Zoeken in Twitter
Zoeken in Twitter
09 december 2011 
2 min. leestijd

Zoeken in Twitter

Er wordt steeds meer informatie gedeeld op Twitter. Meestal is die informatie erg actueel. Journalisten gebruiken niet voor niets steeds vaker Twitter om hun informatie vandaan te halen.

Je kunt dus ook zoeken op Twitter en je zoekopdrachten opslaan. Twitter is inmiddels, na Google en YouTube, een veel gebruikte zoekmachine.

Maar hoe werkt dit zoeken op Twitter nu precies?

Oudere tweets vinden en bewaren

De zoekresultaten van Twitter gaan niet verder terug dan een paar dagen. Oudere tweets blijven wel bewaard, maar zijn vaak lastig terug te vinden. Als je bepaalde tweets wilt bewaren, kun je ze bookmarken, want elke tweet heeft een uniek URL- adres.

Je kunt de berichten ook markeren als ‘favoriet’. Ga met je muis over het betreffende twitterbericht en klik op Toevoegen aan favorieten.

zoeken in twitter

Ook kun je gebruik maken van speciaal hiervoor ontwikkelde Twitter tools, zoals Keepstram of Storify. Je kunt je eigen Tweets bewaren met Tweetnest.

Berichten zoeken

Bovenaan je scherm staat een zoekveld waarmee je op een trefwoord kunt zoeken. Je kunt ook woordcombinaties opgeven als zoektermen door het tussen aanhalingstekens te zetten of de woorden AND of OR te gebruiken.

zoeken op twitter

De zoekresultaten die je standaard te zien krijgt, zijn de zogenaamde ‘top’ zoekresultaten. Dat zijn de meest relevante of populaire tweets over dit onderwerp. Als je meer resultaten wilt zien dan kun je met het dropdown menu Alles selecteren. Ook kun je hier kiezen voor de optie Met links, om alleen de tweets te zien die een link bevatten.

Je kunt de resultaten nog verder filteren door bij de optie Resultaten verfijnen nog meer kenmerken op te geven, zoals taal of locatie.

Voor uitgebreider zoekfunctionaliteiten kun je http://search.twitter.com gebruiken.

 Gerelateerde informatie

Aan de rechterkant van je scherm toont Twitter ook nog de volgende opties indien deze beschikbaar zijn:

  • Gebruikersresultaten (relevante twitteraccounts)
  • Topafbeeldingen
  • Topvideo’s

Op deze manier krijg je dus behalve twitterberichten ook nog andere informatie over je zoekopdracht.

zoeken op twitter

Zoekopdracht opslaan

Als je op de pagina bent waar je zoekresultaten worden weergegeven, zie je bovenaan een knop staan met Deze zoekopdracht opslaan.

zoeken op twitter

Hiermee kun je een zoekopdracht die je vaak gebruikt bewaren. De zoekresultaten zelf worden niet bewaard.

Je vindt je opgeslagen zoekopdrachten terug in het menu Zoekopdrachten op je startpagina. Met Opgeslagen zoekopdracht verwijderen kun je een opgeslagen zoekopdracht weer weghalen.

zoeken in twitter

Je kunt dus heel makkelijk zoeken in Twitter en je zoekopdrachten ook bewaren. Als je hier dagelijks gebruik van maakt is het handiger om met een Twitterclient, zoals Tweetdeck of Hootsuite, te gaan werken omdat zo’n dashboard handiger is om alles in een keer te monitoren.

 

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Reactie plaatsen