Social media content kalender maken in 3 simpele stappen
Social media content kalender maken in 3 simpele stappen
25 juni 2019 
6 min. leestijd

Social media content kalender maken in 3 simpele stappen

Werk jij al met een social media content kalender? Of plaats jij al je berichten ad hoc? Vind je het lastig om iedere keer weer content te bedenken? Om te verzinnen wat je op social media kunt plaatsen? Dan is het handig om met een social media content kalender te werken.

Zo’n content kalender maken is niet moeilijk. Dat kun je gemakkelijk zelf, en in dit artikel leg ik je uit hoe je zelf snel en simpel zo’n social media content kalender maakt.

Waarom een social media content kalender?

Het is handig om een planning te maken zodat je ook regelmatig iets op je social media kanalen plaatst. Zo blijf je onder de aandacht van jouw volgers en ideale klanten (want uit het oog is uit het hart). Zelfs als je het druk hebt, op vakantie bent of gewoon even totaal geen inspiratie hebt.

En natuurlijk blijft er nog genoeg ruimte voor spontane berichten. Maar door je social media content vooraf in te plannen, weet je dat je regelmatig iets op je social media kanalen plaatst. En je bent er ook bewuster mee bezig waardoor je meer impact hebt met je updates.

Allereerst waarom zou je zo’n social media content kalender maken? Dat kost toch ook weer tijd!

Ja, het kost inderdaad tijd om een content kalender te maken, maar het levert je wel een aantal voordelen op zodat je uiteindelijk veel efficiënter werkt, en je dus een hoop tijd en stress bespaart.

Geen content inspiratie?

Hieronder leg ik uit hoe je zelf heel eenvoudig en social media content kalender maakt, maar vind je het dan nog steeds lastig om te bedenken welke berichten je kunt plaatsen? Heb je helemaal geen content inspiratie?

Je kunt ook mijn kant en klare social media kalender aanschaffen zodat er al voor iedere dag een bericht voor je klaar staat.

En deze kalender kun je ook nog eens heel gemakkelijk aanpassen aan jouw eigen bedrijf en aan jouw wensen zodat jij jouw eigen persoonlijke social media content kalender hebt.

social media kalender | content kalender | social media content kalender

Voordelen van een content kalender

Een social media kalender biedt houvast en structuur. En waarschijnlijk heb je het al druk genoeg en genoeg taken op je bordje…dus dan is een beetje structuur wel prettig! Maar je kunt ook je social media berichten alvast voorbereiden (waardoor ze beter worden) en inplannen.

Dit bespaart je dus een hoop tijd en stress.

Zo’n social media kalender heeft een aantal voordelen.

#1 Consistent posten: Het is goed om regelmatig iets op social media te posten, het liefst dagelijks. Als mensen regelmatig iets van je horen of zien, blijf je onder de aandacht want uit het oog is uit het hart.

#2 Goed overzicht: een content kalender geeft je een mooi overzicht wat er moet gebeuren. Heb je een promotie op de planning staan of een leuke Moederdag actie? Welke content kun je alvast voorbereiden en inplannen?

#3 Betere berichten: een spelfoutje is zo gemaakt. Maar zo’n planning dwingt je om vooruit te denken over de inhoud van je bericht. Hierdoor kun je content maken die jouw ideale klanten ook echt aanspreekt, waardoor je meer interactie krijgt. Dat is weer goed voor het algoritme waardoor meer mensen jouw berichten zien.

#4 Tijd besparen: als je weet welke content je wilt plaatsen, kun je deze alvast voorbereiden. Je kunt al je quotes in één keer maken of meteen vier video’s opnemen. Door je content te batchen, zit je in de flow, maak je betere content en werk je veel efficiënter.

#5 Geen last minute stress: Je bespaart een hoop stress als je altijd content op de plank hebt liggen. Dit geeft je houvast omdat je precies weet wat je wanneer online plaatst. Dus geen stress omdat je nog even snel een foto voor Instagram moet maken of die Facebook video moet opnemen.

#6 Berichten inplannen: als je jouw content vooraf maakt, kun je deze ook klaarzetten en alvast automatisch inplannen op verschillende kanalen. Zo weet je zeker dat je regelmatig iets plaatst, ook als je geen inspiratie hebt, het druk hebt of lekker op vakantie bent.

Content kalender maken

Mocht je niet precies weten wat een social media content kalender is? Dit is een overzicht waarin je bijhoudt welke social media berichten je waar en wanneer plaatst. Dus eigenlijk gewoon een agenda maar dan voor je social media berichten 😉

Het is handig om zo’n planning te maken zodat je consistent berichten plaats op social media. Het geeft rust.

Je hebt een goed overzicht wat je wanneer moet doen en het bespaart je een hoop tijd en stress.

Er zijn allerlei tools die je kunt gebruiken, maar je kunt ook gemakkelijk zelf een social media kalender maken. Gebruik Excel, Google spreadsheet of Google Calendar om zo’n kalender te maken. Of gebruik gewoon een papieren versie als je dat prettiger vindt .

  • Stap 1: Plan eerst je eigen content en promoties in. Heb je bepaalde promoties? Een evenement of lancering van je online programma? Wanneer wil je dit delen? Zet dat als eerste in jouw kalender.
  • Stap 2: Vervolgens plan je interessante (feest)dagen in waar je aandacht aan wil besteden. Gebruik hiervoor een issuekalender of inhaakkalender.
  • Stap 3: En tot slot vul je jouw kalender aan met een mix van verschillende soorten berichten. Ga niet alleen jezelf promoten, maar stel ook vragen en deel ook eens wat persoonlijke content.

Zo’n content kalender geeft je houvast. Zo weet je altijd ideeën wat je kunt plaatsen op social media. En natuurlijk is dit slechts een planning. Je kunt dit altijd aanpassen en er is nog genoeg ruimte om iets spontaan iets te posten. Als je wil inspringen op actuele trends of gewoon een leuk inzicht wil delen.

Kant en klare social media kalender

Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken. Dan kun je ook gebruik maken van mijn kant en klare social media kalender. Ik heb iedere dag al een social media bericht voor je ingepland.

En bovendien zijn deze berichten een goede mix van verschillende soorten content die je expertise laten zien, jouw persoonlijkheid, promoties en die zorgen voor interactie.

Je wil namelijk met je berichten voldoen aan de 3 E’s: Educate, Engage en Entertain om te voorkomen dat je alleen maar de link naar je eigen blog en promoties aan het delen bent. Daar bouw je geen relaties mee op en gaat ook niemand je wat gunnen. Het gaat juist echt om die connectie te maken met je ideale klanten zodat ze je leren kennen, weten wat je te bieden hebt maar je ook wat gaan gunnen.

En behalve deze kant en klare planning, krijg je ook nog eens een aantal trainingsvideo’s waardoor je nog betere social media content kunt maken.

social media kalender | content kalender | social media content kalender

Dan wil k nog twee aanvullende tips met je delen.

Werk met content categorieën

Je kunt het jezelf nog gemakkelijker maken door te werken met vaste content categorieën. Denk daarbij aan quotes, praktische tips, video’s, promoties, kijkje achter de schermen. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan: Maandag motivatie dag of woensdag weetjes. Dan deel je dus op iedere maandag een motivatie tip om een connectie te maken, en iedere woensdag een tip over jouw onderwerp waardoor je jouw expertise laat zien.

Dit maakt het voor jou eenvoudiger om ideeën te bedenken. Want als je weet dat je iedere maandag een motivatie quote wil delen dan kun je in een verloren uurtje 20 quotes verzamelen, zodat je een voorraadje hebt en voorlopig vooruit kunt.

Maar ook voor je volgers is het prettig. Ze gaan hier op een gegeven moment op rekenen en kijken er naar uit. Het kan zelfs een reden zijn om je te volgen.

Meer social media tips?

Social media berichten automatisch inplannen

Als je jouw berichten van tevoren maakt, kun je ze ook al automatisch inplannen. Je kunt gebruik maken van gratis tools als Hootsuite, Buffer of Later. Lees hier meer over deze gratis social media plannings tools.

Zo weet je ook dat je iedere week iets plaatst op social media. Dan kun je daarnaast altijd nog spontaan iets posten, maar dan weet je dat er een aantal berichten automatisch gepost worden.

Zelf plan ik meestal aan het begin van de week tijd in om mijn weekplanning te maken en mijn berichten voor de komende in te plannen. Ik vind het niet prettig om te lang vooruit te werken (tenzij ik op vakantie ga). Dan pak ik mijn social media content planning erbij en kijk welke berichten ik voor die week in ga plannen.

Op maandag is dus mijn vaste content creatie moment. Dan pak ik mijn social media kalender erbij en kijk ik wat er op de planning staat. Vervolgens maak ik mijn berichten en plan deze in met de tools die ik hierboven genoemd. Behalve mijn Facebook updates. Die plan ik rechtstreeks in op Facebook, dat is beter voor het algoritme.

Starten met een social media kalender

Werk jij nog niet met een social media content kalender? Dan is nu het moment om daar wel mee te beginnen. In het begin kan het even wennen zijn, maar hierdoor ga je uiteindelijk veel tijd en stress besparen terwijl je berichten alleen maar beter worden. En vind  je het lastig dan kun je altijd mijn social media kalender gebruiken 😉

Maak jij al gebruik van een social media kalender? Of plan jij al je berichten ad hoc in? 

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Maak een social media content kalender in 3 stappen. Zo'n kalender is een must als je serieus met social media aan de slag wilt. Zo houd je overzicht, worden je berichten beter en het bespaart een hoop tijd en stress. Weten hoe je zo'n social media kalender maakt? Bekijk dat op www.themarketingfactory.nl | social media tips | social media marketing | online marketing | planning | #socialmediatips #planning #onlinemarketing

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Anke (Fanke.nl)
Door

Anke (Fanke.nl)

op 27 Jun 2019

Handig artikel! Ik wist niet dat er zulke kalenders bestonden. Ik denk dat ik er één voor mezelf ga maken, ik loop de laatste tijd namelijk erg vast op social-media.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Jun 2019

Als je vastloopt op social media is het zeker goed om een social media kalender te maken.

Rory
Door

Rory

op 27 Jun 2019

Hmmmm voor mij is het te 'premeditated'. Ik ben toch echt meer voor het ad hoc plaatsen. Ik heb sowieso genoeg content om - in ieder geval op Instagram - iedere dag wel iets te plaatsen. Soms niet, maar dan is het ook goed. Stories vind ik heel leuk om iedere dag bij te houden, maar niet omdat het moet, alleen omdat ik het zo leuk vind om te doen. Wel heel helder en accuraat jouw planner / kalender. Ik weet zeker dat anderen daar veel aan kunnen hebben. .

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Jun 2019

Dat kan ook een bewuste keuze zijn om alles ad hoc te plaatsen;) Mijn Insta Stories plaats ik ook altijd spontaan en er is nog genoeg ruimte om ad hoc iets te posten op social media, maar het kan wel helpen om er van te voren over na te denken wat je wilt plaatsen. Zeker als je het lastig vindt om iedere keer weer spontaan een bericht te bedenken.

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 27 Jun 2019

Nee, maar ik heb ook geen editorial kalender voor mijn blog. Ik vind het lastig om me daar mee vast te leggen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Jun 2019

Met zo'n planning leg je jezelf niet vast. Het is een hulpmiddel en het is niet in beton gegoten. Je kunt het altijd aanpassen.

Manon
Door

Manon

op 26 Jun 2019

Ik had al wel een blogplanning, geen social media kalender. Ik vind het leuker om actief er mee bezig te zijn dan te plannen. Dat houdt de spontaniteit er in en zo ben ik ook meer in gesprek met volgers.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Jun 2019

Spontaan is leuk, Dat doe ik zelf ook, maar met zo'n social media planning maak je het jezelf gewoon een stuk gemakkelijker ;)

Wanda
Door

Wanda

op 26 Jun 2019

Meestal bedenk ik in het weekend welke drie blogs ik de week erop wil plaatsen en dan probeer ik meestal om op mijn vrije maandag alvast twee blogs voor te bereiden zodat ik in de week het alleen nog even hoeft te finetunen. Maar het inplannen van zaken op Instagram of Facebook doe ik nog gewoon handmatig en vrij adhoc. Misschien toch maar eens proberen om daar wat meer uit te halen met zo'n planning.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Jun 2019

Wat knap dat je iedere week drie blogs schrijft. Kan me voorstellen dat je er veel tijd in stipt. Als je een social media content kalender gebruikt maak je het jezelf ook gewoon een stuk gemakkelijker.

Amina
Door

Amina

op 26 Jun 2019

Wat een handige site heb je en ook superhandig dat je een voorbeeld content planner aanbiedt! Als ik fulltime professioneel blogger was had ik dit zeker ingezet. Ik schrijf maar 1 artikel per week dus social media plannen doe ik in een papieren agenda en de content schrijven ad hoc. Dat is nog te handelen ;-)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Jun 2019

Dank je wel voor je compliment. Zelf blog ik ook maar een keer per week hoor.

Bettie
Door

Bettie

op 26 Jun 2019

Goed artikel! Ik ben nu bezig met een social media/blog kalender . Zojuist naast mijn Engelse blog ook weer Nederlands gaan bloggen en een beetje structuur is wel fijn.Bettie

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Jun 2019

Goed om te horen dat je bezig bent met zo'n social media kalender. Dat brengt inderdaad structuur en is namelijk echt heel handig ;)

Alexandra
Door

Alexandra

op 26 Jun 2019

Handig, ik gebruikte al een excell om mijn blog te plannen, maar nog niet voor social media. Zette gewoon een vinkje als ik het gedaan had in mijn excell. Ga dit oppakken, goede tip.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 26 Jun 2019

Het is handig om ook zo'n planning te maken voor je social media zodat je berichten voor kunt bereiden en inplannen. Scheelt toch weer een hoop tijd en stress omdat je content kunt batchen en weet wat er op de planning staat ;)

Lodi
Door

Lodi

op 26 Jun 2019

Ik werk nog niet met een Social Media kalender, plaats eigenlijk wel altijd op het zelfde moment qua dagen, maar plan van te voren niets in. nu ik dit zo lees, denk ik wel makkelijk om het wel te doen. dus ik ga me er toch eens in verdiepen en kijken of een kalender iets voor mij is.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 26 Jun 2019

Als je met zo'n planning werkt en je content al van tevoren voorbereid maak je het jezelf wel een stuk gemakkelijker. Wat mij betreft is een social media content kalender echt wel een must!

Reactie plaatsen