15 top Twitter tips die je meteen kunt toepassen
15 top Twitter tips die je meteen kunt toepassen
25 juli 2012 
3 min. leestijd

15 top Twitter tips die je meteen kunt toepassen

Hieronder een lijst van 15 eenvoudige en praktische Twitter tips die jouw twitterervaring aangenamer kunnen maken. Ook kunnen deze tips je meer volgers opleveren.

Maak je twitter profiel persoonlijk

Gebruik bij voorkeur je eigen naam als twitternaam want twitteren is persoonlijk contact maken. Mensen volgen niet graag een account met een gekleurd ei als avatar en een wolkjesachtergrond. Voeg een duidelijke en herkenbare foto toe (of eventueel een logo) als avatar zodat mensen weten wie je bent.

Gebruik de juiste trefwoorden in je bio omschrijving

Houdt je bio actueel en zorg voor trefwoorden waarop je gevonden wil worden. Zorg dat je bio omschrijving aansluit bij wat jouw doelgroep wil lezen. Je bio omschrijving en foto zijn de eerste zaken die iemand ziet en dus bepalen of mensen jou wel of niet gaan volgen.

Plaatst regelmatig interessante content

Deze content moet interessant zijn voor je doelgroep. Je hoeft niet alle content zelf te bedenken. Als je ergens een interessant artikel tegenkomt dan kun je dit delen (uiteraard met bronvermelding) met je volgers. Ook kun je interessante twitterberichten van anderen retweeten. Zorg dat je waarde geeft aan je volgers en dat je het volgen waard bent.

Toon interesse in je volgers

Ben niet alleen interessant voor je volgers, maar toon vooral interesse in je volgers. Dit is misschien nog wel belangrijker dan het plaatsen van interessante berichten. Stel vragen aan je volgers of ga een dialoog aan. Dit kan leiden tot interessante contacten. Reageer ook op RT’s, DM’s, vermeldingen (mentions) en ook op lijstvermeldingen door mensen te bedanken.

Besef dat niet iedereen alles kan lezen

Veel mensen worden in het begin overdonderd door de hoeveelheid tweets die er op Twitter verschijnen en haken af omdat ze denken dat ze ieder bericht moeten lezen. Scan je timeline, lees interessante informatie en sla de rest over. Gebruik de functie ‘Toevoegen aan favorieten’ om een Tweet aan je favorieten toe te voegen die je later nog wil lezen. Mensen waarvan je de berichten zeker wil lezen, kun je indelen in ‘Lijsten’.

Volg interessante mensen terug

Als mensen jou gaan volgen op Twitter, en je vindt deze persoon ook interessant, volg dan gewoon terug. De tweets van deze persoon verschijnen voortaan in jouw timeline. Maar het is ook een leuk gebaar naar de persoon die de moeite heeft genomen om jouw Tweets te lezen en je vervolgens te volgen.

Ga actief mensen volgen

Ga zelf actief mensen volgen die je interessant vindt of die bij je doelgroep behoren, zorg daarbij voor een mix van kennisleveranciers en kennisconsumenten. Zo kun je jezelf bij hen onder de aandacht brengen.

Doe niet alleen aan zelfpromotie

Ga niet alleen maar verkopen of je business promoten want dat levert geen volgers op. Bouw relaties op en ga op zoek naar mensen die je kunnen helpen. Geef veel weg en help anderen, deel interessante informatie, links, foto’s en filmpjes. Ben authentiek, oprecht en echt. Met andere woorden: ben jezelf. Reclame maken is prima, maar zorg ervoor dat dit maximaal 10% is van het totale aantal Tweets dat je plaatst.

Gebruik #hashtags

Gebruik #hashtags voor specifieke onderwerpen, acties of evenementen zodat het makkelijker is om op die onderwerpen te zoeken of gevonden te worden. Houd je #hashtags simpel en kort om de leesbaarheid te vergroten.

Maak tweets van maximaal 120 tekens lang

Als je tweets maakt van 120 tekens lang in plaats van 140 tekens dan is er nog ruimte voor de tekens RT en jouw twitternaam wanneer jouw bericht geretweet wordt.

Promoot je account ook buiten Twitter

Promoot je twitteraccount zo veel mogelijk. Plaats dit ook op je visitekaartje, in je e-mailhandtekening, digitale nieuwsbrief, op je website en op andere social media platformen zodat mensen weten dat je actief bent op Twitter.

Gebruik een duidelijke call-to-action

Als je een vraag stelt, kun je er een call-to-action aan koppelen door achter je tweet de woorden ‘Please RT’ te zetten. Daarmee vraag je jouw volgers om je vraag door te sturen naar hun netwerk.

Gebruik bit.ly (of andere) shortener 

Omdat je op Twitter  maximaal 140 tekens mag gebruiken, kan een langere link al snel een groot deel van het bericht in beslag nemen. Gebruik bitly (http://bitly.com) om de URL’s in je bericht te verkorten. Door hier ook een (gratis) account aan te maken, kun je zien hoe vaak jouw links worden aangeklikt.

Maak gebruik van een Twitter dashboard als Tweetdeck of Hootsuite

Maak gebruik van tools, zoals Tweetdeck of Hootsuite, om de berichtgeving op Twitter gemakkelijker te volgen, sorteren en te monitoren.

Retweet positieve reacties over jouw dienst of product

Een testimonial of referentie is de beste reclame die er is. Wanneer je een positieve reactie over jouw dienst of product ziet op Twitter, dan kun je dit gerust retweeten om dit met jouw volgers te delen.

Heb jij nog handige Twitter tips? Vermeld deze dan in het commentaar veld hieronder.

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Reactie plaatsen