Controle over de berichten die je ziet op Facebook
Facebook
Maaike Gulden
Facebook
11/18/2014
2 min
10

Controle over de berichten die je ziet op Facebook

11/18/2014
2 min
10

Wil je zelf meer controle over wat je ziet in je nieuwsoverzicht op Facebook? Misschien zie je nu wel heel veel berichten van een bepaalde vriend pf pagina die je volgt. Will je zelf bepalen welke updates van vrienden of pagina’s je wel of niet ziet? Dat is nu mogelijk met een nieuwe toevoeging aan het instellingenmenu van Facebook.

Facebook edgerank bepaalt welke berichten je ziet

Je ziet nooit alle berichten in je Facebook tijdlijn. Dat wil je ook niet want dat zou een overload aan informatie betekenen. Dan zou je misschien wel duizenden berichten per dag ontvangen van al je vrienden en pagina’s die je leuk vindt. Facebook gebruikt een bepaald algoritme, de zogenaamde edgerank, om uit al die updates een selectie te maken die voor jou relevant is.

Facebook probeert dit algoritme continu te verbeteren, maar het is nooit perfect. Je hebt nu de mogelijkheid om zelf je instellingen aan te passen en feedback te geven zodat je meer controle hebt over de berichten die in je Facebook tijdlijn verschijnen. En waar Facebook natuurlijk ook weer van kan leren.

Facebook nieuwsoverzicht zelf indelen

Nu bepaalt Facebook welke berichten je wel en niet te zien krijgt in je tijdlijn. Als je dat wil veranderen, kun je dat zelf aanpassen door mensen, pagina’s en groepen te ‘volgen’ en ‘ontvolgen’. Dit kun je wijzigen via de instellingen op zowel de desktop als de mobiele versie. Het vernieuwde instellingenmenu heeft er een extra functie bij, namelijk ‘instellingen van het nieuwsoverzicht’.

Stap 1: Instellingen van het nieuwsoverzicht

Hiervoor ga je op de desktop versie naar het instellingsmenu rechts bovenaan en selecteert ‘instellingen van het nieuwsoverzicht’.

 

En op de mobiele versie ga je naar je instellingen en selecteert ‘instellingen van het nieuwsoverzicht’.

facebook-nieuwsoverzicht-aanpassen

Stap 2: volgen en ontvolgen

Vervolgens krijg je een overzicht te zien van welke vrienden en bedrijfspagina’s je de afgelopen week de meeste berichten in de tijdlijn te zien kreeg. Je kunt hiervan een algemeen overzicht krijgen of via de tabs ook selecteren op: personen, pagina’s of groepen.

  •  Als je de berichten niet meer in je nieuwsoverzicht wil, kun je de accounts gewoon ‘ontvolgen’.
  • Je blijft wel gewoon vrienden, maar krijgt de berichten niet meer te zien.
  • Je kunt dit altijd weer ongedaan maken door deze accounts weer te gaan volgen.
  • En andersom kun je mensen en pagina’s volgen als je juist meer berichten van hen in je tijdlijn wil.

instellingen-Facebook-tijdlijn-wijzigen

Wijzigingen instellen bij een update

Ook bij een Facebook post zelf kun je de instellingen wijzigen en bepalen welke berichten je wel en niet wilt zien in je Facebook nieuwoverzicht.

  • Klik op het pijltje rechts bovenaan op de betreffende bericht en selecteert hier: ‘persoon x niet meer volgen’ zodat de updates van diegene niet meer in je tijdlijn verschijnen.
  • Of je kunt bij de betreffende update kiezen voor ‘ik wil dit niet zien’. Op die manier kan Facebook ontdekken welke updates voor jou wel en niet interessant zijn.

facebook-nieuwsoverzicht-wijzigen

 

Je hebt nu dus meer controle over de berichten die je in je nieuwsoverzicht ziet. Dat is wel zo prettig. Ook advertenties of gesponsorde berichten kun je nu verbergen.

Reacties
Categorieën