Top 10 fouten met online ondernemen die je niet wilt maken
Top 10 fouten met online ondernemen die je niet wilt maken
23 maart 2018 
10 min. leestijd

Top 10 fouten met online ondernemen die je niet wilt maken

Wil jij ook online ondernemen? Lekker in je pyjama werken, tussendoor een uurtje gaan sporten en ’s middags iets leuks doen met je kinderen. En natuurlijk uitslapen want als online ondernemer heb je die vrijheid. Een luizenleventje. Of is de realiteit toch anders? Ik kan je alvast verklappen dat het keihard werken is. Succes is een kwestie van stug volhouden en leren van je fouten met online ondernemen.

– Laatst bijgewerkt 12 juli 2021 – 

Niet langer uurtje-factuurtje werken

Met de huidige techniek en betaalbare tools is het gemakkelijk om internet ondernemer te worden. De opstartkosten zijn laag en online kun je meer mensen bereiken. Eitje dus. Je hoeft niet langer uurtje-factuurtje te werken, maar je biedt je diensten ook in de vorm van online programma’s of online trainingen aan. Zo kun je veel meer verdienen terwijl je als online ondernemer ook nog eens meer vrijheid hebt.

Klink te mooi om waar te zijn…..of toch niet?

Niet alleen maar rozengeur en maneschijn

Online ondernemen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zeker in het begin, is het keihard ploeteren. Meestal moet je eerst zelf stevig aan de bak, tenzij je genoeg geld hebt om direct allerlei werkzaamheden uit te besteden 😉

Ik heb een gratis training met 5 waardevolle lessen over succestips met online ondernemen.

Je staat nooit in de file en werkt lekker in je joggingpak, maar je maakt net zoveel uren als andere ondernemers. Houd er rekening mee dat het wel een paar jaar kan duren voordat je er echt goed geld mee kunt verdienen.

Ben je toch nog enthousiast? Lees dan vooral verder…..

In dit artikel bespreek ik een aantal fouten die startende online ondernemers vaak maken. En dit geldt ook als je al een goedlopend bedrijf hebt of een succesvolle coach of consultant bent, maar je wil de omslag maken naar online werken. Online ondernemen is toch weer een andere tak van sport. Je maakt net zoveel uren als andere ondernemers.

Leestip:

Veelgemaakte fouten met online ondernemen

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen moet je echt wel lef nodig en de ‘drive’ hebben om door te zetten. Stug volhouden dus, ook als het niet direct wat oplevert. Het kost nu eenmaal tijd om een online bedrijf op te bouwen.

Online werken is leuk. Je kunt inderdaad gewoon in je pyjama werken, uitslapen en ’s middags iets leuks met je kinderen gaan doen. Maar als eigen baas heb je wel zelfdiscipline nodig om je werkzaamheden in te plannen.

Regelmatig spreek ik met mijn klanten of andere online ondernemers over de uitdagingen en kansen van een online programma of training. En je nogal wat fouten maken met online ondernemen als je net start. Dat weet ik maar al te goed uit mijn eigen ervaring 😉

Daarom deel ik hieronder een aantal veelgemaakte fouten zodat jij deze niet meer hoeft te maken. Welke fouten met online ondernemen worden vaak gemaakt als je start als online ondernemer?

aanmelden gratis ebook online training maken in 5 stappen - fouten met online ondernemen

1. Veel te hoge verwachtingen hebben

Een succesvol bedrijf opbouwen kost tijd en energie, dat geldt ook voor een online bedrijf. Onderschat dat niet! Als je denkt dat je het met een 4-urige werkweek redt, of in een paar weken, dan heb je het mis. Je hoort vaak succesverhalen maar praat eens met die succesvolle ondernemers.

 • Vraag ze eens hoeveel werk het was voordat ze succesvol werden?
 • En hoe lang dat geduurd heeft?

Het kost tijd om naamsbekendheid op te bouwen en je bedrijf van de grond te krijgen. Dus als je niet bereid bent om keihard te werken en dit ook een paar jaar vol te houden, dan ga je het waarschijnlijk niet redden.

2. Geen plan hebben

Je hebt een plan van aanpak nodig. “If you fail to plan, you plan to fail”.

En je hebt heus geen business plan van 20 pagina’s nodig, maar je hebt wel een plan nodig zodat je weet waar je mee bezig bent en ook de juiste acties neemt. Ik heb een handige marketingkalender die je op weg kan helpen.

Je moet in ieder geval weten wie je klanten zijn, wat je verkoopt (is dat ook een oplossing voor een urgent probleem?) en wat mensen bereid zijn om te betalen voor jouw oplossing. En wat jou onderscheidend maakt. Je kunt niet iedereen bedienen. Als je kiest voor een specifieke niche zijn je marketingactiviteiten veel effectiever.

3. Geen urgent probleem oplossen

Natuurlijk is het leuk als je van je passie je beroep kunt maken. Maar zitten mensen daar ook op te wachten? Bied jij ook een oplossing voor een probleem? Zijn mensen ook bereid om voor jouw oplossing te betalen? Als je een urgent probleem oplost, dan komen klanten vanzelf. Stel dat je een oplossing hebt voor kanker of alzheimer? Dan weten klanten je heel snel te vinden.

Maar als jij probeert iets te verkopen wat jij ‘cool’ vindt maar waar niemand interesse in heeft, dan is het zinloos om te proberen een groter publiek te bereiken.

 • Bedenk eerst of je wel een oplossing biedt voor een urgent probleem van je doelgroep?
 • Misschien is je dienst of product wel effectief maar verwoord je het niet concreet genoeg?

Mensen willen betalen voor resultaten. Ze willen betalen voor een betere gezondheid, om af te vallen of meer geld te verdienen, en niet om bijvoorbeeld “in hun kracht te komen”.

fouten met online ondernemen die je beter kunt vermijden

4. Niet luisteren naar klanten

Hoe weet je of je een urgent probleem oplost? Luister naar je klanten. Doe onderzoek, vraag het je potentiële klanten voordat je jouw online programma maakt. Ga in gesprek met mensen en luister vooral. En stop nooit met luisteren.

 • Luister naar je tevreden klanten.
 • Maar luister ook naar mensen die kritiek hebben.

Door te luisteren naar die kritieken, kun je verbeteren. Luister dus ook naar diegenen die hun geld terug vragen of die je online programma kopen, maar dit niet gebruiken.

Er is een reden dat de klant altijd gelijk heeft. Want zonder klanten heb je geen business. Zij betalen je boterham.

5. Niet onderscheidend genoeg zijn

Er zijn veel online diensten en producten te koop. Je bent vast niet de enige die doet wat je aanbiedt. Klanten hebben genoeg keuze. Hoe kun je ervoor zorgen dat klanten voor jou kiezen en niet voor een van je concurrenten? Als je antwoord is ‘ik doe het beter’, dan is dat niet goed genoeg.

 • Welke waarde lever jij?
 • Draag jij die waarde ook uit in je communicatie?

Zorg dat je zichtbaar wordt met die waarde. Door je te onderscheiden en anders te zijn. Misschien heb je een goede garantie regeling of een unieke doelgroep? Veel ZZP’ers die hun kennis online verkopen zijn eigenlijk zelf het product. Ook dan is het belangrijk om jouw onderscheidende waarde uit te dragen in al je marketingactiviteiten.

En onthoud: door gewoon jezelf te zijn ben je 100% origineel en kunnen mensen je niet kopiëren.

Mensen doen nu eenmaal zaken met mensen. Kijk naar succesvolle ondernemers, kijk wat werkt en laat je daardoor inspireren. Ga dit niet kopiëren. Een origineel is altijd meer waard dan een kopie. Ook als je denkt dat je een succesvolle ondernemer kunt kopiëren en het nog veel beter doet ook. Want ‘beter’ is subjectief. Dus probeer niet beter te zijn, maar juist anders.

6. Focussen op onbelangrijke zaken

Dit ken ik maar al te goed. Ik ben een tikje perfectionistisch en kan me ook druk maken over onbenulligheden als een afbeelding. Maar door te veel te focussen op het ontwerp van je blog, je visitekaartjes of de look en feel van je website, verspil je kostbare tijd.

Houd je liever bezig met zaken die écht bijdragen aan de groei van je bedrijf. Dus focus op de verkoop en marketing.

Dat levert je namelijk klanten op. Dus zorg dat jij jezelf online zichtbaar maakt door consistent te komen opdagen. En bekommer je dan later over die details. Je kunt altijd later nog je huisstijl veranderen of je website nog mooier maken.

7. Alles zelf doen om geld te besparen

Tuurlijk is het zo dat hoe meer je verdient, hoe meer werkzaamheden je kunt uitbesteden. Het is dus begrijpelijk dat je in het begin zo veel mogelijk zelf wil doen. Maar dit moet je niet overdrijven. Ga niet zelf je logo ontwerpen of je visitekaartjes maken. Er zijn genoeg diensten zoals Fiverr waar je dit tegen een redelijke kunt laten doen. Zo kun jij je bezig houden met belangrijkere taken om je bedrijf te runnen.

Een online bedrijf vergt nu eenmaal enkele investeringen. Als ondernemer is het goed om continu te blijven investeren in trainingen voor je eigen ontwikkeling.

En ook in systemen om je processen te automatiseren. Dat neemt je een hoop werk uit handen en scheelt tijd. Of wil je alle facturen en e-mails handmatig gaan versturen? Zo heb je bijvoorbeeld een e-mailprovider nodig. Ik ben zelf begonnen met Mailchimp, maar inmiddels ben ik heel blij met de mogelijkheden van ActiveCampaign. Met deze e-mailprovider kun je heel gemakkelijk verkoopfunnels opzetten. Je kunt al vanaf 9 euro per maand gebruik maken van deze dienst. En met deze link, kun je het zelfs een maand gratis uitproberen 😉

8. Geïsoleerd raken

Het is gemakkelijk om al je tijd in je uppie achter je laptop door te brengen als online ondernemer. Maar het kan soms zwaar en eenzaam zijn om vanuit huis met je laptop te werken.

Je hebt andere mensen om je heen nodig. Mensen die je begrijpen en je steunen.

Je hebt de steun en support van andere ondernemers nodig die in dezelfde fase zitten als jij of die verder zijn. Dat levert ook weer nieuwe ideeën en inspiratie op.Ga naar congressen en meet-ups. Of start een mastermind met andere ondernemers. Je kunt dan regelmatig met elkaar sparren, bespreken wat je worstelingen zijn en waar je tegenaan loopt. Maar ze kunnen je ook inspireren en aanmoedigen als je dat nodig hebt.

fouten met online ondernemen - geïsoleerd raken door thuis werken

9. Een blog verwarren met een business

Een blog is een mooi platform om je ideeën en expertise te delen en bekendheid op te bouwen. Je kunt ook je mailinglijst bouwen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor podcasten of een YouTube kanaal of alle andere plekken waar je gratis content verspreid.

Gratis content delen, is geen business. Het is een marketingtool om je online zichtbaarheid op te bouwen en te laten zien wat je in je mars hebt.

Er is slechts een handjevol mensen dat genoeg verdient met advertentie inkomsten en sponsors om hier goed van te kunnen leven. Je zult dus een ander plan moeten hebben om geld te verdienen.

10. Te lang wachten om iets te verkopen

Ondernemers wachten vaak veel te lang met het lanceren van een product of dienst. Ze gaan wel fanatiek bloggen of podcasten, soms wel maanden of zelfs jaren, maar bieden geen product of dienst aan. Dit kan om verschillende redenen:

 • Het kan heel overweldigend zijn om content te maken en tegelijkertijd aan een online product te werken.
 • Denken dat het eerst perfect moet zijn.
 • Wachten tot je eerst het ‘magische’ aantal mensen op je mailinglijst hebt van 1.000 of 10.000 email inschrijvingen.
 • Of je hebt last van onzekerheid en faalangst. Wat als er niemand koopt?

Terwijl je wel veel tijd gestoken hebt in het creëren van je online programma. Maar je moet dit risico durven nemen om te falen. Het kan altijd beter en het zal nooit perfect zijn. Je moet dus het risico durven nemen dat je iets maakt wat niemand koopt.

Mijn eerste online training was ook een enorme flop. Uren, weken had ik er aan besteed en ik maakte nauwelijks verkopen. Maar dat is zo’n goede leerschool geweest 😉

Door te oefenen met het maken en lanceren van online programma’s, wordt je steeds beter. Dus hoe eerder je iets lanceert, hoe eerder je ook een goed inkomen verdient met je online programma.

 • Ga niet zitten wachten tot het juiste moment, want dan ga je nooit iets lanceren.
 • Een grote fout is: te veel denken en te weinig doen!

Zonder actie kom je geen steek vooruit. En je zult in het begin keihard moeten werken. Dus ben je bereid om actie te nemen? Ben je bereid om stug vol te houden? En om te leren van je fouten?

Tot Slot

Bn je nog steeds enthousiast om online ondernemer te worden? Ik heb een gratis training met 5 succesfactoren die nodig zijn om een winstgevend bedrijf op te bouwen. Hiermee ga je direct goed van start en voorkom je een aantal fouten met online ondernemen.

Voorkom deze fouten met online ondernemen

Het internet biedt veel mogelijkheden om je eigen bedrijf te starten. Als je een idee hebt, ga er dan gewoon voor. Maar zorg dat je wel een plan van aanpak hebt en de nodige zelfdiscipline. Houd stug vol en leer van je fouten. Ga vooral leren door het gewoon te doen.

Ik heb ook nog een gratis training voor je met 5 waardevolle lessen over ondernemen.

En wil je aan de slag met je marketingplan? Check dan deze tips voor een marketingplan.

Onthoud dat weten wat je niet moet doen net zo belangrijk is dan te weten wat je wel moet doen. Door deze 10 fouten met online ondernemen te vermijden, heb je meer kans op succes.

Vind je dit interessant? Pin op je favoriete Pinterest bord

Online ondernemen? Vermijd deze veelgemaakte fouten als online ondernemer! Het klinkt zo mooi. Je eigen bedrijf starten en geld verdienen vanuit huis. Zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Wie wil dat niet? Toch zijn er een aantal fouten met online ondernemen die vaak gemaakt worden en die je liever niet wilt maken, als succesvol ondernemen je wens is tenminste ;) Bekijk hier welke fouten dat zijn

Een eigen bedrijf starten en het liefst online ondernemen? Geld verdienen vanuit huis en zelf bepalen waar en wanneer je werkt? Tussendoor lunchen met een vriendin of ’s middags iets leuks doen met je kinderen want als online ondernemer heb je die vrijheid. Klink goed toch?! Of is de realiteit van online ondernemen toch anders? Bekijk deze handige ondernemen tips. Lees hier welke fouten met online ondernemen je beter kunt voorkomen en hoe wel succesvol ondernemen
Wil jij online ondernemen? Geld verdienen vanuit huis, tussendoor een uurtje gaan sporten en ’s middags iets leuks doen met je kinderen. En natuurlijk uitslapen want als online ondernemer heb je die vrijheid. Een luizenleventje. Of is de realiteit van online ondernemen toch anders? Lees hier welke fouten met online ondernemen je beter kunt vermijden en hoe wel succesvol ondernemen
Bekijk hier de tien meest gemaakte fouten met online ondernemen die je absoluut niet wilt maken. Wil jij online ondernemen? Je eigen bedrijf starten en geld verdienen vanuit huis, tussendoor een uurtje sporten of lunchen met een vriendin. En natuurlijk uitslapen want als online ondernemer heb je die vrijheid want die online verkopen komen vanzelf. Een luizenleventje. Of is de realiteit van online ondernemen toch anders?

Online ondernemen? Voorkom dat je deze fouten maakt als online ondernemer! Het klinkt zo mooi. Starten met ondernemen, online verkopen en gewoon geld verdienen vanuit huis. Je bent thuis voor de kinderen, kunt tussendoor gaan sporten en bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Klinkt goed? Toch zijn er een aantal fouten die vaak gemaakt worden en die je liever niet wilt maken met online ondernemen. Klik hier om te zien welke fouten dat zijn/div>

Vermijd deze veelgemaakte fouten als online ondernemer! Online ondernemen klinkt zo mooi. Geld verdienen vanuit huis en zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Wie wil dat nou niet? Toch zijn er een aantal fouten met online ondernemen die vaak gemaakt worden en die je liever niet wilt maken als online ondernemer. Bekijk hier welke fouten dat zijn

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Skincarebynaomi
Door

Skincarebynaomi

op 23 Mar 2019

Als ik dit allemaal zo lees klinkt het heel logisch maar blijkbaar gebeurt dit dus heel vaak. Ik blog nu lekker als hobby en heb er geen plan van om me beroep ervan te maken. Handig voor mensen die hier wel mee bezig zijn!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 23 Mar 2019

ja vaak is het niet heel ingewikkeld maar dit zijn fouten die vaak gemaakt worden door online ondernemers ;) Leuk dat jij gewoon blogt als hobby en wie weet ga je er ooit wel een verdienmodel aan koppelen.

Saskia
Door

Saskia

op 22 Mar 2019

zeer nuttige tips waar ik zeker wat aan heb. Dankjewel!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 22 Mar 2019

Leuk om te horen dat je wat hebt aan de tips over online ondernemen!

Danielle
Door

Danielle

op 17 Jan 2019

Handige tips! Die had ik een paar jaar eerder moeten lezen haha, maar goed. Beter laat dan nooit toch :) Thanks!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Jan 2019

Je bent nooit te laat om te leren ;) Fijn om te horen dat je wat hebt aan de content planning tips!

Custodia Chineva
Door

Custodia Chineva

op 16 Jan 2019

Wat handige tips zeg, ik kan een paar goed gebruiken thanks..

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Jan 2019

Goed om te horen dat je een aantal tips goed kunt gebruiken. Online ondernemen kent zeker een aantal valkuilen!

Nadia
Door

Nadia

op 16 Jan 2019

Handige tips! Al doende leert men en ik houd met alle dingen rekeningen. Ik kan gelukkig heel makkelijk stoppen met werken als dat nodig is, ook als er nog werk ligt.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Jan 2019

Wat goed dat je je gewoon heel makkelijk kunt stoppen met werken. Ik heb nogal eens de neiging om toch nog even door te gaan of iets af te maken ;)

Laura | I scream beauty
Door

Laura | I scream beauty

op 15 Jan 2019

Goede tips. Ik heb een paar jaar geleden een webshop gehad, veel te rigoreus ingestapt! Heb het dan ook niet heel lang volgehouden. Daar heb ik overigens geen spijt van :)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 15 Jan 2019

Gelukkig maar dat je er geen spijt van hebt dat je die webshop niet meer hebt. Het lijkt allemaal zo makkelijk om geld te verdienen met internet, maar er komt nog best wel wat bij kijken ;)

Lizzie
Door

Lizzie

op 14 Jan 2019

Hmm als je het zo leest en het je realiseert is het allemaal zo logisch haha. Soms zak je er alleen een beetje in weg ofzo, en dan gaat het toch mis... Goed om weer even aan herinnert te worden!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 14 Jan 2019

In het begin komt er gewoon een hoop op je af. En als je net begint met online ondernemen heb je meestal ook niet voldoende geld om allerlei taken uit te besteden dus dat betekent dat het gewoon hard ploeteren is ;)

Wanda
Door

Wanda

op 14 Jan 2019

Het lijkt me zeker in deze tijd waarin je wordt overspoeld met online bedrijven niet gemakkelijk om het hoofd boven water te houden. Wat dat betreft zijn je tips absoluut waardevol, want zonder plan en met te hoge verwachtingen ga je het zeker niet redden.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 14 Jan 2019

Dat klopt helemaal. Succes met online ondernemen komt niet vanzelf maar is zeker in het begin keihard wennen

lodi
Door

lodi

op 14 Jan 2019

handige tips, ik merk vooral dat ik eigenlijk nooit klaar ben, je sluit de deur niet om vijf uur, maar gaat eigenlijk altijd door.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 14 Jan 2019

Dat heb je eigenlijk ook zelf in de hand. Je bepaalt zelf wanneer je wel en niet werkt maar als ondernemer werk je zeker in het begin meestal harder dan mensen in loondienst ;)

Reactie plaatsen