Waarom perfectionisme als ondernemer slecht is voor je bedrijf
Waarom perfectionisme als ondernemer slecht is voor je bedrijf
09 augustus 2022 
3 min. leestijd

Waarom perfectionisme als ondernemer slecht is voor je bedrijf

Eén van de dingen die ik heb mogen loslaten als ondernemer is mijn perfectionisme. Dat helpt je niet als je wilt groeien met je bedrijf. Hierdoor doe je veel te lang over het nemen van besluiten en kosten taken je veel tijd. Dus hoe kun jij je perfectionisme als ondernemer loslaten?

– Laatste update 3 april 2024 –

Hoe perfectionisme loslaten als ondernemer?

In onderstaande video leg ik uit hoe je van jouw perfectionisme afkomt als ondernemer. En deel ik een hele simpele oefening hoe je ervoor zorgt dat je snel beslissingen kunt nemen en meer gedaan krijgt op een dag. Natuurlijk kun je ook de podcast beluisteren als dat meer jouw ding is  

Perfectionisme als ondernemer

Veel ondernemers hebben last van perfectionisme. Jij bent echt niet de enige. Been there, done that and got a t-shirt. Maar dit gaat je dus niet helpen als ondernemer. Daardoor neemt alles veel te veel tijd in beslag in je bedrijf en stel je dingen onnodig uit waardoor je ook niet kunt groeien. Dus laat dat perfectionisme als ondernemer los!

Perfectionisme is uitstelgedrag

Perfectionisme is eigenlijk gewoon een verkapte vorm van uitstelgedrag. Perfectionisten stellen dingen uit omdat het diep van binnen gewoon eng is. Ze denken aan dingen als:

  • Wat zullen mensen er wel niet van zeggen?
  • Is dit wel goed genoeg?
  • Kan ik dit wel?

Je verliest onnodig veel tijd bij het nemen van besluiten of het uitvoeren van taken. Daardoor blijf je jouw blog, verkooppagina of online programma tweaken, verbeteren en zet je deze niet online. Dat uitstellen is funest voor je business.

Gratis online marketing training voor meer online zichtbaarheid en klanten

Tijdsverlies door uitstelgedrag

Dat deed ik ook met mijn eerste online social media training. Maanden duurde het voordat deze online was. En wat was ik trots op het resultaat. Inmiddels is er van die eerste versie van Social Media Boost helemaal niks meer over  

Door met klanten te werken en met hun feedback kun je die eerste versie verbeteren. Dan heb je dus wel een eerste versie van bijvoorbeeld je online training nodig. Anders kun je ook geen feedback krijgen.

Perfectie bestaat niet

Het kan altijd beter. Want wat is perfect? Wat voor de een perfect is, is dat voor een ander misschien helemaal niet. 

Als jij je ontwikkelt als persoon, meer kennis en ervaring opdoet door trainingen te volgen en met klanten te werken. Dan kun je dingen weer verbeteren met de kennis en ervaring die je dan hebt.

Dus doe het gewoon zo goed mogelijk met de kennis en ervaring die jij NU hebt. Goed is goed genoeg. Dus als je online training, video of blog goed genoeg is, zet deze gewoon online. Je kunt het later altijd aanpassen en je wordt er vanzelf beter in.

Leestip:

Goed is goed genoeg

En begrijp me niet verkeerd. Kwaliteit leveren vind ik super belangrijk. Je moet geen bagger of onzin verkopen. Dus het moet wel goed zijn.

Maar als je meteen naar het perfectie eindresultaat streeft, blijf je dingen onnodig uitstellen. En dan nog is het niet perfect. Als je een paar maanden later naar je video of blog kijkt, zou je het altijd weer anders doen met de kennis en ervaring die je nu hebt.

Leren door te doen

Gun jezelf het proces van leren en groeien. Hoe kan jouw online training beter worden als je de eerste versie nog niet gelanceerd hebt? Als je hier nog geen resultaten mee geboekt hebt of feedback op gekregen hebt?

Bovendien kun jij wel denken dat je online training perfect is. Maar vinden klanten dat ook? Heb jij dat weleens gevraagd aan jouw klanten? Met hun feedback kun je het verder verbeteren en tweaken. Dat werkt een stuk efficiënter dan wanneer je in je uppie naar het perfecte eindresultaat streeft.

Simpele oefening om je perfectionisme los te laten

Bekijk bovenstaande video of luister naar de podcast. Hierin deel ik namelijk een hele simpele oefening om je perfectionisme als ondernemer los te laten waardoor je veel sneller kunt groeien met je bedrijf. Je krijgt meer gedaan op een dag en hoeft niet meer zo te treuzelen bij het nemen van besluiten.

Gratis online marketing training voor meer online zichtbaarheid en klanten

Perfectionisme loslaten

Je zult jezelf moeten motiveren en aansturen als ondernemer als jij je doelen wilt halen en je bedrijf wilt groeien. En je hebt genoeg taken op je bordje dus perfectionisme als ondernemer gaat je absoluut niet helpen om meer gedaan te krijgen in je business.

Wil je weten wat nog andere belangrijke factoren zijn die bijdragen aan jouw succes als online ondernemer? Meld je dan aan voor mijn gratis training: 5 Succestips voor online ondernemers.

 

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Perfectionisme is gewoon een verkapte vorm van uitstelgedrag omdat het diep van binnen gewoon eng is. Dit ondermijnt jouw succes als ondernemer. Je verliest onnodig veel tijd bij besluiten of het uitvoeren van taken. Zo kom je ervan af...

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Reactie plaatsen