Mijn 5 geheimen om gemotiveerd te blijven als ondernemer
Mijn 5 geheimen om gemotiveerd te blijven als ondernemer
03 augustus 2022 
4 min. leestijd

Mijn 5 geheimen om gemotiveerd te blijven als ondernemer

Gemotiveerd blijven als ondernemer kan soms best een uitdaging zijn. Misschien krijg je niet de resultaten waar je op hoopt, weet je niet hoe je verder moet of kun je het even niet opbrengen om bepaalde taken te doen. Dat is heel herkenbaar want het valt niet mee om continu je motivatie te houden. Daarom deel ik hier mijn 5 geheimen om gemotiveerd te blijven als ondernemer.

– Laatste update 9 april 2024 –

Gemotiveerd blijven als ondernemer

Weet dat dit heel normaal is, dat je soms wat minder gemotiveerd bent. Dat is gewoon menselijk. Daar hebben we allemaal weleens last van. De ene dag zit je lekker in de flow en gaat het vanzelf. Maar er zijn ook dagen dat het allemaal wat minder lukt. 

Dan merk je dat jij gewoon geen zin hebt en allerlei excuses zoekt om die lastige klus maar uit te stellen. Als je de kantjes er vanaf loopt gaat je dat natuurlijk niet helpen als je een bepaald omzetdoel wilt halen en je bedrijf wilt groeien.

Dus wat doe je als je geen zin hebt of helemaal niet gemotiveerd bent? Gemotiveerd blijven als ondernemer, hoe doe je dat?

Jij moet jezelf motiveren als ondernemer

Als ondernemer moet jij jezelf aansturen. Je hebt niemand die je vertelt wat je moet doen. Dat is het mooie van ondernemerschap, maar aan de andere kant ook een uitdaging. Je kunt hele mooie doelen voor jezelf opstellen en grootste plannen hebben, maar als je alleen werkt als jij gemotiveerd bent ga je deze waarschijnlijk niet realiseren. 

Er zijn gewoon taken die je moet doen. Ook taken die je minder leuk vindt of als je even geen motivatie hebt. 

Als je voor een baas werkt, kun je ook niet zeggen: “vandaag ben ik niet zo gemotiveerd dus ik kom mar een dagje niet werken of ik sla die vergadering even over”. Je baas ziet je aankomen!

1. Stel duidelijke doelen & wees committed

Stel duidelijke doelen en maak een actieplan om die doelen te behalen. Dus deel deze op in kleinere, behapbare taken. 

Als je een heel vaag of groot doel stelt zoals bijvoorbeeld “ik wil veel verkopen” (dat is te vaag, wat is veel) of “mijn omzetdoel is100.000 euro omzet. Dat is veel te overweldigend. Als je het gevoel hebt dat je niet dichter bij je doel komt, blijf je niet gemotiveerd.

 Verdeel je doel in kleinere taken of acties die moeten gebeuren om dat doel te bereiken. Dat is veel overzichtelijker en die taken kun je ook inplannen in je agenda. Vervolgens moet je gewoon doen wat er in je agenda staat. Doe je dat niet? Helemaal prima, maar dan zul waarschijnlijk ook je doelen moeten bijstellen.

Gratis online marketing training voor meer online zichtbaarheid en klanten

2. Check of die taak ook nu moet

Je kunt altijd even checken of je die taak ook echt nu moet doen. Heb je een deadline? Of kan het ook later of op een andere manier?

Misschien kan het ook later vandaag en ga je eerst even een rondje wandelen om je hoofd leeg te maken. Of kun je deze verschuiven naar morgen. Die flexibiliteit heb je als jij jouw eigen baas bent.

En check of je het ook op deze manier moet doen. Of maak jij het jezelf onnodig moeilijk? Deze ene vraag veranderde ALLES voor mij. Bekijk de video want misschien heeft deze vraag ook wel impact op jou. En als je het simpeler kunt maken, help het om gemotiveerd te blijven als ondernemer.

3. Reflecteer over jouw why

Gemotiveerd blijven als ondernemer is makkelijker als je weet waarvoor je het doet. Dan houdt je gemakkelijker vol en blijf je gemotiveerd, ook als het even tegenzit. 

Dus waarom heb je bepaalde doelen gesteld voor jezelf en waar doe je het voor? Wat is jouw motivatie? Wat is jouw WHY?

Wil je meer mensen helpen met je expertise? Voldoende klanten hebben zodat je ook leuke reizen kunt maken? De vrijheid om te kunnen werken waar en wanneer jij wilt? Als je voor ogen houdt waarom je deze doelen hebt opgesteld voor jezelf, zul je eerder gemotiveerd blijven als ondernemer.

Leestip:

4. Schakel een accountability partner in

Het valt niet mee om jezelf continu te blijven motiveren als ondernemer. Zeker niet als je in je uppie werkt. Het is handig om met een accountability partner te werken. Dat is een business buddy die je verantwoordelijk houdt of jij je aan de afspraken houd die jij met jezelf maakt (en in dit geval ook met jouw accountability partner). Dan heb je een stok achter de deur want we willen anderen niet graag teleurstellen.

Een business buddy kan je advies of een peptalk geven en zorgen dat je gemotiveerd blijft als ondernemer. En je kunt samen ook je overwinningen vieren

Dit is je grootste cheerleader die je steunt door dik en dun. Hier vind je de voordelen van een accountability partner en hoe je een geschikte partner vindt.

Zorg ook voor een inspirerende omgeving. Zeker al je een klus moet doen die jij wat lastiger vindt.   In bovenstaande video ga ik hier dieper op in.

5. Beloon jezelf

Jij moet jezelf aansturen en motiveren als ondernemer. Als je jouw geplande taken of acties niet doet omdat je “niet in de flow” bent of liever naar het strand gaat als het mooi weer is, ga je jouw doelen ook niet behalen. 

Je kunt gemotiveerd blijven als ondernemer door jezelf te belonen zodra jij een bepaald doel gehaald hebt of een lastige taak afgerond hebt.

Dat geeft je iets om naar uit te kijken en naar toe te werken. Je kunt jezelf belonen als je jouw doel gehaald hebt, maar ook voor kleinere acties. Heb je eindelijk je eerste webinar gegeven, dan kun jij jezelf trakteren op je favoriete tijdschrift. Of als je jouw Instagram Stories gepost hebt mag je even een wandeling maken van jezelf. Naar zo’n beloning toewerken kan goed werken om gemotiveerd te blijven als ondernemer.

Gratis online marketing training voor meer online zichtbaarheid en klanten

Zo kun je gemotiveerd blijven als ondernemer

Je zult jezelf moeten motiveren en aansturen als ondernemer als jij je doelen wilt halen en je bedrijf wilt groeien. Bovenstaande tips kunnen je daarbij helpen.

Wil je weten wat nog andere belangrijke factoren zijn die bijdragen aan jouw succes als online ondernemer? Meld je dan aan voor mijn gratis training: 5 Succestips voor online ondernemers.


Vind je dit interessant? Pin voor later!

Gemotiveerd blijven als ondernemer kan soms best een uitdaging zijn. Misschien krijg je niet de resultaten waar je op hoopt of kun je het even niet opbrengen om bepaalde taken te doen. Mijn 5 geheimen  om gemotiveerd te blijven als ondernemer

 

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Reactie plaatsen