Voordelen van social video: belangrijke video marketing trends in 2020

Van tekst naar beeld, en van beeld naar video. Dat is de grote trend. Het maakt niet uit welk social media kanaal je gebruikt: er is video te zien. Daarmee heb je dus veel mogelijkheden om jouw verhaal in beeld te brengen. Dus zet vooral ook video content in. Wat zijn de voordelen van social video? In dit artikel bespreek ik de voordelen van social video en een aantal praktische tips voor video content.

Wat zijn de voordelen van social video?

Natuurlijk gaat er niks boven een fysieke ontmoeting, maar bij een bijeenkomst kun je nooit zo veel mensen tegelijk spreken. Met social video kun je een veel groot publiek bereiken. Er zijn geen grenzen qua tijd en afstand. Met social video heb je meer impact. Waarom? Video is emotie. Video’s zijn krachtig om warme connecties op te bouwen. Mensen zien en horen jou en leren je dus veel sneller kennen dan alleen via tekst of foto’s. Zo hebben ze eerder een band met je.

Zeker Live video’s. Live video’s zijn zo krachtig omdat er interactie mogelijk is. Je bent niet alleen aan het zenden, maar je kijkers kunnen ook vragen stellen en reageren. Ze hebben direct toegang tot jou. En misschien levert dit niet direct bezoekers naar je website op, maar wel zichtbaarheid en interactie. Je bouwt dus sneller een betrokken aanhang op omdat mensen toegang tot jou hebben.

Speel in op de micro-moments

Iedere dag kijken we gemiddeld zo’n 52 keer op onze telefoon. Snel even een berichtje checken, je route checken of iets opzoeken. Dit zijn korte momenten waarvoor we een app of browser openen. Google verdeeld deze micro-momenten in vier categorieën:

  • I-want-to-know moments: je zoekt informatie, maar hebt niet direct de intentie om iets te kopen.
  • I-want-to-go moments: je zoekt een lokale winkel of bedrijf, en overweegt hier iets aan te schaffen.
  • I-want-to-do moments: je zoekt hulp bij het uitvoeren van een taak.
  • I-want-to-buy moments: je wilt iets kopen, maar zoekt hulp voor dit beslissingsproces.

Je kunt op deze micro-momenten inspelen met korte video’s. Denk daarbij aan tutorials, productdemo’s, reviews, etc. Wees de behulpzame redder in nood die het probleem van je ideale klanten begrijpt en deze oplost. Houd de video’s kort en geef niet meer informatie dan noodzakelijk.

Native video heeft meer bereik

Als je de voordelen van social video begrijpt, houd dan wel rekening met het volgende: Alle platformen geven prioriteit aan native video! Plaats je video niet op YouTube om vervolgens de link te delen op alle andere social media kanalen. Maak je er niet te gemakkelijk vanaf 😉 Alle social media kanalen willen graag dat je zo lang mogelijk op hun platform blijft, vandaar dat native video beter scoort en vaker getoond wordt dan de link naar een video die op een platform van derden staat.

  • Upload je video direct op Twitter, Facebook of andere social media kanalen.
  • Het is iets meer werk, maar zo heb je wel een groter bereik.
  • Alle platformen geven prioriteit aan native video.

Social video Tips

Hieronder nog een aantal aanvullende tips die je in je gedachte moet houden als je social video’s maakt.

#1 Houd je video’s kort

Iedereen heeft het druk dus deel korte video’s waar jij je boodschap kort en bondig vertelt. Daarmee speel je in op de micro-momenten zoals hierboven beschreven. Kies één onderwerp en één call to action. Df maak anders eventueel meerdere video’s of vertel waar mensen meer kunnen vinden.

#2 Optimaliseer het formaat

Al langer is er een verschuiving van het traditionele, horizontale videoformaat naar verticale content (portrait modus), en andere varianten vierkante video’s. En dat is ook vrij logisch door de groei van mobiel gebruik. Dan hoef je het scherm niet continu te draaien.

#3 Ondertiteling

Mensen kijken video’s ook onderweg of op openbare plakken.Vaak hebben ze dan het geluid uitstaan. Het is dus goed om social video content te ontwikkelen die niet afhankelijk is van geluid. Maak gebruik van ondertiteling, animaties en graphics om ook zonder geluid jouw boodschap over te brengen.

Stories en livestreamen zijn hot

Alle grote social media platformen bieden live video aan. En niet voor niks want livestreamen is hot! Net zoals Stories. Inmiddels zijn Insta Stories zelfs de belangrijkste content op Instagram. Mensen willen steeds meer oprechte en persoonlijke content. Het hoeft niet allemaal meer perfect te zijn, als het maar oprecht is.

Waarschijnlijk zijn Stories zo succesvol omdat ze inspelen op het psychologische aspect waar veel mensen last van hebben: FOMO. Oftewel, Fear Of Missing Out. Deze content is slechts tijdelijk beschikbaar. Daarna verdwijnt deze weer. Dus als kijker wil je natuurlijk niks missen. Ook de mogelijkheden van live video zijn de afgelopen jaren toegenomen en steeds eenvoudiger geworden. Het grote voordeel van livestreamen is dat er zelfs live interactie mogelijk is tijdens de uitzending.

Livestreams inzetten in je marketing mix

Wil je aan de slag met de voordelen van social video? Overweeg dan om minimaal 1x per week een live video te doen. En het liefst natuurlijk op een vaste dag en een vast tijdstip zodat mensen er ook op gaan rekenen. Vind je dat nog te spannend? Neem dan gewoon een korte video op die je nog kunt bewerken en post die op social media. En ga ook eens testen met Stories. Als je vervolgens genoeg vertrouwen hebt, kijk dan hoe je live video toe kunt voegen aan je marketing mix.

De kracht van live video is de interactie waardoor je eerder vertrouwen opbouwt. Je kunt dit bijvoorbeeld inzetten voor Q&A’s, tutorials, interviews, demonstraties of om gewoon een band op te bouwen met je volgers. En alle grote social media platformen beschikken over een optie om te livestreamen.

Livestreamen op YouTube

YouTube is met haar miljard gebruikers het meest bekende videoplatform ter wereld. Er worden circa 5 miljard video’s per dag bekeken. Maar behalve dat je jouw video’s kunt uploaden, kun je ook een live video uitzending doen op YouTube. Met YouTube Live kun je jouw publiek in realtime bereiken en met je kijkers communiceren. Je kunt een live vraaggesprek organiseren of een masterclass geven.

Instagram Live meer bereik op Instagram Stories

Ben je gewend om Instagram Stories te doen? Overweeg dan eens wat vaker om een Instagram Live te doen. Waarom? Tegenwoordig worden de Instagram Livestreams als eerste getoond tussen alle Stories. Je komt dus gemakkelijker onder de aandacht bij je Instagram volgers met zo’n live uitzending. Meestal kijk je alleen de eerste paar Instagram Stories en heb je geen tijd om alle Stories te bekijken.

Livestreamen op Facebook

Facebook video’s hebben een groot bereik. En zeker de Facebook Live video’s omdat Facebook dit enorm promoot en dus meer mensen deze Live video’s te zien krijgen. Als je gaat livestreamen op Facebook is de kans ook groot dat mensen in je live uitzending reageren. En als er veel interactie is, heeft dat een positieve impact op het algoritme. Wil je meer tips? Lees dan even mijn blog over de ideale lengte van Facebook video.

  • De ideale video lengte voor een Facebook video is tussen de 60 en 90 seconden.
  • Bij een Facebook Live video is dat 15 tot 20 minuten.

Twitter Live (of Periscope) nog steeds effectief

Op Twitter kun je een video plaatsen, maar je kunt ook een Live uitzending doen. Dit kan op Twitter zelf of in de Periscope app. Sommige mensen zijn hier sceptisch over en denken dat Periscope passé is. Maar ik denk daar anders over. Periscope is misschien wel minder populair dan het ooit geweest is, maar als ik een Periscope uitzending doe heb ik meestal nog steeds tussen de 60 en 80 kijkers. Stel dat jij 60 tot 80 mensen in een zaal hebt die speciaal naar jou komen luisteren? Dat is toch een leuk publiek.

Live video op Linkedin

Ook op Linkedin kun je een native video posten bij een update. Steeds meer platformen voegen video opties toe zodat we ook gebruik kunnen maken van de voordelen die social video ons bieden. En Linkedin rolt ook de optie uit om te livestreamen op Linkedin. Maar dit is nog niet voor iedereen beschikbaar. Ik wacht in ieder geval in spanning af tot ik kan livestreamen op Linkedin!

Starten met social video

Wil je aan de slag met de voordelen van social video? Overweeg dan om minimaal 1x per week een live video te doen. Vind je dat nog eng? Maak dan een korte video. Die kun je gewoon opnemen met je smartphone. Er zijn tegenwoordig allerlei gebruiksvriendelijke apps om die video te bewerken zoals iMovie, pxls, vsco etc. Vervolgens kun je deze video verspreiden op je social media kanalen. Dit is wel meer werk dan een live video omdat je jouw video eerst nog bewerkt 😉

TIP: Heb je een iPhone? Dan is Apple Clips echt een aanrader. Deze app maakt vierkante video’s eventueel met ondertiteling. Perfect voor op Facebook!

Slimme inzet van social video

Dit is een makkelijke manier om te beginnen:

  • Kijk eens wat je 10 populairste blog berichten zijn.
  • Gebruik Google Analytics om te kijken welke blogs het meest gelezen worden.
  • Kun je de inhoud van dat blog ook samenvatten in een korte video?

Die video kun je posten op social media. Of je kunt een Story of Live video doen op een van je favoriete social media kanalen. Dan kun je nog extra uitleg geven over dit onderwerp en verwijzen naar je blog. Kijk gewoon welk kanaal bij jou past en waar je de meeste respons van jouw ideale publiek krijgt. En hoe vaker je een (live) video doet, hoe gemakkelijker het wordt. Maar maak in ieder gebruik gebruik van de voordelen van social video zodat je meer impact hebt!

Ik ben benieuwd of jij gebruik maakt van de voordelen van social video en welk kanaal jouw voorkeur heeft?

Vind je dit interessant? Pin voor later!