabine

op 10 Mar 2019

Vaste rubrieken, categorieën, hashtags, inhaakdagen... ik gebruik ze allemaal als basis. Het geeft inzicht in wat je te doen staat en helpt bij vooruit werken. En verder is een contentplanning een levend document dat je continue moet updaten op basis van actualiteit. Ik zou niet zonder kunnen en willen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 10 Mar 2019

Dat klopt helemaal dat je een content planning continu moet updaten. Zelf zou ik ook niet zonder zo'n content planning kunnen ;)

Daphne - verdraaidmooi
Door

Daphne - verdraaidmooi

op 18 Jan 2019

Ik let altijd op welke 'dag van...' eraan zit te komen, zodat ik daar eventueel op in kan spelen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 21 Jan 2019

Dat zijn ook altijd interessante dagen om op in te haken ;)

Jaro
Door

Jaro

op 18 Jan 2019

Erg interessant artikel! Wat betreft de pillar content: zijn dit dan pagina's of blogposts (in WordPress)? Groeten, Jaro

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 18 Jan 2019

Hoi Jaro, Dank je wel voor het compliment. Dit zijn de blogposts. Groetjes, Maaike

Tania
Door

Tania

op 17 Jan 2019

Ik probeer altijd een maandplanning te maken. K zou eens tijd moeten nemen om wat vooruit te schrijven zodat ik wat speling heb

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 18 Jan 2019

Het is inderdaad handig als je een aantal blogs op voorraad hebt ;)

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 17 Jan 2019

Ik ken het concept van de pillar content van The Elite Blogging Academy en heb daar ook een aantal artikelen van. Maar ik vind het lastig om me vast te leggen in een bepaald stramien van posts verder.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Jan 2019

Wat leuk dat je dit concept al kent. Dit is ook met name van toepassing als je zakelijk blogt.

henk
Door

henk

op 17 Jan 2019

Ik schrijf mijn blog op gevoel, dan zou een planning alleen maar demotiverend werken. Voor een zakelijk blog is het zeker wel een handige tool

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Jan 2019

Klopt helemaal. Zo'n content planning is heel handig als je zakelijk blogt.

mario
Door

mario

op 17 Jan 2019

Ik ben nu een tijdje bezig met content planning en het bevalt mij goed. Tenminste ik ben planningmatig wat dingen aan het wegzetten zoals sociale media activiteiten. Heb wel wat gehad aan je laatste training online. De maand Januari en Februari gebruik ik om mijn ideeen te testen en daarna ga ik het voor de rest van het jaar wegzetten. Ik heb in excel een lijst gemaakt waarop ik het bij houdt. Als het allemaal werkt dan kan ik de lijst elk jaar weer opnieuw inzetten :-)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Jan 2019

Goed bezig! Het is altijd goed om dingen te testen en te kijken wat werkt. En wat leuk om te horen dat je met mijn tips aan de gang gegaan bent. Ben wel benieuwd naar de resultaten ;)

Saskia
Door

Saskia

op 17 Jan 2019

Interessant en nuttig artikel over een onderwerp waar ik me binnenkort zakelijk iets meer op wil gaan richten. Voor mijn persoonlijke blog maak ik ook een planning,maar dat valt en staat met wat het leven te bieden heeft :)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Jan 2019

Haha ook zakelijk kunnen zich er altijd nog onverwachte kansen voordoen maar een blog content planning geeft wel houvast en focus.

Ester
Door

Ester

op 17 Jan 2019

Ik hou niet van plannen. Niet voor m'n leven en ook niet voor m'n blog. Ik vind dat het leven onnodig saai wordt als je de boel al vantevoren gaat uitstippelen en ik merk dat ik daar oprecht ongelukkig van word. Natuurlijk moet je sommige dingen wel plannen, maar ik doe alleen het hoognodige.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Jan 2019

Haha die instelling had ik ook altijd maar merk dat zo'n content planning toch wel heel handig is en focus geeft ;)

Prya
Door

Prya

op 17 Jan 2019

Goede tips! Dank!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Jan 2019

Leuk te horen dat je de content planning tips handig vindt.

maaike
Door

maaike

op 17 Jan 2019

Fijn stuk! Ik werk graag met een duidelijke jaarplanning, maar flexibiliteit vind ik ook heel belangrijk. Zo is er ruimte voor actualiteit en last minute persreizen die goed bij ons passen. Die laten zich moeilijk inplannen ;-)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Jan 2019

Een planning is ook alleen maar een houvast en daar kun je altijd van afwijken voor actualiteiten en last minute persreizen ;)

Reactie plaatsen