Page content

article content

Instagram Live, zo werk livestreamen op Instagram

Instagram Live is nu ook beschikbaar in Nederland. In Amerika was dit al een tijdje mogelijk. Instagram heeft Live video toegevoegd aan Instagram Stories. Hierdoor kun je realtime contact hebben met je Instagram publiek. Wil jij ook live video toevoegen aan je Instagram Stories? En zoek je een uitleg hoe dit werkt? Dat ga ik in dit artikel uitleggen.

Waarom Instagram Live gebruiken?

instagram_storiesMet Instagram Stories kun je verhalen delen die na 24 uur automatisch verdwijnen. Het voordeel is dat je Story bovenaan de tijdlijn van je volgers verschijnt.

Ook de nieuwsfeed van Instagram maakt namelijk gebruik van een algoritme, net zoals op Facebook. Hierdoor krijgen mensen je updates niet altijd te zien. Steeds actuele content toevoegen aan Instagram, kan helpen om bovenaan in de Instagram app te verschijnen. Daarmee vergroot je dus je zichtbaarheid.

Instagram Livestream

Met Instagram Live kun je dus direct en realtime interactie aangaan met je Instagram volgers. Zo’n Instagram livestream kan maximaal een uur duren.

Terwijl je live bent kunnen ze reageren via de chat en je hartjes geven (het lijkt heel veel op Periscope). Het nadeel van de live video’s is dat ze verdwijnen zodra je jouw uitzending beëindigd.

Hoe zie je dat iemand live is? Iemand die een Instagram Story livestream gestart is, kun je herkennen aan de term ‘live’ onder zijn of haar avatar bovenin beeld.

Ook vind je een overzicht met de populairste of ‘Top livestreams’ in het Explore-tabblad. Daar kom je door in het menu op het loepje te klikken.

instagram-live-melding

Instagram Live starten

Om een Instagram Live uitzending te beginnen. Klik je op ‘je verhaal’ (die waar dat plusje bijstaat) links bovenaan op je Instagram tijdlijn. Als je deze niet ziet, omdat je naar beneden gescrold bent in je tijdlijn, klik dan links bovenaan op het camera icoon. Of je kunt vanaf de tijdlijn gewoon naar rechts swipen om naar Instagram Stories te gaan. Dit kan alleen vanaf het home scherm.

Dan kom je in je Instagram Stories waar je 3 opties hebt:

  • Live: Video die verdwijnt zodra je jouw uitzending stopt.
  • Normaal: Foto of video die verdwijnt na 24 uur.
  • Boomerang: Timelapse video die van een aantal foto’s gemaakt wordt.

Swipe met je vinger naar ‘Live’ om naar de Live uitzending te gaan.

Klaar om live te gaan? Vergeet niet om je uitzending een naam te geven. Je kunt de camera draaien door op het pijltjes icoon te klikken. Klik op “Livevideo starten’ om live te gaan. Instagram brengt je volgers op de hoogte van je live uitzending.

instagram-livevideo-starten

Tijdens je Instagram Live uitzending

Als je live bent op Instagram, is het handig om een aantal functies te kennen:

  • Onderaan je scherm zie je het aantal kijkers en de gebruikers die je live uitzending bijwonen.
  • Onderaan zie je ook de chat; je kunt hier zelf ook een conversatie in de chat beginnen of antwoorden op comments.
  • Je kunt de comments uitschakelen door rechts onderaan op de drie puntjes te klikken.
  • Klik op de ‘Live’ knop links bovenaan om te zien hoe lang je al uitgezonden hebt.
  • Om te zien wie je uitzending bekijkt kun je op het aantal kijker klikken rechts van de ‘Live’ knop (links bovenaan).
  • Als je iemand uit je uitzending wil verwijderen, klik je op het kruisje naast zijn of haar naam.

instagram-livestream

Uitzending beëindigen

Als je klaar bent met je uitzending, klik je rechts bovenaan op de knop‘beëindigen’. Vervolgens krijg je een pop-up waar je nogmaals moet bevestigen dat je de uitzending wil stoppen.

instagram_live

Je ziet dan je Instagram Live video statistieken, wat niks meer is dan het aantal kijkers. Hier moet je het mee doen want Instagram geeft (nog) geen statistieken van live videos en stories. Je kunt een screenshot maken zodat je later kunt kijken of je vooruit gang boekt qua kijkers.

Zodra je uitzending afgelopen is, is deze ook meteen verdwenen. Je kunt deze dus alleen terugkijken als je jouw uitzending opgenomen hebt met andere opname software.

Mijn conclusie

Het is leuk dat er een livestream optie is op Instagram. Ik ben groot fan van live streaming. Het grote nadeel vind ik alleen dat de uitzending ook meteen verdwenen is zodra deze afgelopen is. Mijn ervaring met andere livestreaming apps is dat er vaak meer mensen de herhaling bekijken dan de live uitzending.

Comment Section

0 reacties op “Instagram Live, zo werk livestreamen op Instagram

Plaats een reactie


*