Livestreaming met Meerkat of Periscope? Wat is het verschil?
Livestreaming met Meerkat of Periscope? Wat is het verschil?
21 april 2015 
2 min. leestijd

Livestreaming met Meerkat of Periscope? Wat is het verschil?

Livestreaming is hot. Er is een felle strijd gaande tussen Meerkat en Periscope. Deze laatste is de livestreaming app van Twitter zelf. En Periscope lijkt de strijd te gaan winnen. Beide apps kun je gebruiken om live uit te zenden wat je aan het doen bent of live verslag te doen van een evenement dat je bijwoont. Steeds meer beroemdheden, marketing goeroes en nieuwszenders maken hier veelvuldig gebruik van en livestreamen concerten, evenementen of breaking nieuws.

Update 30 september 2016: Ben Rubin de oprichter van Meerkat heeft op Twitter laten weten dat Meerkat stopt, ten gunste van Periscope.

Hoe werkt livestreaming met Meerkat of Periscope?

Momenteel zijn beide apps om real-time uit te zenden alleen nog maar beschikbaar voor de iPhone, maar zullen spoedig ook voor Android verschijnen. Zodra je de app geïnstalleerd hebt, krijg je vanuit het startscherm toegang tot een lijst van streams die momenteel live zijn. Het is mogelijk om deze te bekijken en met een druk op de knop start je zelf een uitzending.

  • Die livestream kun je delen met je volgers op Twitter als je dat wenst.
  • Zij kunnen deze bekijken en hier ook weer op reageren.
  • Ze kunnen commentaar geven of met hartjes hun waardering tonen.
  • Of de link delen naar de live uitzending die ze bekijken.

Ook kun je andere gebruikers te volgen en meldingen krijgen als ze een nieuwe livestream starten. Deze push notificaties zijn desgewenst uit te schakelen.

meerkat

Meerkat

Op Social Media Examiner staat een uitgebreide stap-voor-stap uitleg over Meerkat en Periscope.

Welke app is beter? Periscope of Meerkat?

De apps tonen veel overeenkomsten, maar er zijn ook een aantal verschillen. Als je twijfelt welke app voor jou het meest geschikt is dan hieronder enkele verschillen op een rijtje:

  • Beide apps zijn op dit moment alleen nog beschikbaar voor iOS, maar hebben allebei aangekondigd dat er binnenkort ook een Android versie komt.
  • Bij Periscope hebben de kijkers nog 24 uur toegang tot de livecasts, terwijl bij Meerkat de kijkers alleen direct mee kunnen kijken. Zodra de uitzending klaar is, is het ook echt klaar (tenzij de videomaker de video opslaat op de telefoon en deze weer upload op Facebook of YouTube bijvoorbeeld).
  • Bij beide apps hebben de makers de mogelijkheid om de video’s op te slaan op hun telefoon.
  • Bij Periscope is het ook mogelijk om privé-uitzendingen te starten, mocht je niet willen dat je iedereen meekijkt.
  • Sommige gebruikers vinden het ontwerp van Meerkat te rommelig, terwijl het design van Periscope er schoner uitziet.
  • Periscope gebruikers kunnen achterhalen welke volgers van hen actief zijn op het platform via het tabblad “People” terwijl Meerkat gebruikers toevallig een livestream van een volger tegen moeten komen om te ontdekken wie er actief is.
  • Bij Meerkat kun je alleen mensen volgen die al gebruik maken van de app. Bij Periscope kun je je vooraf al abonneren. Dat betekent dat zodra een volger de app gaat gebruiken, ben je reeds geabonneerd en krijg je een melding van de livestream.
  • Periscope geeft toegang tot belangrijke gegevens na je livecast, met inbegrip van de kijkers (die live en achteraf gekeken hebben) en de kijktijd. Dit geeft inzicht in hoe effectief je uitzending was en hoe betrokken de kijkers waren.
Periscope

Periscope

Probeer beide livestreaming apps eens uit en kijk welke je zelf het prettigst vindt. Maar welke app je ook gebruikt, besef je wel dat de uitzending live is. Je kunt het dus niet opnieuw doen. Misschien is het goed om te investeren in een tripod voor je iphone zo dat het beeld stabiel is.

Over de schrijver
Ik help jou een succesvol online bedrijf opbouwen zodat je kunt ondernemen op jouw voorwaarden. Dat doe ik door praktische online marketing adviezen te geven die zorgen voor een constante stroom klanten. Die tips deel ik op een begrijpelijke manier zodat je het zelf kunt toepassen, zonder teveel gedoe.
Reactie plaatsen