Linktree voor Instagram beter niet gebruiken! Lees dit!
arrow_drop_up arrow_drop_down
13 december 2018 

Linktree voor Instagram beter niet gebruiken! Lees dit!

Linktree lijkt een perfecte oplossing voor Instagram. Hiermee kun je meer links toevoegen aan je Instagram profiel. Maar er is een veel betere oplossing. Zelf heb ik het ook een tijdje gebruikt, maar daar ben ik heel snel van terug gekomen. In dit artikel leg ik uit waarom je Linktree beter niet kunt gebruiken en wat een goed alternatief is.

Hieronder kun je het artikel lezen. Ook kun je de podcast beluisteren of de video bekijken als je dat liever doet.

 

Wat is Linktree?

Misschien heb je nog nooit van Linktree gehoord. Met Linktree kun je een soort landingspagina maken waar je meerdere links kunt toevoegen. Er zijn ook een aantal alternatieven zoals Linkin.bio en Elink. Maar Linktree is de populairste.

Linktree wordt vooral op Instagram gebruikt omdat je daar maar één plek hebt waar je een link kunt plaatsen. Dat is in je bio of profielomschrijving. Tenzij je meer dan 10.000 volgers hebt, dan kun je ook een link plaatsen in je Insta Stories (Swipe Up functie). Bij je posts kun je geen enkele link toevoegen en daarom verwijzen veel mensen vaak naar de link in hun bio.

wat is linktree en hoe werkt linktree

Wisselende linkjes in je Instagram bio 

Maar het is lastig om deze link in je Instagram bio steeds te veranderen. Wat als iemand een ouder bericht bekijkt waarin je verwijst naar je ‘link in bio’ en daar staat inmiddels weer een nieuw linkje? Als je Instagram zakelijk gebruikt, is dat dus niet handig want dan wisselen die linkjes regelmatig. Misschien wil je wel iedere keer je nieuwe blog onder de aandacht brengen en ook nog een leuke freebie.

Daarom gebruiken veel Instagrammers een dienst als Linktree. Daarmee kun je wel meer links toevoegen aan je profiel. Je maakt een soort landingspagina waarop je meerdere links kwijt kunt, en in je Instagram bio plaats je de link van jouw Linktree pagina. Zo ziet het eruit…

linktree voor instagram beter niet gebruiken

Nadelen van Linktree

Handig zou je denken want dit lost een groot Instagram probleem op. Dat dacht ik ook. Een super handige tool om toch meer linkjes toe te voegen aan je Instagram profiel. Helaas is Google net iets minder fan dus is het slecht voor je SEO. Ook mis je een aantal belangrijke gegevens in je Google Analytics.

Er zijn dus een aantal nadelen aan Linktree en er is een heel simpel alternatief voor Linktree. Zo simpel dat je Linktree echt niet hoeft te gebruiken. En dat geldt natuurlijk ook voor de eerder genoemde alternatieven. Maar om je te overtuigen wil ik eerst die nadelen in kaart brengen voordat ik vertel wat je beter kunt doen. Wat zijn de nadelen van Linktree?

Leestips:

#1 Beperkt qua branding

Het is beperkt qua branding. Je hebt slechts keuze uit 4 standaard opties. Je kunt zelfs geen kleuren aanpassen. Dat is een beetje jammer als je een mooie eigen huisstijl hebt. Ook staat er het logo van Linktree in plaats van je eigen logo. (Als je een betaalde versie neemt heb je wat meer design mogelijkheden).

#2 Geen goede statistieken

De statistieken van Linktree zijn heel minimaal. Je ziet alleen hoe vaak er in totaal op een link geklikt is, zonder verdere specificaties (Zelfs met de betaalde versie zijn deze statistieken niet heel uitgebreid). Daardoor weet je alleen hoe vaak er in totaal op een link geklikt is en niet of er pieken zijn of hoeveel mensen er überhaupt op de link in je Instagram bio geklikt hebben.

Stel dat jij een campagne doet om je Instagram te promoten dan zie je dit niet terug in je statistieken (tenzij je het handmatig bij gaat houden). En als je ziet dat er 50 mensen geklikt hebben op de link naar je blog. Wat zegt dat als je niet weet hoeveel mensen op de link in je Instagram bio geklikt hebben? Waren er dat 100 of 1000? Je kunt dus niet optimaliseren en experimenteren met meer of minder links, de volgorde van de links of de omschrijving.

#3 Geen betrouwbare Google Analytics gegevens

Alle bezoekers die op jouw Instagram link klikken komen eerst bij Linktree terecht, en niet rechtstreeks op jouw website. Linktree krijgt dus eigenlijk al jouw bezoekers cadeau. Ze moeten dan eerst nog doorklikken voordat het ook jouw website bezoekers worden. Die bezoekers zie je niet terug in je Google Analytics. Je weet dus ook niet hoeveel mensen op je de link in je Instagram profiel geklikt hebben.

Google herkent de bron van dit verkeer als backlink en niet als een link uit social media. Verkeer vanuit Linktree komt in Google Analytics niet binnen als ‘Instagram’, maar als ‘referral’. Hierdoor zie je niet hoeveel bezoekers er via Instagram op je website komen.

linktree voor instagram profiel beter niet gebruiken

Linktree SEO

Het grootste nadeel van Linktree is dat het slecht is voor je SEO en dat je dus geen goede gegevens krijgt waardoor je niet kunt optimaliseren. Dat is de reden dat ik Linktree niet meer gebruik.

Verkeer vanuit Linktree zie je in Google Analytics niet terug als ‘Instagram’ maar als ‘referral’ waardoor je geen goede gegevens hebt om te optimaliseren. Daardoor ben je in de ogen van Google ook minder sociaal wat invloed heeft op je ranking.

Misschien denk je dat je de meeste bezoekers via Facebook krijgt, terwijl dit eigenlijk Instagram is. Maar dit zie je niet terug in je Google Analytics omdat deze bezoekers eerst bij Linktree komen. Jij ziet dit alleen terug als ‘referral’.

  • Dit kun je in Google Analytics zien via: acquisitie > alle verkeer > kanalen.
  • En via: acquisitie > sociaal > overzicht zie je via welk social media kanaal je het meeste verkeer krijgt.

Google neemt het verkeer uit social media mee als populariteitsfactor. Dit draagt bij aan je vindbaarheid in Google. En als je gebruik maakt van Linktree dan stuur jij al jouw bezoekers naar hun website waardoor zij een hoge populariteitsranking krijgen, en jij die dus misloopt.

Gratis alternatief voor Linktree

Maar gelukkig is er een simpele oplossing, die bovendien helemaal gratis is. Maak gewoon een Instagram landingspagina op je website!

Het enige wat je nodig hebt is een mobiel vriendelijke website, en een pagina op je eigen website. Je kunt deze pagina opmaken zoals je wil. Met je eigen branding en kleuren.

  • Stap 1: Zelf heb ik een nieuwe pagina gemaakt die ik ‘Instagram’ genoemd heb, maar je kunt deze noemen wat je wil. De url van deze pagina plaats je in je Instagram bio dus zorg dat het relevant en kort is. Je kunt ook bijvoorbeeld ‘linkinbio’ of ‘klik hier’ noemen. Deze pagina maak je verder niet zichtbaar op je website want je wil dat mensen alleen via je Instagram bio op deze link komen.
  • Stap 2: Ontwerp je pagina. Op deze pagina heb ik mijn foto, Instagram naam en daaronder een aantal links geplaatst, net zoals op Linktree. Maar je kunt deze pagina natuurlijk inrichten zoals je zelf wil. Tip: Check wel even hoe het er op mobiel uit ziet want de meeste mensen bekijken dit op hun telefoon.
  • Stap 3: Update de link in je Instagram bio met je nieuwe url. Dat is alles.

gratis alternatief voor linktree

Voordelen van een eigen landingspagina

Behalve dat je meer controle hebt en je eigen huisstijl kunt gebruiken, heeft het vooral een positieve impact op je vindbaarheid in Google en krijg je meer bezoekers op je website. Je ziet dit ook terug in je Google Analytics als ‘Instagram’ en niet al ‘referral’ verkeer. Hierdoor weet je ook of mensen doorklikken op de linkjes p je landingspagina of afhaken waardoor je dingen kunt aanpassen en testen zodat meer mensen doorklikken.

Meer Instagram tips?

Bekijk dan dit handige overzicht van artikelen en tips over Instagram voor zakelijk gebruik.

 

Maak jij gebruik van Linktree op Instagram? En ga je nu een landingspagina op je website maken?

Pin voor later

Waarom je Linktree voor Instagram beter niet kunt gebruiken en een gratis alternatief | www.themarketingfactory.nl.

Over de schrijver
Ik geef praktische online marketing en social media advies. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het stap-voor-stap zelf kunt toepassen, zonder technisch gedoe.
Hiltje

Door

Hiltje

op 13 December 2018

Dank voor je uitgebreide info.

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 13 December 2018

Graag gedaan en hopelijk heb je wat aan de informatie.

Annebelle

Door

Annebelle

op 13 December 2018

Wat een slim idee, ik ga dit ook implementeren!

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 13 December 2018

Leuk om te horen dat je wat aan deze tips hebt. Linktree voor Instagram gebruiken is echt geen goed idee, zeker niet als de oplossing zo simpel is ;)

Annie Massop

Door

Annie Massop

op 13 December 2018

Slimme tip, ik ga hem toepassen! Dank je voor het delen!

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 13 December 2018

Graag gedaan en leuk dat je dit gaat gebruiken want Linktree is dus niet zo handig als het lijkt ;)

Nicole Orriëns

Door

Nicole Orriëns

op 13 December 2018

Dit is interessant! Hier had ik nog niet eerder van gehoord, maar ik ken wel het probleem van maar 1 link op Instagram. Nou doe ik niet zoveel met Instagram dus het maakt me niet zoveel uit, maar nu weet ik in ieder geval meer.

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 13 December 2018

Tof om te horen dat je het interessant vindt en als je wel meer met Instagram gaat doen dan weet je alvast dat je dus beter geen Linktree kunt gebruiken

ingrid

Door

ingrid

op 13 December 2018

wat een goed idee. voor mijn blog vind het niet echt nodig, mijn homepage is een soort landingspagina denk ik dan

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 14 December 2018

Dat kan natuurlijk ook maar dat ligt er wel aan hoe je die homepage ingericht hebt ;)

Saar

Door

Saar

op 13 December 2018

Ik kende linktree nog niet, maar nu ga ik het niet gebruiken ook XD Handige tip overigens. Eigenlijk is het zo'n simpel idee.

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 14 December 2018

Soms is de oplossing zo simpel...en ga zeker Linktree niet gebruiken!

Manon

Door

Manon

op 14 December 2018

Ik had inderdaad al vaker gehoord dat Linktree niet goed is, maar ik wist niet dat dit de redenen waren. Thanks for sharing. Ik heb nu gewoon de normale link naar mijn website erin staan, vanuit daar kunnen mensen dan verder kijken naar waar ze zin in hebben is mijn idee. Als ik zo'n landingspagina aanmaak dan vergeet ik vast om die links steeds weer aan te passen haha #lui

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 14 December 2018

Haha...geen kwestie van lui denk ik maar gewoon dat je al aan zoveel dingen moet denken dus wil je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Zo'n speciale landingspagina heeft dus als voordeel dat je bepaalde dingen extra onder de aandacht kan brengen ;)

Trudy Pannekeet
Maaike Gulden
Daphne - verdraaidmooi

Door

Daphne - verdraaidmooi

op 14 December 2018

Ik heb LInktree nooit gebruikt om de reden die jij noemt. De oplossing is erg goed.

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 16 December 2018

Fijn om te horen dat je dit een goede oplossing vindt voor Linktree ;)

tamara

Door

tamara

op 16 December 2018

Ik heb gelukkig nooit linktree gebruikt maar het is wel jammer dat je niet standaard meerdere linkjes mag posten

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 17 December 2018

Yep het zou fijn zijn als je gewoon een linkje bij je Instagram post zou kunnen plaatsen ;)

Krystle

Door

Krystle

op 17 December 2018

Ik heb er nog nooit van gehoord eigenlijks. Heb wel Instagram maar gebruik het niet echt fanatiek.

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 19 December 2018

Dan ben je alvast gewaarschuwd dat je beter geen Linktree voor Instagram kunt gebruiken ;)

Danielle

Door

Danielle

op 19 December 2018

Wat handig.. wist niet eens dat dit bestond. Bedankt voor de duidelijke info

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 19 December 2018

Graag gedaan en fijn om te horen dat je deze informatie over Linktree handig vindt. En jij bent alvast gewaarschuwd ;)

Frank Krepel

Door

Frank Krepel

op 3 March 2019

Hoi Maaike, Handige tip hoor. Ik ga eens kijken hoe ik dat kan aanpakken!

Maaike Gulden
Melody

Door

Melody

op 27 March 2019

Bedankt dit is echt een heel slim idee!

Maaike Gulden
Martin

Door

Martin

op 3 April 2019

Wat een goed idee. Soms liggen dingen zo voor de hand, dat je er niet aan denkt. Thx. Let op: want je wild dat mensen / is met een T ;-)

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 3 April 2019

Je bent wild en je wil wat ;) Dank en heb het meteen aangepast

Ali

Door

Ali

op 21 April 2019

Had deze tip al tijden lang opgeslagen om het een keer toe te passen. Vandaag eindelijk gedaan. Ik wil toch meer gaan doen met instagram

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 22 April 2019

Leuk om te horen dat je deze tips toegepast hebt. Als je meer met Instagram wil doen is Linktree dus geen goede keuze maar kun je beter zelf een pagina aanmaken ;)

Merel

Door

Merel

op 2 May 2019

Superfijn artikel! Ik wilde graag weten of Linktree gunstig was voor je bezoekcijfers, maar ik vind dit zo'n slim alternatief. Ga er gelijk mee aan de slag, dank je wel.

Maaike Gulden

Door

Maaike Gulden

op 2 May 2019

Linktree is dus heel slecht voor je bezoekcijfers. Soms kan de oplossing zo simpel zijn ;)

Reactie plaatsen