Wat zijn jouw dromen voor 2013?
Wat zijn jouw dromen voor 2013?
23 januari 2013 
3 min. leestijd

Wat zijn jouw dromen voor 2013?

De tijd vliegt voorbij. We zijn inmiddels al weer een jaar verder. Een nieuwe jaar dat we allemaal enthousiast beginnen met goede voornemens. Vaker actief zijn in LinkedIn discussies, meer klanten binnen halen, nieuwe producten ontwikkelen of andere voornemens. En het is zelfs al bijna eind januari. De meeste nieuwjaarsrecepties zijn weer voorbij. Tijd om werkelijk aan de slag te gaan met je nieuwe plannen. Tijd voor actie dus.

Waarschijnlijk heb je jouw bedrijfsplan voor dit jaar ook al lang klaar en ben je al volop bezig om dit te realiseren en om je dromen waar te maken. Of blijft het bij een plan en ben je weer druk met de dagelijkse beslommeringen? Blijft dit plan in alle hectiek weer op de plank liggen?  Want zonder actie, blijven het mooie plannen en goede intenties!

Dromen komen uit door ze te delen

Gisteren was ik bij een netwerkbijeenkomst van de winkeliersvereniging in mijn dorp. Petra de Boevere (het meisje van de slijterij) kwam haar verhaal vertellen. Wat een passie voor haar vak en wat een leuk mens. Ze vertelde dat dromen uitkomen door deze te delen. Door te delen wat je wensen, je dromen, je plannen zijn, kunnen deze ook uitkomen. Je spreekt het dan hardop uit. Je maakt anderen deelgenoot van je plannen.

Anderen weten dan wat jij wil en kunnen je daar ook bij helpen. Maar door dit hardop uit te spreken, zul je er ook harder je best voor doen om dit te realiseren. Je hebt dit namelijk met anderen gedeeld. Ze kunnen je hierop aanspreken, je eraan herinneren of vragen gaan stellen. Het is mijn droom om in 2013 een boek uit te geven. Deze droom heb ik al sinds ik een klein meisje was. Toen hield ik trouw mijn dagboek bij. Ik ben benieuwd wat jouw droom is voor dit jaar?

dromen-realiseren-doelen-stellen

10 Tips om je doelen te realiseren

Maar wanneer je geen actie onderneemt dan blijven het dromen en goede intenties. Iedere doel vereist een eerste stap. Een stap in de goede richting die je dichter bij je doel brengt, bij het realiseren van een droom of een langgekoesterde wens. Hoe kun je jouw plannen waarmaken?

1. Maak je doel concreet

Welk doel wil je uiteindelijk bereiken? En wat is daarvoor nodig? Kun je dit alleen realiseren of heb je hier anderen bij nodig? Alleen als je weet wat je uiteindelijke doel is, kun je dat doel ook werkelijk bereiken. Omschrijf je doel zo specifiek mogelijk.

2. Houd focus

Zonder heldere focus wat het doel is, ga je deze ook niet behalen. Zet doelen letterlijk op papier, en hang ze op. Zo wordt je er constant aan herinnerd en houd je focus op het eindresultaat. Henry Ford zei ooit: “Obstacles are those frightful things you see, when you take your eyes off your goal.”

3. Deel je doelen met anderen

Door je doelen niet alleen voor jezelf te houden, maar ook anderen deelgenoot te maken van je plannen, is de kans groter dat je ze ook waarmaakt. Wie A zegt, wil ook B kunnen zeggen. Je zult dus meer gemotiveerd zijn om je doel ook werkelijk te behalen.

4. Maak een ‘to do’ lijst

Maak een overzicht van alle acties die nodig zijn om dit doel te bereiken? Sommige doelen kun je vrij snel bereiken en zijn gewoon een kwestie van doen. Maar andere doelen vereisen meerdere stappen. Dan kan een plan handig zijn. Zo heb je een overzicht welke acties je moet nemen om het uiteindelijke resultaat te behalen.

5. Stel prioriteiten

Wanneer je een planning gemaakt hebt en weet welke acties er nodig zijn om dit doel te bereiken, stel dan prioriteiten. Welke actiepunten hebben meer tijd nodig? Wanneer je een vergunning aan moet vragen dan kan hier veel tijd mee gemoeid zijn. En stel dat je anderen nodig hebt, plan dan tijdig een afspraak in.

6. Geloof in jezelf

Het is belangrijk om in jezelf te blijven geloven. Wat is de reden dat je dit doel wilt bereiken? Dat is jouw motivatie om door te zetten en niet bij de eerste de beste tegenvaller bij de pakken neer te gaan zitten.

7. Tijdig bijsturen

De weg naar het einddoel is niet altijd een rechte weg. Plannen zijn er om bijgestuurd te worden. Onderweg zul je obstakels tegenkomen waar je geen rekening meegehouden hebt. Maar zolang je tijdig bijstuurt en blijft focussen op de uiteindelijke bestemming zul je jouw einddoel bereiken.

8. Schakel hulp in

Je hoeft niet alles zelf te doen. Schakel hulp in als dat nodig is. Blijf niet worstelen met zaken waar je zelf niet uitkomt. Daardoor haal je niet alleen kennis en advies in huis, maar ga je ook echt commitment aan. De commitment om er ook echt voor te gaan!

9. Vier successen

Wanneer je jouw doelen behaald hebt, vier dan je succes. Dat werkt motiverend en stimuleert je om het vol te houden. Wees trots op behaalde resultaten! Sta stil bij de dingen die wel goed gaan! Leer positief denken en praten over jezelf!

10. Onderneem actie

Doelen realiseren vereist actie. Want anders blijft het bij dromen. Neem nu ook jouw eerste stap en deel hieronder wat jouw droom is voor 2013. Welk doel wil jij dit jaar bereiken? Door dit te delen met anderen is de kans groter dat je dit doel ook bereikt en je een droom kunt waarmaken!

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
@OCRidderkerk
Door

@OCRidderkerk

op 15 Feb 2013

Wat zijn jouw dromen voor 2013? http://t.co/gLdannKx

@Ellen_Barcavela
Door

@Ellen_Barcavela

op 28 Jan 2013

leuke blog van Maaike Gulden over het waarmaken van je dromen en het halen van jouw doelen in 2013 http://t.co/Fz2xLbUK

@marc2503
Door

@marc2503

op 26 Jan 2013

Wat zijn jouw dromen voor 2013? 10 Tips om je doelen te realiseren http://t.co/sO9A9Ktn

Peter
Door

Peter

op 24 Jan 2013

Wat een mooie handvatten lever je me daar. Zijn allemaal hele waarheden. En ze werken ook nog ben ik mede door jou achtergekomen in 2012. Bedankt. Ik zal je tot in jaren blijven volgen.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 25 Jan 2013

Bedankt voor het mooie compliment.

@leontinekamps
Door

@leontinekamps

op 23 Jan 2013

Zo waar! Dromen delen zorgt ervoor dat ze sneller uitkomen! “@maaikegulden: Wat zijn jouw dromen voor 2013? http://t.co/tSNCkhVy”

Reactie plaatsen