Voor- en nadelen van Periscope: Landscape & Facebook delen
Voor- en nadelen van Periscope: Landscape & Facebook delen
11 september 2015 
3 min. leestijd

Voor- en nadelen van Periscope: Landscape & Facebook delen

Periscope heeft een nieuwe update gelanceerd. Je kunt nu ook uitzendingen doen in landschap formaat en de Periscope uitzendingen ook delen op Facebook. Grote wijzigingen dus, en leuke toevoegingen aan deze livestraaming app van Twitter. Maar wat betekenen deze wijzigingen precies? En wat zijn de voor- en nadelen?

Landschap Modus op Periscope

Je kunt nu dus ook in landschap modus je opnames maken. Handig als je de content wilt hergebruiken en de opname ook wilt uploaden op YouTube of Facebook. Je hebt dan niet van die zwarte balken aan de zijkant zoals je hebt bij een opname in portret formaat.

Periscope landschap modus

Tip: als je je Periscope uitzending begint in landschap modus, houd het dan de hele uitzending in dezelfde modus. Anders heb je alsnog een video editor nodig want je uitzending wordt in zijn geheel verticaal of in zijn geheel horizontaal opgeslagen.

Bovendien heb met landscape modus meer ruimte. Dat is fijn als je een mooie omgeving in beeld wilt brengen. Maar ook als je het gebruikt om tips te delen. Als je een uitzending samen met iemand anders doet, heb je geen gehannes meer hoe je samen in beeld komt. En je hebt meer ruimte om een scherm of iets anders te tonen aan de kijkers.

Tip: vertel de kijkers om hun mobiel wel gewoon in portret modus te houden. Het beeld verschijnt dan hoger op hun mobiel en de commentaren daaronder zodat niet alle vragen en reacties over het beeld komen.

Voor- en nadelen van Periscope update: Landscape & delen op Facebook

Nadeel van landscape modus

Het nadeel is dat nog niet iedereen de update heeft. Op Android blijkt de update nog niet bij iedereen te werken. En ook iOS gebruikers dienen hun Periscope app wel eerst te updaten. Voor die kijkers is het verwarrend want de hartjes en commentaren draaien niet mee of ze zijn jou dus gekanteld wat voor verwarring zorgt.

Tip: Als je jouw Periscope uitzendingen opslaat op Katch.me dan kun je ook nog geen gebruik maken van de landschap modus. Katch.me is nog niet aangepast en slaat je uitzending automatisch op in portret formaat.

Update: inmiddels slaat Katch.me ook video’s op in landschap formaat.

Delen op Facebook

Het is nu ook mogelijk om Periscope uitzendingen te delen op Facebook. Dat is een goede aanvulling want zo kun je jouw uitzendingen gemakkelijker delen op Facebook en onder de aandacht komen van een nog groter publiek.

Als je zelf een uitzending doet, kun je dat nog steeds alleen maar delen op Twitter door het Twitter icoon aan te klikken. Mar je kunt achteraf de replay wel delen op Facebook.

De kijkers kunnen ook tijdens de uitzending dit meteen delen met hun Periscope- of Twittervolgers en nu dus ook op hun Facebook profiel.

 • Je kunt het alleen delen op je persoonlijke Facebook profiel.
 • Wel kun je het delen met verschillende lijsten.
 • Hiervoor dien je wel de Facebook app op je mobiele device te hebben.
 • En je dient ook aangemeld te zijn in de Facebook app.
 • Wil je het delen op je Facebook pagina, gebruik dan IFTTT.

Periscope delen op Facebook

De telling van de hartjes is verdwenen

Bij de update is ook de telling van het aantal hartjes verdwenen in een live uitzending. Je zie dus geen totaaloverzicht meer van het aantal hartjes dat je tijdens de Periscope uitzending gekregen hebt (op Katch.me krijg je dit aantal nog wel te zien). Volgens Periscope was er te veel focus op deze hartjes. Je ziet dit totaaloverzicht nog wel voor de herhalingskijkers.

Tip: hartjes zijn leuk tijdens een uitzending en het is instant feedback voor diegene die de uitzending doet. In Nederland zijn we heel terughoudend met het geven van hartjes dus als je een uitzending bekijkt, geef dan zo veel mogelijk hartjes.

 • Je kunt per keer dat je in een uitzending bent, maximaal 500 hartjes geven.
 • Dit is om te voorkomen dat spammers een bot aanzetten.
 • Als je meer hartjes wil geven, verlaat je de uitzending en ga je er weer terug in.
 • Dan tellen de hartjes weer mee voor de uitzender.
 • Ook als je de herhaling bekijkt, kun je hartjes geven.
 • Laten we elkaar wat meer ‘liefde’ en waardering tonen in de vorm van hartjes.

Meer Periscope tips?

Wil je meer tips over Periscope? Download mijn gratis ebook en volg mij op Periscope. Daar deel ik regelmatig allerlei handige Periscope tips.

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
L1vR
Door

L1vR

op 14 Sep 2015

op android 7" tablet beeld meestal prima maar soms gekanteld of onderste boven beeld bij uitzenden (Geprobeerd voor update) front in spiegebeeld en bij omschakelen crast tablet trekstor surftab breeze 7.0 quad niet zo'n suc6 dus

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 14 Sep 2015

Ik hoor veel geluiden dat de Periscope update op Android nog niet werkt. Het enige advies is nog even geduld hebben. Periscope heeft deze update wel gelanceerd voor zowel iOS als Android dus je kunt deze ieder moment krijgen ;) Groetjes, Maaike

L1vR
Door

L1vR

op 14 Sep 2015

PS tablet alleen wifi

Reactie plaatsen