We zijn allemaal aan huis gekluisterd. Zowel jij als je klanten. Maar ook online kun je 1-op-1 overleggen met klanten of (groeps)trainingen geven. Hierdoor kunnen je afspraken en trainingen ‘gewoon’ doorgaan. In dit artikel heb ik een aantal gratis tools voor videobellen en online meetings voor je op een rijtje gezet.
Leestip:
Voordeel van videobellen of online meeting
Face to face communicatie is belangrijk. Ook als je elkaar niet in het echt kunt ontmoeten. Door gebruik te maken van tools voor videobellen en online meetings kun je toch effectief samenwerken met je team of klanten, ongeacht hun locatie.
Videobellen werkt meestal beter dan gewoon bellen. Omdat je elkaar ook kunt zien en je dus ook emoties over kunt brengen. En deze tools kun je ook gebruiken voor groepstrainingen of een vragenuurtje
Gratis tools voor videobellen en online trainingen
Gelukkig zijn er ook veel gratis tools voor videobellen waarmee je kunt overleggen of online trainingen kunt geven. Hieronder zet ik een aantal tools op een rijtje. Natuurlijk is deze lijst niet compleet 😉
1. Zoom
Zoom is heel populair. En terecht. Dit is een hele prettige en eenvoudige tool als je 1-op-1 wilt overleggen met klanten of een groepstraining wilt geven (ook als je niet technisch bent). Ik ben heel enthousiast over Zoom. Het is vergelijkbaar met webinar software zoals WebinarJam of GoTo-meeting, maar dan kun je er gratis gebruik van maken.
Zelf maak ik hier gebruik van voor Master Online Marketing. Je kunt heel gemakkelijk de link naar de meeting delen met de deelnemers.
Met de gratis versie kunnen er maximaal 100 mensen tegelijk deelnemen. Het nadeel van de gratis variant van Zoom is dat je maximaal 40 minuten kunt uitzenden zodra er meer dan twee deelnemers zijn. Als je Zoom gebruikt voor 1-op-1 overleg kun je wel langer uitzenden.
Gratis functies Zoom:
- Maximaal 100 deelnemers
- Scherm delen
- Privé en groepschat
- HD video en audio kwaliteit
- Meetings inplannen
- Host heeft de controle
- Opname van de meeting
2. WebEx
WebEx is eigenlijk vergelijkbaar met Zoom. Deze tool voor videobellen en online meetings kun je ook gratis gebruiken. Je kunt dit doen voor een overleg, online training of webinar. In de gratis variant kun je maximaal 40 minuten uitzenden en kunnen er hoogstens 100 mensen deelnemen.
Gratis functies WebEx:
- Maximaal 100 deelnemers
- Scherm delen
- Privé en groepschat
- Meetings inplannen
- Host heeft de controle
3. Google Hangouts
Google Hangouts is ook een simpele tool voor videobellen. Je kunt dit inzetten voor een online meeting of groepstraining. In de app vind je twee Google Hangouts: Google Hangouts Meet (tot 1 juli 2020 gratis) en de klassieke Hangouts. De klassieke versie kun je altijd gratis gebruiken. Als je het leuk vindt, kun je hier ook emoji’s, stickers of GIF’s in je chat toevoegen.
Gratis functies Google Hangouts:
- Maximaal 25 deelnemers
- Link delen met deelnemers
- Video, audio en chat
- Opname van de meeting
- Je kunt je scherm delen
4. Skype
Ooit was dit één van de bekendste tools voor gratis videobellen. Tegenwoordig gebruiken nog maar weinig mensen Skype. Dat merk ik als ik mijn podcast interviews per Skype doe (omdat ik dan het geluid goed op kan nemen). Vaak moeten mensen eerst hun account weer updaten 😉
Het nadeel van Skype is namelijk dat je dit moet downloaden en je een Skype account nodig hebt. Dat geldt voor alle deelnemers aan het overleg. Ook heb je een grote bandbreedte nodig om een goede gesprekskwaliteit te waarborgen. Het voordeel is dat de verbinding voorzien is van een encryptie.
Gratis functies Skype:
- Maximaal 50 deelnemers
- HD video en audio kwaliteit
- Scherm delen
- Opname van de meeting
- Interactieve chat waarmee je ook bestanden kunt delen
5. Microsoft Teams
Skype is van Microsoft en er gaan geruchten dat deze in 2021 stopt omdat ze liever zien dat iedereen nu Microsoft Teams gaat gebruiken. Dit is een vrij uitgebreid programma om te overleggen of samen te werken. Iedereen met een Microsoft account kan hier gratis gebruik van maken.
Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar mijn partner gebruikt dit dagelijks om te vergaderen of te overleggen met klanten wereldwijd. Je kunt makkelijk chatten, vergaderen en bestanden delen.
Gratis functies Teams:
- Maximaal 50 deelnemers
- HD video en audio kwaliteit
- Scherm delen
- Opname van de meeting
- Interactieve chat waarmee je ook bestanden kunt delen
6. Whereby
Whereby is zo simpel dat iedereen deze tool voor videobellen kan gebruiken. Je maakt een ‘meeting room’ aan. Die krijgt een eigen URL en deze kun je delen met de deelnemers. Als mensen op de link klikken, dan zitten ze direct in je meeting room. Met de gratis versie kun je één meeting room opzetten en vier mensen uitnodigen.
Gratis functies Whereby:
- Maximaal 5 deelnemers
- Scherm delen
- Je kunt YouTube video’s afspelen in je meeting room
7. WhatsApp, FaceTime, Messenger & Google Duo
Deze tools voor videobellen noem ik in één adem omdat ze qua gebruik erg op elkaar lijken. Als je wilt videobellen met één klant of een paar mensen dan kun je ook Messenger, WhatsApp, FaceTime of Google Duo gebruiken. Het nadeel is dat je met deze tools geen scherm kunt delen. Het aantal deelnemers van deze tools verschilt en zijn als volgt:
- Google Duo: maximaal acht deelnemers.
- WhatsApp: maximaal 4 deelnemers.
- FaceTime: maximaal 32 deelnemers (alleen mogelijk voor iPhone gebruikers).
- Messenger: maximaal 50 deelnemers )6 mensen in beeld).
8. Facebook Live
Je kunt ook gewoon een Facebook Live doen. Hier kun je namelijk ook een ‘custom audience’ kiezen dus dan bepaal je zelf wie mag deelnemen aan de uitzending.
Deelnemers kun je eenvoudig uitnodigen in je uitzending. Op je telefoon swipe je naar rechts om de kijkers van je uitzending te zien. Door gewoon op de foto van een kijker te klikken, kun je deze persoon live toevoegen aan je uitzending.
- Uitzending van maximaal 4 uur.
- ‘Custom audience’ uitnodigen.
- Uitzending vooraf inplannen.
9. Instagram Live
Ook op Instagram is het mogelijk om een live uitzending te doen voor een select gezelschap. Daarvoor dien je dan wel een apart account aan te maken. Er zijn mensen die hun hele betaalde online training geven via zo’n Instagram account. Nadat mensen betaald hebben, krijgen ze toegang tot dit besloten Instagram account.
10. YouTube Live
Ook met YouTube Live kun jij een privé uitzending doen. Alleen mensen met de link hebben toegang. Dit kun je dus gebruiken om bijvoorbeeld een vragenuurtje te houden of een online training te geven. Je kunt je scherm delen en ook gebruik maken van een whiteboard.
Gratis functies YouTube:
- Maximaal 50 deelnemers
- HD video en audio kwaliteit
- Scherm delen
- Whiteboard gebruiken
- Je kunt opname maken
- Interactieve chat
- Meetings inplannen
Gratis tool voor videobellen kiezen
Dit zijn een aantal tools voor videobellen die je kunt inzetten om te overleggen met klanten of om een groepstraining te geven. Nogmaals deze lijst is niet compleet want er zijn veel verschillende tools op de markt. Kies een tool die bij je past en maak het jezelf vooral niet te moeilijk.
Vind je dit interessant? Pin voor later!
Wanda
op 30 Mar 2020Maaike Gulden
op 30 Mar 2020Joyce - SomedayTodayNL
op 30 Mar 2020Maaike Gulden
op 30 Mar 2020Krystle/Batboy
op 30 Mar 2020Maaike Gulden
op 30 Mar 2020Lodi
op 30 Mar 2020Maaike Gulden
op 30 Mar 2020Felice Veenman
op 30 Mar 2020Maaike Gulden
op 30 Mar 2020