Twitterberichten schrijven
Twitterberichten schrijven

Twitterberichten schrijven

Op Twitter kun je een hoop interessante informatie vinden, maar je kunt ook zelf twitterberichten schrijven. Laat jezelf zien, start gesprekken, maar neem ook deel aan discussies op Twitter.  Hieronder een overzicht van de media die je kan toevoegen aan een tweet en de mogelijkheden die je hebt om gesprekken aan te gaan op Twitter.

- Laatste update 26 februari 2019 -

Twitterberichten schrijven

Je gaat korte berichten delen, de zogenaamde tweets, die het hart van Twitter vormen. Een tweet kan foto's, video's, links en tekst bevatten. Bijgevoegde foto's en GIF's tellen niet mee in de tekenlimiet van een tweet. Ook is het goed om Twitter hashtags te gebruiken in een bericht. Zo'n hashtag (aangeduid met het teken #) gebruik je om trefwoorden of onderwerpen op Twitter te indexeren. Deze functie is gemaakt op Twitter en stelt mensen in staat om onderwerpen waarin zij zijn geïnteresseerd op eenvoudige wijze te volgen.

hoe twitterberichten schrijven of tweet opstellen
Je kunt een link toevoegen aan je twitterbericht door deze gewoonte kopiëren en plakken. Alle links (URL's) die je toevoegt aan een twitterbericht, worden verkort  Elke URL neemt 23 tekens in beslag, zelfs als de link zelf korter is dan 23 tekens. Dit is ook zichtbaar aan het aantal beschikbare tekens.

Foto plaatsen op Twitter

Natuurlijk kun je gewoon twitterberichten schrijven die alleen uit tekst bestaan, maar je tweet valt meer op als je ook een afbeelding toevoegt. Je kan maximaal 4 foto's tegelijk tweeten. Als je tweet vanuit de Twitter-app voor iOS of Android, kan je een afbeelding verbeteren, een filter toepassen en stickers aan een foto toevoegen. Ook kun je mensen taggen of een locatie toevoegen.

GIF's toevoegen

Ook is het mogelijk om een GIF toe te voegen aan je tweet. Dit is een kort filmpje. Je kan naar een GIF zoeken in de GIF-bibliotheek en deze selecteren door op het GIF-icoon te klikken. Het is niet mogelijk om GIF-animaties toe te voegen aan tweets met meerdere afbeeldingen. Je kan slechts één GIF per tweet verzenden.

Twitter video

Video zijn een krachtige manier om informatie te delen. Daarmee maak je het persoonlijk. Bovendien wordt je boodschap optimaal vormgeven in beeld, tekst én geluid. Daardoor onthouden mensen je boodschap beter. Als je video's op Twitter zelf maakt of rechtstreeks upload (met uitzondering van live video's) dan is de maximale duur van een video is 2 minuten en 20 seconden. Op Twitter heb je vier manieren om video's te delen:
  • Opnemen: je kan video's opnemen, bewerken en delen vanuit de Twitter-app.
  • Importeren: als je de Twitter-app voor iPhone of iPad gebruikt, kan je video's importeren vanaf je apparaat.
  • Uploaden: je kan video's uploaden naar twitter.com.
  • Live gaan: ontdek hoe je live video's kan maken in je Twitter-app.

Twitter polls

Met Twitter polls of Twitter peilingen kan je de mening vragen van anderen op Twitter. Dit is handig om even een snel onderzoek te houden, en ook om meer interactie uit te lokken. Wil je even snel iets onderzoeken, dan kun je heel gemakkelijk een Twitter poll aanmaken. Je kunt mensen maximaal vier keuzes geven. Hier leg ik uit hoe je dit doet: Twitter polls maken.

Retweet

Natuurlijk kun je jouw eigen twitterberichten schrijven, maar zie je een interessante tweet dan kun je deze ook retweeten. Een retweet is als je een bericht van iemand anders of jezelf opnieuw plaatst. Je kan zelf ook een reactie bij die tweet plaatsen voordat je deze deelt.  Je stuurt die bestaande tweet dan door naar al je volgers. Zo kan je heel gemakkelijk nieuwtjes en interessante ontdekkingen op Twitter met anderen delen. Je kan ook zelf een reactie bij de Tweet plaatsen voordat je deze retweet.

De auteur van de oorspronkelijke tweet wordt niet automatisch toegevoegd aan het gesprek. Als je de auteur van de originele tweet wil toevoegen, moet je zijn of haar gebruikersnaam vermelden.

Beantwoorden

Een antwoord is een reactie op een andere tweet. Dit is een van de eenvoudigste manieren om deel te nemen aan een gesprek op Twitter. In het opstelscherm kan je zien aan welke mensen in het gesprek jij antwoord geeft. je kan iedereen in het bewerkingsvenster verwijderen (behalve de auteur van de oorspronkelijke Tweet waarop jij antwoord geeft). Als je nog iemand aan een gesprek wil toevoegen, veeg je omlaag om het bewerkingsvenster te sluiten en typ je zijn of haar gebruikersnaam in je Tweet. Een handmatig ingevoerde gebruikersnaam in het tekstvak telt mee in de tekenlimiet.

Mediatijdlijn

De mediatijdlijn van je profiel geeft de foto's, video's en GIF's weer die je in je Tweets hebt geüpload. Je kan ook de profielen van anderen bezoeken om hun mediatijdlijn te bekijken. Mediatijdlijnen geven de meest recente foto's, video's en GIF's in je tweets in chronologische volgorde weer.

Privéberichten

Privéberichten vormen de persoonlijke kant van Twitter. Je kan privéberichten gebruiken om met andere personen privégesprekken te voeren over tweets of andere content. Vroeger maakte je deze door je bericht me DM te beginnen vandaar dat dit nog vaak DM of Direct Message genoemd wordt. Je kunt ook privéberichten delen met meerdere personen. Als je het selectievakje 'Privéberichten ontvangen van iedereen' inschakelt bij je instellingen voor Privacy en veiligheid, kan je van iedereen privéberichten ontvangen.
Ketelslegers
Door

Ketelslegers

op 26 Jan 2021

Als ik een twitterbericht schrijf via mijn pc verschijnt niet de tekst die ik wens maar liggen de letters door mekaar. Doe ik het zelfde met mijn smartphone dan is de tekst wel goed leesbaar en kan ik tweeten. Wat doe ik fout of wat loopt er fout.?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Jan 2021

Misschien een tijdelijke bug want dit zou geen verschil moeten zijn. Als ik een Twitterbericht post via mijn pc dan staan de letters niet door elkaar.

Reactie plaatsen