Controle over de berichten die je ziet op Facebook
Controle over de berichten die je ziet op Facebook
18 november 2014 
2 min. leestijd

Controle over de berichten die je ziet op Facebook

Wil je zelf meer controle over wat je ziet in je nieuwsoverzicht op Facebook? Misschien zie je nu wel heel veel berichten van een bepaalde vriend pf pagina die je volgt. Will je zelf bepalen welke updates van vrienden of pagina’s je wel of niet ziet? Dat is nu mogelijk met een nieuwe toevoeging aan het instellingenmenu van Facebook.

Facebook edgerank bepaalt welke berichten je ziet

Je ziet nooit alle berichten in je Facebook tijdlijn. Dat wil je ook niet want dat zou een overload aan informatie betekenen. Dan zou je misschien wel duizenden berichten per dag ontvangen van al je vrienden en pagina’s die je leuk vindt. Facebook gebruikt een bepaald algoritme, de zogenaamde edgerank, om uit al die updates een selectie te maken die voor jou relevant is.

Facebook probeert dit algoritme continu te verbeteren, maar het is nooit perfect. Je hebt nu de mogelijkheid om zelf je instellingen aan te passen en feedback te geven zodat je meer controle hebt over de berichten die in je Facebook tijdlijn verschijnen. En waar Facebook natuurlijk ook weer van kan leren.

Facebook nieuwsoverzicht zelf indelen

Nu bepaalt Facebook welke berichten je wel en niet te zien krijgt in je tijdlijn. Als je dat wil veranderen, kun je dat zelf aanpassen door mensen, pagina’s en groepen te ‘volgen’ en ‘ontvolgen’. Dit kun je wijzigen via de instellingen op zowel de desktop als de mobiele versie. Het vernieuwde instellingenmenu heeft er een extra functie bij, namelijk ‘instellingen van het nieuwsoverzicht’.

Stap 1: Instellingen van het nieuwsoverzicht

Hiervoor ga je op de desktop versie naar het instellingsmenu rechts bovenaan en selecteert ‘instellingen van het nieuwsoverzicht’.

 

En op de mobiele versie ga je naar je instellingen en selecteert ‘instellingen van het nieuwsoverzicht’.

facebook-nieuwsoverzicht-aanpassen

Stap 2: volgen en ontvolgen

Vervolgens krijg je een overzicht te zien van welke vrienden en bedrijfspagina’s je de afgelopen week de meeste berichten in de tijdlijn te zien kreeg. Je kunt hiervan een algemeen overzicht krijgen of via de tabs ook selecteren op: personen, pagina’s of groepen.

  •  Als je de berichten niet meer in je nieuwsoverzicht wil, kun je de accounts gewoon ‘ontvolgen’.
  • Je blijft wel gewoon vrienden, maar krijgt de berichten niet meer te zien.
  • Je kunt dit altijd weer ongedaan maken door deze accounts weer te gaan volgen.
  • En andersom kun je mensen en pagina’s volgen als je juist meer berichten van hen in je tijdlijn wil.

instellingen-Facebook-tijdlijn-wijzigen

Wijzigingen instellen bij een update

Ook bij een Facebook post zelf kun je de instellingen wijzigen en bepalen welke berichten je wel en niet wilt zien in je Facebook nieuwoverzicht.

  • Klik op het pijltje rechts bovenaan op de betreffende bericht en selecteert hier: ‘persoon x niet meer volgen’ zodat de updates van diegene niet meer in je tijdlijn verschijnen.
  • Of je kunt bij de betreffende update kiezen voor ‘ik wil dit niet zien’. Op die manier kan Facebook ontdekken welke updates voor jou wel en niet interessant zijn.

facebook-nieuwsoverzicht-wijzigen

 

Je hebt nu dus meer controle over de berichten die je in je nieuwsoverzicht ziet. Dat is wel zo prettig. Ook advertenties of gesponsorde berichten kun je nu verbergen.

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Ton
Door

Ton

op 24 Oct 2018

Op mijn zakelijke facebook zie ik al een hele tijd niet meer de knop "Paginaoverzicht" bekijken. Hierdoor kan ik geen berichten van pagina's die ik volg meer zien. Facebook zelf reageert niet of er is geen contact met ze te krijgen. Weet u misschien een oplossing?

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 25 Oct 2018

Hey Ton, op je persoonlijke profiel vindt je deze aan de linkerkant onder 'Verkennen' en dan op 'Meer weergeven' klikken. Hopelijk heb je hier wat aan. Groetjes, Maaike

Gonnie Althuizen
Door

Gonnie Althuizen

op 25 May 2018

Ik zou graag de meldingen van landleven op mijn tijdlijn en in mijn nieuwsoverzichten niet meer zien dit was eerst wel zo en sinds vandaag ineens weer wel.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 29 May 2018

Als er een update gedaan wordt door Facebook moet je vaak je instellingen weer opnieuw instellen.

Tonny
Door

Tonny

op 24 Sep 2015

ik wil wel gewone berichten van mijn vrienden zien in het nieuwsoverzicht, maar niet al die berichten van wat vrienden leuk vinden.... ( en dan berichten van mensen zien die ik helemaal niet ken!) Hoe verander ik dit?????

Richard Koning
Door

Richard Koning

op 19 Nov 2014

Maaike, bedankt voor je tips, wederom handig om te weten! @Henk Ik heb wel deze instelling in de NL versie.

Henk van der Wijk
Door

Henk van der Wijk

op 19 Nov 2014

Hoi Maaike , Dank voor je bericht! Wat ik je wil melden: op mijn profiel is de optie "instellingen van het nieuwsoverzicht" niet aanwezig. Nu gebruik ik Engels als taal, maar dan zou er moeten staan "settings of the newsfeed". Is niet het geval. Zou FB wijzigingen nu misschien eerst in het Nederlands doorvoeren en daarna pas in het Engels? Hartelijke groet, Henk

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 21 Nov 2014

Hoi Henk, In het Engels zou je 'News Feed Settings' moeten zien. Ik heb het even getest door de taal op mijn eigen Facebook op Engels te zetten en dan zie ik het gewoon. groetjes, Maaike

Bettie van Veen
Door

Bettie van Veen

op 19 Nov 2014

Je voorgestelde acties lijken me heel erg behulpzaam, maar: a) Onder het pijltje bovenin komt 'Instellingen van het nieuwsoverzicht' niet voor (wel 'instellingen' maar daaronder zit geen 'nieuwsoverzicht') b) Boven de berichten zie ik geen pijltje staan. Beide acties kan ik niet uitvoeren, terwijl ik ze wel graag wil.

Maaike Gulden
Door

Maaike Gulden

op 21 Nov 2014

Hoi Bettie, Wellicht dat het dan toch geleidelijk uitgerold wordt. Bij je bericht zie je in de rechter bovenhoek een klein zwart 'pijltje' waar je op kunt klikken als het goed is. Groet, Maaike

Reactie plaatsen