Websites voor gratis stockfoto’s: 15 handige rechtenvrije stockfoto banken

De impact van beeldmateriaal wordt nog vaak onderschat. Een website zonder beeldmateriaal zie je nog maar weinig. Maar ook op social media zijn foto’s een must. Want berichten zonder foto’s vallen helemaal niet meer op in de tijdlijn. Een social media bericht zonder beeldmateriaal, is als een boterham zonder beleg. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg websites voor gratis stockfoto’s.

– Laatste update 18 februari 2021 –

Afbeeldingen zijn belangrijk

Je kunt zelf aan de slag. Tegenwoordig kun je hele mooie foto’s maken met je smartphone, maar ook dat kost tijd. Ook als je je content batcht. En je hebt misschien niet de juiste omgeving. Maar foto’s heb je dus continu nodig, voor je website, blog, klantmagneet of social media updates. Goede afbeeldingen maken het geheel aantrekkelijker. Een afbeelding trekt de aandacht, waardoor mensen verder lezen.

  • Een artikel met goede foto’s wordt  94% vaker bekeken dan een met alleen tekst.
  • Tweets met een afbeelding worden tot 150% vaker geretweet.

Gebruik geen Google

Google lijkt een super fijne, makkelijke en goedkope manier om beeldmateriaal te vinden voor je website of social media bericht. Maar niet doen! Het probleem is dat je hier niet kunt achterhalen of de foto’s rechtenvrij zijn. Je kunt niet zomaar afbeeldingen van het internet plukken want op foto’s zit auteursrecht.  Als je foto’s zonder toestemming van de fotograaf gebruikt, ben je in overtreding

Leestip:

Licenties

Natuurlijk kun je ook een fotograaf inhuren of stockfoto’s kopen zodat je zeker weet dat je het recht hebt om die foto te gebruiken. Dat is alleen duur als je veel foto’s nodig hebt. Maar ook dan moet je checken of je het voor de juiste doeleinden gebruikt. Als je een foto laat maken voor je website, mag je die niet zomaar in een folder gebruiken. Gelukkig zijn er steeds meer fotografen die hun werk online licentievrij ter beschikking stellen.

Als je foto’s van anderen gebruikt, heb je te maken met licenties. Fotografen kunnen daarmee aangeven hoe je hun foto’s mag gebruiken, bijvoorbeeld niet commercieel, niet bewerkt, of alleen met naamsvermelding. De websites hieronder bieden allemaal foto’s aan die je gratis mag gebruiken. Meestal ook zonder naamsvermelding. Maar niet altijd. Controleer voor de zekerheid altijd de gebruikersvoorwaarden nog even.

Verschillende bestandstypes

Visueel beeldmateriaal kent vele verschillende bestandstypes. De meest voorkomende zijn .png en .jpeg bestanden. Voor de duidelijkheid even het verschil tussen deze bestandtypen.

  • PNG-bestand: dit bestandstype ondersteunt een transparante achtergrond. Dat is perfect voor logo’s bijvoorbeeld. Het voordeel van een .PNG bestand is, dat de resolutie en dus de kwaliteit behouden blijft, ongeacht hoe je het bestand verkleint. 
  • JPEG-bestand: voor online foto’s wordt .JPEG of .JPG het meest gebruikt. Ideaal wanneer je de bestandsgrootte laag wilt houden, wat de snelheid van je website ten goede komt.

Websites voor gratis stockfoto’s

Het vinden van de juiste foto is een kunst op zich. Zeker met het overweldigende aanbod dat grote stockfoto websites te bieden hebben. Meestal kun je zoekresultaten op details zoals kleur, trefwoord, categorie of formaat filteren. Naast foto’s bieden de meeste stockfoto websites ook vector images en icoontjes.

  • Pixabay: fijne Je vindt er duizenden foto’s, illustraties en vectors. Veel foto’s die op andere gratis foto-sites staan, zijn ook via Pixabay beschikbaar. De site is snel, overzichtelijk en er is een Nederlandse versie. Je kunt dus gewoon zoeken op Nederlandse zoektermen. Op Pixabay is het niet nodig je te registeren, maar dan moet je een code intoetsen als je een foto downloadt en je kunt de hoogste resolutie (kwaliteit) niet downloaden. Wil je geen codes intoetsen of heb je een hoge resolutie nodig? Maak dan gewoon een account aan.
  • Stocksnap: ruime selectie van foto’s met allerlei onderwerpen, allemaal in hoge resolutie beschikbaar. Een eenvoudige, overzichtelijke website met prima foto’s.
  • Unsplash: deze eenvoudige website heeft heel veel foto’s. Er is ook een mailinglist, dan krijg je elke tien dagen tien foto’s in je inbox.
  • Every Stock Photo: zoekmachine voor gratis foto’s.
  • Free Stockphoto: Nederlandse site met foto’s van max. 800px breed of hoog.
  • Visual Hunt: zoekmachine voor gratis foto’s.
  • Death to the Stock Photo: op deze site kan je geen foto’s downloaden. Maar je kunt je wel inschrijven op een mailinglist om maandelijks een serie foto’s in je inbox te krijgen.

Lijst met gratis hoge resolutie beeldmateriaal

NB: Lees vooraf goed of de foto’s van de bovenstaande websites nog steeds volledig vrij zijn van rechten. Als je het niet zeker weet, kun je altijd een link naar de bron opnemen.

Ik ben benieuwd of jij nog aanvullende suggesties hebt voor handige websites voor gratis stockfoto’s. Deel ze dan in het reactieveld hieronder 😉

Vind je dit interessant? Pin voor later!