Inhoud en structuur van een online training bepalen in 5 stappen

Voordat je meteen enthousiast begint met het maken van een online programma of online training, is het goed om eerst een goede opzet te maken: de structuur van een online training. Dat is niet alleen makkelijker voor jezelf, maar daardoor wordt het ook een logisch geheel, een training die deelnemers stap voor stap kunnen volgen en waarmee ze ook écht resultaten behalen. En dat is wat je wilt toch?

– Laatste update 25 februari 2021 –

Waar gaat je online programma over?

Natuurlijk moet je eerst een idee hebben waar je online programma over gaat. Wat is het onderwerp van je online training? Wat wil je jouw deelnemers eigenlijk leren? Als je dat helder hebt, kun je met de inhoudsopgave beginnen.

Dat kost even tijd en is het lastigste klusje, maar daardoor wordt het ontwikkelen van je training straks een stuk gemakkelijker. Bepaal dus eerst de structuur van een online training voordat je begint met het opnemen van video’s.

Structuur van een online training

De eerste stap is het maken van een raamwerk, kader of outline (of hoe je het dan ook wilt noemen). Dit zijn de grote lijnen. Meestal bestaat zo’n online  training of programma uit een aantal modules, die weer onderverdeeld zijn in lessen. Als je eerst de grote lijnen uitzet, heb je een beter overzicht. Dan zie je direct of je niet te veel, maar ook niet te weinig informatie deelt, en of de flow goed is.  Niet goed plannen ,  is een fout die veel online ondernemers maken.

Grote plaatje helder

Het is dus goed om eerst een opzetje te maken van de inhoud van je online programma. Zo heb je een duidelijk overzicht van je inhoud voordat je uren spendeert om je training te maken, en vervolgens blijkt die helemaal niet logisch te zijn, en moet je weer van alles aanpassen. Dat is frustrerend en zonde van je tijd 😉 Zorg dat je eerst het grote plaatje helder hebt en precies weet WAT je wilt delen. En ook HOE hoe dat gaat doen dus in welke vorm (video’s, checklijsten, werkbladen).

Hoe maak je een opzet voor je online programma?

Goed. Je begint met het kader of framewerk van je online programma. Hoe gaat dit proces in zijn werk? In het begin is het nog wat schuiven en schrappen dus is het heel erg handig om post-its te gebruiken. Misschien werk jij liever digitaal of met een mindmap. Zelf ben ik enorm fan van post-it notes zodat ik nog naar hartenlust kan schuiven. En als ik dan de opzet helder heb, plaats ik het in een Google doc.

Welke methode je ook gebruikt om de inhoud van je online training in kaart te brengen, er zijn een aantal handige stappen die je daarbij kunnen helpen. Hieronder beschrijf ik het proces hoe je de inhoud en structuur van een online training bepaalt.

Stap 1: Bepaal het onderwerp van je training

Stap 2: Omschrijf de transformatie

  • Waar staan je ideale klanten nu?
  • Wat moeten je ideale klanten kunnen of weten na het afronden van je training of programma?
  • Omschrijf ook hoe je ideale klanten zich voelen voordat ze je online programma gevolgd hebben.
  • En omschrijf hoe zij zich voelen nadat ze je programma of training gevolgd hebben.

Stap 3: Kies de modules

  • Wat zijn de modules of hoofdonderwerpen van je training?
  • Welke grote stappen zijn er nodig om de transformatie te realiseren (zie punt 2), dit zijn de modules.
  • Schrijf eerst alles op wat je kunt bedenken en ga later ordenen en schrappen.
  • Beperk je het liefst tot 4 à 5, maar maximaal 7 stappen want anders wordt het te overweldigend voor de deelnemers.

Stap 4: Bepaal de lessen per module

  • In elke module heb je vervolgens een aantal lessen of sub-onderwerpen.
  • Schrijf eerst alles op wat je kunt bedenken en ga later weer ordenen en schrappen.
  • Probeer niet alles in 1 programma te proppen want dan wordt het te overweldigend voor de deelnemers (en voor jezelf).
  • Zet de lessen vervolgens in een logische volgorde.
  • Bepaal wat deelnemers leren per les, wat is het resultaat van iedere specifieke les?

Stap 5: Kies de content vorm per les

  • Hoe ga je de lessen leveren? Gebruik je video’s, audio of tekst? Of een combinatie?
  • Er is geen goed of fout maar bedenk dat sommige dingen makkelijker zijn als je instructie video’s gebruikt.
  • Daarnaast kun je nog extra trainingsmateriaal toevoegen. Je kunt denken aan slides, werkboeken, checklijsten, etc.
  • Houd rekening met de leerdoelen en dat mensen allemaal verschillende leerstijlen hebben.

Zorg dat je eerst de structuur helder hebt

Er is geen goed of fout, en je kunt dit op je eigen manier doen, maar dit is hoe ik het aanpak. Het is wel handig om éérst de structuur en inhoud van je online programma helder te hebben, voordat je begint met het opnemen van je video’s en het maken van checklijsten of werkboeken En ik spreek hier uit ervaring).

Dan weet je dat het helemaal compleet is en dat de flow goed is voordat je uren besteedt aan het ontwikkelen van je training. Het is gemakkelijker om nu nog wijzigingen aan te brengen dan als je al een aantal video’s opgenomen hebt.

Aanvullende tip

Met een heldere structuur voor een online training maak je het jezelf makkelijker om je training te maken. Je weet nu precies welke video’s je op gaat nemen. Maar daarmee voorkom je ook dat jouw programma te complex is of zo uitgebreid dat het te overweldigend is voor de deelnemers, en ze dus nooit door alle lesstof heen komen. Dit is namelijk een fout die vaak gemaakt wordt bij het ontwikkelen van online trainingen. Je kunt hier trouwens lezen wat de andere  fouten met online trainingen zijn die je beter kunt vermijden.

Start een goede voorbereiding

Maak dus eerst een duidelijk opzet, ook al ben je misschien zo enthousiast dat je meteen wil beginnen met het maken van je online training. Dit is niet het meest leuke klusje, maar het kan je uiteindelijk wel een hoop tijd en frustratie besparen. Dat schept voor jezelf een helder kader en het is gemakkelijker om wijzigingen aan te brengen in de planning dan in de productie fase.

Download de checklist: structuur van je online training.

Vind je dit interessant? Pin dit op je favoriete Pinterest bord!