Wat zijn Pinterest idee pins en hoe zet je deze in voor je bedrijf?
Wat zijn Pinterest idee pins en hoe zet je deze in voor je bedrijf?
09 november 2021 
7 min. leestijd

Wat zijn Pinterest idee pins en hoe zet je deze in voor je bedrijf?

Pinterest idee pins zijn nu beschikbaar in Nederland. Je kunt dit vergelijken met Instagram Stories, maar op Pinterest werken deze Stories net even anders. Wat zijn idee pins en hoe zet je deze in voor je bedrijf? Dat lees je hieronder.

Story pins of Idea pins

Alle social media platformen lijken te experimenteren met Stories sinds deze een enorme hit zijn op Instagram. Op sommige platformen zijn Stories inmiddels al weer verdwenen. En vanaf nu kun je dus ook Stories delen op Pinterest. 

We hebben er lang op moeten wachten want Pinterest introduceerde in september 2020 al de Story functie met Story pins. Een nieuw type pin waarmee gebruikers visuele verhalen kunnen vertellen met video’s, voice-over, beelden en teksten.

In mei 2021 werden deze Story Pins omgedoopt tot Idea Pins, en in het Nederlands heten deze dus Idee Pins. De naam zegt het al: ga vooral ideeën delen want op Pinterest zoeken gebruikers nieuwe ideeën.

Wat zijn Pinterest Idee Pins?

Je kunt zo’n Pinterest Idee pin vergelijken met een Instagram Story. Met de Pinterest Idea Pins heb je de mogelijkheid meerdere korte video’s of afbeeldingen achter elkaar te delen. Dat is dus een nieuwe manier om content te delen.

Aan een idee pin kun je maximaal 20 pagina’s met video’s, afbeeldingen toevoegen om een verhaal te vertellen. Je kunt aan je idee pin ook nog de volgende dingen toevoegen:

 • Voiceovers dus je kunt uitleg geven bij je pin.
 • Muziek selecteren bij video’s.
 • Gedetaileerde pagina met ingrediënten, benodigdheden of notities.
 •  Stickers, filters en taggen
 • Onderwerp tags voor extra vindbaarheid

Gratis online Pinterest training

Verschil Idee Pins en Instagram Stories?

Pinterest idee pins werken anders dan Instagram Stories. Als je denkt aan Stories op social media, denk je waarschijnlijk meteen aan korte bite-sized content die normaal gesproken na 24 uur verdwijnt, maar idee pins zijn anders. Idee pins verdwijnen niet na 24 uur maar blijven altijd zichtbaar. 

Op Instagram is het heel normaal om foto’s van jezelf te delen en te vertellen waar jij mee bezig bent of  een kijkje achter de schermen te geven. Op Pinterest volgen mensen jou niet om te weten wat jij aan het doen bent maar Pinterest gebruikers zijn op zoek naar leuke ideeën en inspiratie, dus denk eerder aan tips, trics,  een tutorial of how-to's

Voordelen Pinterest Idee pins

Het is een groot voordeel van idee pins dat ze gewoon blijven bestaan, en niet na 24 uur verdwenen zijn. Zo heb je natuurlijk meer profijt van de tijd ie je er insteekt om je content te maken.

 • Idee pins blijven altijd vindbaar en verdwijnen dus niet na 24 uur.
 • Gebruikers kunnen jouw idee pins ook opslaan op hun eigen borden.
 • Je kunt gemakkelijker meer nieuwe volgers krijgen.
 • Het is een nieuwe functie die flink geboost wordt waardoor je een groter bereik op Pinterest krijgt.
 • Je hebt een andere manier om interesse te wekken voor je producten en diensten.

Idee pins zijn bedoeld voor nieuwe positieve, inspirerende en educatieve ideeën. Pinterest omschrijft het als volgt: "With Idea Pins, creators are empowered to share their passions and inspire and grow their audiences,” Je kunt idee pins inzetten om nieuwe volgers aan te trekken en interesse op te wekken voor je producten en diensten.

Nadelen van idee pins

Helaas zijn Idee Pins niet klikbaar. Dat is dus echt even wennen want dat is de kracht van Pinterest dat iedere pin linkt naar je website. Dus Pinterest wil met deze nieuwe pins gebruikers langer op het platform houden.

Dat geldt dus niet voor Idee pins want daar kun je geen link toevoegen. Nog niet in ieder geval want er gaan geruchten dat er straks wel links komen ;)

Waarom zou je deze inzetten als je niet meer kunt linken naar je website? Je hebt een creatieve manier om je bedrijf of producten onder de aandacht te brengen en kun meer volgers krijgen. En die content die je maakt blijft wel vindbaar.

Meer Pinterest volgers

Wilde je altijd meer volgers op Pinterest? Dan is dit je kans! Want bij jouw Idee Pin staat een volg knop zodat mensen je gemakkelijk kunnen volgen op Pinterest. En mensen kunnen doorklikken naar je Pinterest account en je dan volgen (en in je Pinterest profiel staat wel een link naar je website).

Het is een nieuwe functie die dus extra veel aandacht krijgt van Pinterest waardoor je een groter bereik krijgt en meer mensen je idee pins ontdekken. Als je ze weet te boeien met je content levert je dat waarschijnlijk nieuwe volgers op.

Hoe idee pins inzetten?

Zoals ik eerder al aangaf gaat het niet om jou. Mensen volgen je op Pinterest niet om te weten wat jij aan het doen bent maar ze zoeken inspirerende ideeën waar zij wat aan hebben, waar zij zelf beter van worden. Je kunt idee pins als volgt inzetten voor je bedrijf:

 • Een handige stap voor stap handleiding of DIY.
 • Een collectie van je producten of diensten uitlichten.
 • Toon hoe een product of dienst werkt.
 • Op een nieuwe manier een verhaal vertellen over je merk of bedrijf.
 • Deel praktische, behulpzame tips over je expertise.
 • Beantwoord veel gestelde klantvragen.

Deel nuttige tips oh handige tutorials. Bedenk eens hoe je de tips die je nu in een blog of podcast deelt, kunt vertalen naar een idee pin met video en beeld. Je kunt laten zien hoe ze een kledingstuk kunnen stylen of hoe je content kalender werkt bijvoorbeeld.

Hoe maak je een Idee Pin?

Je hebt een zakelijk Pinterest account nodig om een Idee pin te kunnen maken. Je kunt dit zowel op je mobiel doen als op je laptop. Je maakt een idee pin als volgt:

 • Klik op ‘maken’ zoals je dat ook doet voor een standaard pin, en kies dan voor ‘Ideepin’.
 • Dan kun je tot maximaal 20 video’s (tussen de 1 en 60 seconden) en afbeeldingen uploaden.
 • Je kunt ook o.a. teksten, muziek, stickers en filters toevoegen.
 • Als je klaar bent met je verhaal dan geef je jouw Ideepin een titel.
 • Kies een bord waarop je deze wilt bewaren.
 • Voeg maximaal 10 tags toe zodat je pin beter vindbaar is voor de juiste mensen.
 • Voeg een lijst toe (Ingrediënten, Benodigdheden of Notities).
 • En tot slot klik je op ‘Publiceren’.

Hoe Pinterest idee pin makenTrek direct de aandacht

De beste idee pins zijn hapklare porties nuttige of inspirerende content, die een verhaal vertellen voor een boeiende kijkervaring. Dus plan je idee pins met een begin, een midden en een einde. En start met een goede cover en eindig met een subtiele call to action.

Zorg dat jouw Idee pin meteen de aandacht trekt en mensen nieuwsgierig maakt. Daarom is het goed om met bewegend beeld (lees: video) te beginnen. En als je mensen weet te boeien is de kans groter dat ze je ook gaan volgen.

Dus besteed aandacht aan je Idee pin, en plaats niet gewoon willekeurig wat afbeeldingen en video's achter elkaar. En ja, het kost meer tijd om deze ideepins te maken maar deze blijven vindbaar, dus je doet het niet voor niks.

Vergeet de zoekwoorden niet

Pinterest wil dus een sociaal element toevoegen aan het platform met idee pins maar het is en blijft vooral een zoekmachine dus vergeet niet om de zoekwoorden toe te voegen waarop je gevonden wilt worden.

 • Geef je idee pin een aantrekkelijke titel die de aandacht trekt, met de juiste zoekwoorden.
 • Pinterest gebruikt de tekst in je idee pin om te bepalen waar het over gaat en deze te laten zien aan mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.
 • Gebruik het tekst vak om meer informatie en context aan je verhaal te geven.
 • Je kunt een aantal onderwerpen taggen zodat Pinterest weet over welk onderwerp het gaat, hierdoor worden ze beter vindbaar.
 • Gebruik ook de ‘lijst’ optie om meer informatie te geven en voor een extra SEO boost.

Pinterest marketing training voor meer klanten - inclusief ChatGPT inzetten

Waarom idee pins inzetten voor je bedrijf?

Naast een nieuwe en boeiende manier om contact te maken met je ideale klanten, helpen idee pins om je Pinterest content beter vindbaar te maken.

 • Idee pin worden bovenaan de feed van volgers getoond en zo zet jij jezelf extra in de spotlight en dit is een mooie springplank naar de rest van je content en aanbod.
 • Pinterest besteedt extra aandacht aan idee pins en Pinterest toont deze prominent op zoveel mogelijk plekken op het platform, ook aan gebruikers die je niet volgen.
 • Idee pins zijn vindbaar in de zoekfunctie, en aangezien miljoenen mensen Pinterest gebruiken als zoekmachine om ideeën te vinden, is dit een manier waarop gebruikers je kunnen vinden.
 • Met idee pins heb je de mogelijkheid om de mensen achter je merk te laten zien van accounts die mensen volgen of ontdekken op Pinterest en meer een band op te bouwen dan met gewone pins.
 • Dit is een nieuwe functie, en zoals altijd als er een nieuwe functie is op een platform wordt deze extra geboost. Dat betekent dat je een groter bereik krijgt.

Dus ga vooral experimenteren met Idee pins als je een groter bereik wilt op Pinterest. Zorg dat je mensen zo inspireert dat ze meer van je content willen ontdekken en je website checken voor meer tips en trics.

Meer Pinterest tips?

Wil je meer handige Pinterest tips? Meld je dan aan voor mijn gratis Pinterest masterclass waarin ik je in een half uur uitleg wat de voordelen van Pinterest marketing zijn en hoe je dit slim kunt inzetten voor de marketing van je bedrijf. Je kunt je hier aanmelden voor de Pinterest masterclass:


Vind je dit interessant? Pin voor later!

Wat zijn Pinterest idee pins en hoe zet je deze in voor je bedrijf? Een handige handleiding met alles wat je wilt weten over Pinterest ideepins en hoe je deze inzet voor je Pinterest marketing

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Francis
Door

Francis

op 15 Dec 2021

Wat een fijne tips. Ga er direct mee aan de slag met mijn blog :)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 19 Dec 2021

Fijn om te horen dat he wat hebt aan deze tips over idee pins en ze vooral ook gaat toepassen

Reactie plaatsen