Instagram Stories en Snapchat, wat zijn de verschillen?
Instagram Stories en Snapchat, wat zijn de verschillen?
03 augustus 2016 
3 min. leestijd

Instagram Stories en Snapchat, wat zijn de verschillen?

Instagram Stories is een nieuwe functie van Instagram. Het lijkt verdacht veel op Snapchat, waar gebruikers ook verhalen delen die binnen 24 uur weer verdwijnen. Maar wat zijn de verschillen tussen Instagram Stories en Snapchat. Hieronder een uitleg tussen de verschillen en overeenkomsten.

Wraak van Mark Zuckerberg?

Instagram maakt er geen geheim van dat ze dit van Snapchat gekopieerd hebben, maar ja beter goed gejat‚Ķ.Instagram windt er ook geen doekjes om dat ze Instagram Stories gewoon gejat hebben van het steeds populairder wordende Snapchat. Het aantal gebruikers op Snapchat groeit explosief. Inmiddels groeit die populariteit van Snapchat ook onder de oudere jeugd ūüėČ De poging van Facebook om Snapchat over te nemen is een paar jaar geleden mislukt. Instagram hebben ze wel over kunnen nemen. Is dit de wraak van Mark Zuckerberg?

Leestip:

Verschil Instagram Stories en Snapchat 

Snapchat is de app die vooral bekend geworden is omdat de content automatisch weer verdwijnt na 24 uur. Gebruikers delen hier Stories, een soort compilatie van verschillende foto’s en video’s die ze met de app maken, en die 24 uur zichtbaar is voor hun Snapchat vrienden. Instagram is vooral bekend als foto app. De Instagram foto’s zijn altijd zichtbaar (zolang de gebruikers deze niet verwijderen natuurlijk). Instagram heeft nu ook Stories toegevoegd. Met Instagram Stories kun je in principe hetzelfde doen als met de gelijknamige Snapchat Stories.

instagram-stories

Instagram Stories, hoe werkt dat?

Bovenaan je tijdlijn in de Instagram app verschijnt een balk waarmee je de Stories van de mensen die je volgt meteen kunt zien. Instagram Stories verschijnen dus niet rechtstreeks op je profiel en verdwijnen automatisch na 24 uur. Ze zijn van tijdelijke aard en worden op chronologische volgorde geplaatst. Ook kun je geen comments of likes geven.

 • Instagram Stories staan in een balk bovenaan je nieuwsfeed
 • Als er iets nieuws te zien is, zie je een gekleurde ring om de profiel foto.
 • Om een verhaal te bekijken, klik je op de profielfoto.
 • Je kunt het op je eigen tempo bekijken door op de foto‚Äôs of video‚Äôs te klikken.
 • Door te swipen, ga je naar het iemand anders verhaal.
 • Je kunt alleen reageren met een priv√© bericht.

Instagram Stories plaatsen

Wil jij ook je verhaal delen op Instagram om te laten zien wat je die dag allemaal gedaan hebt? Klik dan op het ‚Äėplus-teken‚Äô links bovenaan op de startpagina van Instagram. Vervolgens kun je een foto of video maken, hier nog tekst aan toevoegen of op tekenen, voordat je deze plaatst als Instagram Story.

Instagram-stories-hoe-werkt-dat

Wie kunnen je Instagram Story zien?

Je bepaalt zelf wie je Instagram Story kunnen zien. Dit bepaal je bij de privacy instellingen van je Instagram account.

 • Bij je privacy instellingen bepaal je wie jouw verhaal kan zien.
 • Als je jouw account op priv√© zet, kunnen alleen je volgers jouw Story bekijken.
 • Je kunt ook je hele verhaal voor iedereen verbergen die het niet mag zien, zelfs als ze je volgen.

Zien wie je Instagram Story bekeken heeft

Je kunt ook zien wie jouw verhaal bekeken heeft. Als je jouw eigen verhaal bekijkt, dan kun je naar boven swipen om te zien wie welke individuele foto of video van jouw verhaal bekeken heeft.

Instagram-stories-privacy-instellingen

Updates posten zonder te spammen

Met Instagram Stories kun je ook meer posten op een dag zonder dat je te nadrukkelijk aanwezig bent in de nieuwsfeed van je volgers. Ze verschijnen niet in de Instagram feed. Je maakt een compilatie, kunt deze nog opleuken met teksten en teken tools, en plaatst deze op je Instagram Story. Na 24 uur is deze automatisch verdwenen. Mensen moeten dus bewust op jouw Story klikken bovenaan in de balk als ze deze willen zien.

Voordelen van Instagram Stories

Instagram is bekender bij het grote publiek en heeft dagelijks veel meer gebruikers dan Snapchat (300 vs. 150 miljoen mensen). Daarmee heeft Instagram Stories dus meer kans om snel populair te worden.

 • Instagram Stories hebben meer kans om bekeken te worden dan Snapchat Stories.
 • Je hoeft niet over te schakelen naar een andere app als je toch al gebruik maakt van Instagram en dus geen nieuwe schare volgers op te bouwen.
 • Instagram is voor veel mensen ook gebruiksvriendelijker; bij Snapchat is het in het begin even zoeken hoe alles werkt.

Voordelen van Snapchat

Is Snapchat nu helemaal overbodig en wordt het verdrongen door Instagram? De toekomst zal dat uitwijzen. Instagram Stories heeft (nog) niet alle mogelijkheden die Snapchat biedt. Natuurlijk maken juist de filters en maskers Snapchat zo leuk. Een hondenfilter, vervormde gezichten…en deze filters wisselen dagelijks. Je kunt met Snapchat filters dus hele leuke visuals maken en ze ook rechtstreeks naar elkaar sturen zonder het met de hele wereld te delen.

Snapchat is vooral populair bij een wat jonger publiek. Ze communiceren continu met elkaar via deze app. Deze privé gesprekken zijn gemakkelijk op Snapchat en bovendien zit hier een stukje gamification bij. Je kunt allerlei badges verdienen als je bijvoorbeeld iedere dag een privé snap stuurt naar een bepaalde vriend. Jongeren hebben hier hele competities in.

Meer Instagram tips?

Bekijk dan dit handige overzicht van artikelen en tips over Instagram voor zakelijk gebruik.

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Reactie plaatsen