Unieke positionering kiezen in 4 simpele stappen
Unieke positionering kiezen in 4 simpele stappen
13 april 2018 
5 min. leestijd

Unieke positionering kiezen in 4 simpele stappen

Een unieke positionering is belangrijk. Dit kan het verschil maken of je succesvol bent als ondernemer of blijft worstelen om voldoende klanten aan te trekken. Als je positionering heel helder is, komen mensen op je af en verdien je ook meer. Hoe kies je een unieke positie in een overvolle markt?

Je bent vast niet de enige coach, social media trainer of diëtist. En dat hoeft ook niet. Als je maar zorgt voor een onderscheidende positie zodat je iemands favoriet wordt. Je wil graag de favoriete blogger, podcaster, social media trainer of diëtist zijn van jouw ideale klanten.

Waarom positioneren

Mensen zijn misschien nog niet klaar om te kopen wat jij aanbiedt als ze jou tegen komen op internet. Ze willen je eerst beter leren kennen en moeten ook vertrouwen in je hebben dat jij de juiste expert bent om hen te helpen. En dat vertrouwen moet je opbouwen door online zichtbaar te zijn, zodat mensen je vaak zien en horen. Zo blijf je onder de aandacht.

Online zichtbaar zijn is een ding, naar je wil ook blijven hangen zodat mensen je niet vergeten. Ik kan rustig een uurtje door mijn Instagram of Facebook tijdlijn scrollen en een hoop berichten zien. Maar uit al die prikkels blijft maar weinig hangen.

Natuurlijk wil je een plekje veroveren in de harten en hoofden van je ideale klanten. Je wil graag dat klanten meteen aan jou denken als ze WEL nodig hebben wat jij aanbiedt, dat ze voor jouw aanbod kiezen en niet voor dat van een van je concurrenten. Of dat ze anderen naar je doorverwijzen. En daar komt het belang van een goede positionering om de hoek.

Hierbij de link naar de podcast waarnaar ik verwijs in de video: Hoe kies je een onderscheidende positionering.

Wat is positionering dan precies?

Het werkwoord positioneren bestaat eigenlijk pas sinds de jaren 70. Jack Trout schreef een artikel voor het vakblad Industrial Marketing over ‘Positioning is a game people play in todays me-too market place’. Hierin beschrijft hij dat de consument overspoeld wordt met reclames en deze negeert tenzij het meteen een makkelijke (en vrije) plek in zijn gedachte krijgt. Dit denken over het vinden van een makkelijke en vrije plek werkte hij met Al Ries uit tot het boek “Positioning: The Battle for Your Mind” in 1981.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende definities van positionering. Maar de kern van al die definities is dat het gaat om de communicatie met als doel om een herkenbare plekje te krijgen. Positioneren betekent dat je je onderscheidt van je concurrenten en een breinpositie opbouwt zodat klanten meteen aan jou denken als ze nodig hebben wat jij aanbiedt.

Leestip:

Positionering betekent kiezen

Zo’n positionering betekent dat je moet kiezen. Je kiest voor een specifiek deel van een markt, een niche, waar je je op richt en waar jij waarde kunt toevoegen. In die niche kun je jezelf neerzetten als expert die een oplossing heeft voor een specifiek en urgent probleem va die doelgroep. Je gaat naamsbekendheid opbouwen en je kennis laten zien waardoor mensen jou zien als de expert in die niche.

Als je je goed positioneert ben je uniek. Je wordt als het ware monopolist op je zelfgekozen terrein, omdat niemand hetzelfde aanbiedt als jij. Ook als zzp’er ben je een personal brand en is zo’n unieke positionering dus van belang.

Het is echt essentieel om een keuze te maken. Als je alles voor iedereen wilt zijn, kiest niemand voor je. Ondernemers zijn vaak bang om die keuze te maken. Ze zijn bang dat ze de verkeerde keuze maken of bang dat ze klanten mislopen als ze kiezen, en doen dus alles voor iedereen. Maar daardoor krijg je juist minder klanten want niemand voelt zich echt aangesproken door jouw marketingboodschap. Klanten weten niet precies waarvoor ze bij jou moeten zijn en kunnen anderen niet naar je doorverwijzen.

Kies een unieke positionering in 4 simpele stappen

Neem een unieke positionering in

Positionering betekent dus eigenlijk niks anders dan de plaats die je inneemt in de hoofden van mensen en hoe jij je onderscheidt van je concurrenten. Maak een duidelijke keuze en ga dit vervolgens ook duidelijk communiceren zodat je die breinpositie ook opbouwt.

 • Wat zeggen anderen over jou als je er niet bij bent?
 • Wat maakt jou uniek?
 • Wat maakt jou onderscheidend van je concurrenten?

Je wil opvallen in de massa, maar je wil vooral de favoriet zijn van je ideale klanten. Dat kan alleen maar als je een unieke positie inneemt en dit ook uitdraagt met je marketing, met je branding, met je stories, met de content die je deelt. De markt is overvol in dit internet tijdperk. Dus hoe kun je nog opvallen? Nogmaals je bent vast niet de enige coach, social media trainer of diëtist. En dat hoeft ook niet. Als je maar zorgt voor een onderscheidende positie. Bijvoorbeeld:

 • Online marketing consultant voor de financiële sector
 • Coach voor hoger opgeleide vrouwen uit de zorg die ander werk zoeken
 • Diëtist die zich richt op kinderen met diabetes
 • Social media trainingen special voor mensen in de bouw

 Bepaal jouw unieke positionering met de 4 P’s

Natuurlijk maak je zelf de keuze waar je expert in wil worden. Wat je wil aanbieden? En met wie je wil werken? Dat is het mooi van eigen baas zijn. Als je van je passie je professie kunt maken dan voelt het niet als werken. Maar het is wel belangrijk om een niche te kiezen.

Als je duidelijk hebt wat je wil aanbieden en aan wie. Dan kan je marktonderzoek doen en kijken waar er nog kansen zijn om zo’n unieke positionering te kiezen. Voor dat marktonderzoek kun je gebruik maken van de 4 P’s:

 • Place: Waar hangt je ideale klant uit? Waar zijn ze actief? Op Facebook of juist op LinkedIn?.
 • People: Wie volgen ze nu al? Wie zien ze als influencers?
 • Product: Welke producten zijn er al die vergelijkbaar zijn?

Als je dit in kaart brengt zie je vervolgens waar er nog kansen zijn, en daar kun je op inspelen zodat je een unieke positie inneemt.

 • Position: Hoe kun jij je onderscheidend positioneren?

Meer informatie over positionering

Ik behandel deze 4 P’s uitgebreid in mijn podcast. Door marktonderzoek te doen aan de hand van 4 P’s, kun je kansen ontdekken om een unieke positie in te nemen, zelfs in een overvolle markt. Waar zie je kansen en wat maakt je onderscheidend? Wat maakt jou uniek?

Kies 1 ding. Om welk ding wil je herinnerd worden? Claim dit en begin dan met marktonderzoek om jouw unieke positionering te kiezen en te ontdekken waar er nog kansen liggen. Draag deze positionering uit in al je marketing activiteiten zodat jij de favoriete expert wordt van jouw ideale klanten.

Ik ben benieuwd hoe jij je gaat positioneren? Ik vindt het leuk als je een reactie achter laat onder dit artikel.

Kies je unieke positionering en verover een plek in de hoofden en harten van je klanten | www.themarketingfactory.nl | maaike gulden

 

Hoe kies je een unieke positie in een overvolle markt zodat klanten graag zaken met je willen doen | www.themarketingfactory.nl
Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Moniquem
Door

Moniquem

op 25 Oct 2019

Super bedankt voor de handige tips! Heb de link van je artikel opgeslagen

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 26 Oct 2019

Wat leuk om te horen dat je de link opgeslagen hebt en da je de tips over een unieke positionering kiezen handig vindt ;)

Henk
Door

Henk

op 01 Oct 2019

Hoe maakt een overheidsorganisatie zich uniek als de doelgroep 'gedwongen' is daar diensten af te nemen?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 01 Oct 2019

Dat is lastig om zo te beantwoorden omdat ik dan iets meer informatie nodig heb ;) Maar ook dan kun je het in ieder geval menselijker maken en een positief imago opbouwen door mensen vooral een kijkje achter de schermen te geven en verhalen te vertellen. Wellicht dat je wat aan deze tips hebt hoe je dit aan kunt pakken: https://themarketingfactory.nl/content-die-klanten-aantrekt/

Tessa
Door

Tessa

op 28 Jan 2019

Mijn positionering zal zijn dat ik concrete tips (ook over hoe ik het zelf doe) ga geven over opruimen en tzt financien. Per deel onderwerp ga ik blogs schrijven zodat in de snelle markt meteen te bepalen is of het je aanspreekt. Er komen ook langere blogs met overzichten hoe bijvb opruimen van je huis aan te pakken. Ik wil echt concrete content leveren.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Jan 2019

Wat Leuk! Die tips zijn voor mij ook nog wel handig want ik kan soms echt een sloddervos zijn ;) Hoe concreter en hoe specifieker je niche, hoe beter dus denk dat dit wel een goed onderwerp is. Maar de positionering gaat ook nog over de manier waarop je het brengt, op jouw eigen wijze.

Esther Roos
Door

Esther Roos

op 26 Jan 2019

Goede post! Goed gedaan ook die video! Ik ga mij ook weer eens beraden over mijn positionering!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Jan 2019

Leuk om te horen dat je wat gaat doen met mijn tips. Een unieke positionering kiezen is best lastig, maar o zo belangrijk ;)

Saskia
Door

Saskia

op 25 Jan 2019

Hier ga ik me na mijn opleding eens goed in verdiepen. Alles op zijn tijd, en stal voor stap, maar dir is wel belangrijk

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 26 Jan 2019

Alleen maar goed om alles stap voor stap te doen want je kunt niet alles tegelijk, maar je positionering is wel belangrijk ;)

Joost Poppinga
Door

Joost Poppinga

op 25 Jan 2019

Leuke post! Duidelijke video ook! Ik moet me ook weer eens herbezinnen op mijn positie. Deze post geeft goede aanknopingspunten.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 25 Jan 2019

Tof om te horen dat je nu aanknopingspunten hebt om je te herbezinnen op je positionering.

MC Kleuver
Door

MC Kleuver

op 25 Jan 2019

Wat een handig informatief artikel. Ik zou het wel leuk vinden om een onderzoekje te doen hoe mensen over mijn blog denken. Wellicht is daar iets mee te doen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 25 Jan 2019

Fijn dat je wat hebt aan mijn tips voor het kiezen van een unieke positionering. Je kunt je blog bezoekers altijd vragen wat ze van je blog vinden ;)

Dhini
Door

Dhini

op 25 Jan 2019

Er zijn zo veel bloggers. Ik blogde toen puur voor mij persoonlijk of soort diary maar daarna veranderd naar lifestyle blog. Ik hou van alle leuke dingen beauty, travel (nog niet veel), food enzo.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 25 Jan 2019

Klopt helemaal dat er zo veel bloggers zijn, maar het is goed om te kijken wat jou anders maakt dan alle andere bloggers.

Lizzie
Door

Lizzie

op 24 Jan 2019

Best lastig vind ik.. zeker als travel blogger in n wereld met zoooveeeel travel bloggers!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 24 Jan 2019

Klopt helemaal. Nu er zoveel bloggers zijn is het steeds lastiger om uniek en origineel te zijn, en een wordt een unieke positionering kiezen steeds lastiger

Danielle
Door

Danielle

op 24 Jan 2019

Handig dit soort informatie en tips! Ik moet me veel meer bezig gaan houden met dit soort dingen :)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 25 Jan 2019

Tof om te horen dat je de tips om een unieke positionering te kiezen handig vindt ;)

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 24 Jan 2019

Ik volg de cursus van de Elite Blogging Academy en daarbij is dit ook zo ongeveer het belangrijkste onderdeel. Maar ik vind het superleuk. Mijn blog Huisvlijt reflecteert een boel van mijn interesses, maar ik verander ook, en dan verandert het weer mee.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 24 Jan 2019

Wat leuk! En tof dat je het zo leuk vindt. Je positionering verandert altijd weer me je mee en is ook gewoon dynamisch. De kunst is om echt een unieke positionering te kiezen in een overvolle markt.

Reactie plaatsen