Hoeveel tijd besteden aan social media? Dit is een goede planning!
Hoeveel tijd besteden aan social media? Dit is een goede planning!
23 juli 2019 
3 min. leestijd

Hoeveel tijd besteden aan social media? Dit is een goede planning!

Tijdens trainingen krijg ik vaak de vraag: hoeveel tijd moet ik spenderen aan social media? Social media worden vaak gezien als een taak die je er nog even bij doet en die veel tijd kost, maar het is een belangrijk onderdeel van je online marketing. Daarom ga ik  in dit artikel die vraag beantwoorden: hoeveel tijd besteden aan social media?

Tijd besteden aan social media

Social media kosten inderdaad tijd. Maar het allerbelangrijkste is dat je jouw mindset verandert. Dat je beseft dat social media bijhouden niet ‘nog een ding om te doen’ is, maar een belangrijk deel van je online marketing strategie is. Tegenwoordig brengen we veel tijd door op social media dus daar hangen ook jouw ideale klanten uit. Als je wilt bepalen hoeveel tijd je nodig hebt voor social media, is het goed om een social media plan te maken.

Maak een social media plan

Als ik een reis maak, begin ik ook met een plan. Ik stippel een route uit en bepaal hoe lang we waar willen blijven. Dat is afhankelijk van wat er te zien en te doen is op zo’n bestemming. Eventueel schrap ik een aantal plaatsen omdat we maar zoveel dagen de tijd hebben. Vervolgens boek ik de overnachtingen. Kortom ik maak een planning die past binnen het aantal dagen dat we op reis gaan. Dat geldt voor je social media ook. Als je wil bepalen hoeveel tijd je nodig hebt voor social media is het goed om een plan te maken.

social media kalender | content kalender | social media content kalender

Kant en klare social media planning

Kun je hier hulp bij gebruiken? Dan is mijn social media content kalender wat voor jou. Behalve een kant en klare planning waarin ook al 365 social media berichten voor je ingepland staan om het je gemakkelijk te maken, krijg je ook aanvullende trainingen. Je leert hoe je gemakkelijk boeiende content maakt, goede afbeeldingen en hoe je deze inplant. En dat met allemaal gratis tools!

Check hier de social media kalender.

Social media tijd inplannen

Ik geloof niet in ‘one size fits all’ want de tijd die je nodig hebt voor social media, is natuurlijk afhankelijk van een heleboel factoren. Daarbij kun je aan het volgende denken: op hoeveel kanalen ben je actief? Hoe behendig ben je al op zo’n kanaal? Ga je alleen foto’s plaatsen of wil je ook video’s maken? Maar als je toch een indicatie wilt dan is het mijn aanbeveling om de volgende tijd in te plannen voor social media:

  • Dagelijks: 10 – 15 minuten om vragen te beantwoorden en interactie aan te gaan.
  • Wekelijks: 30 – 60 minuten om je social media content voor de komende week te plannen.
  • Maandelijks: 1 – 2 uur om je video content te batchen of andere content te maken.

Plannen en evalueren

Daarnaast moet je natuurlijk ook tijd inplannen om een social media planning te maken (tenzij je gebruik maakt van mijn kant en klare social media planning natuurlijk). Want als je niet plant, plan je om te falen. En is het ook goed om minimaal één keer per jaar (liefst vaker) tijd in te plannen om je social media strategie te evalueren. Kijk wat er goed gaat en wat niet zodat je kunt bijstellen.

Hoe vaak posten op social media?

Een andere vraag die ik vaak krijg is: hoe vaak moet je iets posten op social media? Dat ligt eraan. Zolang het maar waardevolle content is, kun je vaker posten. Wil je toch een indicatie? Bekijk dan dit overzicht (dan heb je een indicatie en weet je hoeveel tijd te besteden aan social media):

Hoe vaak posten op social media? Hoeveel berichten kun je per dag plaatsen op social media? Een handig overzicht voor Facebook, Pinterest, Linkedin Instagram en Twitter. Natuurlijk is dit een indicatie want zolang je content maar waardevol is, kun je dit plaatsen op social media. Lees alle tips over een goede social media planning op www.themarketingfactory.nl | social media marketing | social media planning | online marketing | #themarketingfactory #socialmediatips

De kwaliteit is altijd belangrijker dan de kwantiteit dus ga niks posten om te posten. Dan kom je namelijk wel spammerig over. Maar zolang je content deelt die interessant is voor jouw volgers kan het eigenlijk niet mis gaan. Als ik iemand volg die vaak post, maar ik vind die berichten interessant dan vind ik het niet irritant. Maar als ik op Facebook zes berichten van iemand zie op een dag over de hond, dan dus wel.

Het is dus lastig om aan te geven hoeveel berichten je exact kunt posten op ieder social media platform, maar je kunt dit gebruiken als handvat:

  • Facebook: 1-3 per dag
  • Pinterest: 10-30 per dag
  • Linkedin: 1 per dag
  • Instagram: 1-2 per dag
  • Twitter: 10-20 per dag

Lees ook: Hoe maak je content die klanten aantrekt? Zorg voor een klik!

Meer social media tips?

Wil je meer social media tips? Check dan dit handige overzicht met social media tips.

Heb jij nog aanvullende tips over hoeveel tijd besteden aan social media? Deel ze dan in het reactieveld hieronder.

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Hoeveel tijd besteden aan social media. Hoeveel tijd heb je dagelijks en wekelijks nodig om je social media berichten te maken en in te plannen? | social media planning | social media plan | sociale media marketing | online marketing | online zichtbaarheid | social media strategie | ondernemen tips | #themarketingfactory #socialmediaplan #socialmediatips

Hoeveel tijd besteden aan social media. Hoeveel tijd heb je dagelijks en wekelijks nodig om je social media berichten te maken en in te plannen? Lees mijn tips op www.themarketingfactory.nl | social media planning | social media plan | social media marketing | online marketing | #socialmediaplan #socialmediatips #themarketingfactory

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Gea
Door

Gea

op 04 Aug 2019

Handige tips. Ik zou ook meer dingen moeten inplannen, scheelt ook een hoop tijd

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 05 Aug 2019

Je social media berichten inplannen, scheelt zeker een hoop tijd! Dat kan ik dus alleen maar aanraden ;)

Daphne - verdraaidmooi
Door

Daphne - verdraaidmooi

op 03 Aug 2019

Handige tips weer! Je doet zoiets snel tussendoor, maar het heeft inderdaad ook gewoon zijn tijd nodig.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 04 Aug 2019

Dat klopt helemaal. Er wordt aak veel te makkelijk gedacht over social media, maar als je het goed aan wilt pakken en het inzet voor je marketing, vergt social media enige planning en voorbereiding ;)

Reactie plaatsen