Uit je comfortzone: 8 eenvoudige tips om angst te overwinnen
Uit je comfortzone: 8 eenvoudige tips om angst te overwinnen
11 januari 2017 
4 min. leestijd

Uit je comfortzone: 8 eenvoudige tips om angst te overwinnen

Waarschijnlijk heb je het al vaker gehoord. Als je wil groeien, moet je uit je comfortzone. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want uit je comfortzone komen, dat is eng. Comfortzones gaan dan ook niet zo zeer over comfort, maar eerder over angst voor mislukking of teleurstelling.

Angst overwinnen

Zelf vond ik het bijvoorbeeld een paar jaar geleden nog doodeng om voor een groep mensen te spreken. Dat klusje besteedde ik maar al te graag uit aan collega’s Tot ik besefte dat ik dit wel graag wilde doen. Ik ben een training gaan volgen en terwijl ik voor mijn eigen gevoel trillend op mijn benen stond en geen idee had wat ik stond te ratelen, kreeg ik alleen maar positieve feedback. Ik stond zelfverzekerd en had een helder verhaal volgens de toehoorders. Dat was dus erg verrassend voor mij.

Ik ben toen steeds vaker gaan spreken. En in het begin vond ik het nog steeds doodeng. Maar oefening baart kunst. Het ging me steeds gemakkelijker af en het voelde steeds comfortabeler om op een podium te staan. En nu vind ik het een van de leukste dingen die ik mag doen, spreken bij een congres of evenement. En het maakt me niet uit of dat voor 10 of 1000 mensen is.

Eerder sprak ik met Lucinda Douglas over grenzen verleggen en durf:

Leestip:

8 tips om uit je comfortzone te komen

Maar hoe kun je die angst overwinnen? Hoe neem je de eerste stappen om uit je comfortzone te treden? Hier zijn 8 tips om je te helpen zodat je verder kunt groeien.

1. Word je bewust van je comfortzone

Welke dingen zijn volgens jou de moeite waard, maar vind je eng vanwege je angst voor mislukking. Vind je het eng om op wildvreemden af te stappen op een netwerkbijeenkomst of evenement? Of vind je het doodeng om in het openbaar te spreken? Terwijl je in je achterhoofd wel weet dat spreken in het openbaar kan bijdragen aan het opbouwen van je zichtbaarheid en expert status.

Wat voelt comfortabel en wat vindt je eng? Het is goed om dat inzichtelijk te hebben voor jezelf. Pak een vel papier, teken een cirkel. Dit is je comfortzone. Schrijf alle dingen die je eng vindt op buiten die cirkel. Deze oefening maakt niet alleen inzichtelijk wat voor jou uit je comfortzone is, maar ook wat voor jou wel comfortabel voelt. Deze noteer je namelijk in de cirkel.

2. Helderheid wat je wil overwinnen

Kijk nog eens naar de opsomming van de zaken die voor jou ongemakkelijk zijn, die buiten je comfortzone liggen, en ga nog een stapje dieper. Onthoud dat de primaire emotie die je wil overwinnen angst is! Hoe is deze angst van toepassing op iedere situatie? Wees zo specifiek mogelijk.

Vind je het eng om een gesprek te beginnen met een wildvreemde bij een evenement? Waarom? Ben je onzeker over je uiterlijk, weet je niet wat je moet zeggen of ben je bang om genegeerd te worden? Waar ben je precies bang voor?

3. Word comfortabel met ongemak

durf-uit-je-comfortzoneEen manier om buiten je comfortzone te komen, is door je comfortzone letterlijk uit te rekken. Maak er een doel of uitdaging van om je angst te overwinnen, en te voorkomen dat je hiervoor wegloopt. Hierdoor wordt je comfortzone vanzelf groter. Want iets wat in het begin onwennig voelt, valt achteraf vaak reuze mee. En helemaal als je het een paar keer gedaan hebt. Dan voelt het gewoon comfortabel.

In het voorbeeld van hierboven dat je het eng vind om nieuwe mensen te ontmoeten op een evenement of bijeenkomst, als je het gevoel hebt dat je lichtelijk in paniek raakt als je op een onbekende afstapt, probeer dan iets langer te blijven praten dan je normaal gesproken zou doen voordat je je weer terug trekt naar je comfortzone. Als je dit vaak genoeg oefent, begint het vanzelf minder ongemakkelijk te voelen.

4. Leer van je fouten

Velen van ons zijn zo bang om te falen. Deze angst is zo groot dat we vaak liever niets doen, dan een stapje te nemen die je dichter bij je doel brengt. Wat heb je nodig om je dromen waar te maken? Zie mislukking niet als iets heel negatiefs, maar juist als een leermoment. Wat heb je geleerd van deze ervaring? Hoe kun je die les de volgende keer gebruiken zodat het wel slaagt?

5. Neem kleine stapjes

Neem niet direct een hele grote sprong uit je comfort zone. Dan voelt het waarschijnlijk veel te overweldigend en ben je weer heel snel terug in je comfortabele zone. Neem kleine stapjes in de richting van de angst die je wil overwinnen. Als je het eng vind om in het openbaar te spreken, begin dan eerst om te oefenen voor kleine groepjes mensen. Ga niet meteen in het openbaar spreken voor een groep van 100 mensen. Oefen op je werk of met vrienden.

6. Wees eerlijk als je excuses zoekt

Zeg niet: “Oh, ik heb hier nu gewoon de tijd niet voor.” Maar wees eerlijk naar jezelf en zeg: “Ik ben bang om dit te doen.” Zoek geen excuses, wees gewoon eerlijk. Het is beter als je je ervan bewust bent wat je werkelijk dwarszit, zodat je er wat aan kunt doen en ook echt vooruitgang kunt maken.

7. Denk aan de voordelen

Wat betekent het voor je als je in het openbaar kunt spreken? Wat kevert het je eigenlijk op voor jouw persoonlijke en professionele groei? Houd deze potentiële voordelen in het achterhoofd. Dat motiveert je om over je angst heen te komen.

8. Heb er vooral plezier in

Lach gewoon om jezelf als je fouten maakt. Als je risico’s neemt, gaat er wel eens een keer wat mis. Je krijgt te maken met tegenslagen of dingen die mis gaan. Geniet van het proces om buiten je veilige grenzen te stappen en dingen van jezelf te ontdekken die je nog niet kende.

Uit je comfortzone | 8 eenvoudige tips om angst te overwinnen | www.themarketingfactory.nl

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Reactie plaatsen