Top 10 dingen die ik gedaan heb voor meer Pinterest verkeer
Top 10 dingen die ik gedaan heb voor meer Pinterest verkeer
25 oktober 2018 
8 min. leestijd

Top 10 dingen die ik gedaan heb voor meer Pinterest verkeer

Tegenwoordig is Pinterest mijn belangrijkste verkeersbron maar dat is niet altijd zo geweest. Lang gebruikte ik Pinterest alleen maar om leuke ideeën voor mezelf te bewaren en niet zo zeer om mijn blogs te promoten. In dit artikel deel ik mijn tips voor meer Pinterest verkeer. Ik vertel welke dingen ik gedaan heb waardoor ik nu de meeste bezoekers via Pinterest krijg.

– Laatste update 10 juli 2021 –

Dingen die ik veranderd heb op Pinterest

Vanaf het begin ben ik actief op Pinterest en in het begin was ik laaiend enthousiast over Pinterest. Ik had er zelfs een Ebook over geschreven die het heel goed deed. Maar aangezien Pinterest in het begin vooral een online mood board was waar je leuke plaatjes verzamelde voor je nieuwe interieur of lekkere recepten, verloor ik al snel mijn interesse in dit platform. Ik vond er eigenlijk niet zo heel veel aan. Zeker toen ik alleen nog maar gevraagd werd om presentaties over Pinterest te geven terwijl ik zelf veel enthousiaster was over andere platformen.

Gratis Pinterest checklijst

Toen ik net begon met bloggen wist ik niet zeker hoe en of Pinterest in kon zetten om meer verkeer naar mijn website te krijgen. Eigenlijk wist ik niet goed hoe ik mijn blogs kon promoten op Pinterest. Mijn voorkeur ging uit naar Twitter en Facebook. Ik gebruikte Pinterest alleen maar om leuke ideeën voor mezelf te bewaren en niet om mijn blogs te promoten. Een jaar gelden ben ik dat wel gaan doen. Dat betekende een grote schoonmaak van mijn Pinterest account en een hele nieuwe aanpak. En met resultaat!

Pinterest is nu mijn belangrijkste verkeersbron

Tegenwoordig is dat compleet veranderd. Pinterest zorgt nu voor het meeste verkeer naar mijn website. Dat komt omdat ik Pinterest niet langer alleen maar gebruik om nieuwe ideeën te vinden, maar ook als marketingkanaal om mezelf zichtbaar te maken en meer bezoekers op mijn website te krijgen. Dingen die mij vooral geholpen hebben? Tailwind en groepsborden op Pinterest! Hieronder volgt een lijst van 10 dingen die mij geholpen hebben om mijn verkeer via Pinterest te verhogen.

Tip: Tailwind en Canva zijn onmisbaar en mijn steun en toeverlaat voor Pinterest.

Ontmoeting met Scott Coleman van Pinterest

Inmiddels is dat enthousiasme over Pinterest weer helemaal terug. Sinds vorig jaar ben ik weer actief op Pinterest na een aantal enthousiaste presentaties over de nieuwe mogelijkheden van Pinterest. Zo ontmoette ik onder andere Scott Coleman van Pinterest. En ik was diep onder de indruk van de nieuwe mogelijkheden van Pinterest.

Dit platform heeft zich helemaal ontwikkeld en Pinterest is uitgegroeid tot een van de belangrijkste zoekmachines (na Google en YouTube). Daarmee heeft het dus veel marketing potentie. Hieronder deel ik mijn tips voor meer Pinterest verkeer. Ik vertel wat ik gedaan heb om meer website bezoekers via Pinterest te krijgen.

Pinterest bleek compleet veranderd van social media platform in een visuele zoekmachine. Mensen zoeken ideeën en inspiratie op Pinterest. Je kunt hiermee dus veel bezoekers naar je website trekken zonder dat je sociaal hoeft te zijn. Dat is ook wel eens lekker dat je gewoon iets kunt plaatsen zonder op anderen te reageren en allerlei berichten leuk te vinden 😉

tips voor meer pinterest verkeer - ontmoeting met scott coleman van pinterest

#1 Keywords gebruiken

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip voor meer Pinterest verkeer. Ik ben heel bewust zoekwoorden gaan gebruiken op Pinterest. De meeste mensen vinden je content omdat ze op zoek zijn naar tips of informatie.  Als ik nu mijn eigen content deel besteed ik dus aandacht aan de beschrijving van zo’n pin. Maar ook aan de alt-omschrijving van de plaatjes op mijn website. Als je even snel iets van je website pint dan wordt de alt-tekst van die afbeelding namelijk gebruikt in de beschrijving. Ik zorg er dus voor dat ik in de omschrijving keywords verwerk.

#2 Mijn profiel omgezet in een zakelijk profiel

Ik heb mijn Pinterest profiel omgezet in een zakelijk Pinterest account. Dan krijg je niet alleen handige statistieken, maar je kunt ook je website claimen. Daardoor weet Pinterest dat je van een betrouwbare bron pint en worden je pins vaker getoond in de smart feed van je volgers. Hierdoor heb je dus ook meer kans dat je pins bewaard worden of dat mensen doorklikken. En je kunt dan ook rich pins gebruiken.

#3 Profiel geoptimaliseerd voor zoekwoorden

Ik heb zoekwoorden toegevoegd op alle mogelijk plaatsen op Pinterest, dus ook in mijn Pinterest profiel zodat ik beter gevonden wordt. Als je die keywords niet alleen gebruikt in je profielomschrijving, maar ook in je gebruikersnaam, dan zien mensen meteen waarover jij pint. Dus nadat ik mijn profiel omgezet had naar een business account, ben ik mijn profielomschrijving en gebruikersnaam gaan optimaliseren. Ik heb hier woorden toegevoegd waarop ik gevonden wil worden.

#4 Borden organiseren

Omdat ik al een Pinterest account had, ben ik begonnen met het reorganiseren van mijn borden. Ik heb dus een grote schoonmaak gehouden, en dat kost even tijd. En daarmee bedoel ik dat ik er echt even voor ben gaan zitten om mijn bord titels en beschrijvingen bij te werken en te optimaliseren voor keywords. Al mijn creatieve titels zoals ‘mijn favorieten’ (waar dus niemand op zoekt!) heb ik veranderd in titels waar mensen wel op zoeken. Dus in plaats van ‘mijn favorieten’ gewoon ‘social media tips’.

Tip: Ik heb ook een aantal borden verwijderd of verborgen die helemaal niks met mijn business te maken hebben maar die ik gewoon leuk vond zoals ‘kindertraktaties’ of ‘kerstinspiratie’. En ik heb pins naar andere borden verplaatst waar het logischer was.

tips voor meer pinterest verkeer - pinterest borden organiseren

#5 Best of bord

Ik heb een bord gemaakt exclusief voor mijn eigen content en die als eerste op mijn Pinterest profiel geplaatst. Iedereen zou een ‘Best of’ bord moeten hebben. Deze geef je gewoon je eigen naam, de naam van je website of je voegt iets toe zoals ‘best of…’ of ‘blogs van…’. Hierop plaats ik alle pins die linken naar blogs van themarketingfactory.nl. En datzelfde heb ik gedaan voor Travelbliss.nl. In theorie zouden mensen mijn content makkelijker kunnen vinden en ik kan mijn content nu ook makkelijker delen (repinnen op andere borden).

Tip: Je kunt de volgorde van borden makkelijk wijzigen door ‘drag & drop’. Klik op het bord wat je wil verplaatsen en sleep het naar de plek waar je deze wil hebben.

#6 Lid worden van groepsborden

Daarnaast ben ik lid geworden en mee gaan pinnen op relevante groepsborden. Dit zijn borden waar je met meer mensen op pint. Als je zelf maar 200 volgers hebt, zien ook maar 200 mensen je pins. Maar wat als je dit naar een groepsbord pint met 1000 volgers? Dan heb je een groter bereik, en is de kans groter dat je pins ook verder verspreid worden. Ik ben dus op zoek gegaan naar groepsborden in mijn niche en die passen bij de onderwerpen waarover ik pin. Er zijn honderden groepsborden, maar zoek Pinterest borden die passen bij jouw niche. Je kunt PinGroupie gebruiken, het zoekveld van Pinterest of gewoon kijken op profielen van anderen van welke groepsborden ze lid zijn.

Tip: Ben je actief op Pinterest en deel jij tips over bloggen, online geld verdienen. social media of online ondernemen? Dan vind ik het leuk als je mee wil pinnen op mijn Pinterest groepsbord voor online ondernemers.

#7 Canva gebruiken

Op Pinterest gebruik je verticale afbeeldingen. Mijn absolute favoriete platform om langwerpige afbeeldingen te maken in Canva. Ze hebben een standaard formaat voor een pin van 735px x 1102px en een heleboel templates waar je uit kunt kiezen. Die templates kun je aanpassen met je eigen afbeeldingen, kleuren en teksten. En als je de betaalde versie hebt kun je ook met een klik op de knop je afbeelding omzetten in het juiste formaat voor platformen zoals Facebook, Twitter of Instagram.

Tip: Vergeet ook niet om een tekst op je afbeelding te plaatsen want hiermee trek je de aandacht trekken. De pin omschrijving zie je pas als je op een pin klikt.

tips voor meer pinterest verkeer - pinterest pins maken met canva

#8 Tailwind

Tailwind bespaart mij enorm veel tijd. Ik gebruik Tailwind om mijn pins automatisch in te plannen. Toen ik net weer actief met Pinterest aan de slag ging, deed ik dit handmatig. Maar dat betekent dat je een keer of tien per dag naar Pinterest moet. Dus na een proefabonnement op Tailwind vond ik deze tool echt een verademing. Nu plan ik meestal al mijn pins in voor een maand vooruit. Heerlijk rustig. Ik hoef niet meer naar Pinterest als ik in de rij van de supermarkt sta of 5 minuutjes moet wachten bij een klant.

#9 Pins automatisch inplannen

Ik wil mijn volgers ook niet bombarderen met veel pins in een keer. Daarom gebruik ik Tailwind om mijn pins verspreid over de dag te plaatsen, op de beste tijdstippen. Met Tailwind kan ik niet alleen mijn pins automatisch inplannen (wat zoveel rust geeft). Maar Tailwind vertelt me ook wat de beste tijden zijn om te pinnen, dus wanneer mijn volgers het meest actief zijn. Dan heb ik ook de grootste kans dat mensen mijn content zien en actie nemen op een pin.

Gratis Pinterest Checklijst

#10 Communities

Nog zo’n handige functie die je alleen kunt gebruiken als je beschikt over Tailwind. Ik ben lid geworden van een paar Tailwind communities en deel regelmatig content met deze Tailwind communities. Als je hier niet bekend mee bent? Dit zijn groepen binnen Tailwind waar je jouw content kan plaatsen die anderen weer kunnen delen. De meeste groepen hebben hun eigen regels. Je moet dan bijvoorbeeld eerst twee pins uit de groep repinnen voordat je je eigen content mag plaatsen. Dit is dus een mooie manier om re-pins te krijgen (en ook om interessante content te ontdekken).

Tip: Schrijf je over blog tips, social media, online marketing, online ondernemen, online geld verdienen etc. Word dan lid van mijn Tailwind tribe.

Mijn tips voor meer Pinterest verkeer

Dit zijn mijn tips voor meer Pinterest verkeer. Deze 10 dingen heb ik gedaan om meer blog bezoekers te krijgen via Pinterest. En ik weet dat er nog veel meer uit te halen valt, maar ik ben verbaasd over de resultaten die ik tot nu toe heb behaald. En als je ziet dat iets werkt ben je alleen maar nog gemotiveerder om je hier verder in te verdiepen 😉 Wil jij hier ook mee aan de slag? Vergeet dan niet om mijn Pinterest checklist aan te vragen.

Heb jij nog aanvullende tips om meer bezoekers op je website te krijgen? Wat zijn jouw beste tips voor meer Pinterest?

Pin voor later

Wil je starten met Pinterest marketing? Voor mij is Pinterest een heel belangrijk online marketing kanaal om meer klanten aan te trekken. Dit is niet altijd zo geweest ;) Bekijk hier welke 10 dingen ik hiervoor veranderd heb aan mijn business en Pinterest marketing strategie

Bekijk hier de top 10 dingen die ik gewijzigd heb in mijn Pinterest marketing strategie om meer website bezoekers en klanten aan te trekken via Pinterest. Tegenwoordig is dit voor mij een belangrijk online marketing kanaal, maar dat is niet altijd zo geweest. Hier vind je mijn Pinterest marketing tips tips
Pinterest is een hele krachtige tool om meer klanten aan te trekken. Tegenwoordig is het voor mij een belangrijk online marketing kanaal. Dat is niet altijd zo geweest. Hiervoor heb ik 10 dingen veranderd in mijn Pinterest marketing strategie. Bekijk hier wat ik veranderd heb en 10 handige Pinterest marketing tips
Pinterest is voor mij een hele belangrijke online marketing tool voor meer traffic en om nieuwe klanten aan te trekken. Dat is niet altijd zo geweest. Daarvoor heb ik een aantal dingen veranderd in mijn Pinterest marketing strategie. Check hier mijn 10 Pinterest marketing tips
Pinterest is voor mij een belangrijke online marketing tool om website bezoekers en klanten aan te trekken. Dat is niet altijd zo geweest. Daarvoor heb ik een aantal dingen veranderd in mijn Pinterest marketing strategie. Bekijk hier mijn 10 Pinterest marketing tips
Wil jij starten met Pinterest marketing? Bekijk hier mijn 10 praktische Pinterest marketing tips. Tegenwoordig is Pinterest voor mij een belangrijke online marketing tool voor mijn online zichtbaarheid en om nieuwe klanten aan te trekken. Dit is niet altijd zo geweest. Hiervoor heb ik een aantal dingen gewijzigd in mijn Pinterest marketing strategie

 

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Rein
Door

Rein

op 23 Dec 2018

Bedankt voor deze tips Maaike! Ik zit structureel al mijn posts ook op Pinterest te plaatsen, maar het verkeer lijkt in het niet te vallen bij andere bronnen. Hopelijk kan ik daar met jouw artikel verandering in aanbrengen!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Dec 2018

Hoi Rein, hopelijk helpen deze Pinterest tips je inderdaad want met alleen je blogs op Pinterest plaatsen ben je er nog niet om meer Pinterest verkeer te krijgen ;) Vooral de zoekwoorden zij heel belangrijk! Groetjes, Maaike

Myriam
Door

Myriam

op 22 Nov 2018

Gaaf artikel wat inderdaad helpt om mijn stoflaagje van Pinterest af te halen. Dank!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 23 Nov 2018

Leuk om te horen, Myriam. Haha...bij mij was dat ook een flinke stoflaag totdat ik het ergens in april of mei weer actief met Pinterest aan de slag gegaan ben ;)

Danielle
Door

Danielle

op 29 Oct 2018

Ik moet echt veel meer met pinterest gaan doen, ligt al een tijdje in de planning, maar op de een of andere reden komt het er steeds niet van. Deze tips zijn misschien wel een goede motivatie ;)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 29 Oct 2018

Hoi Danielle, ik heb goede ervaringen met het inzetten van Pinterest. Groetjes, Maaike

karin
Door

karin

op 29 Oct 2018

ik gebruik pinterest wel, maar niet zo intensief. Niet omdat ik het niet interessant vind, maar omdat ik gewoon te weinig tijd heb. Blogs schrijven (liefst elke dag), promoten, facebook, twitter, leuke foto op instagram en dan ook nog pinterest, het vraagt allemaal zoveel tijd....

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 29 Oct 2018

Hoi Karin, als je iedere dag een blog schrijft kan ik me voorstellen dat het heel veel wordt allemaal. Ik dacht lang hetzelfde als jij. Het is allemaal zoveel werk en daarom liet ik Pinterest een beetje links liggen, totdat ik me er toch in ging verdiepen....en nu zorgt Pinterest voor veel meer website bezoekers dan al mijn andere social media kanalen bij elkaar waar ik jarenlang zoveel tijd en energie in gestoken heb;) Liefs, Maaike

Laura
Door

Laura

op 29 Oct 2018

Wat een fijne tips! Ik moet echt meer gaan doen met Pinterest voor mijn blog.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 29 Oct 2018

Ho Laura, Leuk om te horen! Ja Pinterest werkt zo enorm goed om meer verkeer naar je blog te krijgen! Liefs, Maaike

The Lemon Kitchen
Door

The Lemon Kitchen

op 28 Oct 2018

super interssant artikel, dankjewel ik ga er even in duiken!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Oct 2018

Leuk om te horen dat je wat hebt aan mijn tips voor meer Pinterest verkeer ;) Groetjes, Maaike

Janet | thatonetime
Door

Janet | thatonetime

op 27 Oct 2018

Interessant om te lezen. Ik gebruik nu alleen Facebook en Instagram voor mijn blog. Ik gebruik Pinterest alleen zoals jij eerder ook deed, om voor mezelf ideetjes te pinnen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Oct 2018

Hoi Janet, hopelijk heb je wat aan mijn tips dan om Pinterest op een andere manier in te gaan zetten. Ik ben echt verbaasd over de resultaten. Pinterest levert me zoveel meer bezoekers op dan Facebook en Instagram. Liefs, Maaike

Frederique
Door

Frederique

op 27 Oct 2018

Ja grappig, ik krijg al vanaf het begin veel verkeer vanuit Pinterest terwijl ik daar eigenlijk niet echt mee bezig was. Ik zat er vooral voor de lol op. Inmiddels ook wat bewuster ermee bezig.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Oct 2018

Hoi Frederique, leuk om te horen dat Pinterest voor jou ook effect heeft om meer Pinterest verkeer te krijgen! Groetjes, Maaike

Jouvence
Door

Jouvence

op 27 Oct 2018

Handige tips! Ik ben me de laatste tijd ook meer gaan verdiepen in Pinterest en krijg er ook een hoop verkeer van.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Oct 2018

Hi Jouvence, leuk dat je ook zo enthousiast bent over Pinterest en ook merkt dat je meer Pinterest verkeer krijgt! Groetjes, Maaike

ingrid
Door

ingrid

op 27 Oct 2018

dit heb ik met veel interesse gelezen. heb nog veel te leren geloof ik. dank voor de info

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Oct 2018

Hoi Ingrid, leuk om te horen dat je mijn Pinterest tips interessant vindt. En we kunnen allemaal nog veel nieuwe dingen leren ;) Liefs, Maaike

Balou
Door

Balou

op 27 Oct 2018

Pinterest is zo leuk, ik gebruik het alleen persoonlijk & niet voor mijn blog hihi.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Oct 2018

Hoi Balou, zo gebruikte ik Pinterest dus eerst ook, maar tegenwoordig gebruik ik Pinterest dus vooral voor mijn blog om meer verkeer via Pinterest te krijgen ;) Groetjes, Maaike

Stefaan De Winter
Door

Stefaan De Winter

op 27 Oct 2018

Ik moet me dus dringend wat meer gaan toeleggen op Pinterest! Maar ik vind het nog niet zo simpel :)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Oct 2018

Hoi Stefaan, heb je ook naar mijn Pinterest handleiding gekeken? Groetjes, Maaike

Felice Veenman
Door

Felice Veenman

op 26 Oct 2018

soms komt een artikel op het juiste moment op de juiste plaats! Ik was net bezig mijn Pinterest account eens beter in te gaan zetten!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 27 Oct 2018

Hoi Felice, wat leuk om te horen dat je wat hebt aan mijn Pinterest tips om dit kanaal beter in te gaan zetten! Liefs, Maaike

Kristof
Door

Kristof

op 26 Oct 2018

Handig artikel! Ik gebruik Pinterest wel maar zou eigenlijk eens moeten gaan kijken hoeveel traffic ik nu effectief krijg via dat kanaal

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 26 Oct 2018

Hoi Kristof, dank je wel! Het is altijd goed om te kijken hoeveel traffic je via welk kanaal krijgt om daar meer energie in te steken ;) Al sie social media updates maken kost toch een hoop tijd, zeker als je ze aanpast per social media kanaal. Zelf krijg ik tegenwoordig dus de meeste traffic via Pinterest. Daarvoor ben ik Pinterest dus wel helemaal anders gaan gebruiken zoals ik in dit artikel heb beschreven. Groetjes, Maaike

Luc van de Wiel
Door

Luc van de Wiel

op 26 Oct 2018

Interessant artikel!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 26 Oct 2018

Hoi Luc, fijn om te horen dat je mijn tips voor meer Pinterest verkeer interessant vindt! Liefs, Maaike

Nancy de Man
Door

Nancy de Man

op 25 Oct 2018

Het begin van je verhaal was al meteen herkenbaar. Ik heb je tips meteen doorgelezen en ben al zeer geïnspireerd geraakt ook meer aan de slag te gaan met Pinterest voor mijn bedrijf. Bedankt voor het delen van je tips! Groetjes, Nancy B-more design

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 26 Oct 2018

Hi Nancy, wat leuk om te horen dat je wat hebt aan mijn tips voor meer Pinterest verkeer. Het kost even wat tijd om een grote schoonmaak van je Pinterest profiel te maken en pins bij ieder artikel, maar het werkt dus als een tierelier. Succes ermee! Liefs, Maaike

Reactie plaatsen