Technologische ontwikkelingen. Hoe ziet onze toekomst eruit?
Dit keer een heel ander soort artikel als je wellicht van me gewend bent. Normaal blog ik hier over tips over online ondernemen, online marketing en social media. Dit artikel gaat over technologische ontwikkelingen. Over de menselijke relaties die we krijgen met robots en dat we wellicht allemaal online verkopers worden door producten bij andere aan te bevelen in ruil voor een commissie. Geen zin om te lezen? Bekijk dan in ieder geval de twee video’s.
Onze wereld nog meer connected door technologische ontwikkelingen
Toch wil ik een paar van die technologische ontwikkelingen graag met je delen omdat een bezoek aan The Next Web voor mij een echte eye-opener was. Onze wereld (waar je een onderdeel van uitmaakt) wordt steeds meer verbonden. Data en slimme apparaten spelen een steeds grote rol. Misschien denk je (net als ik) dat die ontwikkelingen nog een beetje een ‘ver van je bed’ show zijn. Maar de technologische ontwikkelingen gaan echt rap.
Voor de derde keer op rij bezocht ik The Next Web in Amsterdam. Dit is geen gewone techconferentie, maar eerder een tech festival waar de sfeer en beleving een belangrijke rol spelen. Maar waar je ook bijgepraat wordt over de laatste trends en technologische ontwikkelingen. Drie jaar geleden ging het ook nog veel over de ontwikkelingen op social media, maar de afgelopen twee edities stonden vooral in het teken van data en artificiële intelligentie (AI). Lees mijn hele verslag van The Next Web op Frankwatching.
Praten we straks meer met bots dan met onze partner?
Steeds vaker krijg je bij een klantenservice geen antwoord meer van een persoon aan de andere kant, maar van een bot. En die chatbots zijn in eerste instantie gemaakt om het ons gemakkelijker te maken, maar ze krijgen steeds meer menselijke trekjes. Hun emotionele kant is steeds beter ontwikkeld. De bekende robot Pepper werd zelfs naar school getuurd om de emotionele kant beter te ontwikkelen ;) Heb je straks een robot als beste maatje?
De voorspellingen zijn dat we in 2020 meer gesprekken hebben met apparaten dan met onze eigen partner. In Amerika maken ze al massaal gebruik van de spraakcomputer Alexa van Amazon. Die verzamelt dus een schat aan data. Maar dat ik persoonlijke gesprekken heb met een apparaat? Daar kan ik me nu nog niks bij voorstellen! Kijk eens naar dit voorbeeld uit Japan: het hologram maatje Haya van Gatebox.
Kan één app alles domineren?
Iedereen is de hele dag druk op interenet en op verschillende social media kanalen. In China gebruiken ze nog maar één app. In China doen ze alles, echt alles, via de app WeChat. Het is Google, Facebook, YouTube en Paypal tegelijkertijd. WeChat is veel meer dan alleen een sociaal netwerk. Mensen bevelen in deze app ook producten aan bij vrienden en bekenden en krijgen daarvoor een commissie. Kijk onderstaande video om te zien hoe dit misschien ook bij ons gaat veranderen.
Chinezen doen dus alles binnen de app WeChat. De app verzamelt op die manier een schat aan data. Het is het eeuwige dilemma van privacy versus gemak! Want heb jij alle nieuwe privacy voorwaarden van Facebook of Twitter bekeken? Of heb je gewoon op ‘akkoord’ geklikt? Maar een ding is zeker: AI neemt onze banen over, we hebben geen enkele privacy meer en de technologische ontwikkelingen gaan sneller dan we kunnen bijhouden.
Leestip:
- Hoe bepaal je de inhoud en structuur van je online training.
- 4 Gratis tools om je social media berichten in te plannen.
- Hoeveel lef heb jij als ondernemer?
Pin voor later