Linktree voor Instagram beter niet gebruiken! Lees dit!
Linktree voor Instagram beter niet gebruiken! Lees dit!
13 december 2018 
6 min. leestijd

Linktree voor Instagram beter niet gebruiken! Lees dit!

Linktree lijkt een perfecte oplossing voor Instagram. Hiermee kun je meer links toevoegen aan je Instagram profiel. Maar er is een veel betere oplossing. Zelf heb ik het ook een tijdje gebruikt, maar daar ben ik heel snel van terug gekomen. In dit artikel leg ik uit waarom je Linktree beter niet kunt gebruiken en wat een goed alternatief is.

– Laatste update 17 februari 2023 –

Hieronder kun je het artikel lezen. Ook kun je de podcast beluisteren of de video bekijken als je dat liever doet.

Wat is Linktree?

Misschien heb je nog nooit van Linktree gehoord. Met Linktree kun je een soort landingspagina maken waar je meerdere links kunt toevoegen. Er zijn ook een aantal alternatieven zoals Linkin.bio en Elink. Maar Linktree is de populairste.

Linktree wordt vooral op Instagram gebruikt omdat je daar maar één plek hebt waar je een link kunt plaatsen. Dat is in je bio of profielomschrijving. Tenzij je meer dan 10.000 volgers hebt, dan kun je ook een link plaatsen in je Insta Stories (Swipe Up functie). Bij je posts kun je geen enkele link toevoegen en daarom verwijzen veel mensen vaak naar de link in hun bio.

wat is linktree en hoe werkt linktree

Wisselende linkjes in je Instagram bio 

Maar het is lastig om deze link in je Instagram bio steeds te veranderen. Wat als iemand een ouder bericht bekijkt waarin je verwijst naar je ‘link in bio’ en daar staat inmiddels weer een nieuw linkje? Als je Instagram zakelijk gebruikt, is dat dus niet handig want dan wisselen die linkjes regelmatig. Misschien wil je wel iedere keer je nieuwe blog onder de aandacht brengen en ook nog een leuke freebie.

Daarom gebruiken veel Instagrammers een dienst als Linktree. Daarmee kun je wel meer links toevoegen aan je profiel. Je maakt een soort landingspagina waarop je meerdere links kwijt kunt, en in je Instagram bio plaats je de link van jouw Linktree pagina. Zo ziet het eruit…

linktree voor instagram beter niet gebruiken

Nadelen van Linktree

Handig zou je denken want dit lost een groot Instagram probleem op. Dat dacht ik ook. Een super handige tool om toch meer linkjes toe te voegen aan je Instagram profiel. Helaas is Google net iets minder fan dus is het slecht voor je SEO. Ook mis je een aantal belangrijke gegevens in je Google Analytics.

Er zijn dus een aantal nadelen aan Linktree en er is een heel simpel alternatief voor Linktree. Zo simpel dat je Linktree echt niet hoeft te gebruiken. En dat geldt natuurlijk ook voor de eerder genoemde alternatieven. Maar om je te overtuigen wil ik eerst die nadelen in kaart brengen voordat ik vertel wat je beter kunt doen. Wat zijn de nadelen van Linktree?

Leestips:

#1 Beperkt qua branding

Het is beperkt qua branding. Je hebt slechts keuze uit 4 standaard opties. Je kunt zelfs geen kleuren aanpassen. Dat is een beetje jammer als je een mooie eigen huisstijl hebt. Ook staat er het logo van Linktree in plaats van je eigen logo. (Als je een betaalde versie neemt heb je wat meer design mogelijkheden).

#2 Geen goede statistieken

De statistieken van Linktree zijn heel minimaal. Je ziet alleen hoe vaak er in totaal op een link geklikt is, zonder verdere specificaties (Zelfs met de betaalde versie zijn deze statistieken niet heel uitgebreid). Daardoor weet je alleen hoe vaak er in totaal op een link geklikt is en niet of er pieken zijn of hoeveel mensen er überhaupt op de link in je Instagram bio geklikt hebben.

Stel dat jij een campagne doet om je Instagram te promoten dan zie je dit niet terug in je statistieken (tenzij je het handmatig bij gaat houden). En als je ziet dat er 50 mensen geklikt hebben op de link naar je blog. Wat zegt dat als je niet weet hoeveel mensen op de link in je Instagram bio geklikt hebben? Waren er dat 100 of 1000? Je kunt dus niet optimaliseren en experimenteren met meer of minder links, de volgorde van de links of de omschrijving.

#3 Geen betrouwbare Google Analytics gegevens

Alle bezoekers die op jouw Instagram link klikken komen eerst bij Linktree terecht, en niet rechtstreeks op jouw website. Linktree krijgt dus eigenlijk al jouw bezoekers cadeau. Ze moeten dan eerst nog doorklikken voordat het ook jouw website bezoekers worden. Die bezoekers zie je niet terug in je Google Analytics. Je weet dus ook niet hoeveel mensen op je de link in je Instagram profiel geklikt hebben.

Google herkent de bron van dit verkeer als backlink en niet als een link uit social media. Verkeer vanuit Linktree komt in Google Analytics niet binnen als ‘Instagram’, maar als ‘referral’. Hierdoor zie je niet hoeveel bezoekers er via Instagram op je website komen.

linktree voor instagram profiel beter niet gebruiken

Linktree SEO

Het grootste nadeel van Linktree is dat het slecht is voor je SEO en dat je dus geen goede gegevens krijgt waardoor je niet kunt optimaliseren. Dat is de reden dat ik Linktree niet meer gebruik.

Verkeer vanuit Linktree zie je in Google Analytics niet terug als ‘Instagram’ maar als ‘referral’ waardoor je geen goede gegevens hebt om te optimaliseren. Daardoor ben je in de ogen van Google ook minder sociaal wat invloed heeft op je ranking.

Misschien denk je dat je de meeste bezoekers via Facebook krijgt, terwijl dit eigenlijk Instagram is. Maar dit zie je niet terug in je Google Analytics omdat deze bezoekers eerst bij Linktree komen. Jij ziet dit alleen terug als ‘referral’.

  • Dit kun je in Google Analytics zien via: acquisitie > alle verkeer > kanalen.
  • En via: acquisitie > sociaal > overzicht zie je via welk social media kanaal je het meeste verkeer krijgt.

Google neemt het verkeer uit social media mee als populariteitsfactor. Dit draagt bij aan je vindbaarheid in Google. En als je gebruik maakt van Linktree dan stuur jij al jouw bezoekers naar hun website waardoor zij een hoge populariteitsranking krijgen, en jij die dus misloopt.

Gratis alternatief voor Linktree

Maar gelukkig is er een simpele oplossing, die bovendien helemaal gratis is. Maak gewoon een Instagram landingspagina op je website!

Het enige wat je nodig hebt is een mobiel vriendelijke website, en een pagina op je eigen website. Je kunt deze pagina opmaken zoals je wil. Met je eigen branding en kleuren.

  • Stap 1: Zelf heb ik een nieuwe pagina gemaakt die ik ‘Instagram’ genoemd heb, maar je kunt deze noemen wat je wil. De url van deze pagina plaats je in je Instagram bio dus zorg dat het relevant en kort is. Je kunt ook bijvoorbeeld ‘linkinbio’ of ‘klik hier’ noemen. Deze pagina maak je verder niet zichtbaar op je website want je wil dat mensen alleen via je Instagram bio op deze link komen.
  • Stap 2: Ontwerp je pagina. Op deze pagina heb ik mijn foto, Instagram naam en daaronder een aantal links geplaatst, net zoals op Linktree. Maar je kunt deze pagina natuurlijk inrichten zoals je zelf wil. Tip: Check wel even hoe het er op mobiel uit ziet want de meeste mensen bekijken dit op hun telefoon.
  • Stap 3: Update de link in je Instagram bio met je nieuwe url. Dat is alles.

gratis alternatief voor linktree

Voordelen van een eigen landingspagina

Behalve dat je meer controle hebt en je eigen huisstijl kunt gebruiken, heeft het vooral een positieve impact op je vindbaarheid in Google en krijg je meer bezoekers op je website. Je ziet dit ook terug in je Google Analytics als ‘Instagram’ en niet al ‘referral’ verkeer. Hierdoor weet je ook of mensen doorklikken op de linkjes p je landingspagina of afhaken waardoor je dingen kunt aanpassen en testen zodat meer mensen doorklikken.

Meer Instagram tips?

Bekijk dan dit handige overzicht van artikelen en tips over Instagram voor zakelijk gebruik.

Maak jij gebruik van Linktree op Instagram? En ga je nu een landingspagina op je website maken?

Pin voor later

Linktree lijkt een perfecte oplossing voor Instagram. Hiermee kun je meer links toevoegen aan je Instagram profiel. Maar er is een veel betere oplossing. Bekijk hier waarom je Linktree beter niet kunt gebruiken en wat een goed alternatief is Waarom je Linktree voor Instagram beter niet kunt gebruiken en een gemakkelijk & gratis alternatief wat je vandaag nog kunt doen | instagram strategy | instagram strategie | Instagram tips | social media marketing | social media tips | online marketing | online zichtbaarheid | Instagram tips for bloggers | Instagram training | #themarketingfactory


Serieus aan de slag met Instagram marketing? Maak niet de fout om Linktree te gebruiken om meer links toe te voegen aan je Instagram profiel Dit lijkt een goede oplossing maar er is een beter alternatief. Check het hierSerieus aan de slag met Instagram marketing? Maak niet de fout om Linktree te gebruiken om meer links toe te voegen aan je Instagram profiel Dit lijkt een goede oplossing maar er is een beter alternatief. Check het hier

Linktree lijkt een perfecte oplossing voor Instagram. Hiermee kun je meer links toevoegen aan je Instagram profiel. Maar er is een veel betere oplossing. Bekijk hier waarom je Linktree beter niet kunt gebruiken en wat een goed alternatief is


Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Lisa
Door

Lisa

op 17 Apr 2023

Goede tip heb zelf de linkjes ook op een aparte linkjes pagina zodat ik echt goed mijn analytics kan zien. Mega leuke waardevolle post!

Monique
Door

Monique

op 08 May 2022

Dank u wel voor de geweldige tip! Daar was ik zelf nooit op gekomen!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 09 May 2022

Heel graag gedaan. Soms is de oplossing simpel maar moet e er net even op gewezen worden ;)

Sharon de Vaal
Door

Sharon de Vaal

op 12 Apr 2021

Helemaal top! Goed plan om een pagina op je eigen website te maken. Dank je voor deze prachtige tip! Mijn website moet nog gelanceerd worden, dus kan ik dit gelijk meenemen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 12 Apr 2021

Dank je wel voor je reactie en fijn dat ik je heb kunnen helpen met deze tip over Linktree. Succes met het lanceren van je website!

Marieke
Door

Marieke

op 25 Feb 2021

Goede tip! Zijn deze 'nadelen' ook van toepassing voor andere verzamelsites zoals campsite?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 25 Feb 2021

Ik ken campsite niet maar als het vergelijkbaar is met Linktree dan zeker. Ik zou altijd proberen om het zoveel mogelijk via je eigen website late lopen want dan zie je de gegevens terug in je Google Anlytics

Anja
Door

Anja

op 14 Feb 2021

Geweldig idee! Ik had het nooit nodig, maar ik heb onlangs een extra insta aangemaakt voor de boekenkant van mijn blog en wil daar dus meer delen. en linktree kwam in mijn gedachtes omhoog en ik ging dus op onderzoek uit. 1e artikel legt 't netjes uit. 2e artikel was van jou en jouw idee is zo simpel en geniaal. Ik heb het gelijk zo gemaakt. En dankjewel!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 14 Feb 2021

Dank je wel voor je berichtje en leuk om te horen dat je toch voor mijnoptie gekozen hebt en besloten hebt om Linktree voor Instagram niet te gebruiken ;)

Ingrid Langen
Door

Ingrid Langen

op 08 Feb 2021

Wat een slimme tip, dank je wel! Ga het doen en stuur je artikel door. hartelijke groet, Ingrid

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 09 Feb 2021

Graag gedaan en fijn om te horen dat ik je hiermee heb kunnen helpen, Ingrid. En leuk dat je het artikel doorstuurt ;)

Kevin van Dooren
Door

Kevin van Dooren

op 07 Dec 2020

Hoihoi Maaike, super intressante tip! Ben vanplan jou advies te volgen. Wat ik nog wou vragen, wat is een goede gratis site om zo een ladingspagina aan te maken?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 08 Dec 2020

Leuk dat je mijn advies wilt opvolgen. Het beste is om deze landingspagina op jouw eigen website te maken want dan komen die bezoekers ook op jouw website

Gerben G van Dijk | Webredactie blog
Door

Gerben G van Dijk | Webredactie blog

op 31 Aug 2020

Je artikel over Linktree. Goed idee om zelf landingspagina te maken voor Instagram. bij WordPress sites kun je ook gratis plugin gebruiken. Deze heet. WP link bio. Te vinden op site Wordpress org.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 01 Sep 2020

Dank je wel voor de aanvullende tip over de Wordpress plugin

Marie-Chantal
Door

Marie-Chantal

op 18 Aug 2020

Hoi Maaike, een oud blog wat nog steeds zo goed werkt en vindbaar is. Bedankt voor je tip; meteen toegepast.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 20 Aug 2020

Leuk om te horen dat je wat aan deze tip had en vooral dat je het meteen toegepast hebt ;)

Barbera
Door

Barbera

op 22 Jun 2020

Hoi Maaike, Bij de organisatie waar ik werk hebben we dit nu ook opgelost met een pagina met linkjes op onze eigen website. Ik merk alleen dat instagram 'onthoudt' wat de pagina was en na updaten van de linkpagina laat hij nog de oude versie zien. Herken je dat probleem? Weet je hoe lang het duurt voordat de nieuwe versie wordt meegenomen? Het is heel onhandig als je een nieuwe post plaatst met 'link in bio' en vervolgens staat de link er niet bij (al staat hij er wel, maar toont insta hem nog niet).

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 23 Jun 2020

Heb je het ook al eens geprobeerd te wijzigen op de laptop? Normaal moet dit geen enkel probleem zijn om je link in je Instagram profiel te veranderen.

Roy
Door

Roy

op 04 Apr 2020

Dank Maaike. Handige tip. In neem aan dat het nog steeds zo werkt in 2020. Moet je die instagrampagina die je op je website hebt gemaakt vervolgens wel uit je sitemap halen, of toch laten staan?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 05 Apr 2020

Dit werkt inderdaad nog steeds zo. Bij mij wordt die pagina inderdaad niet geïndexeerd en is niet vindbaar in de zoekmachines. Je komt dus alleen op deze pagina via de link in Instagram. Zo kun je ook zien hoeveel mensen op die link klikken via Instagram.

Jessica
Door

Jessica

op 26 Mar 2020

Super goede tip! Je hebt ook zo veel meer in eigen handen als je het zelf doet.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Mar 2020

Dank je wel. Het is zeker goed om het in eigen handen te houden want dan heb je meer controle over de look & feel en inzicht in de resultaten. Maar ik zie toch nog veel mensen die Linktree voor Instagram gebruiken ;)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Mar 2020

Ja klopt helemaal. Dan heb je in ieder geval inzicht in je gegevens maar zie toch nog veel mensen die Linktree gebruiken ;)

Carla
Door

Carla

op 19 Feb 2020

Heel hartelijk dank voor je tip, ga het zeker toepassen. Zo simpel en toch niet zelf op gekomen om het zo te doen....

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 20 Feb 2020

Soms liggen de oplossingen zo voor de hand...goed dat je het nu op deze manier gaat toepassen ;)

Penny
Door

Penny

op 17 Sep 2019

Dank voor deze handige tip Maaike. Hoe zit dat met IGlink? Dit leek me een goed alternatief, omdat de afbeeldingen 1-0p-1 overeenkomen met die van Insta (verhoogt herkenbaarheid). Ook hoef je dan niet steeds een 'linkpagina' op je eigen site aan te passen. Maar... snoept IGlink ook bezoekersaantallen weg van je analytics? Ben benieuwd naar jouw kijk hierop.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Sep 2019

Dit geldt voor alle externe diensten die je gebruikt in je Instagram profiel dus je kunt beter zelf een een landingspagina maken op je eigen website. Als je deze landingspagina algemeen houdt, hoef je deze niet continu aan te passen ;)

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 22 Jul 2019

Dank Maaike, goed idee! Is dit ook het beste idee wanneer je je YouTube filmpjes via Insta wilt promoten?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 23 Jul 2019

Ik zou altijd een eigen pagina maken en daarop dan een link toevoegen naar je YouTube kanaal. Dan kun je in ieder geval checken wie er via Instagram op je YouTube kanaal terecht gekomen is. En je kunt op Instagram ook korte promo video's plaatsen of je video's aankondigen in je Insta Stories natuurlijk.

Merel
Door

Merel

op 02 May 2019

Superfijn artikel! Ik wilde graag weten of Linktree gunstig was voor je bezoekcijfers, maar ik vind dit zo'n slim alternatief. Ga er gelijk mee aan de slag, dank je wel.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 02 May 2019

Linktree is dus heel slecht voor je bezoekcijfers. Soms kan de oplossing zo simpel zijn ;)

Ali
Door

Ali

op 21 Apr 2019

Had deze tip al tijden lang opgeslagen om het een keer toe te passen. Vandaag eindelijk gedaan. Ik wil toch meer gaan doen met instagram

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 22 Apr 2019

Leuk om te horen dat je deze tips toegepast hebt. Als je meer met Instagram wil doen is Linktree dus geen goede keuze maar kun je beter zelf een pagina aanmaken ;)

Martin
Door

Martin

op 03 Apr 2019

Wat een goed idee. Soms liggen dingen zo voor de hand, dat je er niet aan denkt. Thx. Let op: want je wild dat mensen / is met een T ;-)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 03 Apr 2019

Je bent wild en je wil wat ;) Dank en heb het meteen aangepast

Melody
Door

Melody

op 27 Mar 2019

Bedankt dit is echt een heel slim idee!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Mar 2019

Heel graag gedaan!

Frank Krepel
Door

Frank Krepel

op 03 Mar 2019

Hoi Maaike, Handige tip hoor. Ik ga eens kijken hoe ik dat kan aanpakken!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 03 Mar 2019

Leuk om te horen dat je het handige tips vindt ;)

Danielle
Door

Danielle

op 19 Dec 2018

Wat handig.. wist niet eens dat dit bestond. Bedankt voor de duidelijke info

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 19 Dec 2018

Graag gedaan en fijn om te horen dat je deze informatie over Linktree handig vindt. En jij bent alvast gewaarschuwd ;)

Krystle
Door

Krystle

op 17 Dec 2018

Ik heb er nog nooit van gehoord eigenlijks. Heb wel Instagram maar gebruik het niet echt fanatiek.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 19 Dec 2018

Dan ben je alvast gewaarschuwd dat je beter geen Linktree voor Instagram kunt gebruiken ;)

tamara
Door

tamara

op 16 Dec 2018

Ik heb gelukkig nooit linktree gebruikt maar het is wel jammer dat je niet standaard meerdere linkjes mag posten

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 17 Dec 2018

Yep het zou fijn zijn als je gewoon een linkje bij je Instagram post zou kunnen plaatsen ;)

Daphne - verdraaidmooi
Door

Daphne - verdraaidmooi

op 14 Dec 2018

Ik heb LInktree nooit gebruikt om de reden die jij noemt. De oplossing is erg goed.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 16 Dec 2018

Fijn om te horen dat je dit een goede oplossing vindt voor Linktree ;)

Trudy Pannekeet
Door

Trudy Pannekeet

op 14 Dec 2018

Briljant Maaike 😊👍🏻

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 16 Dec 2018

Haha...Leuk om te horen, Trudy!

Manon
Door

Manon

op 14 Dec 2018

Ik had inderdaad al vaker gehoord dat Linktree niet goed is, maar ik wist niet dat dit de redenen waren. Thanks for sharing. Ik heb nu gewoon de normale link naar mijn website erin staan, vanuit daar kunnen mensen dan verder kijken naar waar ze zin in hebben is mijn idee. Als ik zo'n landingspagina aanmaak dan vergeet ik vast om die links steeds weer aan te passen haha #lui

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 14 Dec 2018

Haha...geen kwestie van lui denk ik maar gewoon dat je al aan zoveel dingen moet denken dus wil je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Zo'n speciale landingspagina heeft dus als voordeel dat je bepaalde dingen extra onder de aandacht kan brengen ;)

Saar
Door

Saar

op 13 Dec 2018

Ik kende linktree nog niet, maar nu ga ik het niet gebruiken ook XD Handige tip overigens. Eigenlijk is het zo'n simpel idee.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 14 Dec 2018

Soms is de oplossing zo simpel...en ga zeker Linktree niet gebruiken!

ingrid
Door

ingrid

op 13 Dec 2018

wat een goed idee. voor mijn blog vind het niet echt nodig, mijn homepage is een soort landingspagina denk ik dan

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 14 Dec 2018

Dat kan natuurlijk ook maar dat ligt er wel aan hoe je die homepage ingericht hebt ;)

Nicole Orriëns
Door

Nicole Orriëns

op 13 Dec 2018

Dit is interessant! Hier had ik nog niet eerder van gehoord, maar ik ken wel het probleem van maar 1 link op Instagram. Nou doe ik niet zoveel met Instagram dus het maakt me niet zoveel uit, maar nu weet ik in ieder geval meer.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 13 Dec 2018

Tof om te horen dat je het interessant vindt en als je wel meer met Instagram gaat doen dan weet je alvast dat je dus beter geen Linktree kunt gebruiken

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 13 Dec 2018

Slimme tip, ik ga hem toepassen! Dank je voor het delen!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 13 Dec 2018

Graag gedaan en leuk dat je dit gaat gebruiken want Linktree is dus niet zo handig als het lijkt ;)

Annebelle
Door

Annebelle

op 13 Dec 2018

Wat een slim idee, ik ga dit ook implementeren!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 13 Dec 2018

Leuk om te horen dat je wat aan deze tips hebt. Linktree voor Instagram gebruiken is echt geen goed idee, zeker niet als de oplossing zo simpel is ;)

Hiltje
Door

Hiltje

op 13 Dec 2018

Dank voor je uitgebreide info.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 13 Dec 2018

Graag gedaan en hopelijk heb je wat aan de informatie.

Reactie plaatsen