Hoeveel lef en doorzettingsvermogen heb jij eigenlijk als ondernemer?
Ondernemen vergt lef en doorzettingsvermogen. Lef om zichtbaar te durven zijn. Want hoe weten klanten anders van jou bestaan af? Maar ook lef om nieuwe dingen uit te proberen. En de ene keer werkt het, en de andere keer niet. Van je fouten kun je alleen maar leren, toch?
En als ik terugkijk op mijn 6 jaar als zelfstandig ondernemer dan heb ik de nodige fouten gemaakt. Maar tja…ondernemen is ‘growing up in public’, zeker in dit internet tijdperk.
Maar als je doet wat je altijd deed, verandert er niks.
Maar ik heb vooral veel nieuwe vaardigheden geleerd en mezelf enorm ontwikkeld. Daar ben ik enorm dankbaar voor en ook een beetje trots. 6 jaar geleden vond ik het nog doodeng om op het podium te staan. Ik had nooit gedacht dat ik boeken zou schrijven en al helemaal niet dat ik voor de camera zou gaan staan
Doorzettingsvermogen
Een goedlopend bedrijf opbouwen is hard werken en kost nu eenmaal tijd. Zeker in het begin. Het kost tijd om naamsbekendheid en je personal brand op te bouwen. Dus als je wekelijks een blog schrijft en je het idee hebt dat niemand het leest, geef niet op. Je hebt commitment nodig. En je bereikt vaak meer mensen dan je denkt.
Zelf ondervind ik dat vaak met mijn posts op Facebook. Als ik iets plaats, krijg ik nauwelijks ‘likes’ of ‘comments’ (terwijl mijn kinderen op Instagram binnen een uur meer dan 200 ‘likes’ hebben). Maar als ik vervolgens ergens kom, hebben ze het wel over mijn berichten en video’s en weten ze precies waar ik mee bezig ben 😉
Je zult niet meteen heel veel kijkers hebben voor je eerste YouTube video of gelijk honderden deelnemers voor je eerst webinar. Maar als je na een paar keer opgeeft dan gaat het je nooit lukken. Dus bijt je erin vast en ga gewoon door.
De auteur van de succesvolle Harry Potter boeken J. K. Rowling is ook keer op keer afgewezen. Maar ze hield vol. Ze wilde pas opgeven als elke uitgever haar manuscript had afgekeurd. En op een gegeven moment was ze daar zelfs bang voor. Maar ze gaf niet op. En we kennen allemaal haar succesverhaal.
Deze video van Casey Neistat is erg inspirerend om niet op te geven, ook als anderen niet in je geloven:
Gedurfde acties
Maar wil je echt sprongen maken, dan heb je lef nodig. Het lef om grote acties te durven nemen en jezelf zichtbaar te maken. Veel ondernemers hebben moeite met zichtbaarheid. Ze hebben last van angst, onzekerheid en belemmerende gedacht zoals:
- Wie ben ik om dit te gaan doen.
- Weet ik wel genoeg over dit onderwerp om er anderen mee te helpen.
- Wat zullen anderen wel niet van mij denken.
Wil je zichtbaar zijn? Ga spreken voor groepen, bloggen, vloggen of jezelf promoten op je website en social media. Anders weet niemand van je bestaan af. Zorg dat mensen niet meer om je heen kunnen. En ja, dan krijg je ook kritiek.
En dat is soms spannend en eng. Je laat iets van jezelf zien en stelt je kwetsbaar op. Anderen gaan hierop reageren, en niet altijd positief. Je hebt dus lef nodig om zichtbaar te durven zijn. En zodra je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, krijg je kritiek. Maar dan doe je het goed want dan zien mensen je.
Je moet dus sterk in je schoenen staan. Goed weten waarom je het doet. Maar ook goed weten wie je bent en wat je te bieden hebt en daar ook echt voor te gaan staan. Zodat je je niet gemakkelijk uit het veld laat slaan.
Ondernemen vergt lef en doorzettingsvermogen dus…
Doorzetten dus en durf acties te nemen. Zelfs als het heel erg uit je comfortzone is. Durf je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Durf een onbekend pad in te slaan. En die ligt meestal buiten je comfort zone. Soms werkt het, en soms niet. Maar je kunt alleen maar leren van je fouten.
Fietsen of auto rijden kon je ook niet vanaf de eerste dag. Dat heb je ook moeten leren. En dat ging je ook steeds beter af.
Als je echt wil groeien met je bedrijf, dan is het goed om gedurfde acties te nemen. Acties die je een tikje nerveus maken. Dan weet je dat je lef hebt! Ondernemen vergt lef en doorzettingsvermogen.
Wil je meer weten? Ik heb een gratis training: de 5 succesfactoren van online ondernemen.
Pin voor later