Pinterest borden slim organiseren? Check dit handige overzicht
Hoe jouw Pinterest borden slim organiseren? Check dit overzicht
15 juli 2021 
7 min. leestijd

Hoe jouw Pinterest borden slim organiseren? Check dit overzicht

Als jij Pinterest inzet voor je marketing is het belangrijk dat jij je Pinterest borden slim inzet. Dit is dus anders dan hoe jij je borden gebruikt als je Pinterest persoonlijk gebruikt ;) In dit artikel lees je alles over Pinterest borden maken en je Pinterest borden organiseren.

– Laatste update 30 maart 2024 – 

Waarom Pinterest borden maken?

Pinterest is een krachtige marketing tool om met gemak meer leads en klanten aan te trekken. Dit zijn de voordelen van Pinterest inzetten voor je marketing. Maar op Pinterest heb je dus borden nodig. Allereerst waarom zijn Pinterest borden belangrijk? Op Pinterest bewaar je jouw content op borden. Dit is de plek om je content te bewaren en te organiseren. Zo werkt Pinterest nu eenmaal.

 • Gebruikers kunnen zoeken op borden. Dus als jij de juiste zoekwoorden gebruikt in je bord titels en bord beschrijving wordt je content beter vindbaar voor jouw ideale klanten.
 • En je kunt deze borden ook zien als je etalage. Dus als iemand je profiel bezoekt en je borden ziet, is het dan direct duidelijk wat je doet en wat je aanbiedt? Waarvoor ze bij jou moeten zijn?

Pinterest marketing training voor meer klanten - inclusief ChatGPT inzetten

Maak relevante borden aan

Je kunt wel denken ik maak borden aan over onderwerpen die populair zijn, maar als jij daar geen content over maakt en niks over aanbiedt, is dit een beetje zinloos. Dan trek je de verkeerde mensen aan. Maak dus alleen borden aan die relevant zijn voor je bedrijf, over onderwerpen die voor jou relevant zijn en waar jij ook content over hebt.

Maak niche borden aan

Pinterest is een zoekmachine, vergelijkbaar met Google. En net zoals het op Google lastig is om te ranken op een breed zoekwoord als yoga, geldt dit ook op Pinterest. Maak daarom liever geen bord aan met de titel “Yoga”, dat is te breed. Kies liever voor specifieke borden zoals “Yoga voor kinderen” of "Yoga voor beginners”, afhankelijk natuurlijk van wat je aanbiedt. Maar je begrijpt het idee en onthoud: hoe specifieker, hoe beter!

Leestip:

Gebruik keywords in je bord titels

Mensen kunnen op Pinterest zoeken op borden en ook een bepaald bord volgen. Misschien zijn ze niet geïnteresseerd in al je content, maar alleen in de tips die je deelt over Pinterest. Dan kunnen ze ook alleen je bord met Pinterest tips volgen.

Maar dan moeten ze je bord wel kunnen vinden. Daarom is het goed om een bord een titel te geven met zoekwoorden waar jouw ideale klanten ook op zoeken.

Dus geef een bord geen creatieve titel zoals Maaike’s inspiratie, want daar zoekt dus niemand op ;) Als dit bord gaat over social media tips, noem het dan gewoon ‘social media tips’. En als het gaat over boekhoudtips noem het dan gewoon ‘boekhoudtips’. Saai maar wel effectief!

Vul de bord beschrijving in

Ieder bord heeft een ook een beschrijving. Hier heb je meer ruimte om te omschrijven waar dat bord overgaat. Benut deze plek om in meer woorden te vertellen welke content zo’n bord bevat. Gebruik hier vooral weer relevante zoekwoorden waar jouw ideale klanten op zoeken! Hierdoor worden jouw borden, en dus je content. beter vindbaar op Pinterest.

Pinterest borden organiseren

Heb je al Pinterest borden? Check dan of je borden voldoen aan de criteria zoals hierboven beschreven. Zo niet? Begin dan met deze op te schonen. Alle borden die niet relevant zijn voor je business? Die Pinterest borden kun je verbergen, archiveren of verwijderen. En hieronder leg ik je uit hoe je dat doet.

 • Verwijder alle borden die niet relevant zijn (lees wel even verder wat de beste manier is).
 • Pas je titels aan en zorg dat deze zoekwoorden bevatten.
 • Check of je ook alle bord beschrijvingen ingevuld hebt (met keywords!).

Pinterest borden maken

Ben je helemaal nieuw op Pinterest? Je kunt op een aantal manieren nieuwe borden, maken en ik zal er hier één manier uitleggen.

Hoe een Pinterest bord maken?

 • Je vindt je borden altijd door op je profielfoto te klikken.
 • Bij ‘Bewaard’ zie je een overzicht van al jouw borden.
 • Aan de rechterkant kun je op het ‘plus-teken’ klikken om een nieuw bord te maken.

Pinterest borden wijzigen

Je kunt jouw bestaande Pinterest borden altijd aanpassen. Zo kun je de naam en de bord omschrijving aanpassen. Of je bord verbergen op je Pinterest profiel. Dat doe je al volgt:

Hoe een Pinterest bord wijzigen?

 • Ga naar het betreffende bord.
 • Klik vervolgens rechtsonder op het potloodje.
 • Dan zie je de opties om je bord te wijzigen.
 • Vergeet niet om op ‘Gereed’ te klikken.

hoe Pinterest borden wijzigen

Pinterest borden samenvoegen

Je kunt borden samenvoegen. En je wilt dus geen borden hebben met maar een paar pins. Dus merk je dat je heel enthousiast een bord gemaakt hebt, maar dat deze toch niet relevant is omdat je hier nauwelijks content aan toevoegt? En wil je deze pins wel behouden? Dan kun je twee borden samenvoegen.

Hier vindt je een uitleg hoe je Pinterest borden kunt samenvoegen.

Pinterest borden verwijderen

Je kunt Pinterest borden verwijderen. Met de knop ‘Bord verwijderen’ kun je een bord voor altijd verwijderen (dan worden zowel het bord en ook alle pins op dat bord verwijderd en dit kun je niet meer ongedaan maken).

Hoe een Pinterest bord verwijderen?

 • Klik rechtsboven op je profielfoto om naar je profiel te gaan.
 • Klik op het bord dat je wilt verwijderen om deze te openen.
 • Vervolgens klik je op de 3 puntjes naast de naam van je bord.
 • Daarna kies je de optie ‘Bord bewerken’.
 • Klik links onderaan op ‘verwijderen’
 • En dan op ‘Voor altijd verwijderen’ om dit te bevestigen.

hoe Pinterest bord aanpasse

Pinterest borden archiveren

Een andere optie is om een bord te archiveren. Als je een bord archiveert, vind je deze terug op je profiel onderaan al je borden. Deze borden zijn niet zichtbaar op je openbare profiel, dus anderen kunnen deze niet zien. Je kunt hier ook geen pins meer op bewaren, maar je kunt zo’n bord altijd weer deactiveren waardoor het weer zichtbaar wordt.

Hoe een Pinterest bord archiveren?

 • Klik rechtsboven op je profielfoto om naar je profiel te gaan.
 • Klik op het bord dat je wilt verwijderen om deze te openen.
 • Vervolgens klik je op de 3 puntjes naast de naam van je bord.
 • Daarna kies je de optie ‘Archiveren’.
 • En dan nogmaals op ‘Archiveren’ om dit te bevestigen.

Pinterest borden verbergen

Je kunt Pinterest borden verbergen. Die herken je aan het slotje. Deze borden zijn alleen zichtbaar voor jezelf, en niet voor anderen. Zelf gebruik ik dit als ik nieuwe borden aanmaak. Die houdt ik verborgen tot ik er minimaal 10 pins op hebt staan voordat ik ze openbaar maak. Je maakt op je website ook geen lege pagina’s aan.

Ik gebruik dit ook om content te pinnen de alleen voor mezelf bestemd is. Zo heb ik een verborgen bord met blog inspiratie. Maar ook een met recepten want ik gebruik mijn Pinterest account zakelijk, dus alleen mijn zakelijke borden zijn openbaar. Alles wat ik privé verzamel, pin ik dus op verborgen borden.

Hoe Pinterest borden verbergen?

Dit is een kwestie van het schuifje aanzetten bij ‘dit bord verbergen’. Je vindt je borden altijd door op je profielfoto te klikken.

 • Bij ‘Bewaard’ zie je een overzicht van al jouw borden.
 • Klik vervolgens rechtsonder op het potloodje.
 • Zet het vinkje aan bij “Dit bord verbergen’.
 • Vergeet niet om op ‘Gereed’ te klikken.

Pinterest borden rangschikken

Je kunt de volgorde van je borden zelf rangschikken. Je kunt deze automatisch sorteren op alfabetische volgorde of op basis van activiteit. Dan wordt het bord waarop je als laatste iets gepind hebt, als eerste getoond. Hier vind je een uitleg hoe je Pinterest borden kunt rangschikken.

Ook kun je de volgorde van je borden zelf bepalen door deze te verslepen. Dus je klikt op een bord en versleept deze naar de gewenste plek.

Gratis online Pinterest training

Aan de slag met Pinterest marketing?

Wil je meer weten over Pinterest? En aan de slag met Pinterest marketing voor je bedrijf? Zodat je snel meer leads en klanten aantrekt zonder dat het veel van je kostbare tijd kost? Meld je dan direct aan voor mijn praktische Pinterest Power training.

Nog niet helemaal overtuigd van de kracht van Pinterest om met gemak je zichtbaarheid te vergroten en snel meer klanten aan te trekken? Ik heb een gratis Pinterest training. In 5 dagen tijd leer je hoe je Pinterest marketing slim kunt inzetten voor je bedrijf, zonder dat het al teveel van jouw kostbare tijd kost. Je kunt je hier gratis aanmelden voor deze Pinterest training.


Vind je dit interessant? Pin voor later!

Wil jij meer klanten bereiken met Pinterest marketing? Zonder dat het meer tijd kost? Check deze handige tips hoe jij je Pinterest borden slim kunt organiseren zodat je meer klanten aantrekt


Serieus aan de slag met Pinterest marketing? Zonder dat het veel tijd kost? Check deze handige tips hoe jij je Pinterest borden slim kunt verbeteren of opschonen zodat je meer klanten aantrektOver de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Reactie plaatsen