Blog SEO tips voor meer organisch zoekverkeer naar je blog
Blog SEO tips voor meer organisch zoekverkeer naar je blog
04 juli 2018 
8 min. leestijd

Blog SEO tips voor meer organisch zoekverkeer naar je blog

SEO, oftewel Search Engine Optimalisatie of zoekmachine optimalisatie, is een term die je vast vaker gehoord hebt. SEO is belangrijk voor iedere online ondernemer, ongeacht je niche of branche, en ongeacht wat je verkoopt. Wil je online vindbaar zijn? Dan is SEO belangrijk. In dit artikel geef ik je een paar praktische blog SEO tips zodat meer mensen je blogs vinden, zonder dat het heel SEO technisch wordt.

– Laatst bijgewerkt 10 juli 2021 –

Hoe vinden mensen je blog?

Het beste verkeer is organisch verkeer. Organisch verkeer wil niks anders zeggen dan gratis zoekverkeer. Hiervoor hoef je verder niks te doen. Niet te adverteren, geen mailings te versturen of iets te posten op social media. Mensen komen op je website omdat ze je blog tegen komen in de Google zoekresultaten.

Mensen starten hun zoektocht in Google

De meeste mensen starten hun zoektocht in Google. En dan klikken ze door naar een blog voor het antwoord. Het zou leuk zijn als ze naar jou blog gaan, toch? Ga jezelf maar na. Als je op zoek bent naar een oplossing of een vraag hebt, is Google meestal de eerste plek waar je kijkt. Je typt een vraag of zoekterm in, op zoek naar een antwoord.

Stel dat je voor het eerst een appeltaart wil maken. Je zoekt op Google naar ‘hoe appeltaart bakken’, dan krijg je duizenden recepten en tips hoe je een overheerlijke appeltaart maakt. Het lijkt wel magisch? Nee hoor. Dat is gewoon een kwestie van goede blog SEO.

blog seo tips voor meer organisch verkeer op blog

Meer blog lezers door goede blog SEO

Of je nu op zoek bent naar een recept, strategie of een handige tip. Je zoekt een antwoord op een vraag of probleem in Google. Jouw ideale klanten doen precies hetzelfde. Mensen raadplegen zoekmachines (meestal dus Google) met hun problemen en vragen. En dan wil je graag dat ze jouw blog vinden. En daar komt blog SEO om de hoek!

Hoe beter je blog SEO, hoe hoger je scoort in de zoekresultaten, hoe meer bezoekers op je website (en dus mensen die je blog lezen), hoe meer mensen zich aanmelden voor je mailinglijst en hoe meer mensen uiteindelijk klant bij je worden.

Blog SEO is dus belangrijk voor je online vindbaarheid!

gratis 60 seconden klantmagneet checklist aanvragen

De meeste mensen kijken niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten. En vaak ook niet verder dan de eerst drie resultaten op pagina één van Google. Als eerste ranken in de Google zoekresultaten? Dat valt niet mee. Maar er zijn wel een aantal handige blog SEO tips om rekening mee te houden en die ga ik nu met je delen.

Deel waardevolle content voor Google SEO

Google is de meest gebruikte zoekmachine. Je schrijft in eerste instantie voor je ideale klanten, maar het is goed om rekening te houden met Google SEO als je meer bezoekers op je website wil, en dus meer mensen die je blog lezen. En soms zijn daar slechts een paar kleine aanpassingen in je blog voor nodig.

Google rankt content op basis van relevantie

Google rankt content op basis van relevantie. Dus hoe relevanter jouw content, hoe hoger je scoort in de zoekresultaten. En daarvoor kijkt Google naar een aantal zaken zoals hoe lang mensen op je website blijven en of er links naar jouw blog zijn. Dat is een teken voor Google dat je blog waardevol is en dat je relevant bent.

Daarom is het allerbelangrijkste dat je waardevolle content maakt waar jouw ideale klanten ook echt wat aan hebben. Is jouw blog waardevol voor jouw ideale klanten? Deel jij hele praktische tips of interessante inzichten? Dan verwijzen ze graag naar jouw blog en blijven ook langer op je website 😉

Leestip

Hoe krijg je jouw blog bovenaan de zoekresultaten?

Blog SEO is best ingewikkeld, en ik ben zelf ook zeker geen SEO expert, maar er zijn wel een paar handigheidjes die ik zelf toepas en die je ook kunt gebruiken om beter te scoren in de zoekresultaten. Het belangrijkste voor blog SEO: zoekwoorden gebruiken in je blogs.

En niet zo maar wat zoekwoorden, maar de juiste zoekwoorden. Woorden waarop jij graag gevonden wil worden en die relevant zijn voor jouw ideale klanten. Met de juiste zoekwoorden scoor je hoger in de zoekresultaten én wordt je ook gevonden door het juiste publiek. Hoe goed ken jij je publiek zodat je ook de juiste zoekwoorden kunt gebruiken?

Google is een zoekmachine en zoekmachines vertrouwen op keywords. Een keyword is een zoekwoord of zin die iemand zoekt om je blog of product te vinden. Dus als jouw blog gaat over ‘12 manieren om je Facebook bereik te vergroten’, dan kan je keyword zijn “Facebook bereik vergroten’.

Gebruik de juiste zoekwoorden voor je SEO

Mensen gaan dus naar Google, op zoek naar oplossingen en antwoorden. Meestal typen ze meerdere woorden in de zoekbalk, Ze typen niet slechts één woord in, maar een ‘long tail keyword’. Wat is een ‘long tail keyword’? Dat is een woordcombinatie of zin.

Als je naar Google gaat en je wil bijvoorbeeld 5 kilo afvallen. Dan typ je niet in: ‘5 kilo’. Je krijgt dan niet de gewenste zoekresultaten. Dat is te kort en niet specifiek genoeg. Maar je typt in ‘hoe 5 kilo verliezen’ of ‘hoe snel 5 kilo verliezen’. Je gebruikt dus meer woorden of een woordcombinatie. Dat zijn ‘long tail keywords’.

Gebruik long tail keywords

Je hebt dus ‘long tail keywords’ nodig om mensen op je blog te krijgen. Zoek uit wat de long tail keywords zijn van jouw blog. Waar zoeken jouw ideale klanten op? En die woordcombinaties of zin gebruiken in je blog. Wat zijn de juiste zoektermen voor je blog?

  • Welke woorden zouden mensen intypen om jouw blog te vinden?
  • Hoe kun je die zoektermen gebruiken in je blog

gratis 60 seconden klantmagneet checklist aanvragen

Hoe weet je nu welke keywords je kunt gebruiken?

Dus je weet nu dat je zogenaamde ‘long tail keywords’ moet gebruiken in je blog om onder de aandacht te komen en hoog te scoren in de zoekresultaten. Maar hoe weet je nu welke keywords je moet gebruiken? Wat zijn de juiste zoekwoorden voor jouw blog?

Als je weet wie jouw ideale klanten zijn en welke woorden zij gebruiken, dan weet je ook op welke woorden ze in Google zoeken. Welke zoektermen gebruiken ze? Praten ze bijvoorbeeld over ‘omzet’ of over ‘geld verdienen’? En als je dat weet, kun je deze zoekcombinatie intypen in Google.

Onderzoek met Google keyword planner

Natuurlijk kun je ook een uitgebreide analyse doen met de Google Keyword planner, maar als je daar geen geduld voor hebt (net zoals ik) om dat voor ieder blog te doen, is er een makkelijkere manier. Typ je zoekwoord of zoekwoorden in de zoekbalk van Google en je krijgt allerlei suggesties van Google. Dit zijn zoektermen waar veel op gezocht wordt. Dus als we de check doen op ‘Facebook bereik vergroten’ dan krijg je de volgende resultaten.

blog seo tips: Google uitleg hoe keywords vinden

En ook onderaan de pagina krijg je van Google nog een paar suggesties van zoekwoorden waar veel op gezocht wordt. Ook deze zoektermen kun je verwerken in je blog om daarop gevonden te worden.

Maar in principe focus je je per blog op één zoekwoord of zoekwoord combinatie, op een ‘long tail keyword’ dus.

blog seo tips: Google uitleg hoe keywords vinden

Dus als jouw blog gaat over ‘12 manieren om je Facebook bereik te vergroten’ en je checkt in Google: ‘Facebook bereik vergroten’ dan kom je misschien na deze snelle check wel tot de conclusie dat je jouw blog SEO wil optimaliseren voor de zoekterm ‘Organisch bereik Facebook vergroten’ omdat hier veel op gezocht wordt. Je gaat je blog SEO dan optimaliseren voor die zoekterm.  

Tip: de Google suggesties kun je ook gebruiken om blog onderwerpen te bedenken. Dit zijn onderwerpen waar veel op gezocht wordt.

Zoekwoorden op de juiste plek in je blog

Als je weet wat de zoekwoorden zijn waarop je wil scoren met je blog, dan heb je een aantal plaatsen waar je deze zoekwoorden plaatst. Want hoe beter je blog SEO, hoe meer organisch zoekverkeer naar je blog. Op welke plaatsen in je blog moet je deze zoekwoorden of zoekwoord combinatie plaatsen?

  • In de URL
  • De titel van je blog
  • Meerdere keren in je tekst (in ieder geval aan het begin en einde)
  • In één van je tussenkopjes
  • De file naam en omschrijving van je afbeelding
  • En vergeet de meta omschrijving niet

En als je een WordPress website gebruikt, installeer dan in ieder geval de SEO plugin van Yoast (die is gewoon gratis). Deze plugin is super handig en geeft precies aan of je blog geoptimaliseerd is voor SEO, of je goed scoort op je focus trefwoord en wat je kunt verbeteren.

SEO blog tips

Zelf ben ik zeker geen SEO specialist. Ik schrijf in de eerste plaats voor mijn lezers en wil graag waardevolle online marketing tips delen. Maar het is wel leuk as je veel tijd investeert in een nieuw blog, dat het ook gelezen wordt. Ik besteed dus zeker wel aandacht aan mijn blog SEO zodat meer mensen mijn blogs vinden, en meer mensen zich inschrijven voor mijn mailinglijst.

gratis 60 seconden klantmagneet checklist aanvragen

Meestal ik een snelle check op Google naar populaire zoekopdrachten. Ik kies een zoekterm waarop ik gevonden wil worden en doe dan de Google check. Indien nodig pas ik mijn zoekterm aan en gebruik dat ‘long tail keyword’. Die woordcombinatie gebruik ik in mijn blog op een aantal plaatsen. Daarna volg ik de aanwijzingen van de Yoast plugin op mijn WordPress website, en pas eventueel nog een paar zinnen of tussenkoppen aan.

Voeg keywords toe aan je content

Door gewoon keywords aan je content toe te voegen, krijg je meer verkeer op je website, rank je hoger in de zoekresultaten en trek je het juiste publiek aan. Onthoud dat SEO geen quick fix is. Het duurt meestal een paar maanden voordat je effect ziet. Maar er is sowieso geen quick fix voor succes 😉 Alles heeft tijd nodig! Maar als de SEO eenmaal begint te werken, dan groeit het aantal bezoeker van je website vanzelf!

Heb jij nog handige blog SEO tips? Deel ze dan hieronder!

Pin voor later

Geld verdienen met bloggen? Dan wil jij als blogger natuurlijk hoog ranken op Google zodat nieuwe klanten je ontdekken als ze zoeken naar jouw onderwerp. Bekijk deze super simpele tips die ik toepas zodat mijn blog hoog rankt in Google, zonder teveel gedoe

Starten met bloggen? En wil je geld verdienen met bloggen? Dan wil je als blogger het liefst zo hoog mogelijk verschijnen in de Google zoekresultaten zodat meer nieuwe klanten je ontdekken. Mensen kijken vaak niet verder dan de eerste pagina op Google ;) Heb jij net zoals ik niet zoveel met SEO gedoe? Hier deel ik een aantal super simpele dingen die ik doe, en die niet al veel tijd kosten, zodat mijn blogs hoog ranken in Google
Starten met bloggen? Bekijk deze simpele SEO tips waardoor je blog hoger scoort in de Google zoekresultaten, zonder dat het veel van je kostbare tijd kost als blogger. Hierdoor kunnen meer nieuwe klanten je vinden
Hoe je hoog scoort in Google op een simpele manier| Google ranking | SEO tips | blog tips | zoekmachine optimalisatie | online marketing | online zichtbaarheid | klanten via internet | online geld verdienen| online ondernemen | marketing | #themarketingfactory #blogtips
Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Neeltje | Thoughts in Style
Door

Neeltje | Thoughts in Style

op 27 Aug 2018

Echt super fijne tips en een mooi overzicht! Yoast is inderdaad heel handig.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Aug 2018

Wat leuk om te horen dat je wat aan de blog SEO tips hebt! Jaaaaa....zonder de Yoast plugin zou het een stuk lastiger zijn om je blog SEO op orde te krijgen!

Manon
Door

Manon

op 27 Aug 2018

Ik ga er ook eens goed induiken, want het is zo interessant en ik geloof dat mijn site nog zoveel beter kan!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Aug 2018

Hoi Manon, het kan natuurlijk altijd beter ;) Maar het gaat erom of het werkt en je kunt natuurlijk maar zoveel dingen tegelijk, maar je blog sei is wel een van de dingen waar je het beste meteen op kunt focussen. Fijn dat je de blog SEO tips interessant vindt.

Felice Veenman
Door

Felice Veenman

op 24 Aug 2018

als ik heel eerlijk ben...veel woorden om iets te vertellen, wat volgens mij heel bekend is

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 24 Aug 2018

Toch nog niet voor iedereen want ik krijg hier veel vragen over. Maar waarschijnlijk ben je hier al aardig in thuis ;)

Laura | I scream beauty
Door

Laura | I scream beauty

op 24 Aug 2018

Heel handige tips! Thanks!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 24 Aug 2018

Dank je wel en fijn om te horen dat je wat aan de blog SEO tips hebt!

Stefaan De Winter
Door

Stefaan De Winter

op 24 Aug 2018

Wat een boeiend artikel! Ik heb hier echt veel van opgestoken. Ik ga toch je tips wat proberen toepassen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 24 Aug 2018

Wat leuk, Stefaan dat je hier wat van deze blog SEO tips opgestoken hebt en succes met de implementatie! Op naar een hogere positie in de zoekmachines ;)

Chantal Govaarts
Door

Chantal Govaarts

op 24 Aug 2018

Ik vind het mega ingewikkeld dat SEO gebeuren. Mijn website is enorm specifiek en ik kan ook niet telkens hetzelfde zoekwoord/ zin gebruiken. Veel verkeer via google krijg ik dus niet. Moet me er nog meer in verdiepen. Wel een leuke site! Ik ga je toevoegen op bloglovin!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 24 Aug 2018

Wat leuk Chantal dat je me gaat toevoegen op bloglovin! Ik denk dat het juist een voordeel is als je een specifiek onderwerp hebt zodat je je daar echt op kan focussen, maar ik kan me voorstellen dat jouw onderwerp wel een heel erg niche onderwerp is.

Naomi
Door

Naomi

op 24 Aug 2018

Interessante blog ik doe het nog niet zo lang dus er staan voor mij handige tips in

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 24 Aug 2018

Dank je wel voor je compliment en fijn dat je wat hebt aan mijn blog SEO tips. Altijd fijn om te horen ;)

Anne
Door

Anne

op 24 Aug 2018

Duidelijk verhaal, ik ga direct aan de slag. Je site is wel moeilijk te lezen op een telefoon. En een reactie geven is nog moeilijker. Tussen de titel en de socialmedia icons is net 1 regel zichtbaar.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 24 Aug 2018

Hi Anne, Leuk dat je mijn SEO tips helder vindt. En wat vreemd dat de site lastig te lezen is op je telefoon. Ik heb het meteen even gecheckt op mijn mobiel (iPhone) maar bij mij is dit niet het geval.

Lizzie
Door

Lizzie

op 24 Aug 2018

Pff ja t is idd best lastig om dit goed onder de knie te krijgen. En consequent te gebruiken.. de ene keer gaat t op de een of andere keer makkelijker dan de andere keer lijkt het.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 24 Aug 2018

Klopt. Zoekmachine optimalisatie is wel een dingetje af en toe. Gelukkig schrijf je in eerste instantie gewoon voor je lezers ;)

Reactie plaatsen