Waarschijnlijk heb je weleens een lancering gezien waarin tijdelijke bonussen aangeboden werden? Dit is een mooie tactiek als jij jouw diensten, groepstrajecten of cursussen keer op keer wilt uitverkopen. Mits je die bonussen ook strategisch inzet in je lancering. En niet willekeurig maar wat bonussen toevoegt of mensen gaat overweldigen met je bonussen. Hoe bonussen slim inzetten voor een winstgevende lancering?
Lancering van je online aanbod
De lancering van een online cursus of groepsprogramma is een spannende tijd. Je hebt een briljant idee dat je graag wilt verkopen, om zo meer impact te maken op het leven van je doelgroep (en ook je eigen bankrekening). Een effectieve manier om je lancering succesvoller te maken en potentiële klanten te overtuigen om in te stappen, is door strategisch gebruik te maken van bonussen. Hieronder slimme strategieën om bonussen in te zetten voor een succesvolle lancering.
Waarom bonussen inzetten in een lancering?
We vinden het allemaal leuk om een extraatje te krijgen. Een bonus kan helpen om twijfelaars over de streep te trekken. Zeker als je gaat werken met tijdelijke bonussen om zo FOMO en urgentie te creëren. Het bepaalt ook het verschil tussen jou en je concurrenten. Want misschien hebben ze een vergelijkbaar product, maar vast niet exact dezelfde bonussen. Als je iets online wilt verkopen, is het combineren van bonussen met jouw product een uitstekende methode om mensen aan te moedigen bij jou te kopen. Bonussen werken zo goed omdat deze:
- extra waarde toevoegen aan jouw aanbod
- twijfels en bezwaren kunnen wegnemen
- klanten het gevoel geven dat ze een geweldige deal krijgen
- helpt hen de investering te rechtvaardigen
- maakt het een no-brainer om je aanbod te kopen
Lees hier alle voordelen van het inzetten van bonussen
Hoe bonussen slim inzetten voor een succesvolle lancering
Het is slim om te werken met tijdelijke bonussen in een lancering. Hierdoor creëer je schaarste en speel je in op het FOMO gevoel (fear of missing out). Vaak werd dit nog beter dan een tijdelijke korting te geven want als klanten die korting mislopen, kunnen ze het aanbod nog steeds kopen aan die hogere prijs. Maar als ze die tijdelijke bonussen mislopen, kunnen ze die niet meer krijgen. Maar hoe zet je die bonussen slim in om je lancering nog succesvoller en winstgevender te maken?
1. Identificeer de behoeften van je doelgroep
Voordat je beslist welke bonussen je aanbiedt, is het belangrijk om de behoeften en uitdagingen van je doelgroep te begrijpen. Wat hebben ze nodig om hun doelen te bereiken? Welke problemen willen ze oplossen? Door je bonussen af te stemmen op de behoeften van je doelgroep, vergroot je de kans dat ze gemotiveerd zijn om je cursus aan te schaffen.
Dus kijk niet of jij toevallig nog een checklijst of opname van een masterclass op de plank hebt liggen die je kunt toevoegen als bonus. Maar stem de bonussen echt af op jouw doelgroep. Weet wat hun behoeften en uitdagingen zijn en stem daar je bonussen op af om je aanbod onweerstaanbaar te maken. Door je bonussen af te stemmen op de specifieke behoeften van je doelgroep, vergroot je de kans dat ze gemotiveerd zijn om te kopen.
2. Bied bonussen die aanvullend zijn op je hoofdaanbod
Zorg ervoor dat je bonussen toevoegt die echt waarde toevoegen voor je klanten. Dit kunnen bijvoorbeeld extra trainingsvideo's, werkboeken, templates of exclusieve toegang tot live Q&A-sessies zijn. Eigenlijk kan het van alles zijn. Maar de bonussen moeten wel aanvullend zijn op je hoofdaanbod en je klanten echt helpen om nog meer waarde te halen uit de cursus.
Het is zinloos om willekeurig maar wat bonussen aan te bieden in de HOOP dat dit extra verkopen oplevert. Ga niet willekeurig wat bonussen toevoegen omdat je denkt dat je aanbod dan waardevoller wordt. Omdat je denkt als ik maar meer geef, wordt het ook waardevoller. Dan kun je de plank volledig misslaan wat juist een averechts effect heeft. Bekijk hier de grootste fouten met bonussen.
3. Neem twijfels en bezwaren weg met bonussen
Het belangrijkste doel van bonussen is om bezwaren weg te nemen die je klant mogelijk nog heeft tegen het kopen van je aanbod. Daar wil jij me je bonussen op inspelen. Bedenk dus altijd eerst:
- Welke twijfels of bezwaren hebben potentiële klanten om je product te gebruiken?
- Welk proces of welke kennis moeten mensen hebben voordat ze je product kunnen gebruiken?
- Welke bonussen helpen mijn klanten om nog sneller en makkelijker resultaat te behalen?
Dus bijvoorbeeld als je een online cursus verkoopt over het maken van video's, kan een bezwaar of angst zijn dat ze dan voor de camera moeten en dat spannend vinden. De bonus kan een checklijst zijn (of een bonusvideo) waarin je uitlegt hoe je video’s maakt zonder zelf in beeld te hoeven. Of een checklijst hoe je vol zelfvertrouwen op camera komt.
Of mensen denken dat ze dure apparatuur nodig hebben om aan de slag te gaan. Dan kan een mooie bonus een checklijst zijn met apparatuur voor minder dan 100 euro. Dan hoeven ze zelf niet meer uit te zoeken welke apparatuur ze nodig hebben. Ze kunnen direct aan de slag en weten ook dat ze dus helemaal geen kapitaal kwijt zijn aan apparatuur.
4. Zorg voor gemak en tijdswinst
Hoewel bonussen de waarde perceptie van je aanbod kunnen verhogen, kun je ook overdrijven. Dus ga mensen niet overweldigen met tig bonussen omdat jij denkt dat je aanbod dan waardevoller wordt. Dat zorgt voor meer verwarring en kopzorgen omdat ze nog meer werk moeten doen. Dan kan het juist een averechts effect hebben en haken ze juist af. Lees hier alles over de grootste fouten die je kunt maken met bonussen LINK
Mensen willen resultaten, en het liefst zo snel mogelijk. Dus als jij klanten overweldigt met tig bonussen kunnen ze het gevoel krijgen dat ze veel moeten consumeren om resultaat te halen, waardoor mensen je online cursus of groepsprogramma juist niet aanschaffen. Voeg bonussen toe die zorgen voor tijdswinst en gemak. Onthoud: hoe sneller en makkelijker de win, hoe sneller en makkelijker mensen ‘ja’ zeggen om in je aanbod te investeren
5. Creëer een gevoel van urgentie
Een effectieve manier om potentiële klanten over de streep te trekken, is door een gevoel van urgentie te creëren. Zonder urgentie komen mensen simpelweg niet in actie. Ze stellen ze een besluit het liefst zo lang mogelijk uit. Geld uitgeven is spannend want wat als je een miskoop doet? Daarom wil je altijd urgentie toevoegen zodat mensen in ieder geval een besluit moeten nemen: doe ik het wel of doe ik het niet?
Een mooie manier om urgentie toe te voegen is door urgentie te creëren rond je bonusaanbod. Dit kan bijvoorbeeld door een tijdelijk aanbod te doen waarbij de bonussen alleen beschikbaar zijn voor klanten die binnen een bepaalde periode inschrijven. Dus alleen als ze zich tijdens je webinar inschrijven, of alleen de eerste 24 uur. Door de bonussen te koppelen aan een deadline, stimuleer je mensen om snel actie te nemen.
6. Maak de bonussen zichtbaar in je marketingmaterialen
Zorg ervoor dat je de bonussen duidelijk communiceert in al je marketingmaterialen, zoals emails, social media posts en op je verkooppagina. We vinden het allemaal leuk om een extraatje te krijgen. Een bonus kan helpen om twijfelaars over de streep te trekken.
Het bepaalt ook het verschil tussen jou en je concurrenten. Want misschien hebben ze een vergelijkbaar product, maar vast niet exact dezelfde bonussen. Als je iets online wilt verkopen, is het combineren van bonussen met jouw product een uitstekende methode om mensen aan te moedigen bij jou te kopen.
Laat potentiële klanten weten welke waarde ze kunnen verwachten door zich aan te melden voor je cursus of programma. Gebruik ook visuele elementen, zoals afbeeldingen of video's, om de bonussen extra aantrekkelijk te maken. En benadruk dat er een deadline zit aan die bonussen zodat ze snel actie moeten nemen als ze die waardevolle bonussen willen hebben.
7. Evalueer en optimaliseer je bonusaanbod
Na de lancering is het belangrijk om de effectiviteit van je bonusaanbod te evalueren en waar nodig aan te passen voor je volgende lancering. Analyseer welke bonussen het meest populair waren bij je klanten en welke minder goed werden ontvangen.
Ga hierbij niet puur op je gevoel af, maar bekijk de data. Wanneer introduceerde je een nieuwe bonus en welke bonus? Leverde dat een boost in je verkopen op? Gebruik deze inzichten om je bonusaanbod te optimaliseren voor toekomstige lanceringen.
Bonussen slim inzetten voor een winstgevende lancering
Het slim inzetten van bonussen kan een geweldige manier zijn om de lancering van je online cursus of groepsprogramma nog winstgevender te maken. Door waardevolle bonussen aan te bieden die aansluiten bij de behoeften van je doelgroep, een gevoel van urgentie te creëren, en de bonussen zichtbaar te maken in je marketingmaterialen, vergroot je de kans op succes. Wees creatief, experimenteer en blijf je bonusaanbod optimaliseren voor de beste resultaten.
Wil je snel en makkelijk lanceren. En je aanbod in maximaal 4 dagen uitverkopen? Check dan de cursus: Flash Sale in 60 minuten.
Vind je dit interessant? Pin voor later!