Waarom een online cursus volgen? 7 Voordelen van online trainingen
Waarom een online cursus volgen? 7 Voordelen van online trainingen
27 oktober 2020 
3 min. leestijd

Waarom een online cursus volgen? 7 Voordelen van online trainingen

Er zijn allerlei manieren om nieuwe kennis te vergaren en bij te blijven in je vakgebied. En we doen dat steeds vaker online. Online trainingen hebben een enorme opmars gemaakt de afgelopen tijd. Ik ben zelf enorm fan van online leren en volg regelmatig online cursussen. Wat zijn de voordelen van een online cursus volgen?

– Laatst bijgewerkt 16 februari 2023 – 

Wat is een online training?

Misschien heb je weleens een webinar gevolgd? Of een instructievideo van een bouwmarkt of voor een heerlijk recept bekeken? Ook dat zijn allemaal vormen van online trainingen. Maar in dit artikel wil ik het hebben over betaalde trainingen.

Een online training, online programma, e-learning, online cursus of virtueel lesgeven. Je kunt er allerlei benamingen aangeven. Maar een online cursus is een vorm van kennisdelen waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale kanalen.

Online trainingen heb je in alle soorten en maten. Van trainingen van een uurtje tot volledige jaarprogramma’s. Trainingen die volledig gegeven worden via Instagram, e-mail of in een aparte e-learning leeromgeving. Maar waarom zou je een online cursus volgen?

Leestip:

Waarom online cursus volgen?

Online trainingen schieten als paddenstoelen uit de grond. En terecht. Een online cursus volgen is erg effectief om nieuwe kennis te vergaren. Misschien had je dit niet verwacht maar uit een groots onderzoek van het MIT blijkt dat het resultaat van online cursussen beter is dan van het traditionele klassikale leren. De materie blijft beter hangen.

Met een online cursus kun je leren op afstand. Je hebt dus keuze uit een veel groter aanbod wat naadloos aansluit bij jouw leerdoelen of om bij te blijven op je vakgebied. Afstand is geen issue meer.

Maar het biedt vooral ook gemak en flexibiliteit. Je kunt zo’n online cursus volgen waar en wanneer je wilt. Dus je hoeft niet vroeg op te staan om de spits te vermijden of een hele dag vrij te plannen. Je kunt zo’n training inpassen in jouw planning in plaats van dat jij je dag moet aanpassen aan een training.

Voordelen van online training volgen

Je kunt zo’n online cursus dus altijd en overal volgen, en ook nog eens in jouw eigen tempo. Hieronder heb ik nog een aantal voordelen van online trainingen voor je op een rijtje gezet.

1. Leren waar jij wilt

Een online training volg je via jouw laptop, tablet of mobiel. Je kunt deze dus volgen waar jij wilt. Aan de keukentafel, op je balkon of in de trein. Dat kan allemaal zolang je maar internet hebt. Je hoeft dus niet naar een locatie toe. Ideaal dus als je kleine kinderen hebt, een druk leven of het liefst studeert in jouw vertrouwde omgeving.

2. Leren wanneer het jou uitkomt

Een online training is 24/7 beschikbaar. Je kunt dus dag en nacht zo’n online cursus volgen, wanneer het jou uitkomt. Heb je onverwachts een uurtje vrij dan kun je gewoon inloggen en een les volgen. Een training die 100% zelfstudie is, biedt natuurlijk de meeste flexibiliteit qua tijdskeuze. Maar van real-time lessen ontvang je een opname mocht je er niet live bij kunnen zijn.

3. Op je eigen tempo

Je kunt zo’n online cursus volgen op je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt. Het is dus een uitkomst als jij het druk hebt en geen hele dag vrij wilt maken voor een training. Je hoeft ook niet te wachten tot de andere deelnemers de stof begrijpen. Ook bepaal je zelf of je alle lesstof direct doorneemt of er maanden over doet omdat je iedere week een uurtje vrijmaakt.

4. Je onthoudt de kennis beter

Uit een onderzoek van Brandon Hall blijkt dat een willekeurig persoon 40 tot 60% minder tijd nodig heeft voor het opnemen van stof bij een online training, in vergelijking met een traditionele training. Bovendien wordt de kennis vaak aangeboden in meerdere vormen (video’s, werkboeken, etc) waardoor je de stof ook beter onthoudt.

5. Je bespaart geld

Meestal is het betaalbaarder om een online training te volgen dan een fysieke training. Er is namelijk geen trainingsruimte nodig, er hoeft niet altijd een trainer aanwezig te zijn en er kunnen meer mensen deelnemen. Maar je bespaart sowieso geld doordat je geen reiskosten hebt want je hoeft niet naar de locatie te reizen.

6. Je bespaart tijd

Het is ook een stuk efficiënter omdat je geen reistijd hebt. En dat reizen is ook vermoeiend. Zeker als je lang in de file staat. Stel je eens voor wat je in die tijd kunt doen? Je kunt vast al een aantal lessen doornemen. En omdat je zelf jouw eigen tempo bepaalt en zelf pauzes inlast als even niks meer opneemt, ben je ook nog eens een stuk productiever.

7. Lesstof onbeperkt terugkijken

Ben je iets vergeten van een vorige les of wil je moeilijke stof nog een keer doornemen? Dat is geen probleem. Je kunt deze onbeperkt terugkijken. Hierdoor kun je lastige lesstof makkelijker onder de knie krijgen en krijg je meer waarde voor je geld 😉 Zeker omdat het digitaal ook gemakkelijk is om nieuw materiaal toe te voegen waardoor je altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen.

P.S. Neem ook eens een kijkje bij mijn online cursus aanbod. Je vindt mijn online trainingen hier >>

Vind je dit interessant? Pin voor later!

 Er zijn allerlei manieren om nieuwe kennis te vergaren en bij te blijven in je vakgebied. En we doen dat steeds vaker online. Wat zijn de voordelen van een online cursus volgen? online cursus volgen | online training | online ondernemen | online verkopen | marketing | zzp | ondernemerschap | online marketing | ondernemen | ondernemend gedrag | tips over ondernemen | #marketing #ondernemen #themarketingfactory

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
KoolFamily
Door

KoolFamily

op 16 Nov 2020

Op zich denk ik dat het best goed is, maar zelf heb ik nog geen online trainingen gevolgd

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 16 Nov 2020

Zelf ben ik dol op online trainingen omdat je ze gewoon vanuit huis kunt volgen, wanneer het je uitkomt en op je eigen tempo ;)

Tessa
Door

Tessa

op 06 Nov 2020

Voor mijn werk in de zorg doe ik regelmatig online trainingen. Mijn werk heeft een zelfs een speciale website voor gemaakt waar alle trainingen staan.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 06 Nov 2020

Ik ben zelf dol op online trainingen. Heerlijk zelf bepalen waar je zo'n training volgt.

Reactie plaatsen