Wat zijn de voordelen van een accountability partner?
Een accountability partner is een mooie manier om een stuk productiever te werken als ondernemer omdat je een stok achter de deur hebt. Maar het is ook een manier om je scherp te houden, je doelen te halen en om de support en aanmoediging te hebben die je af en toe zo hard nodig hebt. Hieronder alle ins en outs van een accountability partner.
– Laatste update 25 februari 2024 –
Wat is een accountability partner
Een accountability partner is een verantwoordelijkheidspartner (maar dat vind ik zelf een suffe benaming dus vandaar dat ik de Engelse benaming gebruik). Dit is een samenwerking op basis van gelijkwaardigheid.
Het woord zegt het al. Een accountability partner is niks anders dan een maatje of buddy die je verantwoordelijk houdt voor het nakomen van afspraken die met jezelf maakt.
Je gaat deze partnerschap aan met een andere ondernemer om elkaar verantwoordelijk te houden, feedback en support te geven binnen een afgesproken tijdsbestek.
Feedback kan dagelijks, wekelijks of maandelijks worden gedeeld. Dit kun je doen via Whatsapp, mail of Zoom bijvoorbeeld. Dat is maar net wat jullie damen afspreken en prettig vinden werken. Zelf gebruik ik vaak een mix van deze manieren.
Je neemt zelf besluiten
Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor je acties en besluiten. Je bent niet voor niks zelfstandig ondernemer geworden. Dat betekent dat je ook zelfstandig moet denken. En tenslotte is het jouw business.
Maar een accountability partner kan je enorm helpen om jouw commitment te houden aan je acties en besluiten, en deze ook uit te voeren. We willen anderen niet graag teleurstellen en het helpt altijd als je verantwoording aflegt aan iemand. In bovenstaande video vertel ik daar meer over.
Zo’n accountability partner gaat je dus niet vertellen wat je MOET doen. Deze houd je alleen accountable en kan eventueel advies en feedback geven. Het is dus goed om zelf prioriteiten te stellen. Eerder deelde ik al een video waarin ik een hele simpele oefening deel om snel de juiste prioriteiten te stellen.
Verschil accountability partner en mastermind
Een accountability partner is iemand waarmee je met wederzijdse instemming afspreekt om elkaar te begeleiden en feedback te geven binnen een bepaald tijdsbestek.
Je kunt dit vergelijken met een mastermind. Dat laatste doe je vaak met een groepje ondernemers, maar deze kunnen natuurlijk ook fungeren als jouw accountability partners. Dit is een beetje afhankelijk van hoe vaak jullie elkaar spreken.
Zelf heb ik ook een aantal van die mastermind buddies waarmee ik kan sparren. Ik kan met hen mijn plannen bespreken en krijg dan feedback en support. Dat is erg prettig en kan je motiveren om je doelen sneller te halen. Wij mensen zijn er nu eenmaal niet voor gemaakt om alles alleen te doen.
Accountability partner versus business coach
Een accountability partner houd je betrokken en is je stok achter de deur om je doelen te halen en de acties te doen die daarvoor nodig zijn.
Natuurlijk kun je daarvoor ook een business coach nemen, wat sowieso slim is als je wilt groeien. Deze heeft als het goed is meer kennis en ervaring in huis.
Het is prettig om naast een business coach, ook nog een accountability partner te hebben. Daar kun je vaak frequenter contact mee hebben en elkaar echt verantwoordelijk houden voor bepaalde acties die je van plan bent om te doen. De business coach helpt je met de strategie en de grote lijnen uitzetten. Met een partner focus jij je eerder op de acties die daarvoor nodig zijn.
Leestip:
- Dit zijn de 5 Succesfactoren van online marketing.
- Simpele oefening om de juiste prioriteiten te stellen in je business.
- Dit is je belangrijkste geheime wapen van je marketing.
- Top 10 fouten met online ondernemen die je absoluut wilt voorkomen.
- Hoe je pijplijn vullen met hongerige klanten die je aanbod willen kopen.
Voordelen accountability partner
Dit is een wederzijds partnerschap die je aangaat met aan andere ondernemer om commitment te houden. In je eentje kan dat nog weleens een uitdaging zijn omdat er genoeg afleiding is. Daar kan een accountability partner je dus bij helpen.
Dit houd je scherp en helpt je bij gewoontevorming. Het helpt je met jouw commitment, om de afspraken die je met jezelf maakt ook na te komen. En daarnaast krijg je ook nog support, aanmoediging en feedback.
- Jullie willen elkaar verder helpen groeien.
- Jullie houden elkaar verantwoordelijk voor jullie voorgenomen acties.
- Je kunt sparren met iemand die dezelfde uitdagingen, dromen en doelen deelt.
- Het is gemakkelijk om een afspraak in te plannen die jullie beide goed uitkomt (dit is niet zo bij professionele coaching).
- Omdat je er allebei waarde uit haalt, betaal je er niks voor.
Het houd je gemotiveerd
We verliezen allemaal weleens onze motivatie. Hoe enthousiast je ook ergens aan begint. Dat is gewoon menselijk. Dit kan er wel voor zorgen dat je bepaalde acties niet neemt waardoor resultaten uitblijven of in het ergste geval dat je helemaal opgeeft.
Zo’n accountability partner houdt je gemotiveerd met woorden en daden. Als je het zelf even lastig hebt, kan een peptalk of een figuurlijke schop onder je kont van een accountability partner wonderen doen om je weer op de juiste koers te krijgen. En ik spreek hier uit ervaring ;)
Deze ondersteuning kun je niet alleen gebruiken als je ongemotiveerd bent. Ook na het behalen van een enorme overwinning of doorbraak is het fijn om iemand te hebben om dit mee te vieren.
Support & Advies
Je krijgt ook waardevolle ondersteuning en advies van een accountability partner. Je kunt altijd dingen verbeteren door te leren van elkaar. Hierdoor kun je sneller groeien en verbeteren. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Hoe heeft de ander bepaalde dingen aangepakt? Wat kan anders of slimmer?
Zelf heb je blind vlekken. En het is altijd fijn als iemand je plannen vanuit een ander perspectief bekijkt of je feedback geeft over de zwakke plekken en mogelijke verbeteringen in jouw proces.
Eerlijke feedback
Eerlijke feedback is zeldzaam. Vaak willen vrienden en familie je gevoelens niet kwetsen. Als je hun mening vraagt over iets, vertellen ze je meestal niet de waarheid en krijg je complimenten dat je goed bezig bent om je te beschermen.
Hier heb je dus helemaal niks aan als je verder wilt groeien als ondernemer. De juiste accountability partner geeft wel eerlijke feedback, hoe kwetsend deze ook is. Ze willen je helpen groeien. Ook als je hier in eerste instantie niet zo blij mee bent.
Deze eerlijke feedback kan het verschil maken tussen falen en succes.
Kwaliteiten van een goede accountability partner
Een goede accountability partner kan dus echt een groeiversneller zijn. Dan heb je wel de juiste partner nodig die je ook echt vooruit wilt helpen en er voor je is als je het nodig hebt. Wat zijn de kwaliteiten van een goede accountability partner?
1. Gelijkwaardig
Het moet wel een win-win zijn. Jullie moeten gelijkwaardige partners zijn die tegen elkaar opgewassen zijn en eerlijk tegen elkaar durven zijn. Als de één alleen komt halen en de ander alleen brengen, gaat het niet werken. Je moet allebei de intentie hebben om elkaar echt vooruit te willen helpen en te groeien.
2. Uitdagend
Een geschikte accountability partner heeft het beste met je voor. Deze wil je zien verbeteren en groeien naar de next level. En durft je dus aan te spreken op je gedrag en acties. Uiteindelijk ben je hier zelf verantwoordelijk voor maar dit kan je wel weer even met de neus op de feiten drukken. Deze daagt je uit om jezelf te stretchen en bepaalde besluiten te nemen. En durft eerlijk feedback en opbouwende kritiek te geven, ook als dit kwetsend kan zijn.
3. Ondersteunend
Er zijn momenten dat we het lastig hebben als ondernemer en wel wat motivatie en bemoedigende woorden kunnen gebruiken. Je hebt dus een partner nodig die er voor je is en jou een peptalk kan geven als je het moeilijk hebt. Die je terug op het juiste pad kan brengen door jou te motiveren en je aanspreekt op je uitstelgedrag waardoor je niet de afgesproken acties neemt. En jij doet dit andersom natuurlijk ook.
4. Gemotiveerd
Het werkt alleen als je allebei ook echt committed bent en je afspraken nakomt. Het is een partnerschap dat je vrijwillig aangaat, maar vrijwillig is niet vrijblijvend. Dat betekent ook dat je de tijd voor je partner neemt als deze jou nodig heeft voor advies of een peptalk. Ook als dit jou eigenlijk niet uitkomt. Je partner doet dat ook voor jou als het goed is.
5. Eerlijk
Je moet elkaar echt openheid van zaken geven en bloedeerlijk zijn naar elkaar over wat er speelt in je business. En elkaar eerlijke feedback geven, ook als je denkt dat je de ander misschien kwetst met jouw feedback of advies. Een goede accountability partner durft eerlijke feedback en opbouwende kritiek te geven, zonder de persoon in kwestie naar beneden te halen. Omdat je het beste voor hebt met die ander.
Dus nog even samenvattend: waar voldoet een goede accountability partner aan?
- Het werkt alleen als jullie gelijkwaardige partners zijn en het een win – win is.
- Als je intentie is om samen te groeien en je succes voor de ander wilt.
- Als je elkaar durft uit te dagen en aan te spreken op gedrag en acties.
- Eerlijk feedback en opbouwende kritiek durft te geven.
- Je elkaar openheid van zaken geeft en bloedeerlijk bent naar elkaar.
- Als je allebei ook echt commited bent en er de tijd voor neemt, ook als je partner jou nodig heeft.
- Dat je er voor de ander bent als die jouw steun en bemoedigende woorden nodig heeft.
Waar vind je een accountability partner?
Nu je weet waar een goede accountability partner aan voldoet, vraag je jezelf misschien nog af: waar vind ik een accountability partner? Waar je zoekt bepaalt natuurlijk wie je ontmoet. Je kunt online zoeken of offline, of gewoon iemand benaderen die je kent.
Enkele suggesties van plekken waar je een accountability partner vindt:
- Forums, websites, blogs.
- Facebook of Linkedin groepen.
- Locale evenementen of meet-ups.
- Trainingen en bijeenkomsten.
- Mensen benaderen in je netwerk.
Bekijk ook even bovenstaande video waarin ik alle ins en outs deel over een accountability partner of beluister de podcast.
Gratis online marketing training
Een accountability partner kan je helpen om sneller een succesvolle ondernemer te worden. Doordat iemand je committed houdt en jouw stok achter de deur is, ben je productiever.
Maar het is ook een manier om je scherp te houden, je doelen te halen en om de support en aanmoediging te hebben die je af en toe zo hard nodig hebt als ondernemer.
Wil je weten wat nog andere belangrijke succesfactoren zijn die bijdragen aan je succes als online ondernemer? En hoe je enthousiaste fans en volgers opbouwt die graag bij je kopen. Meld je dan aan voor mijn gratis training: 5 Succestips voor online ondernemers.
Werk jij al met een accountability partner?
Vind je dit interessant? Pin voor later!