7 Voordelen van video op social media
Waarom video op social media niet mag ontbreken: 7 voordelen
31 mei 2022 
5 min. leestijd

Waarom video op social media niet mag ontbreken: 7 voordelen

Maak jij al gebruik van video op social media? Of laat jij enorme kansen liggen? Het is je vast opgevallen dat je steeds meer video’s ziet op je tijdlijn op Instagram, Facebook of Linkedin? En dat is niet voor niks. Video is de populairste groei hack op dit moment. Dus het is een goed idee om video op social media te delen als ondernemer.

– Laatste update 9 april 2024 –

Wat is de kracht van video?

Je kent vast wel de uitdrukking: één beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dan is een video er minstens een miljoen waard. Dit is de snelste manier om de know – like- trust op te bouwen met je doelgroep. Daarom is video op social media een krachtige marketing tool.

Met video kun jij je boodschap makkelijker overbrengen, je bedrijf een menselijk gezicht geven en een persoonlijke band opbouwen met je doelgroep. Bewegend beeld trekt de aandacht in de overvolle tijdlijn en heeft een groot bereik. Kortom, een video op social media heeft een aantal voordelen.

Waarom video op social media inzetten?

Online marketing verandert voortdurend. Maar wat de afgelopen jaren niet veranderd is: mensen willen connecten met mensen op social media. En er is dus geen betere manier dan met video. En mensen doen alleen zaken met mensen die ze kennen, leuk vinden en vertrouwen.

Doordat mensen je zien en horen, hebben ze eerder een klik met je. Ze leren je snel kennen en voelen eerder een emotionele connectie met je dan als je alleen foto’s en tekstberichten deelt.

Voordelen videomarketing op social media

Tegenwoordig mogen video’s dus niet meer ontbreken in je social media strategie als jij je online zichtbaarheid wilt vergroten en nieuwe klanten aan wilt trekken via social media. 

Tenzij je zeeën van tijd hebt en er maanden over wilt doen de know – like – trust op te bouwen. Hieronder 7 goede reden om videomarketing in te zetten op social media.

Reden 1: Je versterkt de persoonlijke band

In video zit meer emotie en geeft jouw merk een menselijk gezicht. Video is dus de snelste manier om een connectie op te bouwen met je volgers. Ze zien en horen je. Hierdoor weten ze al snel of ze een klik met je hebben. Je bouwt dus een persoonlijke band op met je volgers.

Reden 2: Je bouwt snel vertrouwen op

Met een video bouw je veel sneller vertrouwen op dan met geschreven tekst. Mensen zien je in actie dus krijgen ze veel beter een gevoel bij wie jij bent, wat jouw werkwijze is en of je ook verstand van zaken hebt. Zo kunnen ze ontdekken of jij de expert bent die hen écht verder kan helpen.

Reden 3: Je boodschap komt beter over

Jouw boodschap komt beter over door je verhaal te delen in een video omdat je écht kunt overbrengen wat je bedoeld te zeggen. Mensen zien jou, ze horen je waardoor je boodschap duidelijk overkomt. Teksten kunnen nog weleens verkeerd geïnterpreteerd worden omdat de intonatie mist.

Reden 4: Video heeft een groter bereik

Video content presteert beter met de meeste algoritmes waardoor je meer mensen bereikt. Dat is ook logisch omdat het de aandacht van de kijker langer vasthoudt. Dat verklaart waarom video content op social media platformen vaker getoond worden dan andere content.

Reden 5: Video trekt de aandacht

Video op social media is een scroll stopper. Bewegend beeld trekt direct de aandacht in de tijdlijn. Video trekt dus meer aandacht dan een foto of een tekstbericht. En het wordt steeds drukker in de tijdlijn op alle social media kanalen ;)

Reden 6: video is makkelijk te consumeren

Video content is makkelijker te consumeren dan lange lappen tekst, zeker op mobiel. En we bekijken onze social media kanalen steeds vaker op onze smartphone. Bovendien kun je een complex probleem, product of dienst makkelijker uitleggen met een filmpje dan met tekst.

Reden 7: Video kan makkelijk hergebruikt worden

Video content kun je gemakkelijk hergebruiken. Zo kun je een video op meerdere social media platformen delen, maar deze ook toevoegen aan je website of e-mail bijvoorbeeld. Als je een video hebt gemaakt, bedenk dan hoe je deze kunt hergebruiken.

Mensen willen connecten met mensen op social media

Video is dus de snelste en beste manier om ook een connectie op te bouwen met je volgers. En mensen willen connecten met mensen op social media. Doordat ze je zien en horen, krijgen ze veel beter een gevoel bij wie jij bent en hoe je werkt, dan met alleen geschreven tekst.

Je bouwt snel de know - like - trust op als ze jou in actie zien. Dus hoe vaker jij je gezicht op video laat zien, hoe eerder mensen een connectie met je hebben. En hoe groter de kans dat ze ook klant worden. omdat ze met jou willen werken, en niet met iemand anders.

Leestip:

Commitment om video te maken

Video op social media kan dus absoluut niet meer ontbreken in je social media strategie. Video content wordt steeds populairder, en dat neemt alleen maar toe. Heb dus de commitment om meer video’s te delen.

  • Laat je gezicht zien op social media om een persoonlijke band op te bouwen met je volgers.
  • Mensen kopen namelijk alleen van mensen die ze ook leuk vinden en vertrouwen.
  • Zo bereik je meer mensen want video's worden vaker getoond en trekken de aandacht.

Hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt

En ik weet het. Het is spannend en misschien heel erg uit je comfortzone om op camera te verschijnen en jezelf te laten zien. Misschien heb je belemmerende gedachten zoals:

  • Wat zullen anderen daar wel niet van vinden?
  • Kan ik dat wel een video opnemen?
  • Wie zit er nu op mij te wachten?

Dit is een spier die je kunt trainen, maar je wordt er alleen beter in door het gewoon te gaan doen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. En hoe beter je er ook in wordt. Dit is net zoals naar de sportschool gaan.

Ik ben dit jaar weer heel fanatiek gaan sporten. De eerste paar keer had ik het ook zwaar met de buikspieroefeningen. En inmiddels gaat het vanzelf. Ik heb gewoon de commitment om twee keer per week naar de sportschool te gaan.

Het hoeven geen lange video’s te zijn

En dat geldt dus ook voor video’s maken. Heb gewoon de commitment om het te gaan doen. Maak de afspraak met jezelf dat je minimaal 1x per week een video op social media post. Deal? Dit hoeven geen lange video’s te zijn.

Je hebt steeds meer opties om korte video’s te delen zoals YouTube Shorts, Instagram Stories of Reels (Instagram Reels doen het heel goed voor een groter bereik). Op alle social media kanalen heb je steeds meer opties voor korte video’s en mensen hebben een voorkeur voor korte video's.

Video op social media steeds populairder

Video op social media wordt alleen maar populairder. En zelfs met al deze voordelen wordt video nog steeds minder gedeeld dan statische afbeeldingen. Dus als jij video’s deelt heb je een grotere kans om op te vallen en een groter publiek te bereiken.

Als je nog geen video content maakt, is er geen beter moment om daar nu mee te starten. En dit hoeft niet heel ingewikkeld of duur te zijn. Met een smartphone op zak is de drempel om een video te maken en te publiceren klein.

Je kunt verschillende vormen video’s maken. Deel een handige tip, geef een kijkje achter de schermen of deel een grappige Instagram Reel. Of deel een promotie of houd een vraag-en-antwoord-uurtje. Je hebt opties genoeg, Bekijk hier meer handige content ideeën.

Het is gewoon een kwestie van commitment om video’s op social media te gaan delen. 


Vind je dit interessant? Pin voor later!

Video is de populairste groeihack op dit moment. Dus het is een goed idee om video op social media te delen als ondernemer. Of laat jij enorme kansen liggen? Dit zijn 7 voordelen van video op social media

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Reactie plaatsen