Voordeel van Tailwind: Pinterest marketing op de automatische piloot

Pinterest levert mij tegenwoordig de meeste bezoekers op mijn website op. Dit zou mij niet lukken zonder Tailwind. Dit is een app waarmee je heel gemakkelijk pins kunt inplannen. Tailwind bespaart een hoop tijd én is een handig hulpmiddel voor je Pinterest marketing. Wat is het voordeel van Tailwind?

– Laatste update 22 maart 2020 – 

Wat is Tailwind

Tailwind is een tool om je pins automatisch op Pinterest te plaatsen. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Tailwind kan veel meer voor je betekenen dan alleen het automatisch inplannen van je pins. Ik ben fan en in dit artikel ga ik je vertellen waarom. Met behulp van Tailwind is het aantal bezoekers op mijn website enorme gegroeid.

Deze handige Pinterest tool maakt gebruik van ‘smart’ planning. Je plant je pins in en deze worden vervolgens op de meeste optimale tijden gedeeld. Hierdoor ben je dagelijks actief en zichtbaar op Pinterest zonder dat je je iedere dag druk hoeft te maken over je Pinterest strategie.

Voordeel van Tailwind

Zelf ben ik Tailwind gaan proberen om tijd te besparen en toch consistent te pinnen. Pinterest wil namelijk het liefst dat je iedere dag actief bent en dan ook nog eens veel pint (minimaal 10 tot 30 pins per dag voor een goed resultaat). Dus als je dat handmatig probeert te doen, ben je de hele dag met Pinterest bezig. Wil jij 10 keer per dag inloggen op Pinterest?

Begin dit jaar ben ik Pinterest weer actief gaan gebruiken en probeerde ik het handmatig te doen. Maar dan ben je non-stop met Pinterest bezig en daar wordt je heel gestrest van. Dat betekent dat je iedere dag zo’n 10 tot 20 keer in moet loggen op Pinterest!

Dus toch maar een gratis proefabonnement op Tailwind genomen. en als je daar eenmaal mee gewerkt hebt, wil je niet anders meer!

  • Met Tailwind kun je onbeperkt pins inplannen. Dus het maakt niet uit of je nu 100 keer per dag wil pinnen of 10 keer per dag. Je hoeft het in ieder geval niet meer handmatig te doen. Maar het mooie van Tailwind is dat je nog meer opties hebt.
  • Je kunt één pin meteen op meerdere borden inplannen. Dus als je een pin hebt die relevant is voor vijf van jouw borden, dan kun je deze in een keer op al die 5 borden inplannen.
  • Een ander voordeel van Tailwind is dat je ook in één keer veel pins kunt inplannen, je kunt je content dus batchen.

Maar ik had niet verwacht dat ik zo’n enorme groei zou krijgen in mijn bereik. En dat was mij zonder Tailwind dus absoluut nooit gelukt! Dit is een screenshot van Pinterest die mijn resultaten toont.

Dus wil je Pinterest marketing inzetten om je website verkeer te verbeteren? Bekijk dan de mogelijkheden van Tailwind. En het leuke is dat je Tailwind een maand gratis kunt uitproberen om te kijken wat jij ervan vindt.

Wat kun je met Tailwind?

Een groot voordeel van Tailwind is dus dat je pins automatisch kunt inplannen. Op Pinterest red je het niet met één pin per dag. Dan krijg je weinig zichtbaarheid en dus niet veel bezoekers op je website via Pinterest.

Eigenlijk moet je iedere dag minimaal 10 pins plaatsen. Zelf plaats ik zo’n 30 pins per dag, maar dan wel met behulp van Tailwind. Wat kun je met Tailwind?

  • Pins automatisch inplannen op de beste tijdstippen zodat je pins eerder gezien worden.
  • Content batchen (ik plan mijn pins in één keer in voor een hele maand).
  • Je kunt gebruik maken van groepen (Tailwind Tribes) waardoor je meer mensen bereikt en dus meer repins krijgt.
  • Super handige bordlijsten aanmaken waardoor je veel efficiënter kunt werken.
  • De statistieken van Tailwind zijn nog beter dan die van Pinterest zelf dus krijg je veel informatie over welke pins en borden goed scoren.

Hieronder leg ik alle functies nog verder uit, maar eerst vertel ik even kort waarom het zo handig is om een duidelijke Pinterest strategie te hebben.

Pinterest strategie

Pinterest is een super krachtig platform om meer bezoekers naar je website te krijgen. Sinds begin dit jaar ben ik weer actief op Pinterest en sinds april dus met Tailwind. En gezien de resultaten, heb ik spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb 😉 Tegenwoordig krijg ik op mijn blog veruit het meeste verkeer via Pinterest.

Pinterest heeft voor jou dus ook de potentie om je belangrijkste verkeersbron te worden, maar dan heb je wel een duidelijke Pinterest strategie, consistentie en een lange adem nodig.

Het duurt meestal een paar weken voor je pins opgepikt worden en je echte resultaten ziet. Dus is het een kwestie van volhouden. Pinterest houdt ook van consistentie en dat betekent dagelijks actief zijn. Als je dat doet, heb je meer kans dat mensen je pins zien en weer repinnen.

Op Pinterest deel je 2 soorten content:

  • Je eigen blog content: dit klink logisch natuurlijk maar je pint je blog niet een keertje en gaat dan verder. Je pint deze op meerdere relevante borden en zorgt dat deze onder de aandacht blijft.
  • Content van anderen die interessant is voor jouw volgers: pinnen doe je voor je doelgroep. Deel dus content die voor hen interessant en waardevol is.

Hoe meer mensen actie ondernemen op je pins (of dit nu je eigen content is of die van anderen), hoe vaker Pinterest je pins toont in de news feed van volgers. Dat is logisch natuurlijk? Als iemand continu kwalitatieve content deelt waar mensen op reageren, laat Pinterest ze meer van dat soort content zien. Hierdoor kun je zichtbaarheid en autoriteit opbouwen.

Hieronder alle handige functies van Tailwind op een rijtje

Automatisch pins inplannen

Door je pins automatisch in te plannen, bespaar je enorm veel tijd. Je hoeft zelf dus niet een paar keer per dag handmatig pins in te plannen. Maar het mooie is dat je deze strategisch plaatst op de tijdstippen dat je volgers actief zijn. Zeker als je internationaal actief bent en te maken hebt met verschillende tijdzones kan dat erg handig zijn. Maar behalve tijd besparen, heeft dit plannen nog meer voordelen.

  • Je kunt dagelijks pinnen zonder dat je zelf iets op Pinterest hoeft te plaatsen.
  • Automatisch pins plaatsen op de meest optimale tijden, dus als je volgers het meest actief zijn.
  • Pins gespreid inplannen op verschillende borden zodat je content onder de aandacht blijft.

Tailwind plaatst de pins op de beste tijdstippen wanneer de mensen die je wil bereiken ook actief zijn. Jij hoef alleen maar je wachtrij te vullen. En dan zie je vanzelf meer impressies van je pins en meer verkeer naar je website.

Tailwind Statistieken

De statistieken van Tailwind zijn veel gedetailleerder dan die van Pinterest zelf. Raar maar waar. En als je weet wat goed werkt, helpt je dat om je Pinterest strategie te verbeteren.

  • Profile Performance: informatie over je Pinterest profiel: aantal pins, volgers, repins en hoe je scoort qua engagement (repins).
  • Board Insights: inzichten in welke (groeps)borden zorgen voor veel repins, maar ook wanneer je hier voor het laatst een pin op geplaatst hebt.
  • Pin Inspector: ontdek wat je populairste pins zijn. En die kun je ook meteen weer repinnen of toevoegen aan jouw tribes.

Tailwind Browser extensie

Installeer de Tailwind browser extensie! Dit bespaart je zoveel tijd en maakt je leven een stuk gemakkelijker. Je kunt dan namelijk gemakkelijk van iedere website pinnen via Tailwind, maar je kunt meerdere pins in een keer inplannen. Zonder deze extensie kun je niet optimaal met Tailwind werken.

Tailwind Board List of bordlijsten

Een ander voordeel van Tailwind zijn de Tailwind Bord Lists. Wil je een pin op meerdere borden pinnen? Of misschien ben je wel lid van meerdere groepsborden waar je jouw pins wil delen? Dan is het heel handig om met bordlijsten te werken. Met deze functie kun je namelijk verschillende lijsten van borden aanmaken. En vervolgens kun je één pin op tientallen borden inplannen. Je hoeft alleen de lijstnaam maar te selecteren en je pin wordt op al deze borden ingepland.

Tailwind Tribes

Tailwind Tribes zijn groepen binnen Tailwind. Je kunt het vergelijken met een soort Facebook groepen. Het zijn groepen waar je jouw content deelt met een groep mensen om meer repins te krijgen. Ieder tribe heeft eigen regels, maar meestal moet je 1 of 2 pins repinnen voor iedere pin die je plaatst. Het voordeel is dat de kans op repins groter is via deze tribes.

Ik heb zelf ook een eigen Tailwind Tribe. Heel leuk als je hier lid van wordt. Dus blog je over blog tips, social media, online marketing, online ondernemen of online geld verdienen bijvoorbeeld. Word dan lid van mijn Tailwind tribe. Ik ben nog aan het bouwen aan een community, maar daardoor wel extra actief met het delen van de content van de tribe leden (hint).

Tailwind gratis proberen?

Je kunt Tailwind gratis proberen. Maak hier een gratis Tailwind account aan. Je hoeft geen creditcard gegevens in te vullen. Als je dit via mijn link doet mag jij het een maand gratis uit proberen. En als je een abonnement neemt, krijg ik een kleine korting op mijn abonnement (voor jou maakt het geen verschil). Vervolgens mag je 100 pins gratis posten. Daarna beslis je pas of je een betaald abonnement neemt (10 euro per maand).

Voor mij is Tailwind die 120 euro per jaar in ieder geval meer dan waard! Wel een waarschuwing: zodra je geautomatiseerd gaat pinnen, wil je eigenlijk niet anders meer.

Pinterest zakelijk gebruiken

Meer weten over Pinterest? Hier vind je een handig overzicht met praktische Pinterest tips. Tips om Pinterest slim in te zetten als blogger of online ondernemer om meer verkeer op je website te krijgen en meer klanten aan te trekken.

Waak jij al gebruik van Tailwind? Wat is voor jou het grootste voordeel van Tailwind?

Pin voor later