Gratis SEO research tools: handig voor zakelijke blogger!
Gratis SEO research tools: handig voor zakelijke blogger!
18 september 2018 
5 min. leestijd

Gratis SEO research tools: handig voor zakelijke blogger!

Gratis SEO research tools zijn erg handig voor je blog SEO optimalisatie. Maar wist je dat deze ook ideaal zijn om interessante blog onderwerpen te vinden? Want schrijf jij puur voor jezelf? Of wil je ook geld verdienen met je blog? Dan is het slim om over onderwerpen te bloggen waar mensen ook werkelijk naar zoeken, en dan komen die gratis SEO research tools dus ook goed van pas.

Blog jij alleen voor jezelf?

Als je alleen blogt voor jezelf of voor vrienden en familie, dan kun je overal over schrijven. Je kunt bijvoorbeeld een online dagboek bijhouden van je wereldreis. Dat is een stuk gemakkelijker dan toen ik op wereldreis was en al mijn brieven nog handmatig moest schrijven 😉

Ik trok af en toe een dagje uit om brieven te schrijven en het hele thuisfront weer op de hoogte te brengen van mijn avonturen. Heel tijdrovend. Tegenwoordig kan dat dus een stuk eenvoudiger, en met zo’n blog heb je bovendien een leuk naslagwerk voor jezelf.

gratis SEO checklist aanvragen

Als je blogt, kun je schrijven over dingen die jij interessant vindt. Maar vinden jouw klanten dat ook interessant? En zoeken mensen ook naar deze onderwerpen? Als je zakelijk blogt, is het slimmer om te bloggen over onderwerpen die interessant zijn voor jouw ideale klanten.

Bloggen als marketing tool

Het is een ander verhaal als je bloggen inzet voor je marketing. Als je zakelijk blogt, is het handig om te schrijven over onderwerpen waar mensen ook naar op zoek zijn. Je wil mensen inspireren of informeren met je blog. Mensen zoeken op internet naar antwoorden op vragen of problemen die zij hebben. Dus wat doe jij? Die vragen beantwoorden met je blog!


Natuurlijk schrijf je nog steeds over onderwerpen die je interessant vindt en waar je veel van af weet, anders houd je het niet vol. En over onderwerpen die een relatie hebben met jouw betaalde aanbod. Maar wil je uiteindelijk geld verdienen met je blog? Dan is het slim om te bloggen over onderwerpen waar mensen op zoeken.

  • Zakelijk bloggen betekent dus dat je vragen beantwoordt!
  • Je geeft antwoord op vragen of problemen die jouw ideale klanten hebben.
  • Dat betekent meer blog lezers, en als het goed is uiteindelijk ook meer klanten!

Welke vragen hebben je ideale klanten?

Wat doe je meestal als je een vraag hebt? Je stelt die vraag op social media of even googelen. Jouw ideale klanten doen precies hetzelfde. Ze typen hun vragen letterlijk in in Google. Als jij het antwoord hebt op die vraag, is het ook fijn als ze op jouw blog terecht komen.

Dat betekent dus onderzoek doen. Je gaat onderzoeken welke vragen of problemen jouw ideale klanten hebben zodat jij die kan beantwoorden in je blog. Wat willen je klanten weten? Welke vragen hebben zij? Je hebt verschillende mogelijkheden om hier achter te komen, zoals:

  • FAQ: welke vragen krijg je vaak van klanten?
  • Social Media: welke vragen stellen mensen op social media, in Facebook groepen bijvoorbeeld. Of je kunt zelf vragen stellen op social media om erachter te komen welke vragen mensen hebben.
  • Gratis SEO research tools: deze tools tonen op welke onderwerpen mensen vaak zoeken.

Blog onderwerpen onderzoeken

Als je zakelijk blogt, is het dus handig om te bloggen over onderwerpen die anderen interessant vinden. Ga dit dus eerst onderzoeken voordat je uren kwijt bent aan het schrijven van een artikel waar niemand op zit te wachten. Dat is zonde van je tijd.

Je kunt dus beginnen bij je FAQ. Welke vragen stellen klanten je vaak. Een andere optie is social media. Als je lid bent van Facebook groepen in je niche, kun je daar ook veel waardevolle informatie vinden. Mensen starten discussie en stellen vragen in deze Facebook groepen. En die vragen kun je dus beantwoorden door middel van een blog.

Gratis SEO research tools om blog onderwerpen te zoeken

Gratis SEO research tools

Maar je hebt ook allerlei gratis SEO research tools om dit snel te onderzoeken. Dat kost je een paar minuten, maar dan weet je wel zeker dat je artikelen schrijft waar mensen naar op zoek zijn. Deze tools geven namelijk informatie op welke onderwerpen mensen vaak zoeken, en de meeste geven ook nog aantallen erbij. Heel erg handig dus!

Deze gratis SEO research tools kun je dus gebruiken voor twee dingen:

Hieronder bespreek ik een aantal handige gratis SEO research tools die je hiervoor kunt gebruiken.

gratis-SEO-checklist-aanvragen

Google Keyword Planner

De bekendste SEO research tool is de Google Keyword Planner. Deze tool is onderdeel van Google Adwords. Om deze te gebruiken, moet je een Google Adwords account aanmaken. Je dient dus al je gegevens in te vullen waardoor het lijkt of dit je geld gaat kosten. Maar dat is niet zo. De tool is gratis, maar je kunt deze alleen gebruiken als je dus een Google Adwords account hebt.

Alternatieven voor Google Keyword Planner

Heb je geen zin om een Google Adwords account aan te maken of werkt deze tool voor jou niet goed? Gelukkig zijn er een aantal leuke alternatieven voor de Google Keyword planner. Hieronder bespreek ik drie gratis SEO research tools. Dit zijn tools waar jij je zoekwoord invult (jouw niche onderwerp) en vervolgens zie je populaire zoekwoorden. In de video laat ik zien hoe deze tools werken 😉

#1 Yoast Suggest Tool

De Yoast Suggest Tool is een gratis tool van Yoast die je wellicht wel kent van een van de beste WordPress plugins ever: de Yoast SEO plugin. Je zoekt op jouw niche onderwerp en krijg vervolgens suggesties voor zoekwoorden waarop veel gezocht wordt. Deze tool werk snel en eenvoudig, het enige nadeel is dat je geen aantallen zit. Je ziet dus niet hoeveel mensen op dat onderwerp zoeken.

yoast-suggest-tool-gratis-seo-research-tool

#2 Ubersuggest

Ubersuggest doet precies hetzelfde als de Yoast Suggest Tool, maar je krijgt bij deze tool wel aantallen te zien. Je ziet hoeveel mensen zoeken op een bepaalde zoekterm. Ubersuggest haalt die informatie uit Google Keyword Planner en uit Google Suggest. De resultaten kun je ook nog sorteren op zoekvolume. Handig om de 10 populairste zoekwoorden te vinden.

Ubersuggest-gratis-seo-research-tool

#3 Related Keywords

Related Keywords is een Google Chrome plugin of extensie. Je vindt deze dus in de Chrome webstore. Als je deze installeert, wordt de extensie toegevoegd aan je Chrome browser. De pictogram zie je rechts van de adresbalk. Zodra jij een zoekopdracht intypt, zie je aan de rechterkant meteen gerelateerde zoekwoorden, met aantallen! Zo zie je dus in één oogopslag wat populaire zoekopdrachten zijn.

gratis SEO checklist

Geld verdienen met je blog

Als je blogt, kun je schrijven over dingen die jij interessant vindt. Maar als je zakelijk blogt, is het handig om te bloggen over onderwerpen waar mensen ook naar op zoek zijn. Anders ben je misschien veel tijd kwijt aan het schrijven van artikelen waar niemand opzit te wachten. En dat is zonde van je tijd.

Voordat je een blog schrijft, doe dan eerst onderzoek naar onderwerpen waar mensen op zoeken. En dan zijn die gratis SEO research tools handig! Want jij wil uiteindelijk toch ook geld verdienen met je blog?

Maak jij gebruik van SEO research om interessante blog onderwerpen te vinden? Ken jij nog andere handige gratis SEO research tools? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

 

Pin voor later 

Gratis SEO research tools om goede blog onderwerpen te vinden

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Inge
Door

Inge

op 28 Oct 2018

Yoast gebruik ik zelf ook al bij het schrijven van mijn blogteksten. Ik merk ook sinds dat ik mijn vriend (onlinemarketing manager) voor SEO adviezen heb gevraagd ik ineens wel benaderd word voor samenwerkingen, en ik ben in Google gestegen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 28 Oct 2018

Hoi Inge, handig zo'n vriend daar bof jij maar mee! Liefs, Maaike

Rory
Door

Rory

op 20 Sep 2018

Poeh. Ik sta letterlijk met mijn oren te klapperen. Ik blog 'in de flow' wat eigenlijk betekent dat ik wel mijn niche-doelgroep in gedachten houd, maar zelf bepaal waar ik over schrijf en waarom. Sinds 13 april ben ik wel zelfstandig ondernemer met mijn blog, dus jouw tips komen op een goed moment. Ik sla het op voor later, want ik merk aan mijzelf dat ik - doordat ik te weinig (werk)tijd heb - bezig wil zijn met mijn 'core business' (testen, fotograferen, schrijven) en niet met de technische, maar toch ook belangrijke issues zoals wat jij beschrijft. Het is een stok achter de deur om toch wat meer tijd te nemen hiervoor.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 20 Sep 2018

Hey Rory, Haha...het was niet de bedoeling om je te overweldigen. Ik deel die tips om zakelijke bloggers te helpen, maar de nummer 1 tip is ook om vooral gewoon te schrijven voor je niche doelgroep. Dat is sowieso is het allerbelangrijkste, maar het is zo zonde als je niet even snel checkt of je er nog wat meer uit kan halen. En je kan de SEO tools ook gebruiken om even een aantal blog onderwerpen te verzamelen. Leuk klusje voor een regenachtige zondagmiddag ;)

Janet | thatonetime
Door

Janet | thatonetime

op 19 Sep 2018

Ik ben eigenlijk niet zo professioneel met mijn blog bezig en ben dus totaal niet met het zakelijke aspect bezig. Toch lijkt het me wel eens interessant om erachter te komen wat mijn lezers interesseert of zouden willen weten.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 19 Sep 2018

Dat kun je jouw lezers dan ook gewoon vragen, Janet. Dat kun je doen in een blog, op social media of via email. Met die SEO tools kun je onderzoeken waar mensen op zoeken in Google op jouw niche onderwerp. Als je het van je bestaande blog lezers wil weten dan kun je hen dat dus het beste vragen ;) Succes! Maaike

Yousra Yasmine
Door

Yousra Yasmine

op 19 Sep 2018

Ik heb een persoonlijke blog en schrijf dus niks zakelijks. Toch zijn deze tips heel handig en ga ik ze zeker gebruiken

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 19 Sep 2018

Leuk om te horen dat je toch iets hebt aan deze gratis SEO tools, ondanks dat je een persoonlijk blog hebt!

Marcelina de Boer - Walma
Door

Marcelina de Boer - Walma

op 18 Sep 2018

Wat een handige tips. Ik wist veel al, maar ik leer ook weer nieuwe dingen hier :)

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 18 Sep 2018

Dank je wel, Marcelina, en leuk om te horen dat je toch wat opgestoken hebt van mijn SEO research tools. Groetjes, Maaike

Irma ten Napel
Door

Irma ten Napel

op 18 Sep 2018

Wat een handige en informatieve blogpost, dankjewel! Ik sla het even op zodat ik het later nog terug kan lezen :D

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 18 Sep 2018

Leuk om te horen, Irma, en wat leuk dat je wat hebt aan deze SEO research tools. Zelf vind ik ze ook super handig en gebruik deze tools voor mijn SEO optimalisatie maar ook om blog onderwerpen te vinden! Groetjes, Maaike

Deborah
Door

Deborah

op 18 Sep 2018

Wat een handig en overzichtelijk blog dit! Op dit moment blog ik niet zakelijk maar daar gaat mogelijk volgend jaar verandering in komen. Ik denk dat hierboven een aantal handige tips in staan waar ik in ieder geval mee geholpen ben. Thnx!!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 18 Sep 2018

Hoi Deborah, wat tof dat je zakelijk gaat bloggen en fijn dat je wat aan de tips hebt. Die SEO research tools zijn suoer handig om even een snelee check te doen en ze werken een stuk gemakkelijker dan de Google Keyword Planner. Ik gebruik ze continu voor mijn SEO maar ook om blog inspiratie te vinden ;) Liefs, Maaike

Stefaan BlogVivant
Door

Stefaan BlogVivant

op 18 Sep 2018

Ik ben geen zakelijke blogger maar kan hier en daar wel tips meenemen!

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 18 Sep 2018

Hoi Stefaan, leuk dat je toch wat tips kunt gebruiken. Ook als je niet zakelijk blogt, is het wel leuk als je meer bezoekers op je blog krijgt. Dus ook dan is het misschien handig om een snelle check te doen met deze gratis SEO research tools.Als je weet waar mensen op zoeken in Google, kun je daar een artikel over te schrijven en komen er meer mensen op je blog. Groetjes, Maaike

Reactie plaatsen