Hoe online bedrijf opbouwen? Volg deze 6 stappen
Hoe online bedrijf opbouwen? Volg deze 6 stappen
31 januari 2019 
8 min. leestijd

Hoe online bedrijf opbouwen? Volg deze 6 stappen

Hoe online bedrijf opbouwen? Ook als je al een tijdje ondernemer bent, en net zoals ik de switch wilt maken naar een online bedrijf, kan dit best overweldigend zijn. Een online business vergt toch weer andere kennis en vaardigheden. Een fout die veel ondernemers maken, is dat ze het zichzelf veel te ingewikkeld maken. En dat is helemaal niet nodig want eigenlijk zijn er maar 6 stappen nodig om een online business op te bouwen.

– Laatste update 12 juli 2021 –

Hoe online bedrijf opbouwen?

In dit digitale tijdberk heb je veel mogelijkheden om een online bedrijf op te bouwen. Zo kun je Ebooks verkopen, online programma’s aanbieden of 1-op-1 sessies via Skype. Ook kun je gebruik maken van social media, webinars, emailmarketing en allerlei ingewikkelde verkoopfunnels opzetten. Je kunt het zo complex maken als je zelf wilt.

Mijn advies: houd het zo simpel mogelijk. Je kunt later allerlei toeters en bellen toevoegen. Ontdek eerste wat werkt en ga dit dan gewoon herhalen. Eigenlijk heb je maar 6 stappen nodig om een online bedrijf op te bouwen. En die ga ik hieronder uitleggen.

Uiteindelijk wil je de volgende dingen helder hebben:

 • Waar je voor staat.
 • Wie je ideale klanten zijn.
 • Wat je hen gaat verkopen.
 • Hoe je je marketing aanpakt.

Als je dit weet, kun je jouw marketing slim inzetten als een magneet. Hiermee ga je namelijk de juiste mensen aantrekken, de mensen waar jij graag mee wilt werken. En de ander mensen automatisch afstoten, maar dat zijn mensen waar je toch niet graag mee werkt 😉

Als je deze 6 stappen volgt (en dat steeds herhaalt) is het opbouwen van een online business niet overweldigend. Het kost vooral tijd, maar het is niet ingewikkeld. Hieronder leg ik uit hoe je dat doet, hoe je een online bedrijf kunt opbouwen.

#1 Heb een duidelijke missie

Bepaal allereerst wat je missie is. Wat lever je in je bedrijf? Waar sta je voor? Welke boodschap wil je verspreiden? Deze bedrijfsmissie is namelijk de basis voor alles wat je doet. Zo is het mijn missie om zelfstandig ondernemers te helpen met hun online marketing op een begrijpelijke en authentieke manier zodat ze opvallen in hun markt en meer klanten aantrekken.

Bepaal wat je missie is en wees vastberaden om daar ook voor te gaan. Waar wil je om bekend staan?

Je bepaalt zelf waar je om bekend wilt staan. Steek die vlag in de grond en ga hier vervolgens aan werken. Wil jij bekend staan als Instagram expert? De kindercoach voor kinderen met ADHD?

Bedenk bij alles wat je doet of dit ook bijdraagt aan jouw missie. Ook als je nu nog niet precies weet wat je gaat aanbieden of hoe je het precies wilt aanpakken. Schrijf je missie op en ga het vervolgens uitwerken, stap voor stap.

Definieer waar jij en je bedrijf voor staan. Dit begint bij jezelf en je eigen levensstijl. Waar wordt jij gelukkig van en wie ben jij als persoon? Waar ben je goed in? Welke ervaring heb je? Hoeveel uur wil je werken? Vind je het leuk om 1-op-1 te weken of werk je liever met groepen?

Dit is dus jouw verhaal, jouw story. Vertel waar je voor staat.

 • Wie ben jij als persoon?
 • Waar ben je goed in?
 • Wat is jouw ervaring?
 • Met wie wil je werken?
 • Waarmee wil je hen helpen?

Pas als je weet waar jij voor staat en wat je boodschap is, kun je beginnen aan het opbouwen van je online bedrijf.

gratis online marketing training

#2 Definieer je droomklanten

Als je jouw missie en boodschap helder hebt, bepaal dan met wie je deze boodschap wilt delen. Met wie wil je het liefste werken? Omschrijf wie je droomklanten zijn.

En misschien heb je nog niet alle antwoorden, maar probeer dit gewoon zo goed mogelijk te doen. Je moet ergens beginnen. Dit kan in de loop van de tijd ook altijd nog veranderen. Misschien richt jij je nu op vrouwelijke ondernemers, maar kom je er na een tijdje achter dat je het liefste werkt met vrouwelijke ondernemers met een creatief beroep.

Laat je in het begin niet tegenhouden omdat je nog niet alle details weet.

Als je gewoon start, ga je dit vanzelf ontdekken. Je leert jouw klanten steeds beter kennen. Dan ontdek je met wie je graag werkt en waar je hen het beste mee kunt helpen. Zelf ben ik te lang in deze fase blijven hangen omdat ik mijn niche nog niet helder had, maar dit komt vanzelf.

Ik wist bijvoorbeeld dat ik me wilde richten op ambitieuze zelfstandig ondernemers die een online bedrijf willen starten, maar wist geen specifieke details zoals welke leeftijdscategorie. Begin gewoon dan worden die details vanzelf steeds duidelijker. Probeer je niche zo goed mogelijk te definiëren zodat je een startpunt hebt.

#3 Maak waardevolle content

Als je weet wat je boodschap is en wie je droomklanten zijn (of daar een idee over hebt), dan ga je content maken. Je gaat je kennis delen zodat mensen je leren kennen. Hiermee laat je zien waar je voor staat, wat je expertise is en dat je verstand van zaken hebt. Hoe ga je jouw boodschap met deze mensen delen? De makkelijkste manier is om je content online te delen want daarmee heb je een groot bereik.

Je kunt dit delen in de vorm van blogs, video’s of podcasts.

Hierbij zijn twee dingen belangrijk:

 • Doe dit consistent zodat mensen je niet vergeten en mensen ook weten dat ze op je kunnen rekenen.
 • Maak content die interessant is voor jouw ideale klanten, want niemand is geïnteresseerd in jou.

Maak content die jouw ideale klanten aanspreekt.

Ga je boodschap verspreiden op een behulpzame manier. Mensen zijn op zoek naar bruikbare tips en inspiratie, en niet naar verkooppraatjes. Of je nu kiest voor blogs of video’s, focus je op dat kanaal om je content te verspreiden zodat je ideale klanten je boodschap ook horen. How-to’s doen het altijd goed of geef mensen een kijkje achter de schermen.

Het is jouw belangrijkste marketing taak om je beste content te verspreiden. Verras je doelgroep met waardevolle content zodat ze denken “wow, die content is echt handig!” waardoor ze meer van jouw blogs willen lezen of meer video’s bekijken, en je dus beter leren kennen. Probeer niet alles tegelijk te doen. Kies één ding en doe dat consistent. Zo ben ik begonnen met iedere week een blog te delen en later ben ik pas video’s en podcasts toe gaan voegen.

#4 Vergroot je bereik

Hoe zorg je ervoor dat mensen je content vinden? Mensen vinden je blog of video’s niet vanzelf. Hoe goed deze ook is. Deze content moet je zelf actief promoten. Social media zijn mooie kanalen om je blog of video onder de aandacht te brengen. Daar brengen we tegenwoordig de meeste tijd door.

Ook hier geldt dat je je het beste focust op één of twee kanalen, Anders moet je jouw aandacht verdelen. Als je alles tegelijk wilt doen, wordt het een stuk lastiger. Kies één platform en zorg dat je dit helemaal onder de knie hebt en je hier ook echt een doorbraak krijgt. Dan kun je uitbreiden naar andere kanalen.

Vraag jezelf iedere dag af wat je doet om je content bij het juiste publiek te krijgen? Wat doe je vandaag om je bedrijf te laten groeien?

#5 Bouw een emaillijst op

De volgende stap is dat je mensen converteert op je emaillijst. Waarom is het belangrijk om een mailinglijst op te bouwen? Mensen komen misschien toevallig op je Instagram bericht of op je blog. Ze zijn snel afgeleid. Ze surfen weer vrolijk verder of worden afgeleid door de kinderen of een telefoontje. Dan zijn ze jou en je blog zo weer vergeten. Als je hun naam en email hebt, kun je met hen in contact blijven.

Mensen die hun email geven, zijn ook eerder geneigd om van je te kopen. Ze geven hun email adres alleen maar omdat ze interessant vinden wat je deelt en meer van je willen horen. Welke geweldige freebie of weggever kun je maken zodat mensen dit willen hebben in ruil voor hun naam en email? Dit kan een checklijst, videoserie, webinar of werkboek zijn bijvoorbeeld.

Er zijn genoeg platformen om je mailinglijst te bouwen. Je kunt starten met MailChimp om een emaillijst op te bouwen. Dit is gratis. Later kun je dan altijd kiezen voor een betaald programma met meer mogelijkheden. Zelf ben ik ook begonnen met Mailchimp en inmiddels gebruik ik ActiveCampaign. Maar begin gewoon.

Bedenk wat mensen graag van je zouden willen hebben? Maak daar een freebie voor die interessant is voor jouw ideale klanten.

#6 Doe een aanbod

Bouw eerst een online community op. Dan heb je een publiek waaraan je kunt verkopen. Als je volgers opbouwt en je mailinglijst groeit, vergeet dan ook niet om een aanbod te doen. Wees niet bang om te vertellen wat je aanbod is. Als je dat niet doet, weten mensen niet waar je hen mee kunt helpen en kopen ze het misschien bij iemand anders. Gewoon omdat ze niet weten dat jij dit aanbiedt.

Als je niet weet wat je kunt aanbieden. Denk dan eens aan deze mogelijkheden:

 • 1-op-1 sessie
 • Groepstraining
 • Email training
 • Videotraining
 • Online evenement
 • E-book
 • Online programma
 • Etc.

Wat voelt goed voor jou? Waar wordt je zelf blij van? Werk je liever met groepen of werk je liever 1-op-1 met mensen? Vind je het leuk om video’s op te nemen of ben je een schrijver? Tegenwoordig is er veel mogelijk, maar bedenk wat bij jou en je levensstijl past.

Zo deed ik zelf veel interim werkzaamheden totdat ik helemaal klaar was met al die files. Dat vond ik zo’n zonde van mijn tijd en erg vermoeiend. Nu verdien ik dus het grootste deel van mijn inkomen met online programma’s.

Vervolgens doe je onderzoek. Houd een survey of ga met mensen in gesprek. Vraag mensen wat hun grootste frustratie of pijnpunt is? Als je een online training wilt maken, vraag mensen wat ze hierin willen. Dan kun je ook iets maken waar mensen wat aan hebben en je aanbod ook willen kopen en je niet al je tijd verspilt aan het maken van een online training waar uiteindelijk niemand op zit te wachten.

Je kunt bijvoorbeeld gewoon beginnen met 1-op-1 Skype sessies zodat je jouw droomklanten steeds beter leert kennen en weet met welk digitaal product je hen het beste kunt helpen.

Tot slot

Hoe online bedrijf opbouwen? Maak het niet te moeilijk. Houd het gewoon simpel. Simpel werkt, maar kan nog steeds overweldigend zijn dus doe het stap voor stap. Pas als je jouw missie en boodschap duidelijk hebt, kun je gaan bouwen aan een online business. Deel waardevolle content en bouw een community op voordat je begint met verkopen.

Heb jij nog aanvullende tips hoe je een online bedrijf opbouwt? Wat is jouw belangrijkste tip om een online bedrijf te starten?

 

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Bekijk dit handige stappenplan zodat je precies weet hoe je een online bedrijf kunt starten. Wil je geld verdienen vanuit huis? Door online verkopen? Of online cursussen aanbieden? Met dit stappenplan weet je precies wat er nodig is om een online business te starten

Wil jij een online business opbouwen en geld verdienen vanuit huis? Wil je jouw diensten of producten online verkopen? Of online cursussen aanbieden? Met dit handige stappenplan weet je precies wat er nodig is om een online bedrijf te starten
Check dit praktische stappenplan zodat je precies weet hoe je een online business kunt starten. Wil je geld verdienen door online verkopen? Geld verdienen vanuit huis? Dan is een online bedrijf een uitkomst. En met dit stappenplan weet je precies wat hiervoor nodig is

 

Online bedrijf opbouwen en geld verdienen vanuit huis? Wil je een online cursussen aanbieden of je diensten online verkopen. Bekijk dit handige stappenplan zodat je precies weet wat er nodig is om je online business te starten
Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Francis | Mamazetkoers.nl
Door

Francis | Mamazetkoers.nl

op 02 Feb 2019

Dank je wel voor dit artikel, heb veel aan je tips. Ga zo door.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 02 Feb 2019

Wat leuk om te horen! Ik ga zeker door met het delen van online marketing tips.

Nadia
Door

Nadia

op 02 Feb 2019

Wat fijn om zo even door te lezen! Ik doe veel op gevoel en dat werkt voor nu heel goed, maar ik vind het ook altijd fijn om andere dingen te lezen... Ik pik overal de dingen uit die me goed lijken en neem dat weer mee.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 02 Feb 2019

Fijn dat je wat aan mijn tips over 'hoe online bedrijf opbouwen' hebt. Het is altijd goed om er een aantal dingen uit te pikken waar je wat mee kunt.

Saskia
Door

Saskia

op 01 Feb 2019

Deze blog ga ik even ergens opslaan om laten wat zorgvuldiger door te lezen. Ik ben bezig een online bedrijf te bouwen en hier staan hele nuttige dingen en tips in. (mooi dat er ook een mooie pinterest plaat bij zit :) )

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 01 Feb 2019

Dank je wel voor het compliment en leuk dat je aan de slag gaat met een online bedrijf opbouwen! Dat Pinterest plaatje is speciaal zodat je dit blog gemakkelijk op kan slaan op een van je Pinterest inspiratie borden en je deze gemakkelijk weer terug kunt vinden ;)

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 31 Jan 2019

Zes stappen is prettig overzichtelijk. Bij mij is het geleidelijkaan gegaan. Ik begon 15 jaar geleden met een blog, en dat groeide langzaam maar zeker uit tot een bedrijf.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 31 Jan 2019

Dan ben je al een tijdje bezig ;) Het kost ook tijd om een online bedrijf op te bouwen.

Felice Veenman
Door

Felice Veenman

op 31 Jan 2019

sommige zaken klinken toch wat makkelijker dan ze zijn> Creeer waardevolle content, bijvoorbeeld :-)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 31 Jan 2019

Dat klopt helemaal dat waardevolle content best lastig is. Het is in het begin ook een kwestie van uitproberen om te kijken wat aanslaat bij je ideale klanten of met hen in gesprek gaan. Dit betekent vooral ook veel luisteren en onderzoek doen in Facebook groepen of de comments bij YouTube video's bijvoorbeeld.

henk
Door

henk

op 31 Jan 2019

handige tips, natuurlijk zeker geen garantie op succes, maar is wel handig om van tevoren na de denken over wat je wilt dan pas halverwege.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 31 Jan 2019

Het is zeker goed om daarmee te beginnen als je een online bedrijf wil opbouwen.

Reactie plaatsen