Geld verdienen met affiliate marketing: een manier van online geld verdienen
Geld verdienen met affiliate marketing: een manier van online geld verdienen
10 december 2019 
7 min. leestijd

Geld verdienen met affiliate marketing: een manier van online geld verdienen

Affiliate marketing is een ‘makkelijke’ manier om online geld te verdienen met je website. En het mooie is dat je zelf geen product of dienst hoeft te ontwikkelen. Daar hoef je dus geen tijd aan te besteden want dat harde werk heeft iemand anders al voor je gedaan. Je kunt geld verdienen zodra je een online platform hebt. Het enige wat je hoeft te doen is verkeer naar de promotie link sturen.

Iedereen kan dus gebruik maken van affiliate marketing om online geld te verdienen.

– Laatste update 24 januari 2022 –

Wat is affiliate marketing?

Bij affiliate marketing krijg je een vergoeding voor het doorsturen van klanten. Je gaat dus de producten of diensten van iemand anders promoten en voor iedere verkoop krijg je een stukje van de winst.

 • Als je een website hebt, kun je daarop een banner of affiliate link plaatsen.
 • Dit is een unieke link die doorlinkt naar een product of dienst van derden.
 • Als mensen hierop klikken en dit aanschaffen, krijg jij daarvoor een beloning.

Meestal is dit een percentage van het aankoopbedrag, en krijg je hier dus geld voor, maar soms wordt dit ook verrekend met jouw abonnementskosten.

gratis online marketing training

Voordelen affiliate marketing

 • Geen opstartkosten: je kunt je gratis aanmelden als affiliate en hebt alleen een website nodig, dus je kunt snel starten.
 • Weinig risico: het is niet jouw product dus je verliest niks als mensen het niet kopen en hoeft ook geen service te verlenen.
 • Passief inkomen verdienen: je kunt werken waar en wanneer je wilt zolang je maar internet hebt.

Nadelen affiliate marketing

 • Geen quick fix: het kost tijd om genoeg verkeer aan te trekken zodat je ook een leuk bedrag verdient (je krijgt maar een klein deel van de winst).
 • Weinig controle: je hebt geen invloed op de kwaliteit van het product of op de klantenservice.
 • Veel concurrentie: vaak zijn er meer mensen die hetzelfde promoten dus je hebt veel concurrentie.

Leestip

Voorbeelden van affiliate marketing

Zo maak ik zelf gebruik van Tailwind (een dienst om je Pinterest pins in te plannen) en ben daar heel enthousiast over. Als ik dit noem in een blog dan gebruik ik daar een affiliate link voor (in dit geval dus ook). Als jij via die link ook klant van Tailwind wordt, dan wordt dat verrekend met mijn abonnementskosten. Ik krijg daar dus geen geld voor.

Maar meestal krijg je wel een bepaald percentage van het aankoopbedrag en kun je dus geld verdienen met je website. 

Dat is ook een van de redenen dat ik mijn reisblog Travelbliss gestart ben. Ik vind het leuk om te bloggen over mijn reizen en wat is er dan leuker als je daar ook nog geld mee kunt verdienen? Stel dat ik een artikel schrijf over Londen en daarin ook mijn favoriete hotel noem dan plaats ik een affiliate link naar dit hotel. Makkelijk voor de bezoeker want die kan meteen dit hotel checken. En als jij dit hotel boekt, krijg ik daarvoor een bepaald percentage van de winst.

Zelf heb ik dus twee websites en op beide maak ik gebruik van affiliate marketing. Op deze website is het een leuke extra inkomstenbron om programma’s te promoten die ik zelf gebruik en sowieso zou aanbevelen. En op travelbliss.nl is het mijn verdienmodel want ik verkoop zelf geen reizen 😉

Schrijf je in bij een affiliate programma

Omdat je een unieke link nodig hebt (zodat het bedrijf kan herleiden dat die klanten via jouw website komen) moet jij je wel altijd aanmelden voor een affiliate programma. Je kunt je aanmelden als affiliate bij een bedrijf zoals ik gedaan heb bij Tailwind. Of inschrijven bij een affiliate netwerk (dit is een tussenpartij die adverteerders koppelt aan online publishers).

De bekendste affiliate netwerken in Nederland zijn Daisycon, Tradetracker en Awin die duizenden klanten en merken in hun portfolio hebben. Dat bespaart jou een hoop tijd om een geschikte adverteerder te vinden. Veel merken en bedrijven werken bovendien via zo’n tussenpartij, zo ook de Nederlandse reisorganisaties.

Voor Travelbliss heb ik me aangemeld voor de eerste twee affiliate netwerken. Je dient een aanvraag in voor de campagnes die je wilt promoten en zodra je goedgekeurd bent, kun je jouw uniek affiliate link gebruiken.

 • Vind een product dat je wilt promoten.
 • Meld je aan als affiliate.
 • Ontvang je unieke affiliate link die je op je website plaatst.
 • Als een website bezoeker hierop klikt, komen ze op een pagina van derden.
 • Als de bezoeker dit koopt, krijg jij een commissie.
 • De bezoeker betaalt hiervoor niks maar dus voor hem of haar maakt het geen verschil 😉

Dus als je toch een reis of hotel wilt boeken, dan zou ik het leuk vinden als je dat via Travelbliss.nl doet. Jij bepaalt hiervoor niks meer en ik krijg daarvoor een kleine commissie.

Promoot campagnes die passen bij je bezoekers

Ga alleen dingen promoten waar je zelf ook enthousiast over bent, die je zelf gebruikt of waar je jouw bezoekers ook echt mee helpt. Waarom bezoeken mensen jouw website? Waar kun je hen mee helpen? Het vertrouwen van jouw bezoekers staat voorop! Als je heel goed weet waar ze naar op zoek zijn (welke vragen of problemen ze hebben)…

…dan is affiliate marketing een win-win-win voor alle partijen.

 • Door jouw aanbevelingen leert jouw publiek een product of dienst kennen waar ze wat aan hebben.
 • Het bedrijf heeft extra klanten die ze anders misschien niet hadden.
 • En als beloning voor die verkoop aan jouw online publiek, geeft het bedrijf jouw een commissie.

Affiliate marketing werkt het beste als je eerlijk en oprecht bent over het product dat je promoot. Je verkoopt je eigen producten of diensten toch ook alleen als je daar mensen mee helpt? En dat geldt ook voor affiliate marketing. Met een ‘get rich quick’ mentaliteit ga je het waarschijnlijk niet redden en ben je waarschijnlijk teleurgesteld over jouw resultaten.

Verkoop de klik

Het lijkt misschien heel aanlokkelijk en ‘makkelijk’ om met een beetje bloggen je geld te verdienen, maar er komt echt veel meer bij kijken. 

Je hebt echt een lange adem nodig. Dat houd je dus alleen vol als je het doet vanuit passie en liefde voor het thema waar je over blogt, en niet alleen met het idee om snel geld te verdienen.

Het kost wel de nodige tijd om een warm publiek en vertrouwen op te bouwen. Je moet actief zijn op social media, een emaillijst opbouwen, en bloggen. Die relaties met je publiek moet je ook echt onderhouden zodat ze jou iets gunnen en voldoende vertrouwen hebben in de aanbevelingen die je doet.

Als je website vol staat met knipperende banners van allerlei producten, schrik jij je bezoekers waarschijnlijk af. Dat wekt irritatie op. Leg in je blog uit waarom een product of dienst een goede keuze is en wat ze er aan hebben. Dan is de bezoeker ook sneller geneigd om door te klikken en als je hen helpt, komen ze terug voor meer. Ga de klik dus ook echt verkopen!

Bouw relaties op

Bij affiliate marketing, gelden dus dezelfde principes als voor de promotie van je eigen producten of diensten. Het enige verschil is dat je dus de producten of diensten niet hoeft te maken en leveren, maar het aanbod van iemand anders promoot. Ook hier is het belangrijk dat je relaties opbouwt. Als je een relatie hebt met jouw publiek kun je ook vertrouwen opbouwen. En zonder vertrouwen, geen verkopen!

Affiliate marketing wordt nog weleens gezien als heel verkoperig. Dat mensen kijken waar ze een leuke commissie mee kunnen verdienen, daar een website voor bouwen en dit vervolgens verkopen door verkeer aan te trekken via Facebook advertenties en Google advertenties. Maar de tijden zijn veranderd. Persoonlijke relaties worden steeds belangrijker dus daarom is het goed om een publiek op te bouwen en hun belang altijd voorop te stellen.

Kiezen voor een geschikte niche vergroot je kans op succes.

Zo vind ik het leuk om te bloggen en mijn reistips te delen. Maar inmiddels zijn er al honderden reisbloggers in Nederland dus als je een publiek wilt opbouwen, is het goed om je te richten op een specifieke niche. Daarom deel ik op Travelbliss.nl vooral praktische reistips voor gezinnen om geld te besparen op reis. Dit is een niche die bij mij past en het is ook steeds belangrijker om je persoonlijkheid te laten zien.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

Er is geen limiet hoeveel je hiermee kunt verdienen. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoeveel tijd, focus en commitment je bereid bent om hierin te stoppen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor je eigen online producten en diensten. Jouw inkomsten met affiliate marketing zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 1. Het commissie percentage dat je ontvangt voor iedere verkoop.
 2. De grootte van jouw publiek.
 3. Hoe succesvol jij bent in het promoten van deze producten of diensten.

Houd wel rekening met het volgende. Over het algemeen zijn de commissies voor digitale producten hoger omdat ze minder kosten hebben (ze hebben geen kosten voor voorraden, verzenden, etc.). Deze commissies kunnen soms wel oplopen tot 50%. In de reisbranche vallen die commissies vies tegen (die liggen zo rond de 4%) dus dit moet je gewoon echt leuk vinden 😉

Inkomen is schaalbaar

Affiliate marketing is dus een mooie manier om extra inkomen te verdienen of kan zelfs je belangrijkste verdienmodel zijn. Maar houd er wel rekening mee dat dit geen snelle manier is van online geld verdienen. Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om relaties en vertrouwen op te bouwen en de klik moet verkopen.

Maar in principe is de ‘sky the limit’ want dit inkomen is schaalbaar. Hoe meer mensen je bereikt, hoe meer je kunt verdienen. En het enige wat je nodig hebt is een laptop en internetverbinding.

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Affiliate marketing is een ‘makkelijke’ manier om online geld te verdienen met je website. En je hoeft zelf geen product of dienst te ontwikkelen. Dat harde werk heeft iemand anders al voor je gedaan

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Bianca
Door

Bianca

op 28 Dec 2019

Hier nog een travel blogger, die lage percentages komen mij zeer bekend voor ;). Zelf ben ik heel voorzichtig met de affiliate links, omdat ik geloofwaardig wil blijven voor mijn lezers. Al gaat dat helaas ten koste van mijn inkomsten...

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 29 Dec 2019

Maar je reputatie is wel super belangrijk dus zo denk ik er zelf ook over dat geloofwaardigheid het allerbelangrijkste is en je dat op de lange termijn meer oplevert dan als je kiest voor snel geld verdienen.

Reactie plaatsen